Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfinti Parinti (Patrologie)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.06.2013, 19:51:39
Nastya
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E foarte cunoscuta lucrarea, numai eu am citat-o de zeci de ori pe forum, nu cred ca e nevoie de citare, pentru ca oricum scrie ca sunt spusele Sfantului Serafim de Sarov si nu ale autorului.
Domnule Catalin,

Eu chiar nu vreau sa va supar; si nu vreau sa supar pe nimeni. Am obosit (e timpul sa ma odihnesc) sa simt aproape in permanenta aceasta reactie de respingere, sau de fronda, sau de...mai lasa-ne dom'ne in pace!

Eu nu am spus ca domnul (user name Cristibos) a postat textul ca si cum i-ar apartine. Am spus ca trebuia specificata lucrarea si site-ul de pe care s-a facut acest copy paste. Eu cred ca fiecare om poate, sau are dreptul sa citeasca textul partial sau integral, direct de la sursa.

Si eu am citat de multe ori din Sfantul Serafim de Sarov, dar am dat si sursa. Tocmai din acest motiv. Probabil acum se considera greseala. OK! Ma opresc.

Eu am invatat intr-o perioada in care regulile citarii erau foarte stricte si respectul pentru un autor era: respect. M-a depasit vremea si m-au intrecut obiceiurile. N-are sens sa tulbur apele.

Am mai vazut acelasi stil – de a scrie pur si simplu un text, ca si cum fiecare ar trebui sa stie despre cine este vorba, ca si cum fiecare s-a nascut cu cartea respectiva in maini sau cu leptopul de gat – si la alti forumisti. Daca vi se pare ca asa e corect, probabil dupa legile proprii ale forumului, atunci: va rog sa ma scuzati.

Am crezut – cu siguranta gresit – de cand am fost prima data pe forum, că rostul acestuia este de a ne lumina reciproc, de a invata unii de la altii, de a purta discutii despre credinta crestina, de a afla cum trebuie sa se poarte un crestin, care sunt valorile”morale”ale crestinismului, cum trebuie sa te rogi, cum trebuie sa te comporti in Biserica, de ce trebuie sa avem un duhovnic sau de ce nu trebuie sa alegarm dupa duhovnici ca fluturii din floare'floare…in discutii de la om la om, fara infatuare, fara sa dam lectii, fara sa ne suparam si sa aruncam cu pietre, dorindu-ne fiecare si pentru fiecare – in spirit crestin – castigul in duhovnicie.

Eu cred ca pe fiecare topic,ne comportam ca si cum tot omul care citeste (chiar daca atunci a aparut pe forum) ar cunoaste povestea de la bun inceput. Ce e asa de greu sau de grav daca spui, la sfarsitul textului: autorul, lucrarea (daca citezi direct din carte: editia, editura, pagina) iar daca ai copiat de pe net, site-ul???

Si e acel respect pentru autor pe care trebuie sa-l avem indiferent daca este vorba de un om obisnuit, de un alt coleg de forum, de un Sfant Parinte sau de un Sfant.

Mai ales, ca de multe ori, se amesteca textele si se fac tot felul de adaugiri sau taieturi, ca greu mai reusesti sa gasesti forma initiala (originala) a unei lucrari. Dumneavoastra probabil va amintiti despre textele pe care le-am gasit pe net (si le-am si comentat)din cartea „Ne vorbeste Parintele Arsenie Papacioc”, cu multe nepotriviri, in functie de site-ul de pe care copiai.(Acele nepotriviri: taieturi din text, schimband total intentia/gandul Parintelui Arsenie Papacioc.)

Gasind de mai multe ori situatii asemanatoare pe forum si citind si articole in
care “autorul” uita sa spuna de unde a citat, ca si cum ideile i-ar apartine, acum inteleg de ce nu a existat o reactie clara fata de ideea de plagiat.

