Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.12.2014, 12:49:08
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Dacă îmi permiți o mică precizare, Corinusha: în vise trăim dinamica relației dintre conștient și inconștient, prilej cu care devine foarte activă manifestarea inconștientului iar noi putem lua act conștient, pe această cale simbolică (visul), de mișcările adânci, din inima noastră. Limbajul inimii e diferit de limbajul conștiinței ordinare. Precum desigur cunoști.

Dupa parerea mea astea sunt abureli fara dovezi stiintifice in spate care sa le sustina.

Presupuneri, teorii, frumos formulate evident. Dar fara un suport stiintific.

In teoriile de mai sus se exclude complet insasi esenta vietii: fiinta umana, harul lui Dumnezeu, ispita demonilor si atacurilor lor din somn, ajutorul lui Dumnezeu si paza lui. Ori a exclude asta este gresit complet din capul locului.

Cred ca o abordare corecta pentru problema viselor este urmatoarea:
fiinta umana este trup si suflet. Trupul are o perioada in care inca mai este activ, iar creierul poate sa se afle in stari de semifunctionare.
Insa mai este si sufletul, care are o ratiune si o vedere proprie. Pe astea le ignori cu desavarsire.
Ratiunea si vederea sufletului, asa cum sunt ele cand se desparte sufletul de trup. Acelasi suflet complet functional ca si acela de la despartirea de trup.
Iar sufletul este atacat si chinuit de demoni care arata sufletului tulburari si alte inchipuiri. Somnul este cel mai bun moment in care demonii pot ataca si darama un suflet, lipsit oarecum de logica, incapabil partial sa se apere.

Sunt de acord ca atunci cand adormim putem sa ne amintim sute de momente de peste zi pana se linisteste mintea.
DAR: mintea nu are cum sa produca scenariile din vis, atat de complexe, atat de regizate din afara, care ne cunosc atat de bine slabiciunile, cu scop precis, de tulburare, mahnire, regizate de o minte a diavolului.

Dualitatea fiintei umane, prezenta lui Dumnezeu si atacurile demonilor sunt EXCLUSE complet din aceste teorii ateee.

Dupa ce o sa vezi dracii stand la capul tau ... visandu-ti vise, o sa-ti treaca gandul la "vise subconstiente... si alte din astea". Dupa ce o sa incepi sa te rogi cum trebuie o sa vezi ca nu mai dormi o noapte cum trebuie.... si o sa stii de ce si de unde.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2014, 14:13:40
crinrin
Guest

Implicit

+ DESPRE VISE SI VEDENII FALSE - parintele Ilie Cleopa - http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/14vise.htm

+ Sfantul Ignatie Briancianinov – Despre vise. Nu va mai tulburati in zadar daca aveti anumite vise… - https://deveghepatriei.wordpress.com...-anumite-vise/

+ ATENTIE LA VISE SI VEDENII, MAI ALES CAND SE ADEVERESC SAU AU CHIP BUN! Invataturi si pilde esentiale pentru lepadarea INSELARILOR SUBTILE: “Vrajmasul da sufletului o anumita dulceata ameste*cata cu slava desarta” - http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/...ii-inchipuiri/

+Parintele Arsenie Muscalu despre INCREDEREA IN VISE si deosebirea intre RAVNA DUHULUI si RAVNA NEBUNA. Ce urmareste VRAJMASUL prin ispite de-a dreapta? -
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/...-nebuna-roade/

