![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
La noi se citesc tot în perioada posturilor, cu cei despre care părinții parohi știu că țin post.
|
||||
|
||||
![]()
Eu tot in perioada Postului mare le-am auzit, dar la manastire- la Frasinei, mai exact. Anul acesta voi fi atenta la mine la parohie daca se citesc; in nici un caz nu se citesc in fiecare duminica sau dupa fiecare Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare. Cred ca parohiile au obiceiurile lor in aceasta privinta, dar recomandarea generala este, cel putin pentru bisericile de mir, sa nu fie citite azi; explicatia mi se pare foarte buna. De exemplu azi: lumea a chefuit in ultimele zile, putini sunt pregatiti pentru invocarea si lupta cu cel rau.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu a inceput bine anul si deja sectarii si-au aratat coltii.
Un topic, si doi sectari, unul nou si altul vechi. Sa vedem care isi mai da arama pe fatza.
|
|||
|
|||
![]()
Sa nu amestecam lucrurile si sa nu folosim impropriu termenii!
Moliftele se citesc si in semn de pretuire fata de Sfantul Vsile cel Mare. Se stie ca fiecare sfant de ziua lui ii rasplateste pe cei care-l cinstesc. Astfel, citirea Moliftelor nu cred ca are legatura strict cu Anul Nou ca sarbatoare laica, ci cu ziua acestui sfant mare ale crestinatatii. Asadar nu cred ca se citesc pentru ca sa ne mearga bine tot anul, ci pentru a cere ajutor de la Dumnezeu prin mijlocirea Sfantului Vasile. |
|
||||
|
||||
![]()
Moliftele se citesc pentru exorcizare. Atât.
|
||||
|
||||
![]() Cand o sa intelegeti ca nu orice schimbare in cult, slujbe, reprezinta o schimbare a credintei. Nu este o tradare a invataturilor ortodoxe. Treburile acestea trebuiesc gandite logic! Slujbele sunt facute de catre oameni pentru oameni, ca prin ele, ei, sa Il slaveasca pe Dumnezeu. Forma lor poate, si a fost de multe ori, schimbata. Ba mai mult decat atat, doar in ultimele cateva sute de ani s-a creat o uniformitate a cultului in toata ortodoxia. Pana atunci erau diferente, chiar mari, intre traditiile grecesti, antiohiene, slave, romanesti, iar unele dintre ele s-au pastrat pana in zilele noastre. Iar biblia este in primul rand o traducere. Este normal sa apara diferente mici intre versiuni, pentru ca fiecare traducator incearca sa foloseasca cuvinte care sa se apropie cat mai mult de sensul original. Unii reusesc mai bine, altii...... Catehumen, lipsa ta de respect pentru patriarhul nostru nu este normala, mai ales, avand in vedere ca mai ai multe de invatat. Ti-ai ales bine numele.... Iertati-ma si la multi ani tuturor. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu cred ca si-a ales bine numele.
Cel ce vine la credinta, vine cu smerenie, vine stiind ca are multe de invatat. Ori, noi avem aici unul care deja se crede superdestept, capabil sa judece pana si pe maimarii Bisericii.
|
||||
|
||||
![]()
Serios? O dovada de vasta cultura teologica.
|
|||
|
|||
![]()
Cei care se tem de Molifte dau dovada de cultura teologica sau de nihilism?
Iata ce se mai spune despre unii dintre acestia: ,,In numele nihilismului tot ce este traditional, normal, sanatos, crestin trebuie pulverizat, desfiintat sau compromis, iar sustinatorii valorilor traditionale, “conservatorii” trebuie intimidati, pusi la stalpul infamiei, discreditati si aratati cu degetul ca vinovati sau ca “pericole” pentru toate relele reale sau inchipuite ale omenirii." Sursa: DE LA REEDUCAREA PRIN TORTURA LA REEDUCAREA SOFT: abolirea constiintei, glasul lui Dumnezeu in om |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si nu e nimic interpretabil. Daca nu stim sa folosim cuvintele nu e problema mea. Dar nu folosim ineptii care ii pot induce pe altii in eroare.