Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2013, 03:22:42
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Fiecare neam ortodox isi are propriile traditii. Asa cum nici rusii cand s-au dus in Alaska sa aduca ortodoxia nativilor americani nu le-au scos limba si traditia, asa si noi romanii ne putem pastra si aprecia ce este al nostru. Asa cum africanii ortodocsi au traditiile lor, iar grecii nu i-au fortat sa accpte limba greaca sau traditia elena.
Ma intreb cum o interactionat ortodoxia ruseasca cu romanii din Moldova de dincolo de Prut..
Vechi 29.06.2013, 03:28:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
<<Bazat pe Deuteronom 22:5 în Biblie ("Femeia să nu poarte ceea ce poartă un om"), unele grupuri, cum ar fi Menoniții, Amișii, Hutteriții, unii baptiști, câteva biserici a lui Hristos, și a altele cred că femeile nu ar trebui să poarte pantaloni, dar numai fuste și rochii.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pantalon
Bine ca nu poarta barbatii fuste ca in antichitate ca ce ii mai ramanea femeii?
Portul Evei.

Nu ca i-ar fi displacut dupa cum vedem in zilele noastre..
Vechi 29.06.2013, 03:33:26
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Nu cred ca o bijuterie discreta este anticrestina. [Eu nu port cercei si n-am purtat niciodata nici macar cercei cu clips (dar e problema mea); dar am purtat, la timpul potrivit cate un inel (sau inele) de argint si bratari si ce se mai purta pe vremea The Beatles, sau Janis Joplin sau Woodstock.] Nu cred ca am devenit mai pioasa sau mai crestina cand am renuntat. Am renuntat pentru ca au trecut si varsta si silueta care imi permiteau sa port. Si m-am straduit si ma straduiesc sa nu fiu penibila.
Pai e logic, nu s-a schimbat nimic pentru ca ai renuntat ca nu mai erau compatibile cu varsta, nu pentru ca ai inteles ca sunt in conflict cu statutul de femeie crestina.

Adica daca tot s-a vorbit aici de Maica Domnului, o vezi cu inele si bratari gen "The Beatles, sau Janis Joplin sau Woodstock"?

Cum este justificata necesitatea acestui gen de accesorii, eu nu pot sa inteleg.

Femeile cred ca barbatii le cred mai interesante cu asa ceva? Sau?

Oricum, felicitari si pentru ca mai exista simtul penibilului, e o calitate rara in ziua de azi, ba chiar ai zice ca se reduce o data cu varsta.

Cate femei in varsta n-ati fazut rujate si uneori chiar strident/evident?
De ce o fac? Buna intrebare..

Last edited by AlinB; 29.06.2013 at 04:08:25.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 04:45:55
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ma intreb cum o interactionat ortodoxia ruseasca cu romanii din Moldova de dincolo de Prut..
Asta este o alta problema si una destul de delicata. De bine, de rau, sunt si manastiri si preoti unde se vorbeste romaneste. Rusii care au increstinat nativii americani din Alaska erau monahi, deci nu aveau alte motivatii. Sau rusii din China sau Japonia, tot monahi sau preoti erau. Basarabia e pamant romanesc ocupat.

In mod normal, ortodoxul rus, ortodoxul bulgar, ortodoxul roman nu ar trebui sa se certe.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 04:50:58
Parascheva16's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pai e logic, nu s-a schimbat nimic pentru ca ai renuntat ca nu mai erau compatibile cu varsta, nu pentru ca ai inteles ca sunt in conflict cu statutul de femeie crestina.

Adica daca tot s-a vorbit aici de Maica Domnului, o vezi cu inele si bratari gen "The Beatles, sau Janis Joplin sau Woodstock"?

Cum este justificata necesitatea acestui gen de accesorii, eu nu pot sa inteleg.

Femeile cred ca barbatii le cred mai interesante cu asa ceva? Sau?

Oricum, felicitari si pentru ca mai exista simtul penibilului, e o calitate rara in ziua de azi, ba chiar ai zice ca se reduce o data cu varsta.

Cate femei in varsta n-ati fazut rujate si uneori chiar strident/evident?
De ce o fac? Buna intrebare..
DAr bratarile si colierele traditionale romanesti, sunt bune ?
*
Ai uitat de operatiile estetice ptr. riduri.
Pai, femeia se machiaza ptr. aa rata cat mai bine si ptr. a se simti cat mai tanara. Isi ascund ridurile cu fond de ten, petele cu corector, buzele fara culoare le dau cu rujuri colorate. Cu siguranta nu se machiaza ptr. ca se simt bine in pielea lor si au acceptat faptul ca au o varsta.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 10:10:19
Andreea2012
Guest

