Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.10.2014, 21:56:48
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Nu stiu daca se ma aplica faza cu "datul mare" cu telefonul sau alte chstii. Adica poate la copii/adolescenti, dar un om in toata firea nu cred ca isi ia telefon nustiudecare ca sa se da mare...la cat de accesibile sunt in ziua de azi, si la cate modele exista pe piata....
Adica, nu zic ca absolut nici un om in toata firea nu-s ia telefon sa se dea mare, dar... nu stiu, nu vad rostul ca un om matur sa isi cumpere ceva "ca sa se dea mare" (poate daca e vorba de ceva masina mega giga wow - din stia stiu i eu din pacate)

Eu sunt dependenta de telefon in sensul ca la servici sunt sunata de sefi unori si de 20 - 30 ori pe zi, iar acasa...sa stea telefonul undeva unde il pot auzi daca suna; in rest...il mai folosesc cand chiar ma plictisesc pentru facebook sau jocuri, dar consider ca nu exagerez, ecat rareori.
Multi adulti isi iau telefon de acest gen pentru ca sa fie in ton cu lumea, altfel nu se simt destul de updatati. Barbatii, ca sa se laude, ca si cu masina, femeile, la fel.
Barbatii fiind mai copilarosi sunt atrasi de tot ce este tehnica, ca sa o manevreze, sa se joace cu ea. Dar e evident ca in ziua de azi ai de unde alege si a mai scazut si pretul pe masura ce apar mai multe, sunt mai accesibile ca pret, dar sunt mai proaste, in sensul ca tine bateria putin si sunt greu de manevrat de muncitori si oamenii care au mult de treaba cu mainile, sau cei care fac cumparaturi si incearca sa si vb la telefon etc etc.
Reply With Quote
Vechi 14.10.2014, 21:59:36
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Ar trebui sa vedem mai des acel anunt :)

Eu le vad pe prietenele mele uneori; au perioada in care staaaau, desi suntem la masa mai multe persoane si povestim si isi verifica facebook-ul; daca au ma primit like-uri sau mai stiu eu ce mai verifica acolo. Am perioade in care, atunci cand suntem impreuna, le iau telefoanele si le pun la capatul mesei, sa nu butoneze non stop, mai ales daca vin la mine acasa. Incet, vad ca s-au obisnuit si nu mai butoneaza asa des cand suntem impreuna (daca nu apuc sa le iau telefoanele din fata).
Vanitatea, sa vezi cate like-uri primesti! Bine faceti ca le luati.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2014, 08:46:58
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Le iau ca n-am incotro, altfel simt ca vorbesc de una sigura (bine, ma aud ele si vorbesc cu mine, dar senzatia ca as vorbi cu peretii/masa exista, pentru ca sunt obisnuita sa ma uit la om cand vb cu el sa cand se vorbeste cu mine).

Si mie imi place tehnologia, si eu ma joc/stau pe net si manevrez telefonul, dar de obicei asta se intampla cand sunt singura si nu stau la masa cu alti oameni, ca doar ne-am intalnit sa vorbin fata-n fata, nu pe facebook de pe telefon (doar suntem la cativa centimetri unii de altii; e absurd sa vb. pe facebook sa mai stiu eu pe ce in conditiile alea). Zic si eu...

