Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.03.2013, 07:13:09
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Astazi am fost la gradina,am presarat zat de cafea,ace de pin si coji de banana deasupra solului caci in zilele urmatoare urmeaza sa sapam si sa plantam rosiile ,ardeii si vinetele pe care le-am cumparat azi.
Am semanat si salata,dovlecei si niste ardei iuti acum 2 saptamani care vad ca au rasarit.

Ierburile sunt tare frumoase si mari : patrunjel,salvie,rosmarin,cimbru.Le-am semanat anul trecut si s-au pastrat verzi si peste iarna(care iarna?).

Cum imi este felul umbland pe internet pe tot felul de blogguri de gradinarit,am dat peste o doamna draguta din Brasov,cu care m-am sfatuit si m-am facut si cu un mic cadou de seminte de rosii,gogosari si ardei kapia din Romania.
Trebuie sa le seman urgent.Domnul stie daca vom apuca sa mancam din ele caci anul trecut florile si roadele rasadurilor au fost mancate de nu stiu ce...Limaxi,veverite sau caprioare?

In timp,ce udam am observant mergand agale un gandac foarte mare,care mergea foarte ganditor cu capul in pamant.Dupa ce am tras tipatul de rigoare,m-am dus mai aproape sa-l observ.
Era frumos,negru si lucios parca dintr-un material pretios.Cauta apa.
I-am turnat din furtun o baltoaca din care a sorbit vreo 10 minute,apoi s-a dus in drumul lui tot cu capul in pamant :)

Este acesta:Darkling Beetle (Coelocnemis californicus)
Attached Images
File Type: jpg coel-cal.jpg (22,7 KB, 1 views)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 29.03.2013 at 09:48:40.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 09:08:51
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Feniculul comun se numara printre condimente.
Exista si Feniculul dulce sau florentin, de la care se mananca radacina si crengile. Necesita un pamant afanat, cu mult gunoi de graj. Insamantarea se face toaman tarziu, sau primavara timpuriu. Nu are nevoie de prea multa ingrijire. Plantele se raresc, pastrand o distanta de 15 cm intre ele si se uda cand e necesar. Se merita a pune putin pamant peste capatani, ca plantele sa poata mentine umezeala.
Se recolteaza cand capatanile ajung de cca 5 cm; in schimb crengutele trebuie culese cat mai sunt fragede.
Doamne ajuta !
Am vazut la supermarket fenicul ,cum se consuma ?
De asemeni am vazut ghimbir ,eu credeam ca este nap
La fel ,se face salata ,se pune in ciorba acest ghimbir?
Imi place napul ,e dulce si nu ocupa mult loc ,se pune pe langa garduri ,nefiind pretentios
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 09:16:01
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Yasmina, eu am un bonzai din ficus. Crengile se fac destul de lungi si nu mai seamana a bonzai, ci arata ca o tufa de ficus. L-am mai taiat, cum mi-am imaginat eu ca ar trebui facut acest lucru, dar tot nu am obtinut un rezultat multumitor.
Cum se face ciupitul terminal, caci aici cred ca gresesc. Multumesc.
De cat timp il aveti?Un an,doi,mai multi?
Cand incepe sa se dezvolte viguros ii semn ca radacinile au crescut mari si acestea stimuleaza si crengile.
Cuvantul Bonsai inseamna "a creste in tava",ceea ce ne trimite cu gandul la misiunea pe care o are aceasta planta de a se miniaturiza in spatiul stramt pe care il are are desemnat(o tavita).
Deci daca dorim sa-i controlam cresterea atunci sa avem in vedere radacinile.

Ciupitul este simplu,se ciupeste varful lastarului dintr-o ramura care a crescut lunga si nu se mai opreste din crescut.

Trebuie sa va imaginati o forma frumoasa pe care doriti s-o urmati si taiati tot ce este in plus,apoi urmariti ca noii lastari sa nu depaseasca modelul impus.Se utilizeaza si sarme care sa impuna ramurilor un profil inclinat,mult mai placut ochiului.

Puteti sa puneti o poza?
Bonsaii care sunt pe piata sunt"starteri"-au nevoie de ani buni de a-si forma trunchiul,de a capata forma.
Un bonsai vechi,cu o forma dramatica costa foarte mult, o adevarata investitie.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 09:34:04
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Doamne ajuta !
De asemeni am vazut ghimbir ,eu credeam ca este nap
La fel ,se face salata ,se pune in ciorba acest ghimbir?
Imi place napul ,e dulce si nu ocupa mult loc ,se pune pe langa garduri ,nefiind pretentios
Ghimbirul este sanatate curata,va rog sa ma credeti!
Este considerat antibioticul natural si cred ca pe buna dreptate,spun eu care consum foarte des.

Pe timp de iarna,daca il consumati des reduceti drastic sansele de raceala,gripa,bronsita.
Bun si pt viermi intestinali,greata,varsaturi,balonari.

Se poate face ceai,salata,se adauga la legume sotate,shake sau chiar si in ciorba.
De exemplu o ciorba de fasole alba cu spanac sau loboda si ghimbir.
Ceaiul se face simplu,se decojeste radacina,apoi se rade o bucata de 2 cm patrati intr-o cana;adaugati apa fiarta si lasati acoperit 10 min.Se bea cu miere.
Ceaiul este foarte iute,nu toata lumea il suporta,dar in mancare este mai bland fiind gatit.
Daca aveti blender il puteti amesteca cu o banana, alte fructe(curmale,ananas)si lapte pt o bautura energizatoare.
In combinatie cu peste este foarte gustos,salata de peste sau peste la cuptor.

Fenicul...eu nu prea ma omor.
Se poate manca crud,taiat felii cu pasta de naut sau se poate amesteca cu o salata mai pretentioasa cu mere,nuci si struguri.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 11:30:09
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Ghimbirul este sanatate curata,va rog sa ma credeti!
Este considerat antibioticul natural si cred ca pe buna dreptate,spun eu care consum foarte des.

Pe timp de iarna,daca il consumati des reduceti drastic sansele de raceala,gripa,bronsita.
Bun si pt viermi intestinali,greata,varsaturi,balonari.

Se poate face ceai,salata,se adauga la legume sotate,shake sau chiar si in ciorba.
De exemplu o ciorba de fasole alba cu spanac sau loboda si ghimbir.
Ceaiul se face simplu,se decojeste radacina,apoi se rade o bucata de 2 cm patrati intr-o cana;adaugati apa fiarta si lasati acoperit 10 min.Se bea cu miere.
Ceaiul este foarte iute,nu toata lumea il suporta,dar in mancare este mai bland fiind gatit.
Daca aveti blender il puteti amesteca cu o banana, alte fructe(curmale,ananas)si lapte pt o bautura energizatoare.
In combinatie cu peste este foarte gustos,salata de peste sau peste la cuptor.

Fenicul...eu nu prea ma omor.
Se poate manca crud,taiat felii cu pasta de naut sau se poate amesteca cu o salata mai pretentioasa cu mere,nuci si struguri.
Multumesc ,prea scump nu mi s-a parut ,dar daca are atatea indicatii merita
Cred ca e o planta care nu creste la noi in tara
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 16:57:59
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de aanrra Vezi mesajul
@Miha-anca,prea complicat pentru mine toata povestea cu andivele.
Mi-as dori sa invat din reusitele si nereusitele voastre experiente,cu siguranta nu au fost putine.Internet am si eu,copy-paste stiu sa dau,dar...cand iti intinde o mana aproapele,si te mangaie pe suflet cu un sfat,cu o vorba de bine,parca-i un pic mai altfel.
Practic nu am apelat la Internet si nici nu am facut copy-paste, ci am tradus dintr-o carte f buna de gradinarit, pe care am primit-o de Craciun in dar. Nu intotdeauna este ceea ce pare... si apoi mi-a facut placere sa ma documentez si eu cu privire la andive. Cam putini, care le cultiva acasa. M-ai inspirat ca sa o fac eu. Multumesc.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 17:05:29
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
De cat timp il aveti?Un an,doi,mai multi?
Cand incepe sa se dezvolte viguros ii semn ca radacinile au crescut mari si acestea stimuleaza si crengile.
Cuvantul Bonsai inseamna "a creste in tava",ceea ce ne trimite cu gandul la misiunea pe care o are aceasta planta de a se miniaturiza in spatiul stramt pe care il are are desemnat(o tavita).
Deci daca dorim sa-i controlam cresterea atunci sa avem in vedere radacinile.

