Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.10.2014, 13:04:06
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Din link eu nu inteleg punctul 2 si cumva este si acesta un raspuns la intrebarea mea de mai sus.
Daca un copil nu poate decide liber pana la varsta de 16 ani asupra credintei sale, ce se va intampla cu el?
Daca parintii nu-l lasa sa mearga la ora de religie, sau la biserica, atunci cum sa adopte o credinta?
Pana la 16 ani! Asta in cotextul in care exista atatea situatii unde limita de varsta este de 12 ani. Dupa 10 ani mi se pare ca are dreptul un copil sa spuna la tribunal daca vrea sa stea cu mama sau cu tata. Si n-are voie sa se duca la ora de religie pana la 16 ani fara voia parintilor. Nu mai vorbesc de facut copii si alte cele, de la varste mai fragede.

Pe de alta parte, daca ne uitam ce fac tinerii de 14 si 15 ani in lume fara a fi opriti de parinti sau alti adulti...poate ca e mai bine sa existe niste limitari.

Si mi-a placut punctul 1 din link. Trebuie avut grija la felul in care este predata religia.
Vechi 17.10.2014, 14:11:38
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Din link eu nu inteleg punctul 2 si cumva este si acesta un raspuns la intrebarea mea de mai sus.
Daca un copil nu poate decide liber pana la varsta de 16 ani asupra credintei sale, ce se va intampla cu el?
Daca parintii nu-l lasa sa mearga la ora de religie, sau la biserica, atunci cum sa adopte o credinta?
Pana la 16 ani! Asta in cotextul in care exista atatea situatii unde limita de varsta este de 12 ani. Dupa 10 ani mi se pare ca are dreptul un copil sa spuna la tribunal daca vrea sa stea cu mama sau cu tata. Si n-are voie sa se duca la ora de religie pana la 16 ani fara voia parintilor. Nu mai vorbesc de facut copii si alte cele, de la varste mai fragede.

Pe de alta parte, daca ne uitam ce fac tinerii de 14 si 15 ani in lume fara a fi opriti de parinti sau alti adulti...poate ca e mai bine sa existe niste limitari.

Si mi-a placut punctul 1 din link. Trebuie avut grija la felul in care este predata religia.
Nu mi se pare normal ca un copil de atei, eu cunosc un caz, nu poate frecventa ora de religie ortodoxa pentru ca parintii lui atei nu il lasa, mi se pare ca in acest caz copilului ii sunt incalcate drepturile de catre parintii sai. Exact la asta se ajunge, cand se da prea multa libertatea minoritatilor, majoritatea ortodoxa este discriminata. Exact asta se intampla daca se scoate ora de religie, ortodocsii sunt discriminati.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2014, 14:38:51
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de aubergine Vezi mesajul
Nu mi se pare normal ca un copil de atei, eu cunosc un caz, nu poate frecventa ora de religie ortodoxa pentru ca parintii lui atei nu il lasa, mi se pare ca in acest caz copilului ii sunt incalcate drepturile de catre parintii sai. Exact la asta se ajunge, cand se da prea multa libertatea minoritatilor, majoritatea ortodoxa este discriminata. Exact asta se intampla daca se scoate ora de religie, ortodocsii sunt discriminati.
Stai stai stai.. Pai daca parintii nu-l lasa pe copil sa-si ia un suc, sau sa mearga la un coleg acasa, sau la o petrecere, asta inseamna ca acestia ii incalca drepturile?

Hai sa nu exageram...
Reply With Quote
Vechi 17.10.2014, 14:43:25
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Stai stai stai.. Pai daca parintii nu-l lasa pe copil sa-si ia un suc, sau sa mearga la un coleg acasa, sau la o petrecere, asta inseamna ca acestia ii incalca drepturile?

Hai sa nu exageram...
Nu puneti pe picior de egalitate ora de religie cu aceste maruntisuri!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2014, 15:11:35
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Nu puneti pe picior de egalitate ora de religie cu aceste maruntisuri!
Este exact acelasi lucru. Parintii sunt responsabili de educatia copilului. Daca acestia considera ca cumpararea acelui suc/ mersul al coleg acasa n-o sa-i faca bine, sau pur si simplu nu sunt de acord cu asta, n-o sa-l lase sa cumpere/mearga.

La fel si cu ora de religie. Daca parintii nu sunt de acord cu asta, atunci dorinta lor trebuie respectata pana cand copilul este destul de matur ca sa decida singur (16 ani in cazul asta). Banuiesc ca nu ti-ar placea daca copilul tau ar vrea sa mearga la niste cursuri islamice, la varsta de 10 ani, pentru ca este curios si vrea sa afle mai multe. Nu cred ca l-ai lasa.

Aici nu este vorba de treburi religioase. Aici este vorba de responsabilitatea fiecarui parinte pentru copilul lor. Atata timp cat ce il invata ei pe copil nu este ilegal, atunci n-ai ce sa le zici.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2014, 15:54:08
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Este exact acelasi lucru. Parintii sunt responsabili de educatia copilului. Daca acestia considera ca cumpararea acelui suc/ mersul al coleg acasa n-o sa-i faca bine, sau pur si simplu nu sunt de acord cu asta, n-o sa-l lase sa cumpere/mearga.

