Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.12.2014, 15:33:04
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Chiar zilele astea, am gasit intr-o dimineata biserica deschisa, si parintele impartasea o clasa de copii care majoritatea erau de la camin ( avem in cartier un centru de plasament, ai carui copii sunt elevii parintelui). Si cand sa ies mi se aprinde un beculet: pt copiii astia cine o fi facut cerere???( cine decide daca fac sau nu religie?). Si intreb parintele care etreaba, daca trebuie sa faca parintii cerere, de-acum, si-mi zice ca la dansul ( in scoala), nu... . In fine, n-am avut timp sa intru in detalii, sa ma lamuresc ( atunci ce fac cei care nu vor, de ex?), si am mai trecut special pe acolo zilele urmatoare, dar nu venise inca....
A, si sper sa nu uit, cand il voi prinde, sa-l intreb si care-i faza cu speriatul copiilor, o sa ii marturisesc ce am aflat, cum au ajuns unii sa fie terorizati de Dumnezeu si de pedeapsa divina, sa il avertizez de aceste posibilitati, in caz ca nu o sti deja....dar probabil va spune ca astea sunt greseli didactice ale altor profesori sau parinti, si ca ele trebuiesc corectate imediat cum apar, de catre cel care le sesizeaza, fie duhovnicul, fie profesorul....

Last edited by fallen; 12.12.2014 at 15:38:29.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2014, 18:22:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Si intreb parintele care etreaba, daca trebuie sa faca parintii cerere, de-acum, si-mi zice ca la dansul ( in scoala), nu... .
Abia s-a dat aceasta hotarare, inca nu a fost pusa in aplicare.
Citat:
A, si sper sa nu uit, cand il voi prinde, sa-l intreb si care-i faza cu speriatul copiilor, o sa ii marturisesc ce am aflat, cum au ajuns unii sa fie terorizati de Dumnezeu si de pedeapsa divina, sa il avertizez de aceste posibilitati, in caz ca nu o sti deja....
Daca te referi la ce s-a scris pe forum ti-am scris si data trecuta ca asta scrisese un user ateu care facea bascalie, nu-l mai intreba degeaba pe preot.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2014, 18:36:24
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Problema e ca cunosc si eu persoane care sustin asta, iar pe de alta parte m-am speriat si eu de ceva ce am citiit la par. Arsenie Boca...
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 10:18:25
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Treaba e ca manualele nu cred ca sunt facute cu binecuvantarea nici unui mai inalt al bisericii. Si nu toate variantele de manuale sunt la fel. Dar exista intr-adevar un manual al nu mai stiu carei edituri care foarte prost facut pentru copiii de clasele mici cel putin. Nu cred ca profesorul de religie/preotul poate face mai mult decat sa faca o cerere la directorat sau unde trebuie ca sa li se dea manuale de la alta editura.
Dar da, manualul respectiv chiar exista, sau exista daca nu cumva au facut minunea sa se scoata; timp au avut sa-l scoata; de vreo 2 ani stiu eu de manualul respectiv.