Acum inteleg de ce, anul trecut, cu prilejul mult discutatului plagiat la nivel mai inalt(care acum deja nu mai intereseaza pe nimeni) oamenii au trecut cu usurinta peste moment. Si nu s-au simtit mintiti, inselati sau furati.

Eu cred in continuare, ca un autor, oricare ar fi el, merita macar atat respect: sa i se recunoasca munca printr-o citare corecta.
Cu atat mai mult atunci cand citezi din gandirea unui Sfant.

Va rog sa ma scuzati pentru interventia care cu siguranta, nu este binevenita.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2013, 19:59:39
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul

Va rog sa ma scuzati pentru interventia care cu siguranta, nu este binevenita.
Interventia dumneavoastra este foarte bine venita si v-am multumit in acest sens , si va multumesc inca odata pentru a risipi gandurile dumneavoastra , caci un gand , un simplu gand nestapanit despre cineva sau despre ceva , mult rau aduce persoanei in cauza , deci MULTUMIRI !
Sfantul Serafim de Sarov despre dobandirea Sfantului Duh, deci sunt vorbele Sfantului Serafim , precum este si titlul acestui thread care este la inceput si va continua spre bucuria mea si sper si a dumneavoastra !
Vechi 25.06.2013, 20:02:25
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Sfantul Serafim de Sarov despre dobandirea Sfantului Duh ( CONTINUARE )

"Puteti judeca cat de mare este puterea rugaciunii, atunci cand este savarsita din toata inima, chiar si in cazul unei persoane pacatoase, in urmatoarea pilda din Sfanta Traditie. Cand, la rugamintea unei mame disperate careia ii murise singurul fiu, o prostituata pe care o intalnise, inca necurata dupa ultimul ei pacat, miscata fiind de durerea adanca a mamei, a strigat catre Domnul: "Nu de dragul unei sarmane pacatoase ca mine, ci pentru lacrimile unei mame ce-si jeleste fiul si crezand cu tarie in bunatatea Ta cea plina de dragoste si in puterea Ta cea nemasurata, Hristoase Dumnezeule, inviaza-l pe fiul ei, o, Doamne!" Si Domnul l-a ridicat din morti.
"Vezi, iubitorule de Dumnezeu! Mare este puterea rugaciunii, iar ea aduce indeosebi Duhul lui Dumnezeu, si este cel mai usor de savarsit pentru toata lumea. Vom fi fericiti intr-adevar daca Domnul Dumnezeu ne afla pazindu-ne si plini de darurile Sfantului Sau Duh. Atunci putem nadajdui plini de incredere ca "vom fi rapiti… in nori ca sa intampinam pe Domnul in vazduh" (1 Tesalonicieni 4:17) Care vine "cu putere multa si cu slava" (Marcu 13 :26) "sa judece vii si mortii" (1 Petru 4:5) si "va rasplati fiecaruia dupa faptele sale" (Matei 16:27).
"Iubitorule de Dumnezeu, tu binevoiesti a crede ca este o mare bucurie sa vorbesti cu sarmanul Serafim, socotind poate ca nu este lipsit de harul Domnului. Atunci, ce-am mai putea spune despre Insusi Domnul, obarsia fara de cadere a fiecarei binecuvantari, cereasti si pamantesti? Intr-adevar, in rugaciune ni se ingaduie sa vorbim cu El, cu Insusi Dumnezeul si Mantuitorul nostru cel plin de har si de datator de viata. Dar chiar si aici, trebuie sa ne rugam numai pana cand Dumnezeu Duhul Sfant se pogoara asupra noastra, cu harul Sau ceresc, in masura cunoscuta de El. Si cand El binevoieste sa ne viziteze trebuie sa ne oprim din rugaciune. Pentru ce ar trebui atunci sa ne rugam Lui, "Vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pre noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre", cand El deja a venit la noi sa ne mantuiasca, pe cei ce ne incredem Lui, si Il chemam cu adevarat cu Numele Sau cel sfant, ca sa-L putem primi cu smerenie si dragoste pe Mangaietorul, in casa sufletelor noastre, flamanzind si insetand dupa venirea Sa?
"Voi explica aceasta, iubitorule de Dumnezeu, printr-o pilda. Inchipuiti-va ca m-ati chemat in vizita si ca, in urma acestei invitatii, am venit sa stam de vorba. Dar continuati sa ma chemati, spunandu-mi: "Intra, te rog! Hai intra!" Atunci eu voi fi silit a cugeta: "Care este problema lui? Este nebun?"
Va continua
Vechi 25.06.2013, 20:07:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Eu chiar nu vreau sa va supar; si nu vreau sa supar pe nimeni. Am obosit (e timpul sa ma odihnesc) sa simt aproape in permanenta aceasta reactie de respingere, sau de fronda, sau de...mai lasa-ne dom'ne in pace!
Nu m-am suparat deloc, si eu dau sursa intotdeauna cand citez.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2013, 21:29:26
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Sfantul Serafim de Sarov despre dobandirea Sfantului Duh ( CONTINUARE )