Altfel, sa aiba oricine orice telefon doreste; nu ma intereseaza. Eu stiu doar ca EU NU vreau iphone nici in ruptul capului (pe langa ca sunt overrated, muuult prea scumpe pentru ce stiu sa face, mai au si un meniu care mie personal nu imi place deloc).
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2014, 12:20:53
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Pe mine totusi a inceput sa ma ingrijoreze ca datorita acestor gadgeturi dau prea multa atentie exprimarii framantarilor personale ( si nu numai profesionale, dupa cum bine vedeti)si comunicarii, impartasirii lor cu alte persoane, ceea ce nu stiu in ce masura e bine; plus ca in felul asta am tendinta sa-mi neglijez clientii ( alimentandu-mi mizantropia si asa ingrijoratoare) si treburilecasnice, gospodaresti- parca nu era de ajuns ca niciodata nu le-am dat o importanta prea mare, iar pe majoritatea clientilor i-am desconsiderat, considerand ca chiar nu am ce invata de la ei, ca imi sunt net inferiori - ceea ce nu ma indreptateste insa sa nu le acord maximum de atentie si de ajutor. Ma intreb, daca nu aveam net, cui ii mai impartaseam framantarile mele, si mai ales pe celede ordin profesional, ca hai, la cele de corazon, se pricepe toata lumea... ( bine, desi ma mai scap cateodata, cred totusi ca mai bine vorbesc aici de ele decat cu lumea-n targ...desi cred ca cel mai bine ar fi sa nu am aceasta posibilitate de a discuta cu nimeni despre framantarile interioare, poate in felul asta ar disparea si nu m-ar mai preocupa excesiv, ajungand chiar sa imi consume energia si sa ma oboseasca, si totodata sa ma rupa din realitatea cotidiana )
Mai vad aici inca un risc : daca tot intrebam si cerem pareri in dreapta /stanga, fie online, fie prin viu grai, nu exista riscul sa fim inluentati in formarea propriilor opinii de ceea ce ne zic unii si altii?
Apoi mai e un aspect dezavantajos: asa cum si in comunicarea verbala, daca esti prea insistent si agasezi pe toata lumea cu framantarile tale, vei fi ori repezit, ori ignorat, ori luat la misto, la fel se poate intampla si in cea on line, sau impropriu numita virtuala... ceea ce nu inteleg eu insa este de ce asa cum mie imi pot inchide usa im nas atata prietenii, cat chiar si persoane specializatenin atare probleme, de ce clientilor mei le e atat de greu sa inteleaga atunci cand chiar se intampla sa nu am nicio posibilitate sa ii ajut sau sa ii servesc cu ce-au nevoie...( cum adica nu aveti/nu stiti/ nu se poate??? Da atunci unde gasesc, cine ar putea avea/sti???); ca poate te si deramjeaza, asta nu se pune, ca doar prolema ta existentiala, sau a clientului precedent, care ti-a dat tema de gandire, nu e si a urmatorului, off course, dar cum naiba sa faci ca tu iesti unu si iei is multi...mai au si cate unii tupeul sa te intrebe da ce faci acolo, ce scrii, cu cine vorbesti,etc ( parca nu i-a invatat mama lor ca nu-i frumos sa puna asemenea intrebari?) Sau da ce ai, de ce esti suparat, nu te simti bine? De parca ai fi obligat sa spui la toata lumea, asta-i buna, nu poti sa le ai si tu pe ale tale...doamne, fereste! ( parca nu-i si asa destula bataie de cap sa tii o pravalie cu dw toate pt toti, iei ce cred ca toate astea pica din cer, trebuie doar sa ceara si io sa le dau, atata e toata responsabilitata mea, de restul se ocupa altcineva ???)

Last edited by fallen; 15.10.2014 at 13:20:23.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2014, 23:58:22
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Cred ca tehnologia ne influienteaza in masura in care o lasam noi sa ne influienteze!

Personal nu si nici nu imi doresc sa am vreun smartphone, pentru ca pur si simplu nu mi-ar fi de nici o utilitate practica. Cine este om de afaceri, director de firma, etc, aceluia i este necesar un smartphone, pentru a putea tine legatura rapid cu clientii, furnizorii, partenerii de afaceri, etc.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2014, 15:59:44
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Si acum de unde ne scrii, mon cher? De pe desktop? De acasa sau de la serviciu?

Apropo de tehnologie si utilitatea ei, sa va zic una buna ( defapt 2):
Cmvro, institutia de care aparatin, fara voia mea, cica ne pune la dispozitie cursuri online...
Dau un test online ( inainte sa citesc cursul), reusesc sa-l trec dupa 2 incercari, descarc diploma pe tableta, toate bune si frumoase...dar acum cum o scot de acolo? Zic sa o trimit pe mail la cineva care mi'o poate lista, insa cand s-o atasez, zice ca e prea mare...si problema e ca habar nu am cum se manevreaza documentele in acest program, nici cumse streg sau copiaza....
Pe un alt site tot cu cursuri online, dau sa imi fac cont, cica aveam deja..dupa numeroase incercari reusesc sa nimeresc username si parola, ma loghez, si ce sa vezi? Programul necesita adobe flash player nustiu cat...si device-ul meu nu suporta....
Reply With Quote
Vechi 16.10.2014, 16:50:51
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
În general cred că e, fiindcă intră la categoria obiectelor de lux. Mă refer la telefoane de ultimă generație pe care dai mii de lei. Chiar dacă ți-l permiți, pentru simplul fapt că ai rutat 500E într-o direcție greșită vei da seama la Judecată.