+ Pelerinul Rus - http://prieteniisfmunteathos.files.w...erinul-rus.pdf
"- Părinte, cu aproape un an în urmă, fiind la Liturghie, am auzit citindu-se din Apostol următoarea poruncă: „Rugați-vă neîncetat." Neînțelegând aceste cuvinte, am început să citesc Sfânta Scriptură și, în multe locuri, am găsit porunca lui Dumnezeu de a ne ruga neîncetat, în orice vreme, în orice loc, nu numai în timpul oricărei îndeletniciri, nu numai în stare de veghe, ci chiar și în somn. „De dormit dormeam, dar inima-mi veghea" (Cânt. Cânt. 5, 2). Toate acestea m-au mirat foarte mult si n-am putut înțelege cum se pot împlini. în mine s-au trezit o mare dorință și curiozitate. Nici zi, nici noapte, nu-mi ieșeau din minte aceste cuvinte și am început să umblu pe la biserici, să ascult predici despre rugăciune.
(.....)
- Rugăciunea lăuntrică neîncetată este chemarea continuă și neîntreruptă a Numelui lui Iisus Hristos cu gura, cu mintea și cu inima, închipuindu-ne totdeauna în prezența Lui și cerând milostivirea Lui, în timpul oricărei îndeletniciri, în orice loc, în orice vreme, chiar și în vremea somnului. Ea se rostește cu următoarele cuvinte: Doamne, lisase Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă! Și, când cineva se va deprinde cu această chemare, atunci va simți o mare mângâiere în a rosti totdeauna această rugăciune, încât nu va mai putea trăi fără ea, iar rugăciunea se va revărsa singură într-însul. Acum înțelegi ce este rugăciunea neîncetată?
(.....)
Primind aceste îndrumări, am petrecut toată vara rostind rugăciunea lui lisus neîncetat, cu gura; am fost foarte liniștit. în somn, adesea, visam că rostesc rugăciunea.
(.....)
Petrecând vreo cinci luni singur, în această stare, în rugăciune și în simțăminte duhovnicești, m-am obișnuit atât de bine cu rugăciunea inimii, încât necontenit mă ocupam cu lucrarea ei și, în sfârșit, am simțit că rugăciunea este vie și că se rostește de la sine în mintea și în inima mea, fără nici o sforțare. Aceasta nu numai în stare de veghe, ci chiar și în somn, neîncetând nici o clipă. Sufletul meu îi mulțumea lui Dumnezeu și se topea într-o bucurie necontenită.
(....)
Iar despre cei care, printr-o îndelungată deprindere sau din mila lui Dumnezeu, au dobândit rugăciunea inimii din rugăciunea minții, aceștia nu-și curmă rugăciunea neîncetată, nu numai în vremea unei cugetări adânci, ci nici chiar în timpul somnului, ceea ce o mărturisește înțeleptul: „Eu dorm, dar inima mea veghează"... La cei desăvârșiți, lucrarea inimii capătă o capacitate atât de puternică în ce privește chemarea Numelui Domnului, încât, trezindu-se singuri în rugăciune, mintea și întreg sufletul sunt absorbite într-o necurmată revărsare de rugăciune, fără să țină seama de starea în care se află cel care se roagă și de îndeletnicirea trupească pe care o are."
Reply With Quote
Vechi 12.12.2014, 16:30:08
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Dupa parerea mea astea sunt abureli fara dovezi stiintifice in spate care sa le sustina.

In teoriile de mai sus se exclude complet insasi esenta vietii: fiinta umana, harul lui Dumnezeu, ispita demonilor si atacurilor lor din somn, ajutorul lui Dumnezeu si paza lui. Ori a exclude asta este gresit complet din capul locului.

fiinta umana este trup si suflet. Trupul are o perioada in care inca mai este activ, iar creierul poate sa se afle in stari de semifunctionare.
Insa mai este si sufletul, care are o ratiune si o vedere proprie. Pe astea le ignori cu desavarsire.
Ratiunea si vederea sufletului, asa cum sunt ele cand se desparte sufletul de trup. Acelasi suflet complet functional ca si acela de la despartirea de trup.
Iar sufletul este atacat si chinuit de demoni care arata sufletului tulburari si alte inchipuiri. Somnul este cel mai bun moment in care demonii pot ataca si darama un suflet, lipsit oarecum de logica, incapabil partial sa se apere.

Sunt de acord ca atunci cand adormim putem sa ne amintim sute de momente de peste zi pana se linisteste mintea.
DAR: mintea nu are cum sa produca scenariile din vis, atat de complexe, atat de regizate din afara, care ne cunosc atat de bine slabiciunile, cu scop precis, de tulburare, mahnire, regizate de o minte a diavolului.