La fel si cu ora de religie. Daca parintii nu sunt de acord cu asta, atunci dorinta lor trebuie respectata pana cand copilul este destul de matur ca sa decida singur (16 ani in cazul asta). Banuiesc ca nu ti-ar placea daca copilul tau ar vrea sa mearga la niste cursuri islamice, la varsta de 10 ani, pentru ca este curios si vrea sa afle mai multe. Nu cred ca l-ai lasa.

Aici nu este vorba de treburi religioase. Aici este vorba de responsabilitatea fiecarui parinte pentru copilul lor. Atata timp cat ce il invata ei pe copil nu este ilegal, atunci n-ai ce sa le zici.
Dar e absurd sa comparati mersul la o petrecere, cu ora de religie. Cum poate sa nu faca bine ora de religie? Eu nu va pot intelge, pe voi ateii, mi se pare ca aveti scara valorilor inversata, vedeti raul bine si binele rau.
Copilul meu ar avea dreptul sa mearga la cursuri islamice daca ar vrea el sa faca asta. Dar nu cred ca ar vrea sa o faca, daca l=as creste in credinta noastra.
In orice caz ateii nu respecta dreptul copiilor.

Last edited by aubergine; 17.10.2014 at 15:57:39.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2014, 16:01:56
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Dar e absurd sa comparati mersul la o petrecere, cu ora de religie. Cum poate sa nu faca bine ora de religie? Eu nu va pot intelge, pe voi ateii, mi se pare ca aveti scara valorilor inversata, vedeti raul bine si binele rau.
Copilul meu ar avea dreptul sa mearga la cursuri islamice daca ar vrea el sa faca asta. Dar nu cred ca ar vrea sa o faca, daca l=as creste in credinta noastra.
In orice caz ateii nu respecta dreptul copiilor.
Exact! Fiecare parinte vrea sa-si creasca copilul in imaginea lui.

Nu ca n-as fi de acord sa nu se faca ora de religie pentru copiii ortodocsi (inafara de faptul ca incep unii profesori sa ii sperie cu iadul si tortura inca din clasa a 5-a), dar daca exista ora de religie ortodoxa, atunci ar trebui sa existe ora pentru orice religie din tara asta.

Sau, o solutie mai simpla ar fi sa combini toate religiie, sa faci "istoria religiilor", in care sa incluzi toate religiile, sau sa faci ora de religie ortodoxa optionala.

In momentul de fata, ora de religie este obligatorie, si optionala la cererea parintiilor. Ar trebui sa fie invers: copilul sa poata sa mearga la cererea parintiilor. Iar orice parinte ortodox probabil ca o sa fie de acord cu asta. Pana la urma, ar fi vorba de un mic chenar unde ei ar completa cu un "da" sau "nu".

Last edited by abaaaabbbb63; 17.10.2014 at 16:04:25.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2014, 23:11:24
catalois catalois is offline
Banned

Data înregistrării: 11.03.2014
Implicit

Citat:
Din link eu nu inteleg punctul 2
Este vorba despre reincarnare, marea gaselnita a diavolului plantata inainte de Hristos, stiind ca ii va fi de mare folos.

Citat:
E greu o inima de deschis, dar, o inima de copil, odata deschisa, este foarte greu de inchis: chiar daca se inchide aparent, pentru o vreme, va reveni cu toata forta raului acumulat cat a actionat ca inchisa. Asa apar Steinhardt-ii. De aceea zic sa deschidem inimi de copii fara sa-i fortam.

Caracteristica esentiala a copilului este de a detecta oprelistea si de a i se impotrivi.
De aceea zic sa invatam copiii ca tot ce invata reprezinta oprelisti: reguli de matematica (fie ele si axiome), reguli de geografie ( fiul meu m-a intrebat la 5 ani de ce a fost facut Pamantul cu sosele asa de inguste si cu semafoare care dureaza mult...), reguli de fizica (vezi ca forta de tractiune pe orizontala trebuie inmultita cu cosinus de unghiul pantei, ca sa afli forta reala de tractiune pe panta, iar lucrul mecanic depus este acelasi cu tragerea acelei greutati pe verticala DOAR in camp conservativ), reguli de istorie (asa cum m-a invatat pe mine profu de istorie, punandu-ne pe toti sa descriem o feititzaa din clasa, ea facand acelasi lucru despre ea insasi, iar la compararea descrierilor a iesit un babilon total de opinii, adevarul fiind la fel de ascuns pentru noi, unde mai pui ca peste cativa ani, opiniile opinantilor se vor fi schimbat, ca si descrisa colega...).

Delicatetea, curajul si dedicatia cu care trebuie facuta predarea celor de mai sus in cadrul materiei ''Credinte'', duce la calitatea dascalilor. Cum acestia vor fi mereu oameni, cu minusuri din curaj, dedicatie sau delicatete, BOR nu are mare libertate de miscare. Eu as duce la predare calugari, chiar si tineri, caci acestia au curaj si dedicatie: la delicatete nu vor fi toti buni, dar se pot instrui in acest sens, caci, calugarii sunt deschisi la instruire prin ascultarea data.

Desigur, sa vezi atunci batalie pe scolile shmechere pentru calugari cu diverse calitati, dar ce conteaza, treaba va fi facuta bine, de oameni organizati si instruiti: inimile copiilor se vor deschide si chiar daca, de-a lungul adolescentei sau vietii se vor inchide pe moment, ele au fost deschise odata, ceea ce nu e putin lucru, va fi un foc acolo, care nu ii va lasa.
Reply With Quote
Răspunde