Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 08.01.2015, 15:01:46
cristirg cristirg is offline
Banned
 
Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 577
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Adică, pe scurt, nu ești de acord dar ești de acord.
Sau cum?
-pai nu sunt de acord cu terorismul, mahomedanii oricum sunt in inselare,erezie,ratacire...in alta ordine de idei
-dar poate asa a ingaduit Dumnezeu ca prin acei teroristi sa primeasca o palma toti hulitorii si blasfemiatorii Sfintei Treimi si ai Maicii Domnului,in cazul de fata ziaristii respectivi

-"Atentatul de la Paris e un rău îngăduit de Dumnezeu, pentru a pune stop unui rău s™i mai mare care era în curs. Frant›a cea deschizătoare de drumuri, Frant›a cea care prima l-a batjocorit pe Dumnezeu în Europa, să se pocăiască s™i să-s™i aducă aminte de Dumnezeu. Frant›a să-s™i asmute exigent›a fat›ă de propria societate din care Dumnezeu a fost dat afară."

Last edited by cristirg; 08.01.2015 at 15:04:11.
  #2  
Vechi 08.01.2015, 15:24:09
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Implicit

Doar ateii militanti au dreptul la libera exprimare ? Se pare ca ateii miltanti atunci cand jignesc orice credinta sunt acoperiti de un drept fundamental inteles gresit: "libertatea de exprimare". Ateismul nu este o noua religie, nu ... ?

Libertatea de expresie si libertatea de exprimare atunci cand sunt intentionat gresit intelese produc acest tip de ciocniri intre diversele "credinte" soldate cu pierderea de vieti omenesti.

Pe un anumit sait am gasit o abordare foarte interesanta a notiunii de toleranta:

Toleranța este o virtute care se învață în copilărie

Oamenii învață mai întâi să iubească și abia apoi să urască, iar răstimpul dintre cele două este o excelentă oportunitate pentru educație. Aceasta este concluzia provocatoare a unei cercetări germane recent publicate în Psychological Science.

Iubirea pentru oamenii pe care îi percepem ca membri ai grupului nostru precede ura pentru cei pe care îi privim ca outsideri, a descoperit o echipă de cercetători germani de la Universitatea Erfurt, în urma unui experiment original.

Cercetătorii au împărțit mai mulți copii – 45 în vârstă de 6 ani și 36 în vârstă de 8 ani – în două grupe, prin tragere la sorți: verzii și galbenii. Fiecărei grupe i-a fost desemnat un loc în laborator și toți membrii au primit tricouri în culoarea grupei. Apoi, fiecare copil a fost așezat în fața unui computer și invitat să joace un joc cu „resurse” pe care trebuia să le plaseze fie în dreptul grupei sale, fie în dreptul grupei celorlalți, fie într-o cutie. Resursele erau atât pozitive (un fursec, un ursuleț), cât și negative (un păianjen, un ciob). Făcând apoi o statistică, oamenii de știință au observat că subiecții de șase ani aveau o tendință mai mare decât cei de opt ani de a oferi resurse pozitive celeilalte grupe. Cei de opt ani, în schimb, erau mai predispuși decât cei de șase să ofere resurse negative grupei celorlalți, chiar mai predispuși decât erau să pună resursele negative în cutia neutră.

Concluzionând că „iubirea pentru grupul căruia îi aparții e deja prezentă la copiii preșcolari (…), iar disprețul pentru cei din afara grupului se dezvoltă abia după vârsta de șase ani”, cercetătorii au subliniat oportunitatea pedagogică a acestei „ferestre”. „Copiii, și mai ales băieții, ar trebui învățați încă din perioada preșcolară că loialitatea și cooperarea în interiorul grupului este valoroasă și benefică pentru oameni doar dacă nu implică, în același timp, diminuarea celor din afara grupului.”

Ocaziile în care manifestăm dispreț față de cei din afara grupului sunt numeroase. Și, deși am aștepta de la tinerele generații un nivel mai mare de deschidere, decât cel al generațiilor mai vechi, un exemplu vizibil recent în social media a fost viralizarea unei filmări de la o întâlnire de tineret într-o biserică penticostală.