"Asa, si cu Domnul Dumnezeul nostru Sfantul Duh. De aceea se spune: "Opriti-va si cunoasteti ca eu sunt Dumnezeu; Inaltat voi fi intre neamuri. Inaltat voi fi pe pamant" (Psalmul 45[46]:10). Adica voi aparea si voi continua sa apar tuturor celor care cred in Mine si Ma cheama, si voi vorbi cu ei precum am grait odata catre Adam in Rai, catre Avraam si Iacov si alti slujitori de-ai Mei, Moise si Iov, si cu cei asemenea lor.
"Multi explica ca aceasta tacere se refera numai la problemele lumesti; cu alte cuvinte, ca in timpul rugaciunilor in care vorbesti cu Dumnezeu trebuie "sa fii linistit" in ceea ce priveste problemele lumesti. Dar iti voi spune, in numele Domnului, ca nu este numai necesar sa fii mort fata de acestea la rugaciune, ci cand prin puterea nemasurata a credintei si a rugaciunii Domnul Dumnezeul nostru Duhul Sfant se indura sa ne viziteze, si vine la noi in intregimea bunatatii Sale nespuse, trebuie sa fim morti si fata de rugaciune.
"Sufletul vorbeste in timpul rugaciunii, dar la pogorarea Duhului Sfant trebuie sa ramanem intr-o tacere desavarsita, pentru a asculta limpede si cu intelegere toate cuvintele vietii vesnice pe care El se va milostivi atunci sa ni le spuna. Sunt trebuitoare atat trezvia eplina a sufletului si a duhului, cat si neprihanirea feciorelnica a trupului. Aceleasi cerinte au fost facute la Muntele Horev, cand israilitilor li s-a spus ca nici macar sa nu isi atinga nevestele, vreme de trei zile, inainte de aparitia lui Dumnezeu pe Muntele Sinai. Caci Dumnezeul nostru este un foc ce arde tot ce este necurat, si nimeni cu trupul sau duhul intinat nu poate intra in partasie cu Dansul."
Va continua
Vechi 25.06.2013, 22:46:54
Leonid7 Leonid7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.05.2013
Implicit

Nu stiu daca este o idee prea buna sa redam continutul unei carti pe forum..O putem gasi si in librarii,sau chiar pe net ,in format word sau pdf.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2013, 23:01:53
cristiboss56's Avatar
Senior Member

