![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Stai linistit Dragoș, că, cazul din corund nu este caz singular de față bisericească care să îndemne enoriașii să voteze Victor Ponta.
Și, mă rog, de ce să nu se ia măsuri împotriva celor care au făcut propagandă lectorală? Argumentează te rog, să știm și noi ăștia mai proști...
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
||||
|
||||
![]()
Stau foarte liniștit.
Ce vreau eu să zic e că nu "BOR l-a susținut pe un anume catindat" ci, punctual, ici-colo o față sau alta bisericească. De rang mai mare sau mai mic. Dar de aici până la "BOR face, BOR drege", ar trebui să vă dați măcar voi, credincioșii seama că e cale luuungă. Nu vă dați, vă cam faceți părtași dușmanilor Bisericii. Părerea mea, hâc.
|
||||
|
||||
![]()
Perfect de acord cu tine, Dragoș. BOR nu inseamna doar preotul/ierarhul etc. X și/sau Y. Eu mă refeream să se ia măsuri strict pentru persoana/persoanele în cauză; nu văd de ce ar trebui să sufere întreaga BOR. Să se identifice punctual persoanele care au făcut propagandă electorală și să se ia mărurile cuvenite, fără a se lua de BOR ca întreg. E drept, media baga toata BOR în aceeași oală, ceea ce greșit.
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
||||
|
||||
![]()
Și cine, ce să-i facă unui ierarh?
Să-l tragă de urechi în piața publică? Cine?
|
||||
|
||||
![]()
Daca preoti si ierarhi ai BOR sustin public pe prim-ministru in campania electorala fara a se face cercetare si, in cazul stabilirii vinei, fara a primi o justa pedeapsa, inseamna ca BOR isi asuma aceasta atitudine cezaro-papista, care nu e de azi de ieri.
Numai ca ieri, atitudinea respectiva consta in ducerea tucalului imparatului. Pe cand astazi consta, din cate se vede, in ducerea tucalului marelui vizir. Desigur, BOR imi poate dovedi ca gresesc. Voi citi cu multa curiozitate darea de seama de la urmatoarea intrunire a Sinodului BOR cand sper ca se va face ceva in privinta acestor apucaturi cronice ale clericilor ortodocsi.
|
||||
|
||||
![]()
Asta să o hotărască cei în măsura (Sfântul Sinod, de exemplu), eventual să fie coborât în rang... N-s în măsură să hotărăsc eu in locul celor competenți.
Ideea e să se facă ceva, pentru că nu mi se pare corect să nu se facă nimic, exact așa cum nu mi se pare corect să nu se ia măsuri împotriva politicienilor corupți, a malpraxisului etc.
|
|||
|
|||
![]()
Unii credinciosi au ajuns sa se ralieze la actiunea celor ce nu iubesc Biserica doar pentru a sustine un candidat, fara sa se informeze. Acei care scriu impotriva preotilor sut atei sau nepracticanti, ei ar scrie impotriva lor pentru orice, cum o si fac. Asta cu alegerile e doar un pretext.
Dar credinciosii ar trebui sa se informeze, nu sa urmeze pe oricine scrie ceva. Poate nu se stie, inainte preotii puteau face politica, adica sa si candideze. Unul din primii ministrii a fost patriarhul Miron Cristea. Din cate imi amintesc chiar si dupa revolutie nu era o interdictie, unii preoti fiind chiar consilieri locali. Chiar si in momentul de fata exista preoti consilieri locali. Patriarhia a interzis doar candidatura la postul de primar: http://www.mediafax.ro/social/bor-pr...detean-2438942 Dar iata ce spunea chiar IPS Bartolomeu Anania: " Ierarhul Bartolomeu Anania a precizat ca Biserica nu face politica si nici nu va face politica, dar isi permite ca din patru in patru ani, cu ocazia alegerilor, sa ajute ca politica tarii sa fie facuta de cei mai buni oameni. Asa ca ea isi va asuma doar rolul de sfatuitor. Si iata ce intelege ierarhul prin sfatuitor: "Alegatorii sunt impartiti in cei care sunt membrii unor partide politice (cu ei nu vom avea treaba) si indecisii. Or, preotul este sfatuitorul dintotdeauna al enoriasilor lui. Si atunci daca aceasta categorie, indecisii, il intreaba pe preot: "Parinte, cu cine crezi ca trebuie sa votez?", el nu are voie sa ridice din umeri si sa spun ca Biserica nu face politica". Un articol scris chiar de administratorul acestui site: http://www.crestinortodox.ro/editori...ca-123253.html Acum zece ani multi preoti au spus la predica sa nu voteze credinciosii cu Basescu. In mod sigur, daca ar fi candidat Remus Cernea majoritatea preotilor ar fi avut un cuvant de spus credinciosilor si nu numai. Unii preoti s-au implicat acum doar pentru ca era vorba de un candidat protestant. |
|
||||
|
||||
![]()
Biserica să rămână-n biserică!
