Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfinti Parinti (Patrologie)
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 22.02.2013, 23:26:35
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Domnule Cezar, mai înainte era vorba despre nebunia după psihiatrie, acum vedem că e după duhovnicie. Deci ce păstrați până la urmă? Eu cred că este în definitiv vorba despre o inconștiență, o ignoranță și o nesimțire metafizică cronicizată.
Fiți vă rog un pic mai explicit, ca să nu mă apuce și nebunia după psihiatrie și nebunia după duhovnicie totodată...:)
Ce voiți, anume, să mă întrebați? Nu pricepui întrebarea, vă rog frumos să reformulați!...
Reply With Quote
  #2  
Vechi 23.02.2013, 10:04:17
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Despre Nesimțire

“Slujiți Domnului cu frică și vă bucurați Lui cu cutremur” zice psalmistul.
Vai de noi creștinii de astăzi! Sfinții Părinți spun că datorită viețuirii timp îndelungat în păcat, omul a ajuns la orbirea minții și la nesimțirea (împietrirea) inimii. Deci chipul lui Dumnezeu din om s-a pierdut, omul rămânând un simplu animal (care chiar seamănă cu isteața maimuță).
Altfel spus, omul a murit! Acel om făcut după chipul lui Dumnezeu, care avea poziție verticală – și morală nu numai fizică, pentru că Domnul zice tuturor necredincioșilor: “V-am spus deci vouă că veți muri în păcatele voastre. Căci dacă nu credeți că Eu sunt veți muri în păcatele voastre” (Ioan 8, 24).
Nu este de mirare, în starea aceasta de moarte a sufletului, că vedem bisericile pline de oameni care cască gura pe pereți admirând, cât ține slujba, picturile, predica preotului, cântatul stranei, etc.
Pentru a repara oarecum situația, unii teologi au inventat lălăiala împreună a tuturor – chipurile astfel creștinii s-ar ruga împreună, într-un glas – uitând de mustrarea Domnului prin proorocul Isaia: “Poporul acesta se apropie de mine cu buzele dar cu inima lui e departe de mine.
Zadarnic Mă cinstesc învățând porunci care sunt omenești”. Dar vai! Vai de noi!
Când un bătrân a fost întrebat de un ucenic: “Părinte spune- mi un cuvânt cum să mă mântuiesc”, el i-a răspuns: “Fiule, toți știm cum să ne mântuim, dar nu vrem să ne mântuim!”
Deoarece am ajuns mai nesimțiți decât pietrele, în fața lui Dumnezeu, trebuie să o luăm de la capăt, de la zero; trebuie să ne impunem – chiar dacă nu ne face plăcere – un program duhovnicesc zilnic, foarte riguros, care să cuprindă rugăciuni, metanii, citirea zilnică a Sfintei Scripturi, a Vieților Sfinților, insistând până ce Dumnezeu ne va deschide mintea și, mai ales, inima, ca astfel să ne întoarcem la viață.
Astfel inima va învăța să iubească ceea ce trebuie, nu ceea ce vrea. “De aceea rătăciți, fiindcă nu știți Scripturile și puterea lui Dumnezeu”, a spus Domnul fariseilor și saducheilor, din toate timpurile și mai ales celor de astăzi. Noi ne-am învățat să dăm vina pe cei din vechime – contemporani Mântuitorului – dar nu vedem uriașa răutate de acum, adică a noastră a celor care ne numim creștini.
Mă gândesc la o pericopă care nu se citează decât foarte rar prin predici: “Și inima și sufletul mulțimii celor ce au crezut era una, și nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obște. Și, cu mare putere, Apostolii mărturiseau despre învierea Domnului Iisus Hristos și mare har era peste ei toți. Și nimeni nu era între ei lipsit, fiindcă toți care aveau țarini sau case le vindeau și aduceau prețul celor vândute șil puneau la picioarele Apostolilor. Și se împărțea fiecăruia după cum avea cineva trebuință” (Fapte 4, 32-35).
Așa a fost Biserica întemeiată de Hristos, având ca temelie dragostea: “Întru aceasta vor cunoa ște că sunteți ucenicii Mei: dacă veți avea DRAGOSTE unii către alții”.
Oare de ce au renunțat creștinii la acest mod de viață? Pentru ce s-au lepădat de Hristos cu fapta? În locul acestui mod de viață s-au instalat astăzi abuzul și nesimțirea, datorită iubirii de arginți, de desfătări și nu în ultimul rând a unei mari mândrii. Unii își fac vile luxoase, ori se plimbă prin străinătăți, în timp ce alții nu au cu ce-și plăti medicamentele și întreținerea la bloc și nici chiar pâinea cea de toate zilele. Dar toți ne numim frați, creștini sau iubiți credincioși.
Această mare ipocrizie este fiica apostaziei, chiar dacă ne ascundem după deget. Interesant este și faptul că mulți dintre noi, când suntem puși într-o funcție ne și credem stăpâni – și ne comportăm ca atare persecutând, disprețuind și nedreptățind pe aproapele, ca să se vadă că suntem șefi – sfidând astfel, pe Stăpânul Cel adevărat, care ne porunce ște că cel ce vrea să fie stăpân este dator să fie slugă tuturor.
Acestora le vorbește Sfântul Arhidiacon Ștefan, când spune: “Voi cei tari în cerbice și netăiați împrejur la inimă și la urechi, voi pururea stați împotriva Duhului Sfânt; precum părinții voștri așa și voi! Pe care dintre prooroci nu l-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum (Fapte 7, 51-52).
Dar mai ales le va vorbi Judecătorul Cel Drept pentru veșnicie: “Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic care este gătit diavolului și îngerilor lui. Căci flămând am fost și nu Mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și nu Mi-ați dat să beau; străin am fost și nu M-ați primit; gol am fost și nu M-ați îmbrăcat; bolnav și în temniță și nu M-ați cercetat”.
Iar când vom răspunde că nu L-au văzut nici flămând, nici gol, nici însetat, nici bolnav și nici în temniță zăcând fără a-L cerceta Domnul ne va răspunde cu cuvintele: “Adevărat zic vouă: întrucât nu ați făcut unuia dintre aceștia prea mici nici Mie nu Mi-ați făcut” (Matei 24, 41-45).
Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr este foarte actuală și strict legată de temă, de nesimțire. Prăpastia cea mare s-a săpat, prăpastie creată de nesimțirea bogatului, care îi cere tot lui Lazăr cel năcăjit, să-l slujească chiar și în iad. “Părinte Avraame – îi spune acela – fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr ca să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie”.
Însă Avraam îi răspunde. “Fiule adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta și de asemenea Lazăr pe cele rele; iar acum el se mângâie iar tu te chinuiești. Și peste toate între noi și voi s-a întărit o prăpastie mare, ca cei ce voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici de acolo să treacă la noi” (Matei 16, 24-26).
În toată viața lui pământească bogatul a ținut această distanță sau prăpastie între el și săracul Lazăr. Nu s-a apropiat sufletește de el niciodată, întărind astfel acea prăpastie. Așadar nici după moartea trupului nu se poate schimba nimic, rămâne pentru veșnicie acea prăpastie.
Sursa: http://proortodoxia.wordpress.com/20...ire/#more-2691
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #3  
Vechi 23.02.2013, 18:15:13
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul

Astfel inima va învăța să iubească ceea ce trebuie, nu ceea ce vrea.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Reply With Quote
  #4  
Vechi 25.02.2013, 20:45:20
leonte leonte is offline
Banned
 
Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Mesaje: 472
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
“Părinte spune- mi un cuvânt cum să mă mântuiesc”, el i-a răspuns: “Fiule, toți știm cum să ne mântuim, dar nu vrem să ne mântuim!”
......
Mă gândesc la o pericopă care nu se citează decât foarte rar prin predici: “Și inima și sufletul mulțimii celor ce au crezut era una, și nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obște. Și, cu mare putere, Apostolii mărturiseau despre învierea Domnului Iisus Hristos și mare har era peste ei toți. Și nimeni nu era între ei lipsit, fiindcă toți care aveau țarini sau case le vindeau și aduceau prețul celor vândute șil puneau la picioarele Apostolilor. Și se împărțea fiecăruia după cum avea cineva trebuință” (Fapte 4, 32-35).
Așa a fost Biserica întemeiată de Hristos, având ca temelie dragostea: “Întru aceasta vor cunoa ște că sunteți ucenicii Mei: dacă veți avea DRAGOSTE unii către alții”.
Oare de ce au renunțat creștinii la acest mod de viață? Pentru ce s-au lepădat de Hristos cu fapta?
Nu stiu cine este proortodoxia, dar cele spuse de tine eu le socotesc de bun simt si in duhul mustrarii constructive, care il poate deprinde numai omul care mai intai se mustra pe sine. Exista si mustrarea defaimatoare, a omului mandru, care se crede numai bun de judecator, dar cele spuse/citate de tine este clar ca nu sunt dintr-un astfel de duh spurcat.