DOBANDIREA HARULUI
"Da, parinte, dar alte fapte bune, savarsite din dragoste pentru Hristos, in scopul dobandirii Duhului Sfant? Ati vorbit numai de rugaciune."
"Dobandeste harului Duhului Sfant si prin practicarea celorlalte virtuti, de dragul lui Hristos. Fa negot duhovnicesc cu ele; fa negot cu acelea care iti aduc profitul cel mai mare. Strange capital din belsugul harului lui Dumnezeu, aduna-l in banca cea vesnica a lui Dumnezeu, care iti va aduce dobanda nematerialnica, nu patru sau sase procente, ci suta la suta pentru o rubla duhovniceasca, si chiar nesfarsit mai mult decat atat. De pilda, daca rugaciunea si privegherea iti dau mai mult har de la Dumnezeu, roaga-te si privegheaza; daca postirea iti da mult din duhul lui Dumnezeu, posteste; daca milostenia iti da mai mult, fa pomeni. Masurati fiecare virtute facuta din dragoste pentru Hristos in acest fel.
"Acum va voi spune despre mine, umilul Serafim. Sunt dintr-o familie de negutatori din Kursk. Astfel, pe cand nu eram inca in manastire, obisnuiam sa facem negot cu bunurile care ne aduceau cel mai mare castig. Fa astfel, fiul meu. Si asa cum in afaceri scopul de capatai nu este nici pe departe cel de a face negot, ci obtinerea a pe cat se poate mai mult castig, astfel si in "afacerea" vietii crestine scopul principal nu este, nici pe departe, rugaciunea sau savarsirea unor alte fapte bune. Desi apostolul spune: "Rugati-va neincetat" (I Tesalonicieni 5:17), totusi, dupa cum va amintiti, el adauga: "Vreau sa graiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca sa invat si pe altii, decat zece mii de cuvinte in limbi." (I Corinteni 14:19). Iar Domnul spune: "Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel care face voia Tatalui Meu Celui din ceruri." (Matei 7:21), adica cel ce face lucrarea Domnului si, mai mult, o face cu cinstire, caci "blestemat este tot cel care face lucrul Domnului cu nebagare de seama" (Ieremia 48:10). Iar lucrul Domnului este: credinta in Dumnezeu si in Acela pe care L-a trimis, Iisus Hristos (Ioan 14:1; 6:29). Daca noi intelegem poruncile lui Hristos si ale Apostolilor asa cum trebuie, afacerea noastra ca si crestini consta nu in sporirea numarului faptelor noastre bune, care sunt numai mijloace de indepartare a scopului vietii crestine, ci in obtinerea castigului cel mai mare de pe urma lor, adica dobandirea darurilor celor mult bogate ale Duhului Sfant.
Va continua
Vechi 25.06.2013, 23:06:17
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Doar așa vine harul în sufletul tău

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
DOBANDIREA HARULUI
"Da, parinte, dar alte fapte bune, savarsite din dragoste pentru Hristos, in scopul dobandirii Duhului Sfant? Ati vorbit numai de rugaciune."
"Dobandeste harului Duhului Sfant si prin practicarea celorlalte virtuti, de dragul lui Hristos. Fa negot duhovnicesc cu ele; fa negot cu acelea care iti aduc profitul cel mai mare. Strange capital din belsugul harului lui Dumnezeu, aduna-l in banca cea vesnica a lui Dumnezeu, care iti va aduce dobanda nematerialnica, nu patru sau sase procente, ci suta la suta pentru o rubla duhovniceasca, si chiar nesfarsit mai mult decat atat. De pilda, daca rugaciunea si privegherea iti dau mai mult har de la Dumnezeu, roaga-te si privegheaza; daca postirea iti da mult din duhul lui Dumnezeu, posteste; daca milostenia iti da mai mult, fa pomeni. Masurati fiecare virtute facuta din dragoste pentru Hristos in acest fel.
"Acum va voi spune despre mine, umilul Serafim. Sunt dintr-o familie de negutatori din Kursk. Astfel, pe cand nu eram inca in manastire, obisnuiam sa facem negot cu bunurile care ne aduceau cel mai mare castig. Fa astfel, fiul meu. Si asa cum in afaceri scopul de capatai nu este nici pe departe cel de a face negot, ci obtinerea a pe cat se poate mai mult castig, astfel si in "afacerea" vietii crestine scopul principal nu este, nici pe departe, rugaciunea sau savarsirea unor alte fapte bune. Desi apostolul spune: "Rugati-va neincetat" (I Tesalonicieni 5:17), totusi, dupa cum va amintiti, el adauga: "Vreau sa graiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca sa invat si pe altii, decat zece mii de cuvinte in limbi." (I Corinteni 14:19). Iar Domnul spune: "Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel care face voia Tatalui Meu Celui din ceruri." (Matei 7:21), adica cel ce face lucrarea Domnului si, mai mult, o face cu cinstire, caci "blestemat este tot cel care face lucrul Domnului cu nebagare de seama" (Ieremia 48:10). Iar lucrul Domnului este: credinta in Dumnezeu si in Acela pe care L-a trimis, Iisus Hristos (Ioan 14:1; 6:29). Daca noi intelegem poruncile lui Hristos si ale Apostolilor asa cum trebuie, afacerea noastra ca si crestini consta nu in sporirea numarului faptelor noastre bune, care sunt numai mijloace de indepartare a scopului vietii crestine, ci in obtinerea castigului cel mai mare de pe urma lor, adica dobandirea darurilor celor mult bogate ale Duhului Sfant.
Va continua
Fac o mica paranteza si redau ca o completare un scurt text al Sfantului Siluan :