Privită în ansamblu, chestiunea intoleranței religioase în România nu este însă nici pe departe atât de simplă pe cât ar părea – clasica discriminare a bisericilor minoritare – pentru că, dacă ne uităm la statistici, cele mai intolerante declarații și le asumă tocmai minoritarii.

Pe de altă parte, oportunitatea educării toleranței face și mai acută nevoia de sfaturi. Specialiștii le au. O metaanaliză a 515 studii, cu un sfert de milion de subiecți din 38 de țări, condusă de cercetătorii Thomas Pettigreew și Linda Tropp a analizat cum poate fi dezvoltată toleranța. Cercetătorii au descoperit că trei factori mediatori sunt de o importanță crucială în reducerea prejudecăților. Contactul între grupuri poate reduce prejudecățile și poate spori toleranța prin: creșterea nivelului de cunoștințe despre grup, reducerea anxietății la contactul cu persoanele aparținând celuilalt grup și creșterea empatiei coroborată cu schimbul de perspectivă.

Alți cercetători, precum E. Aronson și colegii lui, cresc numărul de oportunități de dezvoltare a toleranței la șase:

1. grupurile trebuie să aibă un oarecare grad de interdependență
2. trebuie să împărtășească un scop comun
3. să aibă un statut egal
4. să aibă ocazii frecvente de comunicare informală și interpersonală
5. să aibă contacte multiple cu cei din afara grupului
6. să aplice norme sociale ale egalității

Toleranta este o virtute care se educa inca din copilarie, asa este, crestinii ortodocsi au foarte multe exemple in acest sens ...

Dumnezeu sa-i ierte atat pe cei adormiti cat si pe atacatori.
  #3  
Vechi 08.01.2015, 15:38:01
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Frații mei, eu am înțeles că Dumnezeu și credința noastră în El nu substituie omul. Nu îl desființează.
Ci îl restaurează.

Nu iubim idei, Dumnezeu nu este idee din mintea omului, ci Persoane. Dacă iubim idei, omorâm oameni. Nici Dumnezeu nu iubește ideile mai mult decât pe oameni. Dumnezeu nu este principial, nici moralist nu este. Dumnezeu e drept atât cât îi îngăduie iubirea. Nici un strop mai mult!
  #4  
Vechi 08.01.2015, 15:59:02
cristirg cristirg is offline
Banned
 
Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 577
Implicit

https://alexandruracu.wordpress.com/...-sunt-charlie/

"cei care în urma unor astfel de evenimente vorbesc urechist, întrucât anistoric, de toleranța creștinismului și intoleranța Islamului, ar trebui să facă o călătorie în timp și să încerce să publice caricaturi cu Iisus Hristos în Geneva lui Calvin și să vadă ce pățesc după aia (sau chiar în Franța Restaurației, unde, după ani de zile de blasfemiere instituționalizată și mascarare sistematică a clerului și credincioșilor catolici, s-a introdus pedeapsa cu moartea pentru blasfemie)."

Dincolo de aceste aspecte, cert este că pentru orice om de bun simț, fie el credincios sau agnostic/ateu, o imagine precum cea de mai sus reprezintă o mostră de cretinism agresiv și în mod deliberat ofensator, adică un mod de a abuza de libertatea de exprimare, un simptom de degenerare al unei civilizații incapabile să mai facă distincția dintre libertate și destrăbălare (economică, sexuală, publicistică, mediatică, artistică, ș.a.m.d.) În plus, este ridicol să vezi cum dintr-odată toată lumea se bate în piept cu statutul de valoare nenegociabilă al libertății de exprimare, asta de parcă n-am trăi într-o civilizație care, ca toate civilizațiile, își are interdicțiile ei, unele dintre ele de bun simț (n-ai voie să publici glume cu Auschwitz), iar altele aberante (n-ai voie să-ți exprimi public, cel puțin în anumite locuri din lumea occidentală, părerea că homosexualitatea este un păcat). Ca atare, trebuie spus că, ceea ce apără acum liderii noștri politici și liderii de opinie nu este libertatea de exprimare ci “laicitatea” înțeleasă ca libertate de a insulta, fără niciun fel de restricții, sensibilitatea religioasă a oamenilor de diferite religii și confesiuni. Adică libertatea totală de a-i ofensa pe unii (ăia răi și reacționari care cred în Dumnezeu și care pot fi menajați doar ca părticică minoritar exotică a mozaicului multicultural, nicidecum ca oameni care își iau în serios credința ca discurs cu pretenții de universalitate) combinată, deseori, cu interdicția totală de a deschide pliscul când vine vorba de alții (ăia buni și progresiști care cred în drepturile omului).

