Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.11.2014, 08:51:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Personal consider că depresia este și trufie.
Interesanta ipoteza aceasta. Imi dau seama ca este sustenabila.
Dar, personal, consider ca depresia este rodul necredintei. De aceea o si vedem, astazi, mai raspandita decat in orice epoca anterioara. Repet, eu, care am tratat si tratez sute de depresivi, nu am intalnit niciodata un depresiv care sa fie crestin practicant. Duhul acesta al depresiei este incompatibil cu entuziasmul caracteristic tuturor celor carora flama credintei le-a cuprins inima si aripa "nebuniei intru Cristos" le-a atins intraga viata, facandu-i sa fie nascuti din nou.

Nu trebuie considerat drept contra-argument faptul ce vedem depresivi care merg la biserica. Exista o tendinta de a-L cauta pe Dumnezeu sadita in inima omului si cel mai tare Il cauta cei care sufera. Un depresiv poate fi, si este adesea, un om care il cauta pe Dumnezeu. Dar nu L-a gasit, inca. Transformarea in Cristos nu a avut loc, chiar daca merg la biserica, bat matanii si fac semnul sfintei cruci, uneori mai ceva decat ceilalti.

Dar cum stim ca, intr-un om, transformarea in Cristos a avut loc ? Dupa roade ii vom cunoaste. Iar cele 12 roade ale Duhului Sfant sunt: iubirea, BUCURIA, PACEA, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea, credinta, castitatea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.11.2014, 16:41:10
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Interesanta ipoteza aceasta. Imi dau seama ca este sustenabila.
Dar, personal, consider ca depresia este rodul necredintei. De aceea o si vedem, astazi, mai raspandita decat in orice epoca anterioara. Repet, eu, care am tratat si tratez sute de depresivi, nu am intalnit niciodata un depresiv care sa fie crestin practicant. Duhul acesta al depresiei este incompatibil cu entuziasmul caracteristic tuturor celor carora flama credintei le-a cuprins inima si aripa "nebuniei intru Cristos" le-a atins intraga viata, facandu-i sa fie nascuti din nou.

Nu trebuie considerat drept contra-argument faptul ce vedem depresivi care merg la biserica. Exista o tendinta de a-L cauta pe Dumnezeu sadita in inima omului si cel mai tare Il cauta cei care sufera. Un depresiv poate fi, si este adesea, un om care il cauta pe Dumnezeu. Dar nu L-a gasit, inca. Transformarea in Cristos nu a avut loc, chiar daca merg la biserica, bat matanii si fac semnul sfintei cruci, uneori mai ceva decat ceilalti.

Dar cum stim ca, intr-un om, transformarea in Cristos a avut loc ? Dupa roade ii vom cunoaste. Iar cele 12 roade ale Duhului Sfant sunt: iubirea, BUCURIA, PACEA, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea, credinta, castitatea.
Deh, Mihnea, fiecare cu lotul lui...:)
Mă aflu exact la polul opus față de experiența ta: lucrez mai mereu cu oameni credincioși, oameni care se țin din copilărie de cele bisericești și care au diverse tulburări psihice - de la atacuri de panică la consum abuziv de substanțe, de la depresie cu tentative de suicid până la tulburări psihotice cronice, de la tulburări banale din sfera stresului până la tulburări structurate de personalitate, de la divorț la doliu etc. Majoritatea sunt creștini.

De aici două concluzii posibile:
a) ori diagnosticul de depresie este pus greșit sau nu e pus când ar trebui;
b) ori depresia, cum spuneam, nu cruță pe nimeni (așa cum nici gripa, nici vărsatul de vânt, nici paralizia pleoapei ochiului stâng, nici Alzheimerul, diabetul ori moartea), indiferent de credincioșie.

Sper că nu susții, cum îmi pare că am sesizat printre rânduri, că pacienții tăi nondepresivi sunt ... catolici, iar cei depresivi sunt neoprotestanți, musulmani, budiști și, evident, ortodocși!......:)
Reply With Quote
Vechi 08.11.2014, 17:42:53
antoniap
Guest

Implicit

Daca vrei sa fii depresiv, in fiecare minut poti sa fii. Te poti considera o victima pentru N motive mai mult sau mai putin importante. In plus, necuratul, care ne lupta prin patimile noastre, nu prin altceva, e foarte inventiv. In fiecare minut ne poate trimite ganduri nocive despre aproapele sau chiar despre Dumnezeu. Scopul final al lucrarii lui este acesta: sa ne vare in deznadejde.

Un crestin trebuie sa lupte sa nu ajunga in aceasta stare, sa aiba trezvie si sa citeasca pentru a deosebi gandurile care-i vin de la Dumnezeu de cele care vin de la vrajmasul. Daca nu face acest lucru, desigur poate sa apeleze la metode care nu-i cer nici post, nici rugaciune si, mai ales, nu-i cer smerenie!

Cine e capabil sa se smereasca in fata lui Dumnezeu si sa-si recunosaca pacatele pe care le face zilnic cu vorba, cu fapta si mai ales cu gandul nu mai trebuie sa se umileasca in fata psihiatrilor si a psihologilor.
Reply With Quote
Vechi 08.11.2014, 19:50:58
forever... forever... is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Oare de unde aceste reacții radicale la adresa psihologilor și a psihiatrilor?

De unde ideea că în fața lor te umilești?

Desigur, Dumnezeu este doctorul sufletelor și al trupurilor, iar Biserica și preoții ne ajută să fim sănătoși. Asta nu înseamnă că nu vom mai avea nevoie de medici, sau unii dintre noi chiar de psihologi și psihiatri.

Dar dacă părintele duhovnic îți recomandă să urmezi și sfaturile, respectiv tratamentele unor specialiști în domeniul acesta mult controversat, veți zice că acest preot greșește? Sau n-o fi bun slujitor al lui Hristos... Doamne iartă-mă!

Părerea mea este că nu știm noi căile prin care lucrează Domnul. Personal nu sunt pentru a merge la un medic etc. pentru orice fleac, dar nici să cădem în extrema cealaltă nu mi se pare sănătos.

A se mai citi fragmentul din Părintele Nicolae Steinhardt...
Reply With Quote
Vechi 08.11.2014, 23:08:34
antoniap
Guest

Implicit

A SE UMILÍ mă ~ésc intranz. 1) A se pune în mod voit într-o situație de inferioritate față de cineva (pentru a-și atinge anumite scopuri); a deveni umil; a se înjosi. 2) A adopta în mod voit o atitudine de inferioritate față de cineva sau de ceva. /<sl. umiliti
Sursa: NODEX (2002)

Orice boala ne poate face sa devenim umili. Iar cand cerem ajutorul de la Dumnezeu sau de la un medic, automat o facem de pe pozitia celui care cere ajutor, nu de pe a celui care il da.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pentru cei care sufera de depresie laurastifter Generalitati 62 19.12.2013 00:38:09
Depresie- anxietate Fosta-depresiva Generalitati 2 27.02.2012 19:20:37
Puterea rugaciunii Rodica50 Generalitati 20 02.02.2011 12:19:37
depresie iulimari2004 Generalitati 7 28.05.2008 00:25:49
Eram in depresie si il uram pe tatal meu Ioan_Ciobota Generalitati 1 12.09.2006 20:12:10