Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Maslul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #31  
Vechi 23.02.2014, 21:55:26
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
"Peste tot, grecescul δόξα trebuie tradus cu "slavă", iar μεγαλωσύνη/μεγαλή – "cu mărire". Confuzia acestor două cuvinte este o mare eroare nu numai filologică, ci și teologică. Nici o limbă nu identifică aceste noțiuni, ci toate fac o distincție clară între ele. Cuvântul slavă – δόξα vine de la verbul δοκέω – a avea o părere sau opinie [despre ceva sau cineva] și se referă, în cazul dat, la o adorare a lui Dumnezeu dublată de un anumit fel de a crede în El (ortho-doxia); deci nu este o simplă elogiere sau laudă. Cuvântul "mărire" însă este înțeles ca o cinstire inferioară și deseori se referă la Maica Domnului și la sfinți, și foarte rar – la Dumnezeu. (Despre acest subiect, a se vedea cartea magistrală a Pr. Paraschiv ANGELESCU, Slavă și Mărire, București, 1939.)" - "Liturghia Ortodoxă istorie și actualitate" - Ierom. Petru Pruteanu

Poți conspecta și acest articol: http://actualitateaortodoxa.com/arti...Tie-Doamne.php

Postul tau este binevenit si baza de referinta este categorica.
Eu insumi am reluat de 3 ori pe acest forum subiectul diferentelor de transcriere a unor termeni (evident!, dar evident, cu modificarile obligatorii de sens si substanta a textului, in mod nebanuit) din editii mai vechi ale cartilor de slujba si am fost contrat, sau sa zic asa, mai eufemistic, incurcat, de frati care au ca baza de documentare doar Dex-online.
Nu doresc sa comentez despre asemenea postari (a celor care m-au contrat)si despre cei care le emit deoarece sunt jenante si denota multe lucruri, cel putin atitudinale (daca sti sora sau frate ca nu sti despre un lucru temeinic, nu te mai grabi sa te dai destept atit de facil, ca desteptaciunea se cistiga greu, nu apelind la Dex-online, sau crezi ca numai pe tine te duce capul sa apelezi la asa ceva !) lasa mult de dorit, nemaivorbind de scrupulozitatea formarii tale stiintifice ca intelectual si de renuntarea definitiva la usuratatea savantlicurilor.
Dar dualitatea "slava-marire", este doar un exemplu din cartile de slujba si care nu schimba sensul ideii, al comunuicarii, al enuntuluii (schimba altceva, intensitatea, nivelul, importanta, grandoarea !), dar sunt cuvinte sau semne de punctuatie care schimbate modifica total sensul afirmatiei sau uneori poate impinge in erezie, fara a prinde chiar de veste.