Moamăă ce zlogan de golan mi-a ieșit! ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Problema nu mi s-a părut, de la bun început, că BOR ar fi sfătuit pe oameni să voteze în duhul credinței noastre strămoșești, care asigură continuitatea neamului. Aceasta era firesc să vină de la Patriarhat, face parte din menirea preoțească - ascultați de Dumnezeu, supuneți-vă lui Dumnezeu, cugetați la viitorul țării, fiți înțelepți, nu vă lăsați furați de aparențe etc. Îndemn elementar și obligatoriu al înțelepciunii, al preoților, al credincioșilor între ei.
Problema mare și urâtă, așa cum mi se pare încă, este că ateii din gașca domnului Ponta, cărora candidatul li s-a supus, au apelat la găselnița asocierii dintre candidat și Părintele Arsenie Boca, speculînd, în imaginația lor psihologistă, aparentul punct slab al contracandidatului protestant și german. Crezînd că românii tradiționaliști ar fi deosebit de sensibili la acest aspect. Însă acel gest forțat și exagerat, viclean și vădit manipulator, cu difuzarea unor fotografii ale Părintelui "la pachet" cu domnul Ponta, mi s-a părut o fărădelege și o grosolănie rară. Un dispreț atât la adresa românilor binecredincioși cât și la adresa Părintelui. Dealtfel, așa cum am văzut din presă, BOR a lansat prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dl. Stoica, apelul ferm ca manevrele de campanie electorală să nu folosească credința și Biserica pe post de mijloc de manipulare a alegătorilor. Cu alte cuvinte BOR nu a dorit ca, din pricina patimii politichiei, creștinii să fie dezbinați înlăuntrul comuniunii ecclesiale, puși în tabere potrivnice în raport cu un președinte protestant. Această amestecare exagerată dintre credință și politică, generatoare de vrajbă nu doar între ortodocși și protestanți dar mai ales între ortodocșii înșiși, ar fi putut fi evitată dacă oamenii domnului Ponta ar fi avut cea mai mică formă de respect pentru Biserică și cea mai mică umbră de frică a lui Dumnezeu. Vedem din nou cum își bagă dracul coada între credincioși, aducînd vrajbă. Poarta prin care a intrat duhul dezbinării a fost necredința celor care se lăudau că sunt credincioși ortodocși. Iar drumurile largi prin care aceste duhuri ale urii se manifestă riscăm să fim noi înșine, creștinii. Să nu alimentăm așadar acest curent de dezbinare. El nu ne poate aduce decât și mai multă dezbinare și slăbiciune în fața celor care se pricep de minune să conducă spre prăpăstii pe oamenii chemați de Hristos la comuniune în duh și adevăr. O cale care mi se pare potrivită pentru situația actuală este să așteptăm, deocamdată, ca să vedem poziția Președintelui față de neregulile din țară, față de corupție, față de instituțiile Statului și, desigur, față de Biserică. Abia apoi vom putea trage primele concluzii, dincolo de speculațiile febrile ale momentului. Last edited by Ioan_Cezar; 19.11.2014 at 15:34:33. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
si ce măsuri va lua, dacă va lua, împotriva celor care au făcut politică de la amvon. Last edited by mirela.t; 20.11.2014 at 04:24:01. |
|