În fine, Dumnezeu să-l ierte pe Charlie, Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei care și-au pierdut astăzi viața, dar aș prefera să fiu scutit de fraze de gen “nous sommes tous Charlie” și de apeluri la unitate, între creștini și liberali fără busolă, în jurul valorilor europene adică, altfel spus, în jurul unicei valori europene care este libertatea nihilistă de a denigra orice principiu și valoare, începând cu propria tradiție și terminând cu exigențele minimale ale ospitalității, în numele autodeterminării pure. În definitiv, chiar dacă respectul față de libertate ține (în ciuda variilor trădări istorice ale creștinătății) de esența mesajului Evanghelic și, că ne place sau nu, nu toți întemeietorii de religii se raportează la fel la libertate (sau la violență), Hristos n-a spus că a venit în lume ca să promoveze libertatea de exprimare ci ca să “mărturisească despre Adevăr” (Ioan 18, 37). Cu alte cuvinte, dacă divorțând libertatea de adevăr civilizația europeană a ales să ia calea autodistrugerii progresive, să nu mi se ceară acum să iau parte la apărarea civilizației europene, deoarece nu am ce să apăr."
  #5  
Vechi 08.01.2015, 16:42:28
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Thumbs up

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
Dincolo de aceste aspecte, cert este că pentru orice om de bun simț, fie el credincios sau agnostic/ateu, o imagine precum cea de mai sus reprezintă o mostră de cretinism agresiv și în mod deliberat ofensator, adică un mod de a abuza de libertatea de exprimare, un simptom de degenerare al unei civilizații incapabile să mai facă distincția dintre libertate și destrăbălare (economică, sexuală, publicistică, mediatică, artistică, ș.a.m.d.)

În plus, este ridicol să vezi cum dintr-odată toată lumea se bate în piept cu statutul de valoare nenegociabilă al libertății de exprimare, asta de parcă n-am trăi într-o civilizație care, ca toate civilizațiile, își are interdicțiile ei, unele dintre ele de bun simț (n-ai voie să publici glume cu Auschwitz), iar altele aberante (n-ai voie să-ți exprimi public, cel puțin în anumite locuri din lumea occidentală, părerea că homosexualitatea este un păcat). Ca atare, trebuie spus că, ceea ce apără acum liderii noștri politici și liderii de opinie nu este libertatea de exprimare ci “laicitatea” înțeleasă ca libertate de a insulta, fără niciun fel de restricții, sensibilitatea religioasă a oamenilor de diferite religii și confesiuni. Adică libertatea totală de a-i ofensa pe unii (ăia răi și reacționari care cred în Dumnezeu și care pot fi menajați doar ca părticică minoritar exotică a mozaicului multicultural, nicidecum ca oameni care își iau în serios credința ca discurs cu pretenții de universalitate) combinată, deseori, cu interdicția totală de a deschide pliscul când vine vorba de alții (ăia buni și progresiști care cred în drepturile omului).
Sunt total de acord cu cele de mai sus, bine spus!
  #6  
Vechi 08.01.2015, 17:08:38
cristirg cristirg is offline
Banned
 
Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 577
Implicit

- nu se tine cont de omorarea sufletelor,de satanism,de erezii,...

