![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
@cuvant
Bineinteles ca multe din faptele sfintilor te ung pe suflet. Si abtinerea si postul peste limitele umane tradeaza credinta lor . Dar ma asteptam sa vad mai multe cuvinte si fapte ale lor , care sa imi arate rodul desavarsirii la care au ajuns ,si care sa arate chipul lui Hristos in oameni. In Biblie nu pare a se pune accentul primordial pe asceza vazuta , ci mai degraba pe faptele izvorate din autocunostere. Daca as vedea acest fel de exemple de iubire,totul mi s-ar parea mai usor si mai posibil . Dar daca mi se arata sfinti care nu maninca ani intregi ,si nu dorm , si nu se imbraca iarna ,pe mine ma sperie putin ca vad ce departe sunt ,si cand stiu ca eu daca stau o zi fara mancare mi se pare ca am facut ceva extraordinar. In schimb ,daca mi se arata mila fata ceilalti , dragoste de oameni, incredere in Hristos asa cum il stim , atunci incep sa mai prind si eu putin curaj,caci acolo simt vocea Domnului, care se indura de neputintele noastre. Nu zic ca nu imi place Patericul,dar prima impresie cand l-am citit,dupa ce citisem firesc inainte Biblia , a fost de soc, ca nu regaseam nimic din Biblie. Foarte rar era cate o pilda care sa semene putin cu invatatura lui Hristos. Foarte multa asceza, dar putina dragoste am vazut aratata explicit . Ea poate va fi fost in sufletul acelor nevoitori , dar , cum modul de exprimare e prin cuvinte , nu o vedeam concret. Acum ,daca ma gandesc, nu se poate sa faci atata asceza fara o mare dragoste fata de Dumnezeu. Probabil ca alti parinti au explicat ulterior mai bine legatura dintre asceza si iubire , si de ce este suficienta singuratatea . Aparent,citind Biblia,toti se mantuiesc in mijlocul multimilor : si Zaheu, si femeia cu pilda despre painea aruncata la caini, si sutasul, si talharul Acum se propune o altfel de mantuire ,in singuratatea chiliei,cu un set nou de reguli ,pentru care nu suntem pregatiti .Nu mai este valabila simpla iubire , trebuie sa o exerciti intr-o forma sofisticata ,singur, si despre ea nu exista detalii prea multe ,dar roadele ei se vad Nu contrazic nimic, caci cu sufletul aprob si iubesc pe sfinti, incerc doar sa explic reactiile care le am avut ,ca sa ma inteleg si sa inteleg mai bine. Si nu consider ca nu trebuie sa intelegem,si sa luam totul ca atare, pentru ca acel soi de credinta ,care nu patrunde pina in ultima fibra a indoielilor noastre,nu are stabilitate . Daca nu am indoieli ,foarte bine , Dumnezeu m-a fericit cu un suflet care crede usor. Dar daca am indoieli provenite din neintelegere, mi se pare firesc sa le recunosc, si sa vreau sa vad unde gresesc ,sau sa inteleg mai bine tema in discutie Last edited by iustin10; 13.09.2014 at 17:21:04. |
|
|||||||||||
|
|||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||||||||
|
|||||||||
![]() Citat:
In ce priveste "excluderea altor persoane", nu inteleg la ce va raferiti. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Pe ce baza ati ajuns la ideea ca un tratat prezinta la inceput lucrurile mai importante ? Citat:
Citat:
Citat:
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 14.09.2014 at 01:35:25. |
|
||||||||
|
||||||||
![]()
O sa va raspund pentru ca a-ti avut rabdare sa despicati mesajul meu in atatea parti.