Iar acum ginditi-va, si va invit pe fiecare din cei care mergeti constant la biserica, sa fiti atenti la ce se "vorbeste", la libretul liturghiei, ca si a altor slujbe, si sa sesizati voi insiva diferentele.
Desigur ca va trebui sa aveti si filade sau carticele sau carti de rugaciuni pt. enoriasi in care este publicat textul liturghiei(ca sa aveti un text"corect" cu care sa faceti comparatia).
Sa sesizati voi insiva ce greseli capitale fac uneori preotii, fara ca macar sa aibe habar ce este cu ei pe lumea aceasta, si pornind de la acestea sa va ginditi si cite alte greseli mai faca avind atitudini parelnice in viata duhovniceasca(daca un text scris corect al Sf. Liturghii in liturghier nu pot sa il citeasca corect, dara-mi-te alte lucruri, precum sutele de canoane pe care cu greu le ti minte !) si mai departe, fii lor duhovnicesti, cite fac si cum acestia se contrazic apoi in discutii cu alti enoriasi, pe motiv ca asa au fost invatati sau auzit pe duhovnicii lor ! Si avem exemple chiar aici pe forum (sophia, unul dintre exemple, si nu numai!).
Mi-aduc aminte ca acum un an si jumatate a facut mare voga pe TV, exemplul unui preot bucurestean, doctor in teologie(ca popii astia de la Bucuresti mai toti sunt doctori, dupa modelul catolic, pt a fi numiti si ei cu falosul "eminenta sa dotore Aiurel" si sa nu fie astfel mai prejos decit...) a savirsit botezul copilasului nustiu carei vedete(sau nasa era o vedeta ?) si la exorcizarile botezului ii tragea popa cu : "te lepezi de Hrtistos?" si nasa raspundea :"Ma lepad de Hristos!" si tot asa de trei ori.
Cind apartinatorii a facut publica inregistrarea video a botezului si lumea s-a scandalizat iar preotul a fost intervievat, a gasit el de cuviinta sa o scalde si sa o dea la intors cum ca negrul nu-i chiar negru si ca albul pur este prea alb !
Iar botezul nu a fost repetat si facut cum trebuie iar copilul a fost inchinat ... cui credeti voi ?
Si si in ziua de astazi, acelasi doctor preot este consilier sau inspector la arhiepiscopia bucurestilor, aparind de multe ori la Trinitas, in emisiuni in care are o parere sau un cuvint"greu" de spus despre cine este si ce vrea sa fie Hristos !
Am sa caut pe Youtube sa vad daca mai este clipul si cum il cheama pe preot.
In acest caz nu exista decit 2 variante :
- ori religia este asa, o facatura, o chestie de paravan, o preocupare fatarnica a omului contemporan dar fara nici o importanta de adevaratelea, si atunci nu este nici o greseala daca mai incurcam "slava" cu "marire", "in pace sa ne rugam" cu "cu pace sa ne rugam", "pt. unitatea" cu "pt. unirea","te lapezi de satana" cu "te lepezi de Hristos", "tot omul este minciuna" cu "tot omul este mincinos","binecuvinteaza" cu "binecuvinteaza- cu caciula si nu cu punct pe "i"", " nu ne lasa in ispita" cu "nu neduce in ispita"," care din Tatal purcede" cu "de la Tatal purcede", s.a.m.d.... deci nu mai conteaza cum zicem, conteaza sa mearga muzica bine si corul sa fie madrigal, popa sa aibe voce de bariton si sa stie sa intoarca diejii bine, sa aibe "costumul de scena" frumos si cit mai aiurit(sau , aurit !)tamiia sa fie cit mai parfumata, din Maroc sau din Yemen, luminarile sa fie aduse de la Vaticarm, si nasii sa plateasca cit mai mult la slujbe sa vada "fratii" ca este potent... Si toata lumea iese multumita de la slujba iar cind ii intrebi cum a fost, raspund ca si iesitii de la spectacolul de teatru: frumooos dom'le ! foarte frumos !
- sau chiar exista Dumnezeu si atunci dupa cuvintul ap. Pavel, a sf. Lavrentie de cernigov si a sf. Serafim Rose, si a citor parinti 'or mai spus acelasi lucru, vom da socoteala pt fiecare(dar negresit, pt fiecare) cuvint rostit si pt. fiecare adaugire sau scurtare ori proasta citire din sfintele slujbe.

Dar de, dintr-o suta de crestini care intra intr-o biserica, indiferent de moment, fiecare intelege si vrea altceva decit ceea ce este credinta simpla si curata !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 23.02.2014 at 22:26:59.
Reply With Quote
  #32  
Vechi 24.02.2014, 00:52:26
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Frumos/echilibrat răspunsul duhovnicului tău.
Dar ce spune acest duhovnic, ovidiu b? Spune-ne si noua.
Reply With Quote
  #33  
Vechi 24.02.2014, 01:00:57
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Mi-aduc aminte ca acum un an si jumatate a facut mare voga pe TV, exemplul unui preot bucurestean, doctor in teologie(ca popii astia de la Bucuresti mai toti sunt doctori, dupa modelul catolic, pt a fi numiti si ei cu falosul "eminenta sa dotore Aiurel" si sa nu fie astfel mai prejos decit...) !
Frate Zaharia, e plina Scandinavia de acesti preoti ortodocsi romani cu doctorat la catolici.
Reply With Quote
  #34  
Vechi 24.02.2014, 06:24:22
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 6.591
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Dar ce spune acest duhovnic, ovidiu b? Spune-ne si noua.
"He's right, of course, but we are not forbidden to offer prayers for anyone at any time, even during an unction service. It gets strange with people bringing in flour and oil of their own, or even stranger, items of other people's clothing. It's prevalent among Romanians and some Serbs. The flour and oil that they bring in is NOT consecrated oil of healing, only that which is blessed and used. And consecrated oil should not be given out to take home… just like we would never give out holy Communion to take home.

