![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Ma bucur ca iti place. Majoritatea femeilor (chiar a crestinelor ma tem) l-ar considera misogin.
|
|
|||
|
|||
![]()
- Ați vorbit despre oamenii din ziua de azi, doritori de plăceri și confort. Așadar, care este locul sentimentelor în viața noastră?
- Toți avem sentimente, dar acestea sunt în realitate o expresie a „omului vechi” și Dumnezeu ne cere să ne dezbrăcăm de acest „om vechi” (Ef. 4:22) și de sentimente. Trebuie să convertim aceste sentimente, care sunt de natură psihologică (sufletească) în simțiri și trăiri duhovnicești. - Ați putea defini sentimentele? - De exemplu, mi se întâmplă ceva și, din această cauză, simt o mare bucurie. Pot să trăiesc aceasta psihologic, să mă bucur și să fiu cu adevărat fericit, sau pot preschimba acest sentiment de fericire în trăire duhovnicească. De îndată deschid o conversație cu Dumnezeu și încep să-I dau mulțumită Domnului, așa încât, în loc ca acesta să fie un sentiment pur psihologic, el devine o bucurie duhovnicească, o energie spre împreuna-vorbire cu Dumnezeu. Dacă am un sentiment de tristețe și sunt grozav de necăjit pentru că, să spunem, mi-a murit mama sau cel mai bun prieten sau altă năpastă a căzut asupra mea, îmi voi vărsa inima înaintea lui Dumnezeu, precum Prorocița Ana (cf.1 Împ. 1:4-28), și voi folosi această energie a tristeții prefăcând-o în energie de rugăciune înaintea lui Dumnezeu. Părintele Sofronie obișnuia să spună că nu putem trăi o viață monahală adevărată dacă nu învățăm să preschimbăm stările noastre psihologice în stări duhovnicești. Și cum facem aceasta? Îngăduim(...) sursa:http://acvila30.ro/arhim-zaharia-de-...-duhovnicesti/ |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt multe lucruri profunde in cuvantul Staretului Efrem, care cer mai mult de o simpla citire, insa este important ca sentimentalismul trebuie si poate fi depasit, pentru a accede la o traire superioara lui. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt multe sfaturi care pot salva o casnicie, sau sa faca ca aceasta sa fie una odihnitoare, in care cei doi soti sa traiasca fericiti. Imi place in mod deosebit acest sfat: Soției nu trebuie să-i ascundeți nimic, pentru că va veni vremea când veți fi descoperiți. Să-i spuneți totul și să vă consultați cu ea în toate. :-)) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
sa luam aminte :)))))))))))
|
|
|||
|
|||
![]()
chiar ca :)...si in pasajul ce urmeaza da un exemplu care cumva vine sa clarifice si aritcolul staretului Efrem:
„Părintele Sofronie obișnuia să spună că nu putem trăi o viață monahală adevărată dacă nu învățăm să preschimbăm stările noastre psihologice în stări duhovnicești. Și cum facem aceasta? Îngăduim oricărui fel de energie să vină asupra noastră, dar preschimbăm gândul și-l întoarcem către Dumnezeu, spre a vorbi cu El. De exemplu, îmi amintesc de bunica mea, cât de credincioasă era ea; cum era prima în biserică și ultima la plecare. În timpul nopții, făcea mereu metanii și mama avea obiceiul să o urmărească prin ușa întredeschisă cum își făcea ea metaniile; și îmi spunea: „Știi, bunica ta face tot timpul metanii“. Îmi amintesc de toate acestea și mă simt cuprins de duioșie. Nu-i nimic, las simțirea să vină, dar îmi ridic mintea la Dumnezeu și folosesc energia acestui sentiment pentru ceea ce voiesc eu. „Duhurile prorocilor, prorocilor se supun” (1 Cor. 14:32), spune Sfântul Pavel. Așadar, întorc această energie spre păcătoșenia mea și încep să mă rog pentru iertarea păcatelor mele sau pentru altceva, îmi schimb direcția concentrării minții și îi dau altceva pe care să se fixeze.” |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Greu de suportat, într-adevăr, mai ales că apare impresia morții iminente. Pentru omul trupesc această stare afectivă este într-adevăr resimțită ca o catastrofă. Ne e frică de panică! Există însă ceva extraordinar de important în panică și mai ales în tulburările de panică (anxioase): șansa ca mintea conștientă să descopere (la o analiză retrospectivă) cât de închis în sine e omul, persoana în cauză. Cât de rupt de semeni, în sensul pierderii compasiunii și al încrederii, ori în sensul egotismului celui mai narcisist. Și cât de întors cu spatele la Dumnezeu. Dacă omul sesizează ce i se întâmplă de fapt, începe să privească panica cu recunoștință: ea a fost semnalul, poate mic precum un punct în zare, de care conștiința de sine avea nevoie pentru a înțelege câtă nevoie are sufletul de Dumnezeu, de Acasă. Panica e varianta extremă a dorului de Dumnezeu. Și nu, nu e mortală. Pare așa, dar nu e. De fapt, e exact invers: deschide fereastra sufletului, ușor, spre Înviere. Doare nițel acel scârțâit al unei uși masive (mândria egotică) demult neunse (lacrimile căinței și pocăinței), sună urât, ce-i drept. Însă prin fanta abia întredeschisă începe, în sfârșit, să se înfiripe Lumina. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat: