Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.03.2013, 21:35:18
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Care este intelesul acestei rugaciuni scurte:

"Doamne Iisuse Hrisoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul?"
Lucrarea mantuirii se face prin cooperarea harului (gratiei) cu noi. Dar, in aceasta lucrare, harul ne precede mereu. El este independent de meritele noastre, de aceea i se mai spune "dar", astfel incat "darul lui Dumnezeu" si "harul lui Dumnezeu" se refera la unul si acelasi lucru: ajutor gratuit oferit de Domnul spre mantuire si viata de veci. Fara acesta, noi nu putem face nici cele mai simple lucruri. Cand spunem "m-am rugat" ori "am postit" sau "am citit cuvantul Domnului", in realitate, Dumnezeu ne-a dat sa constientizam nevoia rugaciunii si El ne-a oferit si cuvintele potrivite. Dumnezeu ne-a dat ideea "noastra" sa postim si ne-a mai dat taria ca asta sa nu fie o simpla idee, ci sa o ducem la capat. El ne-a insuflat setea dupa cuvantul Sau si ne-a facut sa-i patrundem intelesul. Caci El, dupa expresia sfintilor parinti sinodali, confera "si dorinta, si putinta".

"Miluieste-ma pe mine, pacatosul" inseamna, asadar, "harul Tau nu-l lua de la mine". Iar cand primim binecuvantarea, aceasta, de obicei, in esenta spune acelasi lucru: ca harul Sau sa fie asupra noastra.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote