Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.08.2013, 01:49:48
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
[...]sau cu darul inainte-vederii ar fi binevenit.
Genul asta de abordare este straina de spiritul ortodoxiei. Exista intr-adevar preoti cu darul inainte-vederii si l-au primit pentru ca au o anumita inaltime duhovniceasca si au discernamantul de a folosi ceea ce Dumnezeu le dau asa cum se cuvine. Dar a cauta noi astfel de persoane pentru a ne satisface "grijile marunte si problemele vietii cotidiente" e o alta forma de a cauta vrajitoare. Adica nu mai cautam ghicitoarele pe la tigani incercam sa ne transpunem superstitiile in invatatura crestina.
Vechi 30.08.2013, 08:57:44
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Genul asta de abordare este straina de spiritul ortodoxiei. Exista intr-adevar preoti cu darul inainte-vederii si l-au primit pentru ca au o anumita inaltime duhovniceasca si au discernamantul de a folosi ceea ce Dumnezeu le dau asa cum se cuvine. Dar a cauta noi astfel de persoane pentru a ne satisface "grijile marunte si problemele vietii cotidiente" e o alta forma de a cauta vrajitoare. Adica nu mai cautam ghicitoarele pe la tigani incercam sa ne transpunem superstitiile in invatatura crestina.
Ceea ce spune Antonia se cheama binecuvantare
Unde binecuvanteaza preotul toate merg bine.
Daca mergi sa intrebi pt casatorie eu cred ca o binecuvantare e necesara ,casatoria fiind un pas important in viata.
Nici eu nu sunt de acord sa intreb de viitor la preoti ,dar in anumite situatii ,cand avem un necaz mergem si cerem sfat ce trebuie sa facem pt a rezova acea situatie.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 09:08:31
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Citeste Viata si minunile Sfantului Lavrentie de Cernigov. Cteste si despre modul cum relationa cu ucenicii parintele Arsenie Boca si multi alti duhinvnici mari. Mergi si le ceri cuvant de invatatura, nu le ceri sa-ti ghiceasca. Daca Dumnezeu le descopera ceva special pentru tine, e bine, daca nu, nu. Astfel de duhovnici trebuie cercetati pentru sfat in probleme mari ale vieti, nu pentru griji marunte.

Eu, de exemplu, m-am dus la astfel de preoti. De obicei, nu le-am cerut nimic special, ci doar un cuvant de invatatura. In general se supara si ei daca mergi la ei ca la ghicitori. Le-am mai cerut sa ma lamureasca in probleme de credinta. Rar am mers cu probleme strict personale, in general, in probleme mari care presupuneau un mod special de a ma raporta la ele, o binecuvantare etc.

Uneori, chiar fara sa cer, am primit sfaturi care mi-au fost de mare folos. Poate ca am o patima pe care eu n-o vad. Daca-mi spune cineva la timp, poate ca ma corectez. Unde sa mearga omul cand are o problema mai deosebita? La psiholog?

Chiar cand citesti scrisori de la duhovnici adresate fiilor duhovnicesti, vezi ca aceste daruri al discernamantului si al inainte-vederii sunt folosite ca medicamente duhovnicesti.

Last edited by antoniap; 30.08.2013 at 09:12:52.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 17:53:39
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:

Unde sa mearga omul cand are o problema mai deosebita? La psiholog?
Când problema ține de domeniul psihologiei, merge la psiholog.
Poate trece și pe la biserică, e chiar indicat. Pentru rugăciune, pentru binecuvântare. Pentru o lumânare...
Poate trece și pe la cizmar, dacă are nevoie și de o reparație la încălțări.
Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, în final va ajunge și acolo unde se poate rezolva problema psi: la psiholog.

Are sens pentru tine ce spun?
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 18:07:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

E greu de trasat o linie clara.

In unele cazuri e evident, omul trebuie sa fie sub medicamentatie, internare, sa mearga la AA, dar in unele cazuri unii ajung la psiholog si nu mai ajung la preot cand poate ar trebui sa fie taman invers.
Vechi 30.08.2013, 22:04:36
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Când problema ține de domeniul psihologiei, merge la psiholog.
Poate trece și pe la biserică, e chiar indicat. Pentru rugăciune, pentru binecuvântare. Pentru o lumânare...
Poate trece și pe la cizmar, dacă are nevoie și de o reparație la încălțări.
Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, în final va ajunge și acolo unde se poate rezolva problema psi: la psiholog.

Are sens pentru tine ce spun?
Uf! Persoanele de fata se exclud.
Sfantul Serafim de Sarov nu s-a dus la psiholog dupa ce a fost batut, ci la piatra lui de langa chilie. S-a smerit cu rugaciunea vamesului si Dumnezeu i-a dat atata caldura si atata bucurie in suflet ca uimeste si astazi.

Un duhovnic bun te invata sa pescuiesti, nu-ti da pestele gata prajit. Nu am nimic cu psihologii, dar oricat s-ar stradui, ei nu pot inlocui preotii. Pai, dupa ce ai primit sfatul cel bun, te-ai rugat si ai rezolvat problema, ce sa mai cauti la psiholog? Psihologul e bun pentru atei. Crestinii trebuie sa caute leac in farmacia lui Dumnezeu.

Iarta-ma, dar ai vrut sa afli parerea mea si ti-am spus-o.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 22:28:16
b.mihaela b.mihaela is offline
Junior Member

Data înregistrării: 28.07.2013
Implicit Raspuns

Ai perfecta dreptate Antonia .Bine spui , iubirea de Dumnezeu inseamna lumina si lumina e hrana sufletului .Nici un psiholog nu poate vindeca sufletul mai presus de Dumnezeu si mai grav ca unii psihologi sunt atei .
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 23:22:30
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Am citit tot ce s-a scris si nu inteleg acest topic.
Nici importanta lui nici ce anume se cauta?!?

De ce anume cautam sfaturi pentru cei care nu le cer?(initiatoarea are o prietena...care...a facut ...si a dres...=adica cea in cauza nici nu stie ca se discuta despre ea, despre relatia ei mai putin sau mai mult pacatoasa cu un fost preot,acum divortat si reorientat spre alta ocupatie,pe un forum public).

Degeaba urmariti s-o sfatuiti dvs deschizand topicuri pe acest forum si lasand vreo duzina sa-si dea cu parerea de aia si de ailalta,daca persoana pe care o puneti in discutie nu cauta ea raspunsuri la problemele ei.
Poate ca nu sunt stringente pt ea ci doar pt dvs.
Nu ma indoiesc ca dvs nu urmariti Binele si oranduiala lui Dumnezeu sau ca ati fi de rea credinta,insa prea mult exes de zel cred ca strica in vietile altora.

Mai mult decat se poate ajuta ea singura,eu nu pot s-o ajut sau altii,caci ea singura are puterea de a evalua situatia din viata ei intima si de a lua decizii ferme.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 23:59:30
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Uf! Persoanele de fata se exclud.
Sfantul Serafim de Sarov nu s-a dus la psiholog dupa ce a fost batut, ci la piatra lui de langa chilie. S-a smerit cu rugaciunea vamesului si Dumnezeu i-a dat atata caldura si atata bucurie in suflet ca uimeste si astazi.

Un duhovnic bun te invata sa pescuiesti, nu-ti da pestele gata prajit. Nu am nimic cu psihologii, dar oricat s-ar stradui, ei nu pot inlocui preotii. Pai, dupa ce ai primit sfatul cel bun, te-ai rugat si ai rezolvat problema, ce sa mai cauti la psiholog? Psihologul e bun pentru atei. Crestinii trebuie sa caute leac in farmacia lui Dumnezeu.

Iarta-ma, dar ai vrut sa afli parerea mea si ti-am spus-o.
De multe ori intelectul/ratiunea se opune sfaturilor unui preot,mai ales daca esti "credincios doar de duminica" si atunci un psiholog te-ar putea ajuta pe latura asta rationala a problemei.
Desi acum mai nou mai gasesti si duvohnici care mai stiu cate ceva despre psihicul uman cum de altfel mai gasesti si psihologi credinciosi(apropos pt cine a spus ca sunt multi atei printre psihologi).

Dar de ce sa se vrea sa inlocuiasca preotii?Nu s-a ajuns pana acolo,sa fim linistiti,Slava Domnului!

De exemplu cum putem linisti pe cineva care a suferit un viol sau are o boala incurabila?Aceste incercari sunt mult prea dificile pt a putea fi calmate doar la o vizita la preot,inevitabil dupa astfel de intamplari credinta slabeste si chiar persoana in cauza uraste la modul cel mai sincer pe Dumnezeu pt aceste"cadouri"din senin.
Sfintii apreciaza aceste incercari dar noi...???!!!
Ne trebuie mult sa intelegem cine suntem,cum sa-i iertam pe altii etc.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 17:49:43
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
De multe ori intelectul/ratiunea se opune sfaturilor unui preot,mai ales daca esti "credincios doar de duminica" si atunci un psiholog te-ar putea ajuta pe latura asta rationala a problemei.
Desi acum mai nou mai gasesti si duvohnici care mai stiu cate ceva despre psihicul uman cum de altfel mai gasesti si psihologi credinciosi(apropos pt cine a spus ca sunt multi atei printre psihologi).

Dar de ce sa se vrea sa inlocuiasca preotii?Nu s-a ajuns pana acolo,sa fim linistiti,Slava Domnului!

De exemplu cum putem linisti pe cineva care a suferit un viol sau are o boala incurabila?Aceste incercari sunt mult prea dificile pt a putea fi calmate doar la o vizita la preot,inevitabil dupa astfel de intamplari credinta slabeste si chiar persoana in cauza uraste la modul cel mai sincer pe Dumnezeu pt aceste"cadouri"din senin.
Sfintii apreciaza aceste incercari dar noi...???!!!
Ne trebuie mult sa intelegem cine suntem,cum sa-i iertam pe altii etc.
In aceste situatii daca-l invata cineva pe bolnav cum sa lupte cu deznadejdea, cum sa ierte si cum sa se roage, e salvat. Daca nu, nu. Un duhovnic care are cuvant cu putere multa daca iti spune o vorba, o bagi la cap. Vorba lui devine lucratoare chiar daca o gasesti scrisa intr-o carte. Citind scrierile parintilor Paisie Aghioritul, Arsenie Boca, Porfirie etc, putine intrebari raman fara raspuns.

Am luptat cu cancerul fara psiholog, dar am apelat la rugaciune, la preoti, la icoane facatoare de minuni, la carti si la sfaturi din reviste. Am cunoscut in acea perioada doua persoane care aveau acelasi diagnostic ca si mine. Ele aveau convingeri moderne, nu ca mine. Nu stiu daca au apelat sau nu la psiholog. Mancau de toate, inclusiv carne si mezeluri, aveau relatii, asa ca nu prea voiau sa auda de preot. Ambele sunt in pamant de cel putin 11 ani.

Imi place sa mai citesc cate-o revista de psihologie, sa-mi fac cate-un test din cand in cand, asa pentru divertisment. Imi place sa ma cunosc, totusi, dar intr-un mod placut, in ritm propriu, nu contra cronometru.

Last edited by antoniap; 31.08.2013 at 17:57:04.
Reply With Quote
Răspunde