Strictly speaking, serving a general unction service for people who are not in a state of serious illness is also a innovation -- but not necessarily a bad one. Doing it monthly or during holy week is a new idea… "
__________________
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat!
"Trebuie sa mori înainte de a muri
Pentru a nu muri atunci când mori"
Reply With Quote
  #35  
Vechi 24.02.2014, 09:48:07
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.872
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anisoara Vezi mesajul
UNII IMI SPUN CA SE POATE CONSUMA LA FACUTUL MANCARURILOR DE POST ,ALTII CA SE FACE O PAINE ...MA POATE AJUTA CINEVA ?Sa intreb un preot?
la maslu NU se foloseste faina.In legatura cu uleiul, cu el te ungi la locurile unde exista "problema sau problemele" de sanatate
Reply With Quote
  #36  
Vechi 24.02.2014, 10:16:26
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Dar ce spune acest duhovnic, ovidiu b? Spune-ne si noua.
Vezi ultimul mesaj al lui Dragoș. Dacă nu te descurci poți folosi google translate: http://translate.google.com/
Reply With Quote
  #37  
Vechi 24.02.2014, 11:39:09
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
- ori religia este asa, o facatura, o chestie de paravan, o preocupare fatarnica a omului contemporan dar fara nici o importanta de adevaratelea, si atunci nu este nici o greseala daca mai incurcam "slava" cu "marire", "in pace sa ne rugam" cu "cu pace sa ne rugam", "pt. unitatea" cu "pt. unirea","te lapezi de satana" cu "te lepezi de Hristos", "tot omul este minciuna" cu "tot omul este mincinos","binecuvinteaza" cu "binecuvinteaza- cu caciula si nu cu punct pe "i"", " nu ne lasa in ispita" cu "nu neduce in ispita"," care din Tatal purcede" cu "de la Tatal purcede", s.a.m.d.... deci nu mai conteaza cum zicem, conteaza sa mearga muzica bine si corul sa fie madrigal, popa sa aibe voce de bariton si sa stie sa intoarca diejii bine, sa aibe "costumul de scena" frumos si cit mai aiurit(sau , aurit !)tamiia sa fie cit mai parfumata, din Maroc sau din Yemen, luminarile sa fie aduse de la Vaticarm, si nasii sa plateasca cit mai mult la slujbe sa vada "fratii" ca este potent...
Și uite așa distrugem Tradiția prin neglijarea "micilor" greșeli (justificate de comoditate, indiferență, lipsă de interes în a cunoaște dreapta credință), dând lui Dumnezeu ce ne vine nouă mai comod, mai "ieftin".
Și ce putem face noi când într-o catedrală se cântă "Mărire" pe cunțană de un cor, iar în față avem un slujitor profesor universitar doctor în liturgică?
Reply With Quote
  #38  
Vechi 24.02.2014, 11:56:20
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Ce-a zis părintele Petru?
Am primit răspunsul chiar pe site: http://www.teologie.net/2014/02/19/m...ice/#more-4074

Ieromonah Petru Pruteanu spune:
"În acel fragment evanghelic se pune accent pe credința femeii (vedeți și replica Mântuitorului) și nu pe puterea lui Hristos de a vindeca de la distanță, care este scoasă în evidență în vindecarea slugii sutașului (“zi numai cu cuvântul și se va vindeca sluga…”).