Toti stim cum sa ne mantuim dar nu vrem; minunat cuvant!

Cat despre oranduiala apostolica dintru inceput am un raspuns pentru intrebarile tale. Acel sistem de vietuire nu a fost atins peste tot unde a ajuns cuvantul evanghelic. In plus, exista cateva aspecte ale istoriei crestinismului pe care institutia lumeasca a teologilor le tin ascunse sub lacatul viclesugului, pentru a putea face profit. Caci nu altul este tatal vicleniei decat nesatul pentru argint si lux si stapanire peste alti oameni. Din acest motiv, orice om care a lepadat priceperea lumeasca pentru a primi intelepciunea lui Dumnezeu, stie ca omul iubitor de argint este si viclean si mincinos, iar singura forta care il opreste de la crima nu este infranarea sa ci lasitatea si frica la gandul repercursiunilor.

Cand religia iudaica a fost interzisa in Imperiul Roman, datorita revoltelor sangeroase si planurilor sioniste de dominare a lumii, sa nu ne imaginam ca saducheii au pus mana pe coasa si pe sapa, ca sa isi castige painea. O parte dintre evrei au luat calea Persiei, unde au putut sa-si duca viata lor de bisnitari, iar altii s-au lepadat de iudaism in vazul lumii, dar pe ascuns au inceput sa unelteasca planuri de razbunare. Si cum "secta nazariteanului" nu era supusa la acelasi regim de persecutie, este limpede ca destui iudei au cautat "azil politic" sub botezul crestinismului. Revenind la soarta saducheilor si a fariseilor, este clar ca acestia, fiind stiutori ai scripturilor, si-au gasit repede loc la sanul oranduilelor bisericesti, unde au cautat sa preia controlul si sa-si impuna prostele obiceiuri. Acolo unde ajungeau piciorul apostolilor, saducheii erau imediat vaditi si tinuti in vizorul preotilor. Dar pentru ca Hristos a venit sa mantuiasca si nu sa piarda, acestia au fost pastrati in sanul comunitatii in speranta ca, intr-o buna zi, vor pricepe insemnatatea vietuirii in Hristos.

Numai ca 1% din biruinta asupra rautatii consta in alegerea facuta de inima omului. Pentru acest motiv, nadejdea de izbavire a fratilor a dat roade numai pe alocuri. In altele insa, uneltirea fariseica a supravietuit din tata in fiu, pana cand unii dintre ei au ajuns chiar preoti. Acestia s-au facut sursa de inselare, de abatere din duhul evanghelei lui Hristos, iar aceasta abatere putea fi vadita ulterior numai de catre sfintii asceti si vazatori in duh. Este vorba despre aceia care si astazi pun accent mai mult pe vechiul testament sau pe habotnicia nevointei trupesti si a luptei contra pacatelor trupesti, celor vazute de ochiul muritor. Dar la toti acestia le ramane bubele cele mai canceroase ale sufletului, caci Adam nu a fost alungat din Raiul lui Dumnezeu pentru curvie sau galceva, sau crima, ci pentru Mandrie, pentru viclenie si pentru impotrivire.

Nu exista mantuire in mandrie, nici in lacomie. Iata raspunsul la intrebarile tale... retorice. "Viata este numai cat se vede cu ochiul", iar pentru aceasta gandire bolnava nu este alta tamaduire decat prigoana.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 06.03.2013, 21:19:59
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Cum a dobandit Staretul Tadei rugaciunea lui Iisus

