Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.12.2014, 11:05:06
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Mihnea, Pelerinul și Corinusha: aveți mare dreptate. Cum există minorități religioase și/sau ideologice, trebuie să fie respectate.
Să ne uităm la evrei: la ei învățămîntul religios (inițierea în Torah și Talmud) începe de foarte devreme (Ana Pauker în tinerețe lucrase pentru un fel de grădiniță) pînă la plinirea vieții acelui fiu/acelei fiice a lui Israel.
Pe de altă parte, pe vremea războaielor religioase, în primul rînd al celui de 30 de ani, cuius regio, ejus religio era dusă deseori la extrem. Mă îndoiesc că sub principii luterani germani sau sub ocupația suedeză înfloreau școlile confesionale catolice.
Excepțiile erau Transilvania, condusă de principi calvini, unitarieni, și catolici. Sau Lituania reformatului Radziwill, Polonia catolică a dinastiei Vasa, și, de ce nu, Moldova, unde cel puțin jumătate din populația din nord și vest era catolică. Toleranța religioasă e, trebuie să o recunosc, unul din puținele lucruri foarte bune ale democrației burgheze; practic, e anularea în faptă a infamului edict de la Salonic.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 11:56:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Excepțiile erau Transilvania, condusă de principi calvini, unitarieni, și catolici.
Transilvania era provincie a unui mare imperiu. Ca si Lituania si, in anumite perioade, Polonia. In acest imperiu, toate religiile recepte aveau deplina libertate sa infloreasca. Imparatul era catolic, iar diversi regi, principi si nobili locali puteau apartine oricarei religii recepte. Coexistau scoli catolice, luterane, calvine si unitariene. Fara a fi religii recepte, erau tolerate si: religia ortodoxa, mozaica, anabaptista, fiecare avand scolile ei. Toate scolile erau confesionale, incepand cu Universitatea de la Cluj (care era colegiu iezuit). Elevii/studentii apartineau diverselor nationalitati si confesiuni si, in aceste conditii, e normal ca se preda religia in confesiunea respectiva. Lucru care nu a impiedicat de loc prezenta unor elevi sau studenti de alta confesiune, era deplina egalitate. De exemplu, faptul ca Universitatea de la Cluj era catolica nu a impiedicat ca intre studentii ei sa se numere studentul ortodox Iancu Avram, fiu de iobagi ortodocsi relativ bogati, care isi permiteau plata unor taxe universitare. Era un spatiu si un timp binecuvantat de Dumnezeu, in care iobagii ortodocsi puteau deveni avocati in mari barouri transilvane.

Nu altfel, in fond, au stat lucrurile dincolo de munti. Toate scolile erau confesionale, in marea lor majoritate ortodoxe. In "Amintiri din copilarie", scriitorul, preot ortodox, vorbeste despre un invatamant confesional ortodox dinainte de etatizarea invatamantului sub Cuza. Doar ca textul trebuie recitit cu ochiul atent al celui pasionat de istoria tarii noastre. In episodul amuzant cu omorarea mustelor cu ceaslovul merita retinut faptul, care ar fi halucinant azi, ca se preda ceaslovul la religie, ceea ce arata un nivel de pregatire religioasa MULT mai avansat decat azi, cand la scoala primara se face "Inger, ingerasul meu", nu Ceaslovul (=in limbaj catolic: Orologhionul). Ca multi dintre elevii de atunci erau interesati de Ceaslov cam cat sunt interesati elevii de azi de "Inger, ingerasul meu", asta e cu totul alta discutie.

Dar, in conditiile de azi, in care sistemul e gandid asa cum e gandit, cu statul care a preluat educatia de la familie si de la Biserica, stat care se pretinde neutru religios, nu mai e normal ca religia ortodoxa sa fie obligatorie, acolo unde nu exista posibilitatea ca micutii sa studieze religia lor. Parerea mea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 23.12.2014 at 11:59:14.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 12:05:02
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Transilvania era provincie a unui mare imperiu. Ca si Lituania si, in anumite perioade, Polonia. In acest imperiu, toate religiile recepte aveau deplina libertate sa infloreasca. Imparatul era catolic, iar diversi regi, principi si nobili locali puteau apartine oricarei religii recepte. Coexistau scoli catolice, luterane, calvine si unitariene. Fara a fi religii recepte, erau tolerate si: religia ortodoxa, mozaica, anabaptista, fiecare avand scolile ei. Toate scolile erau confesionale, incepand cu Universitatea de la Cluj (care era colegiu iezuit). Elevii/studentii apartineau diverselor nationalitati si confesiuni si, in aceste conditii, e normal ca se preda religia in confesiunea respectiva. Lucru care nu a impiedicat de loc prezenta unor elevi sau studenti de alta confesiune, era deplina egalitate. De exemplu, faptul ca Universitatea de la Cluj era catolica nu a impiedicat ca intre studentii ei sa se numere studentul ortodox Iancu Avram, fiu de iobagi ortodocsi relativ bogati, care isi permiteau plata unor taxe universitare. Era un spatiu si un timp binecuvantat de Dumnezeu, in care iobagii ortodocsi puteau deveni avocati in mari barouri transilvane.

Nu altfel, in fond, au stat lucrurile dincolo de munti. Toate scolile erau confesionale, in marea lor majoritate ortodoxe. In "Amintiri din copilarie", scriitorul, preot ortodox, vorbeste despre un invatamant confesional ortodox dinainte de etatizarea invatamantului sub Cuza. Doar ca textul trebuie recitit cu ochiul atent al celui pasionat de istoria tarii noastre. In episodul amuzant cu omorarea mustelor cu ceaslovul merite retinut faptul, care ar fi halucinant azi, ca se preda ceaslovul la religie, ceea ce arata un nivel de pregatire religioasa MULT mai avansat decat azi, cand la scoala primara se face "Inger, ingerasul meu", nu Ceaslovul (=in limbaj catolic: Orologhionul). Ca multi dintre elevii de atunci erau interesati de Ceaslov cam cat sunt interesati elevii de azi de "Inger, ingerasul meu", asta e cu totul alta discutie.

Dar, in conditiile de azi, in care sistemul e gandid asa cum e gandit, cu statul care a preluat educatia de la familie si de la Biserica, stat care se pretinde neutru religios, nu mai e normal ca religia ortodoxa sa fie obligatorie, acolo unde nu exista posibilitatea ca micutii sa studieze religia lor. Parerea mea.
Ai dreptate intru totul, dar eu ma refeream indeosebi la Transilvania pre-austriaca. Injuratii "grofi unguri reformati" au fost cei care au trimis niste tineri valahi, cica asupriti rau si tare, la studii instrainatate, cu aproape un secol inaintea Scolii Ardelene. Scoala Ardeleana, desi a fost temporal in urma, a fost mult mai puternica si resoluta in a lumina poporul roman. Ce au facut clericii ortodocsi ardeleni subordonati de grecoteii din Fanar, care mai aveau putin si Il defineau, horribile dictu, pe Cristos ca grec, pentru luminarea culturala a poporului roman in sec. XVII-XVIII? Raspunsul e: multime vida. Nu ei se impotriveau la tiparirea Bibliei in romana? Uite ca redescoperirea propriei limbi a fost un cadou pentru ortodocsii romani de la..."ereticii" de calvini si catolici. "Ce or fi gasit, domne, papistasii aia iezuiti la poporul asta roman, sa il lumineze?! Ca la noi insine, ca romani, ortodocsi non-practicanti en masse, chiar noi nu gasim nimic!". :)))
Dar, desigur, asta e tema de alt topic.