Totusi ,scopul meu este sa imi arat nedumeririle ,ce am simtit eu,nu sa sustin ca as fi detinatorul adevarului . Sunt simple impresii care pe mine ma impiedica sa inaintez in credinta ortodoxa ,si de aceea am ales ,nu fara strangere de inima ca voi deranja , sa le fac publice. Citat:
. Citat:
. Citat:
"Dar mulțimea aceasta, care nu cunoaște Legea, este blestemată! " spune cel care l-a rastignit pe Hristos . Citat:
Diferenta dintre cel ordonat si correct si cel spontan se vede in urmatoiarea pilda : "Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu și celălalt vameș. Fariseul, stând, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, adulteri, sau ca și acest vameș. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig. Iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului. " Orcum sustin ca trebuie sa existe randuiala in slujbe ,dar inainte de aceasta sa existe rugaciune proprie. . Citat:
. Citat:
"Domane , cand ti-am dat noi sa maninci?" intreaba cu candoare la capitolul despre judecata , oile cele de-a drepta . Iata,ele nu stiau ca exista o porunca a milei,ci stiau ca omul din fata lor are nevoie de ajutor . Citat:
Vorbeam despre vietile sfintilor ,asa cum le gasesc acolo unde sunt expuse mai sumar . in sinaxar sau pateric si unde am regretul ca nu se spun mai mult despre ce faceau sau spuneau ei, si ramane peste veacuri doar asceza lor ,care are oarecum un aspect cantitaiv,masurat in ani de truda. Daca a-ti citit bine, e doar o nedumerire , de ce Dumnezeu a ales sa se intample asa , odata ce in Biblie nu asceza e punctual principal,sau cel putin nu cea exterioara . Citat:
Am comparat iubirea sfintilor ,exprimata intr-un mod mai greu de perceput , cu iubirea care reiese din Noul testament .,care este si destul de omeneasca sa o inteleaga toti ( hrana, cercetare bolnavi ,mila) dar si dumnezeiasca ,prin legatura permananta care se face intre un act de iubire si Dumnezeu. Ma asteptam sa gasesc in vietile sfintilor o prelungire a Bibliei , sa gasesc noi pilde de iubire,asemanatoare cu cele din Biblie. Nu zic ca nu exista astfel de exemple ,sunt destule,si sfintii au acelasi scop ca si noi sa ajunga la mantuire prin iubire ,de Dumnezeu in primul rand,si apoi de oameni .Dpoar regretam ca nu sunt mai multe si mai emotionante Forever a inteles ce ma framinta si mi-a dat 2 minunate example Ca o concluzie va multumesc pentru analiza dv. ,dar nu imi dau seama de ce nu ma fac inteles in ce vreau sa zic, si extrageti tot felul de aspecte particulare . M-ar interesa sa intelegeti care e natura framantarilor mele, si sa veniti cu detalieri adecvate, caci stiu ca puteti sa le dati. Last edited by iustin10; 14.09.2014 at 03:40:58. |
|
|||
|
|||
![]()
Iustin, chiar în Scriptură sunt majoritatea răspunsurilor la întrebările tale.
În NT mai întâi. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Materialitatea" Tainelor strabate Biblia ca un fir rosu. O regasim si in vindecarea orbului din nastere, in Ioan, cap 9:1-9. Vedem in aceasta, iarasi, cum opereaza Doctorul Sufletelor si a Tot Trupul. Vedem aici un element material, rezultat din amestecul pamantului cu saliva Mantuitorului, care e folosit la vindecare. Mai vedem o contributie personala a orbului care vrea sa se vindece, care a fost trimis si s-a dus sa se spele la o anumita fantana. Si dupa aceea s-a vindecat. La fel il vindeca si pe surdomut, in Marcu 7:32 si urm, unde vedem ca Doctorul face manevre, foloseste scuipat (iarasi!), rosteste o formula pe care Evanghelistul a avut grija sa o consemneze in aramaica, in original. Avem, in aceste doua exemple de