Implicit

Citat:
*
Ai uitat de operatiile estetice ptr. riduri.
Pai, femeia se machiaza ptr. aa rata cat mai bine si ptr. a se simti cat mai tanara. Isi ascund ridurile cu fond de ten, petele cu corector, buzele fara culoare le dau cu rujuri colorate. Cu siguranta nu se machiaza ptr. ca se simt bine in pielea lor si au acceptat faptul ca au o varsta.
Sa inteleg, ca esti de acord cu toate astea ?
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 10:14:41
Parascheva16's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andreea2012 Vezi mesajul
Sa inteleg, ca esti de acord cu toate astea ?
Nu sunt de acord, ci am dat o posibila motivatie care determina femeile in varsta sa se machieze si asa.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 10:48:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bune la ce, asta e intrebarea..
Vechi 29.06.2013, 11:57:38
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Doamne, pe unde ati ajuns cu discutia asta. De unde a plecat si unde a ajuns.

Doar doua vorbe vreau sa spun:

1. AlinB, nu stiu care este problema ta. Daca tie iti plac femeile goale ca Eva, sau in sac, este treaba ta. Dar majoritatea barbatilor totusi au niste cerinte in materie de femei si acestea se straduie sa le corespunda.

In plus femeile mai au si gustul lor propriu de a nu umbla in sac pe strada, sau ca salbaticele. Totusi am evoluat ceva, nu mai suntem in epoca de piatra. Desi pana si atunci purtau podoabe. Vezi prin muzee podoabe de piatra, de bronz, in functie de epoca.

Pentru ca ati dat acest exemplu prost: Maica Domnului si alte femei din scripturi nu purtau podoabe, sau nu cele pe care le stim noi azi, pur si simplu pentru ca pe vremea aceea nu erau. Si in plus ele chiar apartineau bisericii, precum maicile astazi. Erau calugarite (doar ca nu existau manastiri pe vremea aceea).

Mai interesant este insa altceva: pe vremea aceea atat femeile cat si barbatii se imbracu la fel (in zona aceea cel putin). Purtau acele vesminte largi care acopereau corpul pana jos si capul, ca sa-i fereasca de soare si caldura puternica. Probabil ca regula aceea cu fusta si panatalonii si diferenta intre barbat si femeie a aparut mai tarziu, cand imbracamintea lor s-a diferentiat si au paraut fuste si pantaloni.

2. Si barbatii (multi dintre ei) poarta podoabe, imbracaminte mai ciudata. Si ei vor sa se pastreze bine ca sa mai fie placuti. Unii isi vopsesc parul (nu pot sa sufar asta la barbati), altii isi fac operatii estetice etc.

Femeile, dar si barbatii, vor pur simplu sa arate bine. Problema este de gust si educatie estetica. De multe ori isi bat joc de ei, zicand ei (dar le conforma oare cineva) ca asa arata mai bine.

Si bijuteriile astea sau podoabele care nu sunt din metale pretioase, au niste limite. Una este sa porti ceva fin, discret, alta este sa porti aiureli, sau cantitati mari.

Chiar trebuie putin discernamant.

3. Portul popular - mie imi place in general, dar cu limite. La sat sau in anumite ocazii este potrivit. La oras nu-si are locul.
Nici la serviciu nu te poti duce in port popular.
El are rolul lui si denota folclorul, traditia populara de la sat.
Da, stiu, la sat se duceau oamenii in port popular la biserica. Asta pentru ca acel port era pentru ei haina de "bun", de duminica, ceea ce aveau ei mai bun si mai frumos in casa.
Dar nu are vreo legatura cu credinta in sine.
Astazi sunt si foarte scumpe si se gasesc rar de cumparat porturile populare.
Nu se mai fac. Eu n-am mai vazut artizanate in tara de multi ani.

4. Ortodocsii din diverse tari n-ar trebui sa se certe si ar trebui sa colaboreze mai mult. Dar (din pacate) nu credinta ii aduna si credinta nici nu-i dezbina.

Revenind la haine, cred ca are importanta, inclusiv in religie si specificul tarii/zonei.
In zonele calde pana si calugarii/maicile se imbraca altfel, mai subtire, mai lejer, cu sandale,. In zonele mai reci poarta vesminte mai groase, saluri de lana, caciuli de blana, cizme.
Ordinul Maicii Tereza de ex. a adoptat sariu-ul ca vesmant, avand originea in India.

Ma intreb si eu: oare un barbat scotian are voie sa intre in vreo biserica? Poate ca la ei, da si este normal. La noi...nu.
Vechi 29.06.2013, 12:58:13
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

1. Bărbații sunt niște tampiti și femeile sunt pe măsura lor. Sotia mea nu se dă cu ruj, nu se dă cu fard și este foarte frumoasă și așa!
2. Alți tampiti. În afară de verighetă si eventual un lanț cu o cruciuliță ascunsă sub cămașă nu văd ce podoabe ar trebui unui creștin.
3. Ești în eroare.
Reply With Quote
Răspunde