Dualitatea fiintei umane, prezenta lui Dumnezeu si atacurile demonilor sunt EXCLUSE complet din aceste teorii ateee.

Dupa ce o sa vezi dracii stand la capul tau ... visandu-ti vise, o sa-ti treaca gandul la "vise subconstiente... si alte din astea". Dupa ce o sa incepi sa te rogi cum trebuie o sa vezi ca nu mai dormi o noapte cum trebuie.... si o sa stii de ce si de unde.
.........:) Bine, frate. Cum dorești.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2014, 16:39:03
Banned

Implicit Un vis frumos!

În Postul Crăciunului, un mare vis frumos:

http://chess-results.com/Fotos.aspx?lan=1&key1=1874
http://chess-results.com/tnr155095.aspx?lan=1

Ludoterapie, socializare prin joc.

Last edited by Ioan_Cezar; 12.12.2014 at 16:42:02.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2014, 00:04:47
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul

Deci cei care dorm bine si netulburat sunt ateii si necredinciosii,iar cei tulburati si cu insomnii sunt cei mai sporiti duhovniceste...
Nu am mai auzit aceasta varianta pana acum,este parerea dvs proprie sau va bazati pe invatatura ortodoxa?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 18:36:06
gpalama's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Deci cei care dorm bine si netulburat sunt ateii si necredinciosii,iar cei tulburati si cu insomnii sunt cei mai sporiti duhovniceste...
Nu am mai auzit aceasta varianta pana acum,este parerea dvs proprie sau va bazati pe invatatura ortodoxa?
Nu am zis asta, nu imi completa cuvinte pe care nu le-am spus.

Problemele biologice care duc la insomnii sunt o categorie de probleme de care nu discutam aici.

Problemele duhovnicessti care duc la "experiente/tulburari/vise" sunt alta categorie de probleme.

Din cateva vad nu construiesti un raspuns ci acuzi. Nici tu nu stii prea bine problema, si nu ai argumente pentru ce zici.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 10:09:48
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
Pai nici aia cu dracii nu are dovezi stiintifice daca e s-o luam asa.

Citat:
...ce ziceam si mai sus

Citat:
[...] DAR: mintea nu are cum sa produca scenariile din vis, atat de complexe, atat de regizate din afara, care ne cunosc atat de bine slabiciunile, cu scop precis, de tulburare, mahnire, regizate de o minte a diavolului.
De ce nu are cum?!? Creierul uman si ce poate face acesta e muuult mai complex decat ne putem imagina. Sau vrei sa zici ca Dumnezeu ne-a creat chiar asa prosti incat sa fim manipulati 24/7 de draci sau mai stiu eu ce?!

Citat:
Pai daca sunt teorii atee, cum le zici, ar fi culmea sa NU fie exclus Dumnezeu

Citat:
Oooo, da. Cu siguranta... O sa le treaca gandul la inconstient celor care refuza partea de psihologic, psihic, psihologie, celor care au impresia ca psihologia e inventata de draci, de dracii aia care le controleaza mintile prin vise :))
De parca varianta aia ar putea fi demonstrata mai bine decat varianta inconstientului...ce sa zic...
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2014, 18:59:22
gpalama's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Pai nici aia cu dracii nu are dovezi stiintifice daca e s-o luam asa.

Oooo, da. Cu siguranta... O sa le treaca gandul la inconstient celor care refuza partea de psihologic, psihic, psihologie, celor care au impresia ca psihologia e inventata de draci, de dracii aia care le controleaza mintile prin vise :))
De parca varianta aia ar putea fi demonstrata mai bine decat varianta inconstientului...ce sa zic...
Fiziologia corpului uman este una. Sunt probleme fizice care duc la tulburari de somn, altele.

Duhovnicia este o cu totul alta poveste. Vorbeste cu mai multi duhovnici pe problema asta sa vezi exact ce se intampla si altor crestini in somn. Si de ce.

Aia cu dracii are dovezi in mistica ortodoxa si in duhovnicia ortodoxa. Suficiente.
Si poti sa vorbesti cu calugari si altii care vietuiesc in manastire sa-ti explice ei ce e cu visele si cum te tulbura demonii.

