Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #13  
Vechi 25.08.2014, 03:40:39
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Laurențiu, frate, nu te mâhni dacă îți spun că văd bine râvna ta bună. Nu te laud, ci constat pentru că e lesne de constatat. Așadar, îmi e greu să intervin critic ici și colo, pe unde cred cu tărie că ar fi nevoie de o observație critică (constructivă). Îmi e greu întrucât îmi pare că inima ta arde pentru adevăr, pentru Hristos. Sau, cel puțin, așa se vede din unghiul meu.
Întâmpin însă o problemă: nu pot să stau nepăsător când văd cum se strecoară anumite idei - hai să le spun - curioase. În special când se speculează în domenii caracterizate, prin însăși natura lor, de efortul constant către precizie și exactitate (cum e cazul științelor exacte).
Noi vorbim în viața duhovnicească despre acrivie. Nu facem concesii, de pildă, învățăturii de credință întrucât cunoaștem sau avem încredere în cei ce cunosc că orice alterare a învățăturii de credință aduce cu timpul și căderi în trăirea duhovnicească, în rugăciune etc.
Similar, nici în sfera cunoștințelor științifice nu e permis să faci interpretări speculative, să fantazezi fără acoperire, doar pentru că ți-ar plăcea să întărești o idee sau alta... Făcînd astfel nu ajungi decât în mrejele neadevărului, al înșelării.

Cât despre raportul dintre sănătatea trupească și propensiunea duhovnicească, eu unul sunt foarte rezervat. Nu de puține ori întâlnim oameni morți sufletește (inutil să negăm evidența, întrucât cel dedat beției simțurilor, de exemplu, nu e altcumva decât mort duhovnicește sau rablagit rău, sărmanul) dar sănătoși tun, cel puțin după cum arată și după rapoartele medicale din ultimii ani.
Și invers, nu puțini oameni sporiți duhovnicește au avut ani buni sau chiar toată viața un organism șubred, fiind chinuiți de multe boli grele.
Uite câteva exemple la repezeală: Apostolul Pavel, care își deplângea și totodată lăuda "ghimpele" dat lui de Hristos; Sfântul Ioan Gură de Aur, chinuit de un ulcer cumplit; mai aproape de noi Părinții aghioriți, drag fiindu-mi să-i amintesc mereu pe Părintele Sofronie (mult suferind), Gheron Iosif, Părintele Paisie etc.
Oameniii aceștia au suferit mulți ani de boli diverse, iar la urmă au traversat experiența cumplită a cancerului. Sunt atâtea mărturii despre toate acestea, inclusiv de la medicii care i-au îngrijit.

Deci lucrurile nu sunt chiar așa, cum să spun, mecanicist legate, liniar, simplist...
Îmi pare uneori că, dimpotrivă, tocmai în corpuri șubrede se leagă mai bine și prinde putere duhul rugăciunii, duhul sfințeniei...Ceea ce nu însemană deloc că pledez, Doamne ferește, pentru boală ori suferință. Ci mai degrabă că eu cred într-o relativă autonomie a vieții duhovnicești față de sănătatea fizică. Adică sănătatea fizică nu este o condiție obligatorie pentru sporirea duhovnicească. Iar aceasta din urmă nu e tributară genelor, ci aprinderii de către Duhul Sfânt a dragostei de Dumnezeu în om, aprindere căreia omul îi răspunde prin cuget curat și inimă nerisipită, prin credincioșie, în ciuda stării de boală ori sănătate determinată, deseori, genetic.

Nu în genetică să căutăm taina genealogiei credinței, nu în genetica genelor și cromozomilor. Ci în Genetica Duhovnicească, aceea fără cromozomi și gene sau care, mai bine spus, are ca material genetic pilda înaintașilor, viața lor cuvioasă, admirabilă. Așa cred, să mă ierți de opinie.

Last edited by Ioan_Cezar; 25.08.2014 at 03:44:37.
Reply With Quote