Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.10.2013, 10:03:29
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Mântuirea. Din punct de vedere ortodox toate cele ce-s binecuvântate de Dumnezeu ("Tu, cel care la Cana ai binecuvântat nunta și deci nașterea de fii") sunt pentru și în vederea mântuirii.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2013, 12:02:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Mântuirea. Din punct de vedere ortodox toate cele ce-s binecuvântate de Dumnezeu ("Tu, cel care la Cana ai binecuvântat nunta și deci nașterea de fii") sunt pentru și în vederea mântuirii.
I-ai dat un raspuns cam abinguu, nu-ti trebuie o mare intuitie ca sa-ti dai seama cam pe unde bate de fapt, chiar daca nu vrea sa spuna mai direct (sau chiar trebuie mai direct?).

Un lucru este clar: infertilitatea (si impotenta cade in aceeasi categorie pana la urma) NU este motiv legitim de divort.

Realitatea: cea care intr-o prima faza se ascunde in spatele ortodoxiei pentru a divorta sub pretextul impotentei va divorta oricum, chiar si daca i se demonstreaz alb pe negru ca nu este legitim dpdv ortodox asa ceva.

Last edited by AlinB; 02.10.2013 at 12:05:49.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2013, 12:16:20
antoniap
Guest

Implicit

Cel care e impotent are de dus o cruce. Nu degeaba Dumnezeu l-a lasat asa. Daca vrea sa duca o viata curata, lui ii este mai usor. Poate fi un pustnic sau un calugar bun, daca intelege chemarea lui Dumnezeu.

Daca vrea sa se casatoreasca, atunci are nevoie de mult ajutor de la Dumnezeu pentru a gasi o sotie dornica de mantuire care sa-l inteleaga si sa-l ajute sa se trateze. Totul e ca pe langa impotenta sa nu mai aiba si alte patimi sufletesti grave, sa fie sincer si sa comunice deschis. In caz contrar, e greu de convietuit, e mucenicie...

E o cruce si pentru o femeie sa aiba un astfel de sot. Depinde de ea daca si-o asuma sau daca o refuza.

Last edited by antoniap; 02.10.2013 at 12:18:52.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2013, 12:27:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Cel care e impotent are de dus o cruce. Nu degeaba Dumnezeu l-a lasat asa. Daca vrea sa duca o viata curata, lui ii este mai usor. Poate fi un pustnic sau un calugar bun, daca intelege chemarea lui Dumnezeu.
Daca vrea sa se casatoreasca, atunci are nevoie de mult ajutor de la Dumnezeu pentru a gasi o sotie dornica de mantuire care sa-l inteleaga si sa-l ajute sa se trateze.
Geniule, e vorba de divort, deci e casatorit deja.
Scrie si in titlul topicului.

Citat:
Totul e ca pe langa impotenta sa nu mai aiba si alte patimi sufletesti grave, sa fie sincer si sa comunice deschis. In caz contrar, e greu de convietuit, e mucenicie...
E o cruce si pentru o femeie sa aiba un astfel de sot. Depinde de ea daca si-o asuma sau daca o refuza.
Haha, nu credeam sa aud de la o persoana asa induhovnicita ca e mare crucea femeii care nu-si ia sistematic portia de ...... , dar neaparat de ..... ca altceva ar fi zero, ce sa mai e chiar mucenicie curata :))

Dar se pare ca se ascund multe idei intortochiate chiar si sub cele mai imbrobodite baticuri.

Last edited by AlinB; 02.10.2013 at 12:43:33.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2013, 13:36:47
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Geniule, e vorba de divort, deci e casatorit deja.
Scrie si in titlul topicului.
Bine, dar poate citeste si cineva care nu s-a casatorit inca...

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Haha, nu credeam sa aud de la o persoana asa induhovnicita ca e mare crucea femeii care nu-si ia sistematic portia de ...... , dar neaparat de ..... ca altceva ar fi zero, ce sa mai e chiar mucenicie curata :))

Dar se pare ca se ascund multe idei intortochiate chiar si sub cele mai imbrobodite baticuri.
Ma bucur ca adaugi sare si piper in aceasta discutie. Da, de ce sa ne ascundem dupa deget. Vorbeam despre cei care au si alte handicapuri morale pe langa impotenta. Vorbeam despre cei care nu-si asuma duhovniceste astfel de probleme. Daca ai fi pentru o luna femeie, ai avea mai multe sanse sa intelegi.

Intr-o astfel de situatie, o femeie trebuie sa lupte calugareste cu propriul trup si n-o povatuieste nimeni cum sa lupte in mod concret. Gaseste ironii si batjocura peste tot. Rar gaseste un sfat mai util.

Una e sa te duci la manastire si sa stii ca trebuie sa lupti prin post si rugaciune cu trupul tau si alta e sa gatesti bine, sa stai in mijlocul lumii si sa mai mergi si la petreceri, pozand in doamna fericita.

In schimb. daca admiti ideea ca aceasta e o cruce, mai citesti si despre viata calugareasca, da, crucea se mai usureaza.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2013, 13:45:11
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
Bine, dar poate citeste si cineva care nu s-a casatorit inca...

Ma bucur ca adaugi sare si piper in aceasta discutie. Da, de ce sa ne ascundem dupa deget. Vorbeam despre cei care au si alte handicapuri morale pe langa impotenta. Vorbeam despre cei care nu-si asuma duhovniceste astfel de probleme. Daca ai fi pentru o luna femeie, ai avea mai multe sanse sa intelegi.

Intr-o astfel de situatie, o femeie trebuie sa lupte calugareste cu propriul trup si n-o povatuieste nimeni cum sa lupte in mod concret. Gaseste ironii si batjocura peste tot. Rar gaseste un sfat mai util.

Una e sa te duci la manastire si sa stii ca trebuie sa lupti prin post si rugaciune cu trupul tau si alta e sa gatesti bine, sa stai in mijlocul lumii si sa mai mergi si la petreceri, pozand in doamna fericita.

In schimb. daca admiti ideea ca aceasta e o cruce, mai citesti si despre viata calugareasca, da, crucea se mai usureaza.
Stiu ca nu aveti nevoie de parerile mele, dar sa-mi vorbersc in barba spunindu-mi parerea nu-mi este interzis.
Altfel spus, cred ca esti aproape de realitate... desi nici opozantul tau nu este prea departe.
Diferenta intre voi este de masura .
Vechi 02.10.2013, 19:25:40
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Stiu ca nu aveti nevoie de parerile mele, dar sa-mi vorbersc in barba spunindu-mi parerea nu-mi este interzis.
Altfel spus, cred ca esti aproape de realitate... desi nici opozantul tau nu este prea departe.
Diferenta intre voi este de masura .
Apreciez atitudinea echidistanta si realista. Cu cat mai multe pareri, cu atat mai bine.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2013, 21:23:07
dumitrucelmare2000 dumitrucelmare2000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Eu cred ca daca daca sotul este impotent si nu spune asta pana la casatorie, a fost un caz mai demult in Italia, sotia daca afla acest lucru dupa casatorie merita sa divorteze si acel barbat este un nesimtit. La fel poate fi considerata si sotia care stie ca nu poate face copii si nu spune decat dupa casatorie.
Exista insa cazuri cand aceasta problema apare pe parcurs si acesta poate fi considerata o problema de sanatate, si sotia trebuie sa-i fie alaturi. Cei doi trebuie sa lupte impreuna pentru a trece peste acesta problema. In primul rand problema trebuie discutata cu duhovnicul, trebuie sa cada impreuna la rugaciune si sa ceara ajutorul lui Dumnezeu.
Eu cunosc un caz in care cei doi sunt cam pe la vre-o 35 de ani, au impreuna doi copii iar lui din cauza unor complicatii i-a fost amputat organul genital. Mai mult din cauza copiilor au ales sa nu divorteze dar sotia a ales sa traiasca in pacatul desfranarii cu alti barbati. I-a spus ca asta este alegerea ei si isi va trai viata tot asa indiferent daca divorteaza sau nu.
Tipul este foarte credincios, se roaga mereu pentru ea si spera ca intr-o zi sa o aduca pe calea ce buna.
Considerati ca el este vinovat ca n-a bagat divort de ea?
Reply With Quote
Răspunde