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 23.12.2014 at 12:08:38.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 16:26:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Ce au facut clericii ortodocsi ardeleni subordonati de grecoteii din Fanar, care mai aveau putin si Il defineau, horribile dictu, pe Cristos ca grec, pentru luminarea culturala a poporului roman in sec. XVII-XVIII? Raspunsul e: multime vida. Nu ei se impotriveau la tiparirea Bibliei in romana? Uite ca redescoperirea propriei limbi a fost un cadou pentru ortodocsii romani de la..."ereticii" de calvini si catolici. "Ce or fi gasit, domne, papistasii aia iezuiti la poporul asta roman, sa il lumineze?! Ca la noi insine, ca romani, ortodocsi non-practicanti en masse, chiar noi nu gasim nimic!". :)))
Dar, desigur, asta e tema de alt topic.
Cum poti scrie asemenea neadevaruri si aberatii, tu nu ai deschis niciodata o carte de istorie? Tu tot scrii de neobiectivitate, dar de la inceput esti cel mai subiectiv de pe forum. Obiectivitate nu inseamna sa spui 50% adevar si 50% neadevaruri despre ceva. Daca nu cunosti ceva informeaza-te inainte de a scrie. Lutheranii si calvinii au tiparit carti de religie in romanaeste ca sa ii converteasca pe romani, nu ca sa ajute la propasirea romanilor. Primii au fost sasii luterani, mai neagresiv, au tiparit cateva carti si vazand ca nu au niciun succes au lasat-o balta. Ungurii calvini au fost insa mai agresivi, incercand chiar sa impuna religia lor. Nu de mult timp au fost canonizati cativa ierarhi tocmai pentru ca s-au opus ofensivei calvinilor. Ca sa nu zici ca-ti dau o sursa ortodoxa citeste de pe site-ul greco-catolic: http://www.bru.ro/istorie/cat-si-ort-capitolul-8/
Nu in ultimul rand, ar fi frumos sa termini cu parerile tale ecumeniste, jignindu-ne pe noi pentru ca noi sustinem adevarul ca ortodoxia e dreapta credinta (prostile de genul "Ce au facut clericii ortodocsi ardeleni subordonati de grecoteii din Fanar, care mai aveau putin si Il defineau, horribile dictu, pe Cristos ca grec, pentru luminarea culturala a poporului roman in sec. XVII-XVIII?"). N-ai ce face, stai pe un forum ortodox, nu poti scrie tot ce-ti trece prin minte despre ortodoxie doar pentru ca tu asa simti. E treaba ta ce simti, nu si a noastra.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 17:15:50
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Theo pt mine trecutul este un aspect,cu importanta lui iar prezentul,cu noile sale realitati socio-economico-culturale un alt aspect.Oricum la modul cum este organizata predarea religiei in scoli nu pun deloc baza pe ea,indiferent ce orientare ar avea.Daca am vorbi de scoli de invatamant confesionale atunci probabil as fi mai interesat.Insa pana la acel moment la noi baza educatiei religioase ramane familia si adunarile noastre.Acolo am o responsabilitate ca parinte pe care mi-o asum,de la stat nu am mari asteptari si cat timp eu si cei ca mine ne putem trai in pace credinta nu ma deranjeaza deloc cum isi organizeaza confesiunea majoritara educatia religioasa.Acolo este treaba lor si ei stiu mai bine.Daca totusi s-ar pune problema lectiilor de religie obligatorii,subliniez asta ,,obligatorii"atunci categoric,ca un drept constitutional,vom pleda pentru egalitate de tratament.Nu as accepta niciodata sa fiu obligat la ceva dpdv al optiunii religioase,fiecare trebuie sa aiba dreptul de a trai conform propriei constiinte,cu respectarea celorlalti.Daca nu mi s-ar respecta acest drept atunci categoric,cu orice risc,mi-as retrage copii de la acele ore.Daca ei,cand vor fi maturi,vor dori altceva le voi respecta alegerea,fie ca voi fi de acord sau nu cu ea,sunt copii mei si raman ca tata alaturi de ei pana la capat.Cred ca sunt un tip democrat nu crezi? :)
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 18:08:00
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Nu as accepta niciodata sa fiu obligat la ceva dpdv al optiunii religioase,fiecare trebuie sa aiba dreptul de a trai conform propriei constiinte,cu respectarea celorlalti.
Aș spune chiar mai mult: că și cei care facem parte din confesiunea majoritară trebuie să susținem respectarea dreptului la alegere, respectiv libertatea de conștiință a minoritarilor, a oricui. Pentru că asta este voia lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 18:15:44
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Aș spune chiar mai mult: că și cei care facem parte din confesiunea majoritară trebuie să susținem respectarea dreptului la alegere, respectiv libertatea de conștiință a minoritarilor, a oricui. Pentru că asta este voia lui Dumnezeu.
Bine spus! Si voia constitutiei!
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 18:24:42
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Cristi eu nu am cum sa sustin vreodata,in calitate de calvin,pozitia unei organizatii ateiste,cu privire la eliminarea religiei.Dar,asa cum spui si tu,si eu sustin sa se gaseasca o solutie pentru ca toata lumea sa aiba libertatea de a alege.Cred ca leguitorii au aceasta obligatie,de aceea sunt alesi si de aceea,nota bene,promoveaza legi avand crucea in spatele lor,fixata pe peretele din spatele prezidiului.Ei trebuie sa tina cont si de vointa majoritatii,ceea ce este normal,si de drepturile noastre,ale minoritatilor.Eu as opta pt scoli confesionale atestate si religie optionala in scolile de stat.Problemele cu scolile confesionale sunt cele legate de costuri in principal,pt ca invatamantul privat este destul de costisitor si nu toti isi vor permite asta.Aici vorbesc din proprie experienta.Cred ca solutia religiei in scolile de stat ramane cea mai buna varianta,ca sa aiba cat mai multi sanse,cu statut de optionala si atunci fiecare poate opta.Aici insa ar trebui aduse imbunatatiri dar sunt sceptic ca acest subiect,al religiei in scoli,este o prioritate a statului.Prin urmare tot familia ramane baza.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 23.12.2014 at 18:26:51.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 19:52:20
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Nu as accepta niciodata sa fiu obligat la ceva dpdv al optiunii religioase,fiecare trebuie sa aiba dreptul de a trai conform propriei constiinte,cu respectarea celorlalti.Daca nu mi s-ar respecta acest drept atunci categoric,cu orice risc,mi-as retrage copii de la acele ore.
Nu il mai asculati pe abaa, am scris de cateva ori (inclusiv lui) ca si in acest sistem cei ce nu vor pot face cerere sa nu participe copilul lor la ora de religie (inclusiv cei din alte culte care nu au profesor).
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 19:56:06
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu il mai asculati pe abaa, am scris de cateva ori (inclusiv lui) ca si in acest sistem cei ce nu vor pot face cerere sa nu participe copilul lor la ora de religie (inclusiv cei din alte culte care nu au profesor).
Daca lucrurile stau cum spui tu atunci nu vad o problema.Din ce stiu exista o decizie a Curtii Constitutionale care este definitiva dar nu imi este clar cum va fi pusa in practica.Vom vedea in viitorul apropiat.Acestea fiind spuse eu ma retrag din discutie,am spus ce aveam de spus si nu as dori ca opiniile mele sa nasca tulburare in aceste clipe.Sper sa fie intelese strict in sensul lor.Numai bine.
Reply With Quote
Răspunde