Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #7  
Vechi 05.07.2013, 11:11:57
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit Oligarhia semințelor. Cum poate deveni România „grânarul OMG” al Europei (II)

Asediu asupra Europei. Comisia Europeană pe post de berbece, România pe post de cal troian

Monsanto nu se mulțumește doar cu S.U.A. și țările din „lumea a treia”. O adevărată bătălie, despre care am mai scris în paginile acestei reviste, se duce pentru legalizarea produselor acestei companii pe piețele din Europa. Recent, o instituție guvernamentală americană ce se ocupă de comerțul exterior a criticat dur reglementările europene care „privează consumatorii din întreaga lume de accesul la produsele agricole americane” – proclamate, propagandistic, drept „sigure și de bună calitate”, chiar dacă sunt modificate genetic… Aceste remarci nu sunt întâmplătoare: S.U.A. și Uniunea Europeană duc negocieri pentru instituirea unei zone de comerț liber între cele două regiuni. Principalul diferend este chiar situația culturilor de O.M.G., încă nepermise în Europa.

S.U.A. a adus în sprijinul său una din instituțiile europene cheie din domeniu: Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentelor (EFSA), care a dat numai avize pozitive pentru produsele americane modificate genetic. Mai mult de-atât, EFSA tocmai a invalidat rezultatele unui studiu realizat în Franța, timp de mai mulți ani, la Universitatea din Caen, asupra toxicității porumbului modificat genetic de Monsanto, prin testarea unor șobolani. Rezultatele au fost șocante, după cum am văzut în numărul trecut al revistei: cobaii au dezvoltat tumori cancerigene de mărimea unei mingi de ping-pong. Pe lângă sprijinul EFSA, șeful Comisiei Europene, J-M Barroso, este un cunoscut susținător al organismelor modificate genetic. Problema eurocraților și a conducătorilor guvernelor din Europa este existența unui puternic curent de împotrivire al fermierilor europeni față de aceste culturi, iar în țările unde aceștia au un rol social, economic și politic important (Franța, Germania), guvernele încă sunt reținute în a le trece cu vederea revendicările.

Perspectiva „invadării” Europei de către corporația americană este însă cât se poate de reală. Poate fi amânată, însă nu înlăturată. După cum am văzut, Monsanto poate cuceri piețele naționale nu doar prin cultivare directă, ci și prin diverse alte mijloace: importuri, contrabandă…
Între timp, chiar dacă „metropola” europeană nu poate fi încă cucerită, Monsanto ocupă periferia: România. Compania americană a făcut un adevărat desant în țara noastră. Deține deja unități industriale de producție a semințelor de porumb și rapiță, în Ialomița, și are ca obiectiv oficial însămânțarea cu porumb modificat genetic a 300.000 de hectare– adică 11% din suprafața agricolă totală însămânțată cu porumb pe plan național. Planul americanilor este bine gândit: țara noastră are una din cele mai întinse suprafețe cultivate de porumb, producția agricolă în acest domeniu fiind a doua pe plan european. Așadar, strategia e clară: transformarea pământurilor românești în terenuri de culturi modificate genetic, pentru a deveni, din „grânarul Europei”, „grânarul de O.M.G.” al acesteia. Pentru că Monsanto nu vor fi lăsați să cultive așa ceva în țări ca Franța, Germania sau Austria…

Pe lângă aceste planuri ambițioase, corporația americană și-a cumpărat un larg sprijin lobbistic în țară, conform telegramelor Wikileaks făcute publice anii trecuți. Oameni politici, experți, fermieri, jurnaliști, academicieni au fost pur și simplu plătiți – iar unii chiar angajați! –pentru a promova interesele companiei americane, pentru a face propagandă organismelor modificate genetic și pentru a nega faptul că aceste produse ar avea efecte nocive asupra sănătății. Doi foști miniștri ai Agriculturii – Valeriu Tabără și Ștefan Fuia – au lucrat, în trecutul recent, chiar în cadrul Monsanto România. Pe lângă acestea, din păcate, există și asociații ale fermierilor care, atrași de un prezumtiv avantaj competitiv, acceptă legalizarea și folosirea pe scară largă a semințelor tratate genetic.

Acest plan merge în paralel cu presiunile care se fac pentru eliminarea agriculturii de subzistență și comasarea terenurilor agricole. Închipuiți-vă cum ar arăta țara noastră cu milioane de hectare de porumb modificat genetic, cu supravegherea polițienească a Monsanto pentru a păzi „semințele brevetate” și cu mici oaze de gospodării țărănești pierdute într-un deșert imens al marilor corporații/ferme! Și, apoi, gândiți-vă încă odată la semințe…
Reply With Quote