vindecare, toate elementele unei Taine: administratorul (Cristos), receptorul in dispozitie necesara (merge la scaldatoare), ritual (amestecare), element material (tina, scuipat), formula ("Deschide-te!"). Asa cum elementele Tainei pot fi gasite si in Geneza, la crearea omului. Si pe noi, orbii si surzii, ne poate vindeca Doctorul asa cum i-a vindecat pe aceia. Numai ca noi, spre deosebire de aceia, strigam ca vrem sa fim vindecati, dar sa vina doctorul fara instrumente si fara niciun medicament. Ce ne trebuie noua Taine ? "Bine", ar putea spune cineva, "dar pe sclavul centurionului roman l-a vindecat numai prin cuvant, si inca de la distanta". Si cu acela, zicem si noi "dar spune numai un cuvant si se va tamadui sufletul meu!" Va las bucuria ca, recitind textul evanghelic, sa vedeti de ce, in acel caz, a procedat Isus astfel si in ce consta caracterul exceptional al cazului. . Citat:
Vedeti dv, cat a fost Domnul printre noi, nu a fost absoluta nevoie de Taine. Nu va fi nevoie de Taine, nici de vreo mijlocire nici in lumea celalta, in care Il vom vedea fata catre fata. Dar acum, cat suntem in trup de tina, avem nevoie de Taine, si mai ales avem nevoie de Preasfantul Sau Trup. Daca sunt femeia garbova din Luca 13:10 seqq, contemporana cu Cristos si El imi pune mainile pe cap, ce nevoie as mai avea de Trupul Sau euharistic ? Dar acum, cand a venit noaptea "si niciun lucrator nu poate sa lucreze", dupa ce mainile Lui sunt la Cer, cu tot trupul Lui viu, atunci cum sa fac sa ma vindec ? Din fericire, El, pregatindu-si Ascensiunea, m-a pregatit si pe mine, in ultima parte a misiunii Lui, lasandu-mi tot ce este necesar vindecarii betesugului meu: mi-a lasat Preasfantul Sau Trup, viu si intreg in Euharistie. Si, daca vom citi Biblia cu ochii deschisi de Domnul, atunci vom vedea ca Taina Tainelor nu apare chiar asa, netam-nesam, la sfarisitul Evangheliei. Omul a fost pregatit de primirea ei inca din Vechiul Testament. Am putea spune, chiar, ca a existat acest "plan B", de rezerva, inca dinainte de caderea primilor nostri parinti. Ce inseamna, pentru dv, "Pomul Vietii ?", acela din care cineva, mancand roadele, va avea viata vesnica ? Oare nu la acel Pom al Vietii face aluzie si Apostolul Neamurilor in Galateni 3:13, si Verhovnicul Apostolilor in 1 Petru 2:24 ? "Bine, dar lucrurile nu sunt chiar asa clare" ar putea spune cineva. Sa citim mai departe de Geneza, si vom vedea ca lucrurile devin tot mai clare, ca sa pricepem pana si noi. Ce altceva decat prefigurarea Euharistiei este mielul pascal, pe care, daca cineva il va sacrifica SI IL VA MANCA, atunci va trai el si primul lui nascut ? Si ce altceva decat prefigurarea Preacinstitului Sange este sangele acelui miel, cu care, daca cineva va stropi tocurile usei lui, Ingerul Mortii trimis de Domnul nu se va atinge de acela, nici de toata casa lui ? Mai departe, sa vedem in Exod 24:8 cum se incheie Vechiul Legamant (=testament): "Acesta este sangele Legamantului, pe care l-a incheiat Domnul cu voi". Sa punem "pe coloane" cu Matei 26:28, folosit in Sfanta Formula: "Acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iartarea pacatelor". In chiar capitolul urmator, in Exod 25, vedem instructiunile precise date de Dumnezeu privitor la cum trebuie facut altarul si sfintele vase "din aur curat". Ce or fi "painile punerii inainte" din versetul 25:30 ? Nu mai vorbesc depre mana cazuta din cer si despre apa vietii care curge din piatra seaca lovita de toiagul lui Moise, etc, etc. Cititi Biblia asa cum o citeste Biserica, si veti vedea antitipurile Sfintei Euharistii acolo unde nu le vazuserati.