Ce ziceti voi e decuplat cu totul de trairea duhovniceasca si de chinurile pe care ti le aplica dracii. (stiu ei de ce...)

P.S. Mihnea are un post foarte interesant pe aceeasi tema: o ispita grea pe care a indurat-o un timp de la demoni. Pe care a avut intelepciunea sa o inteleaga corect. De o traire grea, pe care numai cei care au trait-o o inteleg. Pe care restul ar cataloga-o drept... vorbe.

Last edited by gpalama; 15.12.2014 at 19:23:03.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2014, 09:53:25
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

dar nu inteleg cum, un vis, fie el si cosmar, chiar repetat poate fi un chin; e un chin intr-adevar la unii, dar acei oameni, dupa anumite investigatii medicale si psihiatrice li se gaseste ceva problema fizica sau psihica, care conduce la tulburarea respectiva de somn.

un cineva sanatos fizic nu va avea in fiecare noapte cosmaruri peste cosmaruri (care de obicei sunt si repetitive).

nu prea vad duhovnicia ca avand legatura cu somnul si visele. ce dovezi are aia cu dracii? un video, un link ceva? sincer, sunt curioasa, si as citi, nu fac misto.

de exemplu aici http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/14vise.htm concret nu ni se demonstreaza nimic. sunt povestite niste intamplari (adevarate sau false, nu se stie) frumoasa, care pe mine ma duc cu gandul la precautie, indiferent de situatie. idee e ca nu prea are cum sa imi arate cineva ca diavolul sta langa tine si iti baga in cap vise de tot felul ca sa te ispiteasca sau sa iti faca cine stie ce.

respect parerea asta, dar nu o imbratisez (cel putin nu inca).
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2014, 13:22:08
Banned

