![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Sa nu fie cu suparare. Coincidenta sau nu, habar n-am, exista in sinaxar 3 perechi de sfinti diferiti cu acelasi nume, Cosma si Damian, cunoscuti ca doctori fara de arginti. 1. Sf. Cosma si Damian din Roma - praznuiti in calendar la 1 iulie. 2. Sf. Cosma si Damian din Arabia - martirizati pe timpul lui Diocletian si praznuiti in 17 octombrie. 3. Sf. Cosma si Damian din Asia Mica ( fiii Teodotei de care aminteste relatarea ta ) - praznuiti la 1 noiembrie. Nestiind dinainte ca in sinaxar sunt trei randuri de sfinti diferiti cu acelasi nume, riscam sa le preluam nediscriminatoriu de pe net un curriculum vitae din petece, alcatuit din informatii combinate de la toate cele trei perechi. Asa se face ca relatarea ta, luata, banuiesc, de-a gata de pe net, spune despre cei praznuiti la 1 noiembrie ca erau din Roma, cand de fapt pe aceia ii pomenim la 1 iulie, iar acestia erau din Asia Mica si nici nu au murit ca martiri, nici ucisi de dascalul lor invidios care i-ar fi atras pe un munte inalt sub pretextul cautarii de plante medicinale. Cei din 1 iulie au patit asta. In fine, prea putin relevant prentru mantuire, comparativ cu multe altele cu adevarat importante. Pentru conformitate recomand un sinaxar oficial. Oricum, pentru rugaciunile sfintilor doctori fara de arginti, Cosma si Damian (toti 6), ale Sf. Nectarie, ale Sf. Mina si ale tuturor sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi! |
|
|
|||
|
|||
|
13 Noiembrie
Azi il serbam pe Sf. Ioan Gura de Aur. http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ur-138131.html
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 13.11.2013 at 16:38:14. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Stiam si eu ca sunt 2 perechi de Sfinti Cosma si Damian, dar de a treia pereche nu mai stiam. |
|
|
||||
|
||||
|
În ziua de 14 Noiembrie sunt sărbătoriți Sf. Apostol Filip și Sf. Grigorie Palama.
Anul acesta mai cade și Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
N-am inteles de ce in mijlocul saptamanii (La Postul Pastelui este altfel - incepe de lunea si se este harti inainte). Nu sunt amandoua de 40 zile?
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Postul Paștelui ține aproapre 7 săptămâni, dacă includem și săptămâna Patimilor. De luni, prima săptămână, până în sâmbăta ultimei săptămâni... Last edited by Annyta; 14.11.2013 at 19:39:08. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Cred ca atunci cand 14 cade miercurea sau vinerea, cand este zi de post. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Da, postul Craciunului incepe in fiecare an in 15 noiembrie. In plus, daca in vreun an, ziua de 15 noiembrie se nimereste intr-o joi sau sambata, atunci se ia in calcul si ziua anterioara de miercuri sau vineri in care oricum e post. Apropo, si ziua ta de nastere e o data fixa, dar in fiecare an se nimereste in alta zi a saptamanii. Nu-i asa mare dilema. |
|
|
|||
|
|||
|
16 Noiembrie
Astazi il sarbatorim pe Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, unul din cei 12 apostoli ai Domnului si autorul primei Evanghelii. http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...tei-97725.html Am o nedumerire: in articolele de pe site exista o greseala. De pilda in articolul dedicat Sf. Matei spune la sfarsit asa: "Maine, 16 noiembrie, facem pomenirea Sfantului Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei." Dar Sf. Matei se serbeaza azi, pe 16 noiembrie, iar Sf. Grigorie Taumaturgul se serbeaza maine pe 17 noiembrie. Asa scrie si in calendarul meu bisericesc.
|
||||
|
||||
|
Păi e simplu, cum s-a întâmplat anul ăsta la Postul Adormirii Maicii Domnului: se lasă sec doar duminica, lunea, martea, joia și sâmbăta. Deci dacă postul începe sâmbătă, ar trebui să lăsăm sec vineri. Dar nu se poate, e post. Deci lăsăm joi.
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Vecernia zilei + | cristiboss56 | Despre Vecernie | 15 | 01.02.2016 22:26:36 |
| Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. | voxdei55 | Generalitati | 8 | 04.12.2010 23:48:51 |
| Versetul zilei | Daniela-Iulia | Din Noul Testament | 1 | 13.05.2009 10:22:30 |
| Informatia zilei | silverstar | Stiri, actualitati, anunturi | 4 | 24.04.2009 09:30:11 |
|
|