![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
cum se intampla aparent, cand ai video mai sus ????!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Chiar nu se poate în asemenea condiții, îmi pare rău.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 27.10.2014 at 22:23:39. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai in OP ai , aparent, un caz.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mi-am asumat concecintele si am spus-o;oricum pt a evita dezamagirile care provin din conversarea publica pe forum cu frati si surori de aceeasi credinta - fie ar trebui sa nu spui sincer ce gandesti ,fie sa nu activezi de loc pe forum!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. Last edited by Yasmina; 28.10.2014 at 00:12:32. |
|
||||
|
||||
![]()
Imi pare rau ca, dintr-un topic despre miracole, s-a ajuns la asemenea polemici aiurea.
Eu cred ca icoanele sunt foarte felurite, nu putem spune "stil catolic" ori "stil ortodox". Putem spune, insa, "stil renascentist" ori "stil lipovenesc", adica o cultura si nu o religie este cea care isi pune marca pe stilul unei icoane. Chiar si in Renastere, deosebim mai multe etape, stiluri, scoli. Madonna e trista cand e vazuta de Duccio, o matroana romana vazuta de Verrochio, o tanara nobila vazuta de Rafael, o frumusete rapitoare, dar ingandurata vazuta de Michelangelo. Pe urma, au existat numeroase "sifonari". Poate ca cea mai venerata icoana a Fecioarei din lumea catolica este "Madonna neagra" de la Ceztochowa. O simpla privire asupra nasului e suficienta ca sa ne dam seama ca e vorba de un stil rasaritean, icoana provenind, probabil, de la Ierusalim, din vremea Bisericii Nedespartite. Dar, nu despre stiluri vorbim noi aici. Nici macar despre icoane frumoase. Ci despre icoane...minunate.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 28.10.2014 at 01:03:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Mihnea Dragomir, nu dumneta te plângeai, pe alt topic, de persistența vechiilor erezii în al doilea mileniu?
Uite că ai ajuns să le promovezi, ignorând esența profundă a artei bisericești, supunând-o cezarului culturii seculare și efemeridelor stilistice inventate de imaginația zburdalnică a artiștilor. Imaginile religioase produse de arta laică pot fi considerate minunate, frumoase, geniale, impresionante în sistemul lor de referință. Dar nu sunt icoane, n-au treabă cu expresia vizuală a dogmelor/dreptei credințe a Bisericii și nu te închini înaintea lor, că riști să cazi în cea mai penibilă idolatrie, în antropomorfism ieftin și în erezie, deci în afara adevărului. Avertismentul lui Pavel, adresat parcă profetic romanilor, este dreptar pentru iconografie: "Și au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios și al păsărilor și al celor cu patru picioare și al târâtoarelor." (Romani 1:23) Unde, în compoziția tabloului de la Scăiuș, vezi semnificantul slavei Logosului, al dumnezeirii Lui? Cum iese în evidență, deslușit, că pruncul acela în fundul gol e Dumnezeu întrupat? Nicicum. Ce legătură există între singura icoană omologată cu adevărat de Tradiție a Maicii Domnului cu Pruncul, și anume Theotokos - expresia vizuală a dogmei de la Efes, și anthropotokosul de un nestorianism vulgar de la Scăiuș? Niciuna! Dacă habar n-ai ce-i aceea artă autentică eclezială mai bine taci sau scrie despre cât de tare te-au impresionat tablourile religioase pietiste venerate eretic de catolici, fără să-i smintești pe alții numindu-le mincinos icoane.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 28.10.2014 at 03:14:52. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Prada vechilor erezii pelagiene, imi pare ca dumneata contesti ca Dumnezeu s-a nascut in fundul gol, cum a si murit dealtfel: un om ca toti oamenii, afara de pacat. Aceasta este credinta Bisericii Universale si acesta e modul in care Bisericile Particulare din Florenta, Venetia, Roma l-au infatisat intr-o vreme in care maretia omului era subliniata, vreme cu care dumneata, scarbit de oameni, vad ca nu rezonezi. Desigur, in alte Biserici Particulare El era infatisat in vesminte imperiale bizantine pe post de scutece, tinand globul pamantesc in mana. Si acelea sunt frumoase, si acelea sunt "canonice", si acelea sulbiniaza alte aspecte ale spiritualitatii. Se prea poate (nu m-a preocupat subiectul) ca in Indii iconarii sa-l fi infatisat pe Dumnezeu si pe Maica sa altfel si decat la Florenta, altfel si decat la Bazargicul dumitale drag. Mai catolic decat Papa, te asemeni lui Clement al XI-lea care reprosa misiunii iezuite din China ca encultureaza, infatisandu-l pe Isus intr-un fel potrivit intelegerii chinezesti si nu cum stia el din saloanele de la Roma. Biserica e un pic mai mare decat crezi traind in cercul tau stramt. Si la fel, arta bisericeasca, care tuturor toate s-a facut. Spre mai marea glorie a lui Dumnezeu.
|
||||
|
||||
![]()
Dă-i cu crucea, dă-i cu crucea doctore!
Nu te lăsa!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Chiar daca asa ni se par la prima vedere Ca sa nu le mai privim in felul acesta superficial trebuie sa ne informam de la cei ce stiu si au scris despre acest subiect. Mie chiar mi se pare frumoase icoanele Maicii Domnului. "Fața Sfintei Născătoare de Dumnezeu nu este niciodată în icoanele ortodoxe plină și rotundă, ci prelungă și destul de trasă. Ochii, mari și gânditori. Tristețe lină, gata de un surâs mângâietor: tristețe pentru nefericirea lumii, surâs pentru nădejdea în Dumnezeu Mângâietorul, însă atât tristețea, cât și surâsul sunt reținute, și totul este reținut, totul este supus duhului. Este chipul unei biruitoare, care a trăit toate amărăciunile durerii și restriștii și poate să ajute celor care se luptă cu durerea și cu restriștea. Părul ei este întotdeauna acoperit cu totul." Cititi mai departe daca va intereseaza subiectul si vreti sa stiti mai multe. http://www.doxologia.ro/cuvant-de-fo...aicii-domnului |
|