Nu Domnul te-a uitat pe tine, tu ai uitat că trebuie să te smerești și pentru aceasta harul lui Dumnezeu nu sălășluiește în sufletul tău

Dar dacă judeci pe ceilalți, dacă murmuri și-ți place șă-ți faci voia ia, atunci, chiar dacă te-ai ruga mult, sufletul tău va sărăci și vei spune «Domnul m-a uitat». Dar nu Domnul te-a uitat pe tine, tu ai uitat că trebuie să te smerești și pentru aceasta harul lui Dumnezeu nu sălășluiește în sufletul tău.
El intră cu ușurință într-un suflet smerit și îi dă pacea și odihna în Dumnezeu. Maica Domnului a fost mai smerită decât toți oamenii, de aceea o slăvesc cerul și pământul.

(Sfântul Siluan Athonitul, Între iadul deznădejdii și iadul smereniei, Editura Deisis, p. 96-97)
Vechi 25.06.2013, 23:07:17
Leonid7 Leonid7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.05.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Leonid7 Vezi mesajul
Nu stiu daca este o idee prea buna sa redam continutul unei carti pe forum..O putem gasi si in librarii,sau chiar pe net ,in format word sau pdf.
Ideea unui forum este de a ne spune propriile pareri insotite de un citat adecvat,nu de a reda citate permanent fara o contributie personala asupra ideii. Cu ce ma ajuta mai mult decat insasi cartea care o gasesc in biblioteca sau pe net?!
Reply With Quote
Vechi 25.06.2013, 23:11:07
cristiboss56's Avatar
Senior Member

"Cat doresc, iubitorule de Dumnezeu, ca insiva sa puteti dobandi aceasta sursa nesfarsita a harului dumnezeiesc, si sa va puteti intreba mereu: Sunt intru Duhul Domnului ori nu? - nu este nici o pricina pentru a jeli. Sunteti pregatit sa va infatisati de indata la infricosatoarea judecata a lui Hristos. Caci "In ceea ce te voi gasi, in aceea te voi judeca." Dar daca nu suntem in Duhul, trebuie sa aflam de ce nu suntem si ce pricina l-a facut pe Domnul Dumnezeul nostru Duhul Sfant sa ne paraseasca. Trebuie sa-L cautam iar si trebuie sa continuam cautarea, pana ce Domnul Dumnezeul nostru Duhul Sfant este aflat si este iarasi cu noi, prin bunatatea Lui. Trebuie sa atacam vrajmasii care ne indeparteaza de El, pana ce si tarana lor nu va mai fi, precum a spus Profetul David, "Urmari-voi pe vrajmasii mei si-i voi prinde pe dansii si nu ma voi intoarce pana ce se vor sfarsi. Ii voi zdrobi pe ei si nu vor putea sa stea, cadea-vor sub picioarele mele." (Psalmul 17:41-42[18:38-39]).”
Va continua
Răspunde