Ciupitul este simplu,se ciupeste varful lastarului dintr-o ramura care a crescut lunga si nu se mai opreste din crescut.

Trebuie sa va imaginati o forma frumoasa pe care doriti s-o urmati si taiati tot ce este in plus,apoi urmariti ca noii lastari sa nu depaseasca modelul impus.Se utilizeaza si sarme care sa impuna ramurilor un profil inclinat,mult mai placut ochiului.

Puteti sa puneti o poza?
Bonsaii care sunt pe piata sunt"starteri"-au nevoie de ani buni de a-si forma trunchiul,de a capata forma.
Un bonsai vechi,cu o forma dramatica costa foarte mult, o adevarata investitie.
Multumesc, Yasmina. Am inteles acum ce am de facut. Bonzaiul il am de cativa ani, poate 4-5. La poze inca nu ma pricep, desi au mai avut niste colegi amabilitatea de a mai invata cum sa procedez, inca nu am indraznit.
Da, are o forma destul de dramatica, cum spui, dar mai trebuie sa ii formez coroana. Multumesc mult!
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 17:22:51
Miha-anca
Guest

Implicit

Ghimbirul se spala, dar nu se curata coaja, daca e sa -l credem pe Jamie Oliver, caci coaja, ca orice coaja de fruct are multe vitamine.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 19:06:53
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ghimbirul se spala, dar nu se curata coaja, daca e sa -l credem pe Jamie Oliver, caci coaja, ca orice coaja de fruct are multe vitamine.
In acest caz ghimbirul fiind o radacinoasa :)
Daca este cultivat bio fructul intr-adevar nu se cojeste,dar pt radacinoase este mai bine pt a impiedica infestarea cu tot felul de bacterii,paraziti sau chiar virusuri ce s-ar gasi la nivelul solului(E.Coli,Salmonella ,oua de ascarizi ,giardia si alte minunatii .
Reply With Quote
Vechi 29.03.2013, 19:23:53
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Doamne ajuta !
Am gasit o reteta din bucataria franceza: Fenouil Braisé
Se iau 4 radacini de fenicul, se curata de crengute, se taie un doua si apoi in felii de 1 cm.
Un catel de usturioi maruntit se prajeste (1-2 minute) intr-o lingura de ulei, peste care punem apoi feniculul si il prajim 10-12 minute, pana se fac putin aurii. Se adauga 3 rosii taiate in cuburi, 1 lingurita de cimbru proaspat, sare si piper, si se prajesc inca 5 minute, pana s-au inmuiat putin rosiile. Se pune capacul si lasam pe foc inca 5 minute. Marim flacara si mai lasam 5 minute, pana ce din rosii s-a facut sos, iar feniculul este moale.
Apoi punem acest amestec de legume intr-un vas de Jena. Se presara pesmet deasupra si se pun cateva bucatele de unt. La sfarsit punem busuioc verde maruntit.
Se da la cuptor timp de 15 minute, pana ce suprafata devine aurie.
Vasul se scoate din cuptor si se pune inca putin busuioc verde maruntit deasupra.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfaturi practice in Biserica: Cum ne comportam fata de celalalt? NECTARIE Tinuta in Biserica 1 03.07.2011 15:50:49
stihirile practice madalinjomy Muzica Bisericeasca 3 29.06.2011 21:21:16
Invataturi crestine practice spre_rasarit Generalitati 5 09.01.2011 10:11:21
Caz rar, am nevoie de sfaturi!!! worldwide Intamplari adevarate 18 28.04.2010 22:52:32
sfaturi ortodoxe The_Fallen Generalitati 1 23.12.2009 08:35:43