Starea celor ce dobândesc harul fără de plată este starea îngerilor și a sfinților
În anul 1932, am plecat la mănăstire, pentru că am crezut că nu voi trăi mai mult de cinci ani, cum îmi spuseseră doctorii. Slavă Domnului, am fost îndrumat spre Mănăstirea Milkovo, unde se aflau 30 de Ruși. Erau multe suflete evlavioase acolo și m’au deprins cum să mă rog cu Rugăciunea lui Iisus. Mi-au dat mătănii și m’au îndrumat să spun: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pre mine, păcătosul!” Pentru că am crezut că nu voi trăi mai mult de cinci ani, m’am rugat neîncetat.
Și, într’o bună zi, am auzit în lăuntrul meu cum se rostește de la sine rugăciunea neîncetată, Rugăciunea lui Iisus – lucrez, mănânc și aud în lăuntru neîncetat rugăciunea! Și o bucurie m’a luminat, o bucurie negrăită și o pace de necrezut! M’am minunat cum am ajuns un alt om. Nu știam ce mi se întâmplase. Totul era pașnic, liniștit, bine, cu o bucurie de necrezut. Și vedeam că nimeni nu mă putea jigni, iar mai înainte, îndată ce mi se făcea un reproș, pe dată mă tulburam. Acum vedeam că nimeni nu mă putea jigni, nici măcar stârni să-i spun: „Mi-a ajuns, am să te încing acum!” Ce stare aleasă, pe care numai Domnul o poate dărui! Așa e starea îngerilor și a sfinților. Starea celor ce dobândesc harul fără de plată este starea îngerilor și a sfinților, pentru că atunci sufletul e călăuzit prin Duhul Sfânt și nu mai are gânduri lumești.
Dar nici nu poți să gândești – știi cum se gândește, tot ce trebuie, dar nu poți; vrei, dar nu se poate, de-a dreptul cu neputință! Adică Duhul Sfânt luminează atunci și nu mai sânt în el lucruri rele.
Starețul Tadei, Pace și bucurie în Duhul Sfânt
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #6  
Vechi 07.03.2013, 20:46:08
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Judecata Universală

<<Noi poate nu vedem acum în semenul nostru pe Hristos, sau în Hristos pe semenul nostru. Aceasta o știm deocamdată poate numai prin credință. Dar faptul acesta ni se va face revelat la Judecata din urmă. În Hristos vom vedea atunci chipul fiecărui om; în fiecare om vom vedea o rază a feței lui Hristos. Atunci vom vedea că, neiubind un om, pe Hristos nu L-am iubit în acel om și n-am lăsat pe Hristos să-l iubească în noi. O pildă avem în raportul dintre chipul unui părinte și copiii lui. Chipul părintelui cuprinde chipurile tuturor copiilor săi, și chipul fiecărui copil reprezintă o rază din chipul părintelui, sau specificul întreg al feței părintelui în acea rază. Cine nu iubește chipul unui copil, nu iubește în întregime pe părintele lui și nu urmează pilda părintelui lui. Hristos socotește ca referite la Sine toate faptele de iubire sau de neiubire adresate oamenilor, așa cum noi referim la noi înșine toate cinstirile sau necinstirile adresate mamei noastre, sau fraților noștri, sau copiilor noștri. (…)

Mult stăruie Sfinții Părinți asupra descoperirii complete a tuturor faptelor și gândurilor fiecăruia la acea judecată, în fața tuturor oamenilor și îngerilor. Ziua aceea va fi ziua descoperirii depline a adevărului, cu privire la toți, în fața fiecăruia. Nici un echivoc nu va mai plana atunci în sufletul oamenilor, nu numai în ceea ce privește starea lor, dar și a tuturor oamenilor. Mai ales în privința din urmă se va face lumină în suflet, căci starea proprie se va cunoaște în mare măsură de la judecata particulară. Răul va fi deplin demascat, și binele, ieșit de sub acoperământ. Orice echivoc va înceta. Regimul pomului cunoștinței binelui și răului își va fi încheiat stăpânirea ambiguă asupra lumii; nu va mai umbri sufletul omenesc și planul divin din istoria lumii, pentru că nimeni nu se va mai hrăni din el, minciuna lui fiind dată pe față. Fiecare om va cunoaște urmările de după moarte ale faptelor sale și va fi judecat și pentru ele și fiecare va cunoaște antecedentele faptelor sale bune și rele în comportarea înaintașilor săi și va cunoaște just faptele și valoarea tuturor. Astfel, Judecata din urmă va fi și o revelare supremă a planului divin în istorie, a contribuției aduse de oameni pentru a-l realiza sau împiedica.