|
|||||||||
|
|||||||||
![]()
(continuare)
Citat:
Citat:
Citat:
Si, cum rugaciunea individuala de acasa e o "slujba mai mica", chiar cand ne vom ruga "cu cuvintele noastre", vom intra in atmosfera de rugaciune folosind cel putin formula fixa a Devotiunii Sfintei Cruci, spunand "In numele Tatalui, al Fiului si al Sf Spirit/Duh, Amin!". Asta inseamna sa ne acordam cu ceilalti, cu cei care se roaga acum si cu cei care s-au rugat inaintea noastra, adica cu Biserica. Asta inseamna sa profitam de experienta lor privind rugaciunea si practica de credinta in general si nu sa reinventam noi roata. Citat:
Vedeti dv, cei vechi reprezentau cele trei virtuti teologale ca un arbore in care radacina e credinta, trunchiul (seva) e speranta, iar coroana sau rodul e iubirea. Cultivand dogmatica, adica adevarurile de credinta plus rugaciune si dispozitie necesara, fiti sigur ca va aparea in dv si iubirea. Asa cum un copac cu radacini adanci si bine infipte, cu un trunchi sanatos, nu se poate sa nu dea rod. Dar nu faceti greseala, comuna in zilele noastre (cultivata, din pacate si de un nefericit discurs al Bisericii care se vrea "pastoral") sa incepeti cu iubirea, ca rasturnati copacul pe care l-a lasat Domnul cu radacinile in sus. Baobabul acela nu e iubire, e iubirism, iar roadele lui rasturnate vor putrezi repede. Despre iubirism, am scris aici. Citat:
Deci, conform Bibliei (partea care va place: Noul Testament), ca sa il iubim pe Dumnezeu, trebuie sa: 1. cunoastem si sa aprofundam poruncile Lui ("cel ce are poruncile Mele"). Este ceea ce face dogmatica si sa 2. aplicam poruncile lui la viata de zi cu zi. Asta e chestie de efort personal, totusi dogmatica ne poate ajuta si aici, explicandu-ne mai sistematic ("scolastic", cum spuneti) decat o face Biblia, care, din fericire, nu e un tratat: ce e acela pacatul, care ne sunt amenintarile, etc. Citat:
. Citat:
A propos, observati cum, in Duminica Infricosatoarei Judecati, Isus face dogmatica cu noi ? Citat:
Citat:
Noi toti, calugari si laici, e bine sa urmam, fiecare cat poate si potrivit starii noastre de viata, pe Marele Ascet, pe Domnul Isus Cristos si pe cel Lui inainte mergator, care a trait in desert unde manca lacuste si miere.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 14.09.2014 at 09:51:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Excelentă prezentare, Mihnea. Te felicit pentru răbdare, bunăvoință, elocință.
Aș voi doar să mai adaug că nicăieri ca în Sfânta Liturghie nu e cuprinsă (ca o vie recapitulare) Scriptura. De la Facere la Apocalipsă, totul e prins în dumnezeieștile cuvinte și fapte ale Liturghiei. De fapt e mai mult de atât, e însăși veșnicia, "vremea" fiind "acum și pururea și în vecii vecilor". De aici și o consecință practică: cine voiește să cunoască Scriptura, să participe la Sfânta Liturghie. * Aș mai dori să spun ceva legat de ceea ce s-ar putea numi caracterul eliptic al Scripturii. Mulți oameni am auzit plângîndu-se că din Biblie lipsesc unele date, detalii etc. Că Biblia nu e completă, că e contrafăcută etc. De aici elanul heirupist de a completa, chipurile, "lacunele" prin cercetări istorice, arheologice, științifice etc. Sau chiar prin unele "tâlcuiri" hazardate... Eu nu mă pricep prea bine să scriu despre asta, poate mă ajută alți colegi. Cred doar că Biblia nu e un "jurnal de bord" exhaustiv al faptelor mântuirii, ci un "semn" suficient de clar pentru cei care caută pe Dumnezeu. Legat de asta, încheierea Evangheliei după Ioan este lămuritoare. Subiectul mi se pare însă unul vast și frumos și voi propune un topic aparte intitulat chiar așa: caracterul eliptic al Scripturii. Sper să avem parte cu toții de mai multe lămuriri din acest topic. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apoi in predica de pe munte , e un adevarat imn inchinat iubirii ,in pilde ca a iti iubi vrajmasul , a nu intoarce raul, a nu judeca pe aproapele , a nu jigni pe aproapele , a milui ca sa te vada doar Dumnezeu , a posti ca sa te vada doar Dumnezeu . Ambele tipuri de iubire sunt prezente ,si iubirea fata de oameni si iubirea fata de Dumnezeu. Apoi pot enumera pildele in care apare iubirea ,direct sau ascuns Apararea ucenicilor de cuvintele fariseilor -iubirea fata de cei mici Vindecarile minunate in numele altora -iubirea pentru cei dragi In fiecare pilda e de fapt cuprinsa o forma de iubire iubirea de dreptate - Zaheu vamesul ,talharul de pe cruce iubirea de aproapele -bunul samaritean iubirea izvorata din cainta - desfranata care saruta picioarele Mantuitorului,fiul risipitor iubirea de adevar -pilda cautatorului de perle care lasa totul . iubirea cu intelepciune - pilda fecioarelor intelepte Credinta a existat si inainte la Avraam de exemplu . In tot VT sunt multe exemple de credinta. Dar iubirea este un lucru nou ,care se revarsa ca un rau in NT, venind si umpland cu totul formele vechii credinte . Iubirea este de fapt noutatea cea mare cu care vine Hristos. Si prin iubire isi si implineste misiunea Sa, atunci cand de dragul unor pacatosi si nerecunoscatori , se jertfeste pe cruce , si le da mai multe daruri decat ura ce au putut sa i-o dea ei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
M-ar fi interest sa gasesc mai multe detalii despre poruncile din NT. Sa nu judeci pe aproapele, sa iti iubesti vrasmasul. Unde se gaseste aceasta virtute in dogmatica ortrodoxa? Poate ele vin derivate din alte virtuti,cum ar fi smerenia ,pentru prima din porunci . In NT se dau porunci simple si foarte penetrante pentru inima omului . Ma asteptam sa gasesc cumva ceva care sa aiba acelasi stil emotionant si puternic ,si in Traditie ,incluzand : dogme, cantari,rugaciuni,vieti ale sfintilor . Da,am gasit completarea cuvantului biblic , prin practici ale sfintilor care ne fac sa ne apropiem de curatenia ceruta de Hristos. Dar nu am gasit ceva macar asemanator cu puterea Cuvantului. Clasificare virtutilor si pacatelor recunosc ca e utila si necesara pentru practica si sinteza , dar nu poate aduce nici un gram de emotie in plus fata de o pagina din Biblie . De aceea mi se pare succesiunea fireasca sa fie Cuvantul lui Dumnezeu ,si apoi instrumentul Traditiei Stiu ca in multe cazuri a fost invers , ca harul poate premerge citirea evangheliei . Dar acestea sunt cazuri izolate . Fara Biblie,dogmatica ar fi ca un manual de instructiuni ,careia i-ar lipsi insasi obiectul explicat . Invat sa conduc o masina din manualul ei de utilizare ,dar nu am masina Cum sa te duci la Biserica daca nu ai auzit de Hristos , cum sa crezi in Euharistie,daca nu auzi cuvintele lui de la Cina cea de taina , cum sa te rogi ,daca inima nu iti e strabatuta de dragostea de El ? Cum sa Il iubesti daca nu I-ai auzit Cuvantul ? "Caci credinta vine prin auzire" Nu toate devin mecanice ,niste simple ritualuri,daca nu il avem in suflet? Si nu numai la Biserica,dar si in viata de zi cu zi , cum putem sa ii vedem frumusetea,daca in fiecare om nu vedem pe Hristos ? De aceea sustin ca prima treapta trebuie sa fie Cuvantul,apoi ajutorul Bisericii,apoi harul ,si sa sfarsim cu ce am inceput,cu Cuvantul ,dar de data asta ,nu doar citit , ci traind in noi |
|