Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2013, 04:21:19
hmmsrbls hmmsrbls is offline
Junior Member

Data înregistrării: 07.03.2011
Implicit

De ce nu intelegem Sf. Scriptura ?

Sfanta Scriptura a fost scrisa demult. Mai mult de atat, a cunoscut mai multe forme, versiuni si modificari pe parcurs. De-a lungul timpului s-a raspandit pe multe meleaguri si a fost asimilata in diferite feluri, dupa puterile si posibilitatile fiecaruia. Mai mult de atat, au aparut controverse si rupturi in cadrul religiei chiar si recent, incat nici nu mai stii care are dreptate.

Cel mai bine cred ca ne-am raspunde la aceasta intrebare daca am lua un exemplu cat mai simplu. De ce nu intelgem cele ce ne invata chiar proprii parinti, in cazurile cele mai banale si mai intalnite ? De ce trebuie sa ne lovim intr-u fel sau altul de lucrurile care ne-au fost spuse si abia apoi sa ne amintim (daca ne mai amintim) ca am fost preveniti in legatura cu ele ?

Un posibil raspuns ar fi faptul ca de fapt toate invatamintele nu reprezinta altceva decat o mare baza de cunotiinte la care avem acces in mod treptat pe masura ce realizam anumite fapte si respectam anumite reguli. Nu putem face altceva decat sa asociem faptele si rezultatele pe care le avem cu cele din invatamintele primite. Abia atunci putem spune ca am inteles acel ceva ce ne-a fost pus pe tava odinioara.

Apoi, in mod recursiv si dupa un numar suficient de adeveriri ale celor ce am fost invatati, putem alege sa credem ca si restul vor si adevarate si sa nu mai asteptam sa ne convingem de veridicitatea lor.

Pe de alta parte exista si posibilitatea urmarii "orbeste" a acelor invataminte inca de la inceput. In acest caz insa nu cred ca se poate vorbi despre o invatare, cat mai degraba doar despre respectarea unor directive, a unor instructiuni, comenzi intocmai ca niste masini.

Tocmai din acest motiv Dumnezeu nu ne "obliga" sa ii respectam intocmai invatamintele. Pentru ca doreste sa le intelegem si sa invatam, nu sa executam niste comenzi ca niste rob(ot)i sau sa urmam niste ordine ca niste soldati. Dumnezeu nu foloseste pe nimeni si nu trimite pe nimeni la moarte. Nici macar nu ne testeaza, asa cum am auzit adeseori ca se spune. El stie mereu ceea ce se va intampla in momentul in care noi facem o alegere sau alta. Si probabil tocmai aceasta este ceea ce incearca sa ne invete: si anume sa lasam tuturor posibilitatea de a alege; nu de a obliga sa faca alegeri si nici de a obliga sa nu le faca.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2013, 12:48:33
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de hmmsrbls Vezi mesajul
Sfanta Scriptura a fost scrisa demult. Mai mult de atat, a cunoscut mai multe forme, versiuni si modificari pe parcurs. De-a lungul timpului s-a raspandit pe multe meleaguri si a fost asimilata in diferite feluri, dupa puterile si posibilitatile fiecaruia.
Exista o samanta de sambure de adevar in cele spuse aici insa cauzele sunt mult mai complexe.Nu este foarte greu de dovedit cum un verset cu o anumita semnificatie intr-o anumita cultura si-a metamorfozat aproape complet intelesul in contactul cu intelegerea unei alte culturi care era straina de contextul social si cultural in care se facuse afirmatia initiala si care l-a regandit complet prin perceptia ei.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 07.05.2013 at 12:51:13.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum intelegem pocainta matad Despre Sfanta Scriptura 5 17.03.2009 11:34:48
Sola Scriptura?? danyel Despre Sfanta Scriptura 16 02.07.2008 21:58:50