Aceasta va arăta că omul a avut o responsabilitate și pentru desfășurarea creației de după el în timp, nu numai pentru semenii lui imediați. Pilda rea sau bună a fiecăruia a avut repercusiuni asupra lumii întregi. Dar aceasta va arăta că fiecare a trebuit să se angajeze, în măsura posibilităților lui, și direct în viața istoriei, susținând de exemplu credința mântuitoare, ideile de dreptate, de frățietate între oameni. Pe de altă parte, judecata universală va scoate nu numai toate măștile individuale de pe oameni (grandilocvente, fățarnice etc.), ci și multe măști de care a fost acoperită istoria ca întreg, sau diferite epoci și evenimente din cursul ei. (…)

Cei păcătoși vor fi descoperiți în toată starea lor rușinoasă. Cât suntem pe pământ ne putem acoperi în măsură mai mare sau mai mică, pentru că aproapele mai are îndoială asupra calității noastre, sau pentru că, dacă unul ne cunoaște o faptă urâtă, ceilalți nu ne-o cunosc. Atunci toți ni le vom cunoaște.

Dar toți cei ce au făcut binele se vor bucura deplin de recunoștința cu care vor fi întâmpinați de toți cei asupra cărora s-a repercutat binele făcut de ei. Tot binele și tot răul făcute în lume nu vor apărea ca entități abstracte, ci imprimate în starea oamenilor și în recunoștința sau în mustrarea cu care se vor întâmpina unii pe alții. Căci pe toți îi vom vedea și îi vom recunoaște la Judecata din urmă, cu urmele faptelor noastre în ei și cu răspunsul lor de recunoștință sau de mustrare pentru faptele noastre. Îi vom vedea și îi vom recunoaște chiar pe cei asupra cărora s-au repercutat indirect faptele noastre bune sau rele. „Să nu socotească cineva că nu va recunoaște nici unul pe nici unul la acea înfricoșată judecată și adunare. Fiecare va recunoaște pe aproapele lui, nu după chipul trupului, ci după privirea pătrunzătoare a sufletului“1. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur zice: „Nu vom cunoaște numai pe cunoscuți acolo, ci vom privi și pe cei care n-au ajuns niciodată la vederea noastră“2. Sfântul Vasile cel Mare zice și el: „Stând de-jur-împrejurul tău, cei nedreptățiți de tine vor striga către tine, căci oriunde ți-ai întoarce ochii vei vedea chipurile faptelor tale rele. Aici orfanii, dincolo văduvele, acolo săracii doborâți de tine, slujitorii pe care i-ai azvârlit, vecinii pe care i-ai supărat“3.

Din toate părțile toți îi vor scoate celui ce a făcut rele la vedere și la suprafața conștiinței toate relele făcute, toate refuzurile de dialoguri frățești cu fapta și motivele pentru care de acum va fi lăsat într-o însingurare înspăimântătoare și definitivă. Apoi va urma însăși această părăsire totală și definitivă de către toți; tăcerea și singurătatea eternă îl vor înconjura ca un ocean; va urma ieșirea lui din orice dialog, din orice comunicare pentru totdeauna. Nu va mai putea apela la nimeni, nu va mai avea ocazia să răspundă nimănui. Se va scufunda în întunericul cel mai dinafară. Neputința dialogului va face inutilă și rugăciunea pentru ei.>>
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #7  
Vechi 07.03.2013, 20:47:35
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Judecata Universală ( continuare )

Cât timp s-a mișcat între oamenii care nu-l cunoșteau, a mai putut (omul) înjgheba un dialog cu cineva, pentru că nu i se cunoștea de toți nesinceritatea învârtoșată. Acum cade în singurătatea părăsirii și uitării de către toți, în extrema opusă sobornicității. În aceasta constă iadul. Cât sunt oamenii pe pământ, e un târg unde-și poate procura fiecare mântuirea, unul dând, altul primind, în vederea ei, rugăciuni și fapte bune, deci prin apeluri și răspunsuri, într-un vast și multiplu dialog purtat între mulți oameni și între ei și Dumnezeu, dând și primind nu numai oamenii între ei, ci și Dumnezeu, și de aceea folosindu-se însutit toți care dau și primesc. „Terminându-se târgul, nu mai este negustorie de bunuri. Căci unde mai sunt atunci săracii? Unde, liturghisitorii, unde, psalmodiile? Unde, facerile de bine? Pentru că înainte de ceasul acela ne putem ajuta unul pe altul și putem oferi iubitorului-de-suflet-Dumnezeu manifestările iubirii de frați. Căci primește completările lipsurilor făcute celor ce au plecat pe neașteptate și nepregătiți și le socotește ca faptele lor“4.