”zic vouă: Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, și Fiul Omului va mărturisi pentru el înaintea îngerilor lui Dumnezeu. Iar cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, lepădat va fi înaintea îngerilor lui Dumnezeu. Oricui va spune vreun cuvânt împotriva Fiului Omului, i se va ierta; dar celui ce va huli împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta.”

-”Oricine urăște pe fratele său este ucigaș de oameni și știți că orice ucigaș de oameni nu are viață veșnică, dăinuitoare în El”

Deci, oare de la cine a pornit ura? De la acești musulmani sau chiar de la victimele lor? Nu cumva victimele sunt ucigași de suflete? Că atentatorii știm că au ucis oameni.
  #7  
Vechi 08.01.2015, 21:19:36
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Mesaje: 897
Implicit Parere !

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
https://alexandruracu.wordpress.com/...-sunt-charlie/

"cei care în urma unor astfel de evenimente vorbesc urechist, întrucât anistoric, de toleranța creștinismului și intoleranța Islamului, ar trebui să facă o călătorie în timp și să încerce să publice caricaturi cu Iisus Hristos în Geneva lui Calvin și să vadă ce pățesc după aia (sau chiar în Franța Restaurației, unde, după ani de zile de blasfemiere instituționalizată și mascarare sistematică a clerului și credincioșilor catolici, s-a introdus pedeapsa cu moartea pentru blasfemie)."

Dincolo de aceste aspecte, cert este că pentru orice om de bun simț, fie el credincios sau agnostic/ateu, o imagine precum cea de mai sus reprezintă o mostră de cretinism agresiv și în mod deliberat ofensator, adică un mod de a abuza de libertatea de exprimare, un simptom de degenerare al unei civilizații incapabile să mai facă distincția dintre libertate și destrăbălare (economică, sexuală, publicistică, mediatică, artistică, ș.a.m.d.) În plus, este ridicol să vezi cum dintr-odată toată lumea se bate în piept cu statutul de valoare nenegociabilă al libertății de exprimare, asta de parcă n-am trăi într-o civilizație care, ca toate civilizațiile, își are interdicțiile ei, unele dintre ele de bun simț (n-ai voie să publici glume cu Auschwitz), iar altele aberante (n-ai voie să-ți exprimi public, cel puțin în anumite locuri din lumea occidentală, părerea că homosexualitatea este un păcat). Ca atare, trebuie spus că, ceea ce apără acum liderii noștri politici și liderii de opinie nu este libertatea de exprimare ci “laicitatea” înțeleasă ca libertate de a insulta, fără niciun fel de restricții, sensibilitatea religioasă a oamenilor de diferite religii și confesiuni. Adică libertatea totală de a-i ofensa pe unii (ăia răi și reacționari care cred în Dumnezeu și care pot fi menajați doar ca părticică minoritar exotică a mozaicului multicultural, nicidecum ca oameni care își iau în serios credința ca discurs cu pretenții de universalitate) combinată, deseori, cu interdicția totală de a deschide pliscul când vine vorba de alții (ăia buni și progresiști care cred în drepturile omului).