Nu uitați de însăși denumirea Tainei, care se numește “Sfântul Ulei”. Ca bază biblică a acestei Taine este luat textul de la Iacov, unde se spune, “De este cineva bolnav între voi, să cheme preoții Bisericii și rugăciunea credinței va mântui pe (A)CEL bolnav”. Rugăciunile 3 și 4 de la Maslu (care sunt și cele mai vechi) arată legătura dintre rugăciune și ungere și face trimitere clară la cei care sunt de față și se ung cu uleiul sfințit.

În cazul femeii cananience, Hristos nu i-a trimis ulei sfințit, ci a vindecat-o cu cuvântul. E cu totul altceva. Sf. Maslu este Tainei vindecării prin Ulei Sfințit. Celelalte harisme bisericești ale vindecării sunt reflectate în alte tipuri de rânduieli și rugăciuni!"
Reply With Quote
  #39  
Vechi 24.02.2014, 11:59:10
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Ieromonah Petru Pruteanu spune:
"Eu nu exclud totalmente posibilitatea pomenirii celor bolnavi la Sf. Maslu, dar ca o rugăciune adițională, în cadrul ultimei ectenii întreite. În rest, toată slujba se referă exclusiv la cei care sunt de față și sunt unși cu ulei sfințit.

Aș mai face o precizare teologică importantă:
1. La instituirea euharistiei Hristos spune “Beți dintru acesta TOȚI…”, pe când, atunci când apostoloul Iacov vorbește despre Maslu, spune “DE ESTE CINEVA BOLNAV dintre voi SĂ CHEME preoții Bisericii”. Deci, în mod normal, Liturghia este Taina la care noi singuri ne adunăm și suntem chemați să facem TOȚI asta, pe când Maslul este destinat doar celor bolnavi, care nu pot veni la Liturghie, ci CHEAMĂ preoții la ei acasă ca să-i ungă cu ulei “pentru a-i da întregi Bisericii Sale” (rugăciunea a 4-a de la Maslu), ca iarăși să se poată aduna cu toți pentru a se împărtăși.
2. În trecut, pomenirile la Liturghie se făceau în cadrul dipticelor (după “Întâi pomenește Doamne…”) și puteau fi pomeniți doar cei care nu erau opriți de împărtășire. Adică eu pot pomeni la Liturghie pe cel care se împărtășește într-o altă biserică, nu neapărat în locașul în care slujesc eu. Or, în cazul Maslului, se dorește pomenirea celor nu-și fac Sf. Maslu în altă parte, ci nu-și fac deloc și poate nici nu are nevoie de el (că e relativ sănătos). Că dacă ar dori să-și facă Maslu, ar putea chema preotul acasă sau la spital, așa cum o spune și textul biblic."

Last edited by ovidiu b.; 24.02.2014 at 12:01:38.
Reply With Quote
  #40  
Vechi 24.02.2014, 13:55:07
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
"He's right, of course, but we are not forbidden to offer prayers for anyone at any time, even during an unction service. It gets strange with people bringing in flour and oil of their own, or even stranger, items of other people's clothing. It's prevalent among Romanians and some Serbs. The flour and oil that they bring in is NOT consecrated oil of healing, only that which is blessed and used. And consecrated oil should not be given out to take home… just like we would never give out holy Communion to take home.

Strictly speaking, serving a general unction service for people who are not in a state of serious illness is also a innovation -- but not necessarily a bad one. Doing it monthly or during holy week is a new idea… "
Multumesc, Dragos, desi il intrebasem pe ovidiu b, care intelesese textul in engleza. Interesant ar fi sa-l citim in româna, ca sa vedem ce spune si de ce afirma ovidiu b ca este echilibrat raspunsul.
Deci, DragosP, daca nu-l poti traduce in limba româna, atunci lasa-i lui ovidiu b onoarea aceasta.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Uleiul de la Sfantul Maslu cristiboss56 Mirungerea(Ungerea cu Mir) 46 03.06.2012 00:20:55
Faina si uleiul de la Sf.Maslu speranta Maslul 29 15.03.2010 23:24:56
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? sophia Mari Duhovnici si predicile lor 5 09.01.2010 23:13:44
Cum se folosesc:uleiul si faina de la Sf Maslu? tinutza Generalitati 4 11.03.2007 21:23:32