Dar cum ziceam, nu e vina nici a protilor nici a profesorilor de religie aici. In principiu cred ca e vina ministerului educatiei, cel responsabil si pentru programa total aiurea la unele obiecte, printre care si religia, pentru ca in loc sa vina cu ceva nou si frumos in fiecare an, ei repeta aceleasi lururi la infinit. Si ar avea ce sa bage in programa, ca nu ar fi lipsa de materiale si subiecte.
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 15:09:42
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
............
A, si sper sa nu uit, cand il voi prinde, sa-l intreb si care-i faza cu speriatul copiilor, o sa ii marturisesc ce am aflat, cum au ajuns unii sa fie terorizati de Dumnezeu si de pedeapsa divina, sa il avertizez de aceste posibilitati, in caz ca nu o sti deja.........
De ce crezi ca un preot este persoana potrivita pentru a afla un raspuns pertinent cu privire la aceasta problema si nu un psiholog pentru copii, spre exemplu?
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 17:50:48
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Pentru ca esteun bun profesor si copiii il iubesc. In nici un caz nu tremura chilotii pe ei de frica lui...zic asta pt ca unii isi permit sa fie si mai obraznici ( indrazneti)....
Dar in fine pana o sa am eu copii si or sa ajunga la scoala...mai dureaza...dar totusi as prefera ca educatia religioasa sa le-o faca cineva calificat, profesor, teolog, preot, si nu eu sau taicca-su care din nestiinta sau ignoranta riscam sa le inoculam in cap te miri ce prostii...( mai ales el care si-a acumulat cunostiintele despre religia crestina de la tv, si imi vine cu citate rupte din context, care il conduc catre concluzii proprii din cele mai traznite...)
Iar ca sa nu ii spui nimic despre Dumnezeu...nu stiu daca e posibil, ca tot va auzi, la gradinita la scoala,la alte materii decat religia,( noi cum am auzit?) la alti copii/parinti, vom trece prin fata bisericii si va intreba ce e acolo, de e se duce lumea cu copiii, etc...si apoi, nici nu ar fi sanatos sa resti un copil fara Dumnezeu, daca nu crede in Dumnezeu, de ce ar crede in orice altceva??? Te temi ca i s-ar face frica de tirania lui Dumnezeu? Ok, nu am sa-i mentionez nimic despre vreo eventuala pedeapsa; dar asta ma face sa ma intreb daca nu se va teme si de mine ( de noi) daca il pedepsim, si atunci cefacem, il lasam sa faca numai ce vrea el???
In fine, cred ca cel mai bine ar sa stie ca Dumnezeu e cel care il protejeaza si il apara de rele, dar trebuie sa invete si el sa se fereasca de lucrurile care i-ar putea face rau ( masini, oameni rai, etc)...

Last edited by fallen; 15.12.2014 at 17:58:39.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 18:58:56
antoniap
Guest

Implicit

,,Daca nu le dam copiilor nostri pe Hristos, studiile nu le folosesc." (Părintele Efrem Vatopedinul):

http://ortodox.md/video/conferinte/p...u-le-folosesc/
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 19:32:16
ovidiu b.
Guest

Implicit

Nu e de vină sistemul că noi așteptăm ca și copiii noștri să afle de Hristos de la profesoara de religie. Părinții sunt datori pentru a-L face pe Hristos cunoscut copiilor lor.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 19:58:13
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Pai tocmai asta e, vreau sa Il cunoasca asa cum trebuie, nu sa ii spunem noi te miri ce invataturi smintite...normal ca ideile de baza le va avea de la noi, asa cum si noi la randul nostru am invatat de la parinti " Tatal nostru" si "Ingerasul meu" si sa ne facem cruce...
Reply With Quote
Vechi 16.12.2014, 10:04:38
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Nu e de vină sistemul că noi așteptăm ca și copiii noștri să afle de Hristos de la profesoara de religie. Părinții sunt datori pentru a-L face pe Hristos cunoscut copiilor lor.
Ba e si vina sistemului ca din 12 ani de religie, in cel putin 8 se repeta materia ... si se repeta si se repeta ... Adica, nimic nou, manualele sunt aproape la fel ca si continut si pur si simplu devine plictisitor, ba chiar OBOSITOR. Imagineaza-ti ca trebuie sa inveti aceleasi lucruri 8 ani de zile; tu din al 3-lea an sti pe e rost materia care va fi ceeasi pentru inca vreo 4-5.
Asa ca eu prefer ca, copilul meu sa faca religia la scoala, dar in fiecare an sa invete lucruri noi, nu repete materia din nou...si din nou...si din nou.. Eu personal vreau sa imi trimit copilul la religie, ce putin pana in clasa a 8-a iar in liceu, sa il las pe el sa aleaga daca vrea sa faca mai departe sau nu. Normal ar fi ca sa faci bazele in caasele 1-4, apioi in 5 - 8 sa inveti lucruri peste acele baze, si in 9-12 si mai mult, dar nu, in 5-8 repeti cel putin 80% din ce ai facut in 1-4 si in 9-12 repeti 99% din ce ai facut in 5-8, asta daca nu cumva se intampla minunea si ai un profesor cu care faci mistica si filosofie in loc de religie (sincer, cel mai bun an de religie din tot cei 12 - aparent doar s-a facut mistica si filosofie; interesant e ca se ajungea la concluzii care intotdeauna aveau legatura cu Dumnezeu).
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Răspunde