În fine, Dumnezeu să-l ierte pe Charlie, Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei care și-au pierdut astăzi viața, dar aș prefera să fiu scutit de fraze de gen “nous sommes tous Charlie” și de apeluri la unitate, între creștini și liberali fără busolă, în jurul valorilor europene adică, altfel spus, în jurul unicei valori europene care este libertatea nihilistă de a denigra orice principiu și valoare, începând cu propria tradiție și terminând cu exigențele minimale ale ospitalității, în numele autodeterminării pure. În definitiv, chiar dacă respectul față de libertate ține (în ciuda variilor trădări istorice ale creștinătății) de esența mesajului Evanghelic și, că ne place sau nu, nu toți întemeietorii de religii se raportează la fel la libertate (sau la violență), Hristos n-a spus că a venit în lume ca să promoveze libertatea de exprimare ci ca să “mărturisească despre Adevăr” (Ioan 18, 37). Cu alte cuvinte, dacă divorțând libertatea de adevăr civilizația europeană a ales să ia calea autodistrugerii progresive, să nu mi se ceară acum să iau parte la apărarea civilizației europene, deoarece nu am ce să apăr."
Cred ca s-a subliniat foarte bine o flagranta inegalitate a "libertatii" de exprimare !
Cum se face ca nu apar glume cu Auschwitz !
De ce nu ai dreptul sa spui,in virtutea libertatii de opinie ca holocaustul nu a existat ???
Exista tari foarte democratice ale europei,in care aceasta afirmatie se pedepseste penal ,cred !
Nu ?!
  #8  
Vechi 08.01.2015, 17:45:47
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.04.2012
Mesaje: 3.110
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
...
Dumnezeu nu este principial, nici moralist nu este. Dumnezeu e drept atât cât îi îngăduie iubirea. Nici un strop mai mult!
????????????????????????????????????????????

Dumenezeu e atotputernic fiindca poate mai mult decat oricat!
Principiul IUBIRII este intr-adevar cuantic, dar este un principiu ce include si morala(cea care, vai!, pentru tine e ca o "cenusareasa").
__________________
Sublimă fărâmă a Sfintei Chemări,
Zvâcnită din Vrerea divină,
Mi-e sufletul vultur ce spintecă zări
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 08.01.2015 at 18:32:52.
  #9  
Vechi 09.01.2015, 02:20:43
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Principiul IUBIRII este intr-adevar cuantic, dar este un principiu ce include si morala(cea care, vai!, pentru tine e ca o "cenusareasa").
Sigur că iubirea include morala, cum altfel? Ce iubire poate fi aceea fără morală, fără bine, fără echitate etc.? Iubirea implică morala. Morala îi este instrument sau mijloc Iubirii. Născută din Iubire, morala se împlinește și își justifică rostul doar rămânînd în Iubire.

P.S. Morala nu este insignifiantă (precum insiști să înțelegi că aș susține), are doar o poziție subordonată Iubirii, fiind născută din Ea (Izvorul întregii vieți) și funcționînd fără să se rupă de Iubire. Când se autonomizează, rascolnic, morala nu mai slujește Iubirii, ci doar sieși. Astfel morala nu mai funcționează ca morală ci trece în moralism; nu mai lucrează viața, ci sterilizează și distruge. Morala rămasă în vița Iubirii se împlinește și rodește frumos. Dar când se rupe din viță, atunci moare sau devine slută, monstruoasă. Morala singură, fără Iubire, ucide.
Are sens ce spun?
  #10  
Vechi 09.01.2015, 02:27:53
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Sigur că iubirea include morala, cum altfel? Ce iubire poate fi aceea fără morală, fără bine, fără echitate etc.? Iubirea implică morala. Morala îi este instrument sau mijloc Iubirii. Născută din Iubire, morala se împlinește și își justifică rostul doar rămânînd în Iubire.

P.S. Morala nu este insignifiantă (precum insiști să înțelegi că aș susține), are doar o poziție subordonată Iubirii, fiind născută din Ea (Izvorul întregii vieți) și funcționînd fără să se rupă de Iubire. Când se autonomizează, rascolnic, morala nu mai slujește Iubirii, ci doar sieși. Astfel morala nu mai funcționează ca morală ci trece în moralism; nu mai lucrează viața, ci sterilizează și distruge. Morala rămasă în vița Iubirii se împlinește și rodește frumos. Dar când se rupe din viță, atunci moare sau devine slută, monstruoasă. Morala singură, fără Iubire, ucide.
Are sens ce spun?
Are sens. Nu Dumnezeu a definit morala ?
Doar animalele fara suflet nu-si pun probleme daca e moral sau nu ce fac.
Morala nu e un atribut al sufletului ? Moralismul e altceva, tine de filosofie.
Caricaturistii aia intoleranti la credinta ... oare erau morali ?

Last edited by AlbertX; 09.01.2015 at 02:36:38.
Subiect închis