Multumim, Pelerin!
Dupa ce am citit postarea lui Pelerin spre Rasarit, am inteles cu adevarat problema, din unghi istoric si spiritual deopotriva, cit pot eu intelege. Dar mai ramine "neinsemnata" problema a catehezei, inclusiv iconografice, printre credinciosii romini.
Catalin, fara sa vrei poate, si cu siguranta fara sa o spui, ai ridicat o problema grava: citi dintre noi putem "defini" credinta noastra ortodoxa, pina la "amanunte" de erminie, de exemplu? Cred ca, atunci cind se mai intimpla o intilnire a ochilor nostri cu ceva din biserica ce ne nedumereste simtul alarmei duhovnicesti, asa atrofiat cum il avem, sa vorbim cu confesorul, si chiar cu episcopul nostru, daca mai simtim nevoia. De asta am zis ca si Cata a avut dreptate, dar la alt nivel, sau cum a zis el "pe linga". :) Pe linga, frate, dar inauntru de fapt. Nu toti putem sa ajungem cum sunt unii colegi, la cultura lui Mihail sau Ovidiu sau Pelerin spre Rasarit. Evident. Dar Biserica e obligata sa ne inarmeze cu cunostintele duhovnicesti necesare si corect formulate, iar noi sa ne supunem, urmindu-i strict si neabatut invatatura, care nu e a ei, ci a Institutorului Bisericii la Cinzecime.
|