Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 16.12.2013, 10:33:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

In ceea ce priveste exploatarile astea (gaze de sist, Rosia Montana), cred ca partea cea mai sensibila o constitutie faptul ca nu sunt facute de Romani, ci de companii straine.

Desi Statul Roman ar putea sa imprumute bani si sa faca exploatarile astea in regie proprie, prefera sa o faca prin firme straine, incasand niste redevente de exploatare derizorii si aceste companii straine ramanand cu partea leului.

Altfel, chiar si exploatarile clasice de gaz au/pot avea probleme car tin de calitatea apei, cutremure locale, etc.
Si exploatari cu cianura s-au mai facut la noi iar accidentele sunt o parte inerenta a oricarei activitati umane.

Intr-o tara civilizata cu un guvern caruia sa-i pese de cetateni, compania care realizeaza exploatarea si de altfel are profituri substantiale, ar trebui sa plateasca asigurari pentru astfel de accidente, pentru toti cei din zona.

Calitatea apei, seismele, sa fie monitorizate independent si daca se constanta modificari de-a lungul timpului, sa fie platite despagubiri.
In felul asta, protestele chiar ar fi lipsite de substanta.

Dar nu, aceste companii trebuie sa-si maximizeze pe cat se poate profiturile, de ce sa plateasca asigurari pentru despagubiri care pot ajunge la zeci si sute de milioane de Euro, sumele alocate din start pentru ecologizare sunt ridicole, contractele de cele mai multe ori sunt secrete pentru a nu se afla cat de dezavantajoase sunt pentru Stat, etc.

Este normal ca oamenii sa protesteze cand se face ceva care este vadit impotriva interesului lor, pacat ca nu gasesc prea mult ecou prin alte parti.

Cu Rosia Montana a mai fost ceva, in fiecare oras mai mare s-au mai gasit 5-10 idealisti la cativa zeci de mii, care sa stea totusi cateva zile in frig si ploaie cu afise si pancarde dar in cazul asta (Pungesti) nu am auzit sa fi trezit prea mare ecou.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Last edited by AlinB; 16.12.2013 at 10:41:43.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 16.12.2013, 18:21:18
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

In Pastorala de Craciun de anul acesta, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane , va vorbi despre iubire, bunatate, dar si despre protejarea naturii. Mesajul IPS Daniel vine in contextul protestelor tot mai ample de la Pungesti, judetul Vaslui, unde locuitorii se opun exploatarii gazelor de sist. Pastorala Preafericitului Daniel va fi citit in toata lacasurile de cult ortodoxe din tara, la liturghia din ziua de Craciun.

„Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi și pentru generațiile viitoare”, a scris Patriarhul Daniel.

„Părintele Dumitru Stăniloaie spunea, în acest sens: «Natura nu-și îndeplinește rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea și otrăvirea naturii, omul face imposibilă existența sa și a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiția existenței omului singular, ci și a solidarității umane. Natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuși din punct de vedere etic sau spiritual».

Dacă noi consumăm totul și degradăm totul din natură (creație), dovedind lipsă de respect sau nerecunoștință față de Creator și nepăsare față de darurile primite de la El, ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit? Totuși, putem transmite generațiilor viitoare și bogăție, și înțelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voința noastră este promotoare a coresponsabilității și a cooperării practice la nivel național și planetar”, a mai transmis Patriarhul Daniel.
Reply With Quote
Răspunde