Lumea ne e dată în faza de construcție morală și spirituală, cât suntem pe pământ, pentru ca să participăm toți la această construire. Dar când s-a sfârșit, nu mai poate participa nici unul la această construire. Căci totul e terminat. Nu mai avem inegalități de nivelat, nedreptăți de îndreptat, frățietate de realizat. Acolo ne vom bucura de fericirea perfectei comuniuni.

Chiar și pentru îngeri judecata aceea va însemna o descoperire a planului dumnezeiesc cu privire la lume, așteptată cu frică și cutremur5. Iar, întrucât această cunoaștere a tuturor de către fiecare și a fiecăruia de către toți înseamnă și o apreciere, ea implică și o participare a fie-căruia la judecata tuturor. Dar fiindcă cei drepți vor fi absolviți în această judecată, ei nu vor fi judecați propriu-zis, adică nu vor fi osândiți, dar vor osândi împreună cu Dumnezeu pe toți cei vrednici de osândă și vor aprecia cu laudă pe cei ce au făcut binele. Așa se înțelege probabil participarea Apostolilor la judecată (Mt. 19, 28; Lc. 22, 30), care trebuie extinsă la toți drepții (1 Cor. 6, 2)6.

Nu putem ști dacă îngerii așteaptă cu frică acea judecată și pentru alt motiv decât acela al descoperirii planului de mântuire al lui Dumnezeu. Bulgakov afirmă că și ei vor fi judecați, după cum și-au îndeplinit slujba de a îndemna pe oamenii dați în grija lor la săvârșirea binelui și la evitarea răului; ba, întemeindu-se pe locul din 1 Corinteni 6, 3, afirmă că vor fi judecați chiar și de oameni. Dar Sfântul Maxim Mărturisitorul, care vorbește de această frică a îngerilor, amintește numai de o judecare a oamenilor7. Frica îngerilor e motivată probabil de măreția acestui act, ca și de faptul că mulți îi vor pierde acum definitiv pe oamenii afiliați care le-au fost dați în grijă. Îngerii poate cunosc și înainte de judecată mai bine decât oamenii încredințați grijii lor cele ascunse ale lor și le țin mai bine minte8. Dar nu cunosc toți gândurile și faptele tuturor oamenilor, ci numai pe ale unora. De aceea așteaptă și ei cu cutremur marea revelație asupra creației și urmările ei9. Căci revelația aceea nu va avea numai un caracter teoretic, arătând doar cum a voit Dumnezeu să devină creația și ce au făcut oamenii din ea, ci va avea drept urmare apariția unor chipuri noi ale realității. Hristos intră prin a doua venire și prin judecata Sa într-o nouă relație cu zidirea, descoperindu-Și măreția pe care nu Și-o descoperise deplin înainte. Aceasta va fi o nouă revelație a slavei la care a ridicat omenitatea și totodată o mai deplină arătare a lui Dumnezeu prin omenitate.

Faptul că Hristos judecă lumea ca om e o nouă cinste în care se arată omul, dar și o nouă îndumnezeire a omului. În înfățișarea Lui, de supremă cinste, se va arăta ce ar fi trebuit să devină omul, iar în faptul că trebuie să-i judece pe oameni, contradicția în care s-au așezat, sau distanța la care au rămas față de ținta la care voia Dumnezeu ca ei să ajungă. În Hristos-Judecătorul oamenii vor vedea într-o nouă lumină umanitatea Lui, dar și pe Dumnezeu într-o nouă descoperire. Iar precum Întruparea a constituit și pentru îngeri o nouă revelare a lui Dumnezeu prin apropierea Lui de făpturi, prin ieșirea din transcendența Lui, inaccesibilă într-un anumit sens, așa va constitui și venirea Domnului întru slavă și arătarea Lui ca Judecător și pentru îngeri o nouă revelare a lui Dumnezeu și, totodată, o nouă reliefare a măreției omului.>>

* Preotul profesor Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. III, Partea a șasea: Eshatologia sau viața viitoare. Sfârșitul vieții pământești și viața veșnică, cap. II Eshatologia universală, D, E.I.B.M.O., București, 2010, pp. 456 - 463.