Există situații cînd pentru job ai nevoie de așa ceva, de exemplu călătorești mult și trebuie musai să ai acces ușor la mailuri. Dar și atunci poți alege un aparat mai ieftin, în caz că nu primești de la lucru unul.

La extrema cealaltă sînt fițoșii care-și cumpără așa ceva ca să vadă lumea cît de bine stau ei material sau ca să se laude pur și simplu.
Foarte interesant subiectul. Am o paine de mancat aici.

Voi incepe cu sfarsitul postarii citate. Personal consider ca pacatul laudei este mult mai rar intalnit decat cel al invidei. De obicei lauda are loc in cercurile copiilor sau ale adultilor foarte saraci cu duhul. Invidia in schimb... musca din toate categoriile sociale si nu tine cont de varsta.

De fapt cel care cade in pacatul invidei prefera sa nu isi asume aceasta responsabilitate si sa arate cu degetul catre cel care, chipurile, se lauda. Multi oameni cred ca persoanele de langa ei au putere de empatie asemanatoare sau chiar superioara lor. Ei cred ca daca spun ca si-au cumparat un telefon si se bucura de el, si cel caruia i-a facut aceasta confesiune se va bucura sincer pentru el. ...Da' de unde?! Este aratat cu degetul pentru ca se lauda, pentru simplul fapt ca a starnit invidie.

E ceva de genul:
- Salut! Ce faci?
- Bine! Mi-am luat un telefon misto!
- Si ce te lauzi?
- Huh?!?!

Concluzie: pacatul laudei reprezinta, in multe cazuri, proiectarea pacatului invidiei.

Revenim la prima parte.

Pot sa-ti trimit o lista cu telefoane si cu preturile acestora ca sa imi spui care sunt pacat, care nu sunt pacat si care sunt la limita? Unu' la 500 de lei e pacat si altul la 490 e pe muchie? Ce autoritate stabileste asta si care sunt legile/principiile care pot sta la baza unei judecati in acest sens?

Poti sa imi spui, te rog, daca e pacat faptul ca imi iau un telefon de ultima generatie la un pret de chilipir?

Ma voi oferi pe mine exemplu acum. Imi place foarte mult tehnologia. Am un telefon de penultima generatie, ca sa zic asa. A costat foarte mult, raportat la piata celorlalte telefoane, atunci cand l-am achizitionat. Apropo: l-am luat pe puncte; am pacatuit :)?

Este foarte posibil ca, in ochii tai, sa fiu un pacatos cu telefon scump. Ei, acum apare alta problema. Eu nu imi cumpar haine decat foarte rar, si atunci cand o fac nu cumpar haine "de firma". Este posibil ca in garderoba ta sa gasesc chiloti de valoare mult mai mare decat chilotii pe care ii port eu. In ochii mei devii si tu un pacatos. Sper ca ai inteles unde vreau sa ajung.

Acum sa vorbim la modul general despre piosenia din avere; mai degraba din lipsa acesteia.

Conform teoriei enuntate de catre tine, musulmanii sunt mult mai piosi decat crestinii. Majoritatea traieste in saracie lucie. Catolicii sunt printre cei mai pacatosi. Inseamana ca nu suntem egali in fata lui Dumneze, inca de la nastere. Un om care s-a nascut intr-o famile mai bogata este mai pacatos decat unul care s-a nascut intr-o famile saraca.

Vezi und este problema? Saracia despre care vorbim nu este urmare a exercitarii liberului arbitru.

Faptul ca tu nu iti permiti un telefon, dar ti-ai dori unul daca aveai avere, nu te face cu nimic mai vrednic decat altii.
Problema este ca nu poti sti cum ai reactiona daca ai avea bani cu nemiluita si astfel nu esti in masura sa judeci.

Din punctul meu de vedere adevarata piosenie apare in urmatoarele situatii:

- ai posibilitatea sa cumperi dar nu iti doresti nimic penru tine insuti (daca renunti la obiectul x pentru a procura obiectul y - nu te face vrednic, ci chibzuit financiar, precum cei pe care ii blamezi);
- ai posibilitatea sa ai avere dar alegi sa fii sarac (unii calugari - nu toti; sunt calugari care n-ar putea face un sfant nici daca ar dori);

Varianta cea mai usor de realizat este, in mod evident, ultima.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2014, 20:59:55
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mena59 Vezi mesajul
Nu cred nici eu ca este pacat sa ai smartphone. Eu as avea, totusi, doua comentarii de facut referitoare la a avea smartphone:

1) A poseda acest fel de obiect este un lux, nu o necesitate. Este foarte scump si consuma bani luna de luna. Cu buna stiinta si fara sa avem neaparata nevoie bagam multi bani in buzunarele hotomanilor de la orange, vodafone, etc. Cand te prind in plasa lor nu mai scapi.

2) Sa citesti Scriptura de pe smartfon ori tableta, in autobuz, tren, sau in parc, ori la vreo coada, ori la un bar la o cafea mi se pare... fariseic. Infatuare.
Ma plictisesc de unul singur in aceste situatii? Nu vreau conversatii trancanite? Atunci imi zic in gand o rugaciune, un psalm, un Doamne miluieste ori 100 de Doamne miluieste...
Cata placere, ce minunat este sa tii Biblia in mana, sa mangai paginile foitelor cu ochii, cu degetele! Ce duiosie si ce pace, cata caldura simti din greutatea Sfintei Scripturi in mainile tale ori de pe genunchi. Paginile ei iti numara rasfoirile si iti gusta lacrimile si fosnetul lor iti soptesc dragostea lui Dumnezeu... Si astea doar in intimitae, in liniste, acolo unde Ingerii iti prind gandurile si le inalta la Dumnezeu.
Nici chiar citirea romanelor, nu mi se pare o placere sa o practici de pe tableta sau alt aparat. Eu prefer cartile.
Dar de gustibus...
-da este scump un smartphone,dar eu il folosesc pt ca am renuntat la telefonia fixa de la Romtelecom si am acum doar internet fix de la RDS si pe mobil date si voce(tot de la RDS- si ma costa doar 7 euro pe luna-minute nelimitate in toate retelele fixe si mobile..),deci un telefon sa vorbesti cu cineva eu zic ca trebuie,si daca nu am fix am mobil
-despre carti intr-adevar nu prea citesc fizic de mult tmp,ci doar de pe pc,telefonul e prea mic[fata de monitor],ma dor ochii,
Reply With Quote
Vechi 16.10.2014, 21:05:08
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Programul necesita adobe flash player nustiu cat...si device-ul meu nu suporta....
-ce device? tableta,smartphone cu android?
Reply With Quote
Vechi 16.10.2014, 22:15:10
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Implicit Un telefon e bun, asa este.

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
-da este scump un smartphone,dar eu il folosesc pt ca am renuntat la telefonia fixa de la Romtelecom si am acum doar internet fix de la RDS si pe mobil date si voce(tot de la RDS- si ma costa doar 7 euro pe luna-minute nelimitate in toate retelele fixe si mobile..),deci un telefon sa vorbesti cu cineva eu zic ca trebuie,si daca nu am fix am mobil
-despre carti intr-adevar nu prea citesc fizic de mult tmp,ci doar de pe pc,telefonul e prea mic[fata de monitor],ma dor ochii,
Pana la urma fiecare foloseste genul de telefon pe care si-l permite si care raspunde necesitatilor lui. Dar sti cum este, parca mereu e nevoie de altceva mai altfel, care iti trebuie musai. Si le cumparam, ca altfel ne prapadim.
Spunea Socrate cand a vazut multimea de obiecte expuse de negustori in Atena:
"Cat de multe lucruri de care eu nu am nevoie exista"...
Reply With Quote
Răspunde