![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Optinea pentru greco-catolici a fost in vremea studentiei, adica la inceputul anilor 90. Pana atunci nici nu auzisem despre greco-catolici decat tangential, ca realitate istorica, in cadrul "Scolii Ardelene". A doua convertire, constientizarea existentei unui Dumnezeu "personal" s-a produs dupa vreo zece ani si este in legatura cu...orele de catehism ale fiului mei mai mare. El se pregatea pentru Prima Impartasanie Solemna cand eu, ca sa-i dau un exemplu de tata, m-am impartasit. Nu o facusem de mult, fiindca eu consideram necinstit sa ma impartasesc atata timp cat am dubii privind Prezenta Reala. Azi, stiind ce stiu, as considera ca am facut atunci o impartasire sacrilega si nu as putea sfatui pe nimeni sa repete experienta asta. Dar, pesemne ca Domnul a luat in considerare ignoranta mea si a tratat-o cu indulgenta...dumnezeiasca. In cateva saptamani, nimic nu a mai fost la fel. Am inceput sa merg saptamanal la Sf Liturghie si o Duminica in care nu ma puteam impartasi ceva imi lipsea. Stiu ca suna ca o impietate sa aplic proverbul "pofta vine mancand" la Preasfintele, dar cam asta a fost ideea.
|
|||
|
|||
|
Convertire la greco-catolici de la..ce?
|
|||
|
|||
|
1. Inclinatia spre invatatura Bisericii o am de cand ma stiu. De mic copil am fost fascinat de icoane, de atmosfera din biserica...
2. Primele rugaciuni, primele lectii de religie in scoala primara m-au captivat 3. Incet incet, citesc Sf. Scriptura 4. Pauza 5. Descoperirea scrierilor Patristice 6. O scurta vizita la slujbele altor confesiuni: romano-catolici, protestanti, penticostali, baptisti. Nicaieri nu e ca-n ortodoxie. 7. Studii teologice 8. Blestemat cu o contemplatie intelectuala cu scurte pauze de rugaciune. Neputand sa devin pragmaticul care mi-o cere varsta, devin tot mai introvertit. 9. Lectura. Memento mori. 10. Prezentul: ziua printre vicii si noaptea mi le blestem. Iisus Hristos este Dumnezeu. Ne-a invatat sa luptam omeneste, sa nu deznadajduim, doar la moartea trupeasca ni se va incheia zbuciumul. Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Eram convins de plinatatea revelatiei in ortodoxie...a fost doar un experiment pentru mine...sa fiu fair-play :))))
|
||||
|
||||
|
Citat:
În privința împărtășaniei dese, și eu sunt pentru asta, deși nu întotdeauna și acționez în consecință. De la ortodocși.. |
|
|
|||
|
|||
|
Motivul? Ca vad ca tu le stii mai bine decat dl. doctor care nu a raspuns :)
|
||||
|
||||
|
Să sperăm că de data asta îți va răspunde. Poate chiar face subiectul topicului.
|
|
|
||||
|
||||
|
"A doua mea convertire", adica descoperirea a ceea ce protestantii numesc, cu un termen nimerit, "Dumnezeu personal" (noi spunem mai des "Dumnezeul cel Viu" in contrast cu "Dumnezeul filozofilor") a avut loc la mai multi ani dupa trecerea mea la catolicism si nu cred ca are legatura cu acest lucru, insa ar putea avea legatura cu Impartasania.
Motivul aderarii mele la Biserica Romana Unita este off-topic.
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|