Implicit

Visul, ca activitate, este o elaborare (muncă - de la latinescul laborare) sau, cum spunem noi modernii informatizați, este o procesare de informații orientate de un anumit conținut energetic (emoții, sentimente, resentimente, dorințe, nevoi etc.). Această muncă se face în mod inconștient în tainițele ființei noastre, fără ca noi să cunoaștem direct și explicit ce se întâmplă acolo, în acest înlăuntru din noi, din ființa noastră. De aceea visul apare ca "ghicitură", ca produs deseori bizar, straniu, cu multe deformări și exagerări (după obișnuințele minții noastre din afară, conștiente, raționale și uneori raționaliste). Logica visului este complet diferită de logica noastră conștientă. De aici și dificultatea de a înțelege un vis. Nu oricine se pricepe să traducă mesajele inconștientului. E nevoie de un tălmaci care să cunoască ambele limbaje, ca la traducerea dintr-o limbă în alta. (Cu toate acestea, cărțile de simboluri onirice sunt falsuri. Visul nu se traduce chiar ca și cum am traduce un text din engleză în limba română. Imaginile onirice nu sunt universale, nu există un limbaj uniform și nediferențiat al visului comun pentru toți oamenii ci, întotdeauna, visul exprimă în mod unic și original personalitatea și lumea unui anumit suflet, e activitate mereu personală, ireductibilă la legi generale. Dacă Ion și Maria visează, să zicem, un brad, acesta înseamnă cu totul altceva pentru Maria, comparativ cu Ion. Nu știm ce înseamnă, trebuie să descoperim împreună cu fiecare dintre cei care visează, pe anumite căi consacrate care au rol ajutător; sau prin descoperire de Sus.)
*
Când Părintele Cleopa sfătuiește să nu credem în vise, cred că face foarte bine. Își folosește autoritatea pentru a proteja pe oameni de o înțelegere greșită a limbajului visului, a lumii tainice, subiective foarte. Deoarece avem tendința să înțelegem visul în același mod în care înțelegem datele din afară, guvernate de legi obiective. Or, visul e o exprimare a datelor dinlăuntru, guvernate de legi subiective. Funcționarea inconștientului, așa cum demonstrează psihanaliza și cum dovedește din când în când câte un duhovnic priceput, este radical deosebită de funcționarea conștientului. Nu putem înțelege visul folosind aceleași procedee raționale pe care le folosim când cercetăm date ale lumii obiective.
Părintele precizează "să nu credeți" în vise, adică, atrage atenția asupra faptului că oamenii iau visele ca atare, iau de bune imaginile din vis, ca și cum ar fi veridice. Or, acele imagini sunt doar punctul de plecare pentru o tâlcuire conștientă a visului, iar nu punctul terminus. Visul nu ne e dat pe ecranul minții conștiente doar ca încheiere ci mai ales ca punct de pornire. Iar noi nu știm ce să facem cu un vis, cum să ne folosim de el. De aceea Părintele ne interzice, cu autoritate duhovnicească, să pornim singuri la drumul interpretărilor - spre a nu rătăci, din pricina ignoranței/nepriceperii noastre. Profilactic deci - nu vă ocupați cu tălmăcirea viselor, că vă zăpăciți la cap. Just!
*
Un cunoscut al meu din tinerețe, îmi amintesc acum, a visat că soția lui îl înșela cu un amic comun. Înainte de a da crezare visului, adică înainte de a crede că soția îl înșală cu adevărat, omul a avut inspirația să întrebe cum să înțeleagă visul. Cineva l-a cercetat și, în baza datelor aflate, i-a oferit următoarea interpretare: în vis s-a exprimat trăsătura ta de personalitate, tendința ta de a fi gelos. Nu soția te înșală, ci tu te înșeli singur, din pricina geloziei, crezînd că soția te înșală. Visul te-a anunțat că înlăuntrul tău mocnește gelozia, te-a vestit asupra morbului tău interior. Nu pe soție să o cerți, ci pe tine să te vindeci de gelozie.
Aceasta e o interpretare cu care eu sunt parțial de acord. I-aș fi spus același lucru, ținînd cont de nevoia de moment a omului, de frica și furia lui, precum și de nevoia lui de a avea o explicație liniștitoare. În plus, dacă ar fi dorit să aprofundeze visul, aș fi profitat de experiența onirică pentru a-l ajuta să descopere și alte date ale realității lui subiective. De exemplu, aș fi lansat provocarea: Cine crezi că e, de fapt, soția din vis? L-aș fi încurajat, dacă ar fi fost clientul meu, să investigheze apariția simbolică a "soției". Pentru că personajul din vis părut ca fiind soția, nu e tocmai soția reală ci, cum se întâmplă de obicei, prin acel personaj feminin dinlăuntrul visului se putea exprima, de exemplu, o trăsătură personală neconștientizată, neinvestigată, nefolosită pe care mintea visătorului o acoperea sub masca chipului soției. Sunt multe de spus și de lucrat pe tărâmul viselor... Dar nu de către oricine, cum i se pare la prima vedere. Așa că Părintele Cleopa face foarte bine când spune ce spune. Dar nu toate visele "sunt de la draci", totuși...
*
Inconștientul este, după convingerea mea, acel văzduh lăuntric unde se întâlnesc multe soiuri de duhuri: duhul nostru care exprimă ceea ce trăim în viața conștientă, duhurile care ne păzesc, duhurile demonice etc. Se dau bătălii mari înlăuntrul nostru deoarece inconștientul este o poartă ca în filmele SF gen Star Trek, o poartă stelară, pe unde intră și ies tot felul de personaje. De aceea e cu totul folositor să veghem aceste porți cu singura armă redutabilă care să ne păzească de influențe nocive: arma credinței, arma rugăciunii și toate celelalte oferite în dar de Biserică.
Noi nu putem intra în acest spațiu secret de sub draperiile minții conștiente, nu avem acces direct la dosul scenei, dar cred că e folositor să avem în vedere că întâmplările de după draperie depind mult de ceea ce facem noi pe scena conștientă a minții noastre, sub luminile rampei. O viață de tâlhar are cu totul alte legături și influențe de la lumea din spatele draperiilor decât o viață curată, unde conștiința omului luptă cu bunăvoință să trăiască în mod cuviincios între oameni și cu gândul la Dumnezeu.
Reply With Quote
Răspunde