Parerea mea este ca nu aveti o idee clara despre ce este harul. Se poate sa fie din cauza ca multe lucrari prezinta lucrurile asa de complicat, incat nu se mai intelege nimic.
Ca exercitiu, folositi in loc de "har" sintagma "ajutor (nematerial) de la Dumnezeu" si, prin aceasta simpla inginerie lingvistica, dintr-o data veti face un pas urias inainte.
Imi aduc aminte ca trebuie sa spun rugaciunea de seara. Asta inseamna ca tocmai am primit un ajutor (nematerial) de la Dumnezeu. Adica, am primit un har. Vad un batran cersetor si simt un impuls sa-i dau un leu. Ei bine, chestia asta inseamna ca am primit un har. Si exemplele pot continua.
Acestea sunt haruri mici si punctuale, adica sunt active o scurta perioada de timp, dupa care se sting indiferent de raspunsul meu la ele. Sunt, asadar, haruri nepermanente. Ele preced orice fapta (observati ca mai intai e harul: adica impulsul de a ma ruga, de a ajuta si abia pe urma vine - sau nu vine raspunsul meu). Acest har lucrator ne da noua "si vointa, si putinta" spre fapte meritorii. Acest fel de har il primesc toti oamenii, indiferent ca sunt sau nu sunt in Biserica. Si dreptii, si pacatosii primesc har de la Domnul.
Credinta nu este har, credinta este raspunsul nostru la har.
Toate cele zece fecioare au primit acest fel de har.
Dar, in afara de acest har, care e medicament pentru suflet, mai exista unul, care e chiar viata sufletului. Spuneti-i cum vreti. De exemplu, "Har" cu majuscula si atat. Sau "Sanctifying Grace". Ei bine, ACEST fel de har este mediat material. Asta face o Sfanta Taina: ofera Har Sfintitor. De acum incolo, pentru "Sfanta Taina" puteti folosi sintagma: "ajutor nematerial de la Dumnezeu, mediat prin materie".
Mai in amanunt, am scris
aici.
Ei bine, uleiul din parabola simbolizeaza materia prin care se confera Har. Multe din Sfintele Taine folosesc ulei. De aceea am spus ca uleiul simbolizeaza Harul. El era folosit de gladiatori, care isi ungeau corpul inainte de lupta pentru ca dusmanul sa nu-i poata prinde. Mai era folosit pentru pansarea ranilor. Si azi, exista obiceiul in popor ca, atunci cand te arzi, sa folosesti ulei. Deci, acel ulei, fara de care acele candele nu pot functiona, este harul si nu credinta. Acel ulei nu ne putem da unii la altii, ci toti trebuie sa il luam prin Sfintele Taine.
Acel fel de ulei, adica Harul Sfintitor, nu il aveau decat 5 fecioare. Cel putin in momentul (neasteptat) cand a fost intalnirea fata catre fata cu Domnul.
Da, aici ati nimerit-o excelent. Acest fel de Har cu "H" mare cere un pret. Altfel, nu functioneaza. Pot sa ma spovedesc in fiecare zi, spunand si facutele, si nefacutele. Daca nu platesc pretul zdrobirii inimii si daca nu am hotararea de a nu repeta (cel putin speciile de pacate marturisite), ori daca ma gandesc sa-l trag pe sfoara pe negustorul de ulei facand uitat un pacat, atunci ori nu primesc ulei, ori il primesc degeaba, ca nu arde si lampa mea va fi stinsa. Si daca se va intampla chestia asta chiar in Ziua Aceea a vietii mele, usa Ospatului Vesnic va fi incuiata pentru totdeauna.