Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.08.2014, 18:04:50
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alex190 Vezi mesajul
Am inteles.Si in cazul in care parintii/sotul/sotia te invata si iti cer raul?Ce trebuie sa faca un bun crestin?
Limita ascultarii este pacatul. Scrie in Acte 5:29.

Deci, daca cineva mi-ar spune, de exemplu, sa fur, poate sa fie si preot, episcop ori papa de le Roma, nu trebuie sa ascult.

Deci, intrebarea cheie pe care trebuie sa ne-o punem cand simtim inaintrul nostru ca nu trebuie sa ascultam e: "este acest lucru, daca l-as face, un pacat?".

Prin "nu trebuie sa ascultam" inteleg ca refuz sa fac acel lucru in mod specific, nu ca nu mai ascult in general de acea persoana, daca mi-ar cere un lucru bun sau moral neutru.

Multi sfinti au ajuns astfel refuzand sa asculte in a da jertfa idolilor. Aceasta nu inseamna ca martirii erau niste protestatari, nici ca sustineau ca magistratii care le cereau asta nu mai aveau autoritate in general. Doar ca, in acea privinta, autoritate mai mare o are Dumnezeu. Fiindca nu trebuie sa uitam ca oriice autoritate este legitima atunci cand e data de Dumnezeu. A se vedea dialogul din pretoriu dintre Isus si Pontius Pilat.

Prin urmare, rationamentul de tip "nu trebuie sa ascult de tata, ca e betiv" imi pare suspect. Daca imi cere un lucru rau, nu trebuie sa-l fac in virtutea faptului ca e un lucru rau si nu ca nu dau ascultare unui tata betiv. Dovada e ca exact aceeasi reactie ar trebui sa am daca tata ar fi un sfant in viata.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 14.08.2014 at 18:09:49.
Reply With Quote