Citat:
În prealabil postat de iliegh
Daca o compasiune dezinteresata nu face cat o ceapa degerata, atunci ce se poate spune depre o compasiune interesata ?
Daca stapanii lumii sunt cei care vor sa simti compasiune, atunci au reusit asta fara nici un efort cu cei credinciosi, care simt compasiune din alte motive. Dupa spusele tale, probabil ca religia este ceva inventat de catre stapanii lumii sa-i faca pe cei mai creduli dintre noi sa aiba compasiune. Altii o au oricum, si fara acest artificiu. Pe unii dintre ei, voi ii numiti atei.
Despre ce credinta idioata vorbesti ?
Atrag atentia cu aceasta ocazie pentru toti cei care vor sa aiba un dialog decent cu mine sa fie atenti la invective. Daca ati observat atent eu respect credinta oricui , nu iau in deradere si nu imi bat joc de nimeni (cu exceptia lui AlinB care chiar merita si caruia i-am dat ignore pentru ca ma plictiseste ingrozitor). Port un dialog normal, bazat pe intrebari si rationamente.
In plus, eu am demontat foarte multe idei ateiste care in mod gresit demonstrau inexistenta lui Dumnezeu. Am pretentia ca sunt impartial.
|
Despre credinta ca omul ar trebui sa simta compasiune vorbeam. De unde pana unde aceasta idee ?
In crestinism e simplu si e mai dificil decat ceea ce ai inghitit tu pe nemestecate si scrii aici, ideea ca vorbim despre o compasiune interesata. Ateii atata pot sa inteleaga si vad ca tu ti-ai insusit punctul lor de vedere. Dar in Biblie scrie ca frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii. Daca nu faci un lucru rau numai pentru teama de a nu ajunge in rai nu ajungi nicaieri. Important e sa iti transformi viata in asa maniera incat sa devii asemenea cu Creatorul, atata cat le este permis oamenilor. Sa intelegi ca asta e drumul pe care trebuie sa mergi si sa faci asta din dragoste pentru Creator, nu din frica. Asa cum spunea un sfant : " Nu ma mai tem de Dumnezeu pentru ca-l iubesc ".
Deci in crestinism lucrurile sunt clare pentru cine vrea sa le inteleaga. Trebuie sa fi bun pentru ca ai fost creat sa fi bun.
Dar intr-o lume fara Dumnezeu cine ne poate spune cum trebuie sa fie omul ? Poate cei care fura, ucid, violeaza sunt normali si noi ceilalti suntem slabi dar ne-am gasit un refugiu in ideile astea despre compasiune sau empatie. Ar fi amuzant daca nu ar fi trist dar si noi astia care avem naturelul simtitor uitam de cele mai multe ori ca ar trebui sa simtim compasiune. Ne aducem aminte doar cand ne priveste direct.