![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Nu ține de noi să dezbatem asemenea lucruri. Și am tot dreptul să judec un lucru pentru a stabili dacă e bun sau nu, dar nu am dreptul să osândesc. Și chiar dacă greșesc în stabilirea corectitudinii acelui lucru și iau o decizie greșită, Domnul mă va îndrepta prin marea lui milostivire și dragoste. Dumnezeu nu e limitat de șabloanele noastre și nu îngăduie decât ceea ce ne este de folos.
|
|
|
||||
|
||||
|
De noi tine. De cine altcineva?
Citat:
Insa a declara prin cuvintele sau faptele mele ca intelegerea mea asupra dogmei este superioara celei pe care o are Sfantul Sinod, a pretinde ca eu, ca individ, pot lua o hotarare mai corecta decat o iau episcopii adunati la sfat, mi se pare o nebunie. Si asta declara in mod practic cei care folosesc lozinca: "eu ascult de biserica doar cand ierarhii reusesc sa ia decizii conform dogmei si canoanelor" |
|
|
|||
|
|||
|
Ești liber să te frămânți, desigur, este alegerea și responsabilitatea ta.
Eu și gpalama ți-am dat răspunsul așa cum îl avem formulat și trăit în Biserică. Am sesizat că ai ignorat a treia variantă a dilemei și ne-ai propus să alegem între instanțe DOAR pământești și omenești. Problema e pusă trunchiat, credem noi. Biserica nu a fost, nu este și nu va fi niciodată doar omenească și pământească. Teandria ființială a Bisericii este nu doar o declarație, ci o realitate instituită de Hristos. Teandria Bisericii asigură și infaibilitatea Ei. Prin Hristos, Capul Bisericii, Împăratul și Dumnezeul nostru. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eu consider insa ca Dumnezeu cu instante pamantesti si omenesti lucreaza. Daca insa trebuie sa iei o hotarare ferma in mintea ta: "cine stabileste ce e corect, individul sau Biserica?" nu poti sa te ascunzi dupa deget: "Dumnezeu". Ok, Dumnezeu, normal. Dar prin adunarea Episcopilor sau prin fiecare credincios in mod individual? Aici parerile se diferentiaza. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
A doua întrebare: cum îți pare cuvântul lui Petru la Cincizecime? Un act al conștiinței colective a "ierarhilor" sau al unei conștiințe individuale? A treia întrebare: în ce raport se afla Sfântul Maxim Mărturisitorul cu ierarhii vremii? Îmi pare că nu ți-am pus întrebări prea ușoare, așa încât te rog să reflectezi puțin înainte de a răspunde. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Episcopii sunt adunati la sfat. Unii sunt mai influenti. Au autoritate venita de sus. Invatatura, faptele, minunile ii confirma. Vorbesc, discuta, dezbat. Iar in final se ia o hotarare. O hotarare a Sinodului. Peste care, din punctul meu de vedere, nu pot trece eu, un mirean. Eu, mucea, NU pot zice asa: s-au strans toti episcopii Bisericii mele dar eu voi respecta hotararile lor doar daca ele sunt conforme cu dogma.Aceasta atitudine mi se pare 100% de tip protestant. Pai eu cunosc dogma mai bine decat toti episcopii adunati laolalta? Sau ei o cunosc mai bine ca mine? Citat:
Cum pot fi sigur ca sunt un Sfantul Maxim Marturisitorul si nu voi fi decat un Martin Luther, varianta ortodoxa? Cam asta e intrebarea care ma framanta. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|