note

1 Sf. Ioan Damaschin, De iisquidormierunt in fide, P.G. 94, col. 276 A.

2 La Sfântul Ioan Damaschin, ibid., col. 276 B.

3 La Sfântul Ioan Damaschin, ibid., col. 276 C.

4 Sf. Ioan Damaschin, ibid., col. 254 C.

5 Bulgakov, Lestvița Iacovlea, Paris, 1929, p. 27.

6 J. Rivière, Jugement, art. cit., în Dict. de Theol. Cath., VII, col. 1813.

7 Ep. I către Gheorghie, prefectul Africii, P.G. 91, col. 381; vezi și Ep. III către Ioan Cubicularul, P.G. 91, col. 416.

8 Sf. Maxim Mărturisitorul, Ep. 1, P.G. 91, col. 380: „Să privim la toate acestea cu grijă, cum umblăm și ce hotărâm despre noi, știind că mulți martori nevăzuți sunt de față la cele săvârșite și gândite de noi, privind nu numai la cele arătate, ci chiar în suflete și vădind cele ascunse ale inimii“.

9 Bulgakov, Lestv. Iacovlea, p. 94-95.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #8  
Vechi 10.03.2013, 21:23:23
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Îi iubește Dumnezeu pe cei din iad?-pr. Constantin Sturzu

În viziunea patristică, iubirea lui Dumnezeu este ca un foc, un același foc care-i cuprinde pe toți oamenii. Pentru cei care s-au pregătit să se întâlnească cu această flacără dumnezeiască - Iubirea - ea este mângâiere, căldură bineplăcută, dulceață fără sfârit, lumină lină. Pentru cei care s-au obișnuit cu faptele întunericului și care nu au primit Iubirea, focul este perceput ca ardere, este un adevărat chin - de aceea se vorbește de chinurile iadului.

Duminica aceasta este numită, în calendarul ortodox, Duminica înfricoșătoarei Judecăți. În pericopa evanghelică ce se citește la Sfânta Liturghie în această zi (de la Matei 25, 31-46), ni se dezvăluie criteriile după care vom fi evaluați, după modul în care am avut sau nu milă de cei flămânzi sau însetați, de cei goi, de cei străini, de cei bolnavi sau de cei din temniță. Este numită înfricoșătoare această Judecată finală pentru că va fi înfricoșător să-L vezi pe Hristos Domnul, venind întru puterea slavei sale. Dar mai este înfricoșătoare această judecată și prin prisma a ceea ce vom auzi atunci și anume vom auzi criteriile după care suntem împărțiți și trecuți de-a dreapta sau de-a stânga, fiind împărțiți după cum desparte păstorul oile de capre.
Amănuntul pe care-l sesizez în modul în care ne împarte Domnul este acela că nu ne poziționează pe unii deasupra, iar pe ceilalți jos, undeva în adânc. Ci ne pune de-a dreapta sau de-a stânga. Un detaliu care dezvăluie o topică a iubirii divine, nu abilități de gospodar care-și face ordine în propria-I ogradă. În imaginarul colectiv, raiul este poziționat undeva sus, în cer, iar iadul în adâncurile pământului. Psalmistul însuși ne spune: "De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești" (Psalmi 138, 8). Totuși, Hristos - Domnul și Judecătorul - ne pune pe un același plan, de-a dreapta și de-a stânga, iar nu sus și jos. De ce oare acest lucru? Să încercăm a înțelege această dumnezeiască "re-poziționare", înregistrată pe traseul parcurs de la Vechiul Testament la Judecata de Apoi, via Noul Testament.
În primul rând, sesizăm faptul că pe toți ne pune Domnul lângă Dânsul, iar El este în centru. De aceea noi spunem că totul este hristocentric. Nu poate fi alt centru pentru om, pentru lume, pentru întreaga creație decât Hristos Domnul. Pe de altă parte, El adresează îndemnul "veniți" celor "binecuvântați", și "duceți-vă de la Mine" celor "blestemați". Ambele mișcări sunt însă cumva în același plan, în planul iubirii lui Dumnezeu pentru om. Iar mișcarea aceasta, deși pare a fi o decizie de nuanță juridică a Împăratului, nu este altceva decât o continuare a mișcării pe care noi am deprins-o în timpul vieții pământești, aceea de a ne apropia sau de a ne îndepărta de Dumnezeu. El nu ne forțează să ne depărtăm, nu ne alungă, după cum nu ne trage cu sila către Dânsul, ci poruncește ca fiecare să facă acea mișcare pe care a ales să o facă liber fiind.
Configurația aceasta finală, geometria aceasta eshatologică, e și cea mai puternică dovadă a iubirii constante, veșnice a lui Dumnezeu pentru toți oamenii. Dumnezeu ne-a adus din neființă la ființă din iubire. El ne iubește dumnezeiește, nu așa cum putem noi să ne iubim unii pe alții: nu ne iubește doar pentru o vreme sau când Îl iubim, la rându-ne, nu ne iubește doar când suntem virtuoși, când ne rugăm sau când suntem în biserică, ci ne iubește și când desfrânăm și când facem lucruri urâte și când facem crime și când facem alte și alte blestemății pe care El nu le suferă. El e singurul care poate să iubească persoana chiar și (mai ales) când faptele persoanei sunt de nedorit. (Ispita noastră, a oamenilor furați de logica lumească, este de a confunda pe cel din fața noastră cu ceea ce vedem - sau ni se pare că vedem - noi la el...). Și Dumnezeu ne iubește necondiționat nu doar aici, pe pământ. Noi știm că El nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu; și există tendința de a considera că, după moarte, după ce acesta nu mai are nicio șansă de a se pocăi, păcătosul nu ar mai fi iubit de Dumnezeu. Faptul că Domnul continuă să ne iubească indiferent de alegerile noastre și, mai ales, de opțiunea noastră finală, reiese limpede din cum împarte omenirea. Pe cei care nu răspund iubirii Sale îi pune, într-adevăr, de-a stânga, dar în continuare pe aceeași linie a iubirii Sale care merge de la dreapta la stânga. Nu este altă iubire, este o aceeași iubire cu care iubește și pe sfinții săi și cu care iubește și pe cei care nu au răspuns chemării Sale și s-au făcut pe sine, în felul acesta, "blestemați".
Ce poți să-i faci unui vrăjmaș
În viziunea patristică, iubirea lui Dumnezeu este ca un foc, un același foc care-i cuprinde pe toți oamenii. Pentru cei care s-au pregătit să se întâlnească cu această flacără dumnezeiască - Iubirea - ea este mângâiere, căldură bineplăcută, dulceață fără sfârșit, lumină lină. Pentru cei care s-au obișnuit cu faptele întunericului și care nu au primit Iubirea, focul este perceput ca ardere, este un adevărat chin - de aceea se vorbește de chinurile iadului. Deci este același foc, aceeași iubire a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, dar noi o primim în chip diferit. Sf. Ap. Pavel îndeamnă, în epistola sa către romani: "Dacă vrăjmașul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui" (Romani 12, 20). Dacă cineva urăște pe un altul, iar din partea celui pe care-l urăște nu vine tot ură, ci vin fapte ale iubirii, acel suflet împovărat cu ură se chinuie mult. Căci nu poți să urăști pe cineva, acela să-ți răspundă cu bine la răul tău, iar tu să stai liniștit. Ori primești iubirea lui și alungi ura din inima ta, iubind, la rândul tău, ori continui să urăști, dar te chinuiești, astfel, căci reacția celuilalt nu-ți mai alimentează această ură pe care o porți în suflet. Tu ai prefera să primești drept răspuns tot un rău, ceva care să-ți alimenteze ura, astfel ca tu să te mobilizezi și mai mult, să te războiești cu acela și mai mult, în speranța că îl vei supune, că-l vei frânge cu forța acestei uri (care, nu de puține ori, îmbracă și chipul corectitudinii sau al dreptății)... Așa se va întâmpla cu cei care vor fi de-a stânga, care vor gusta chinurile veșnice pentru că nu vor accepta să primească iubirea lui Dumnezeu - iar chinul lor este acesta: să urască pe Cel care îi iubește.
De aceea avem absolută nevoie să ne pregătim de pe acum de întâlnirea cu Domnul. Să nu ne amăgim că abia după ce murim ne putem întâlni cu Hristos; dacă nu ne întâlnim acum, aici, în această lume, dacă nu lăsăm acum iubirea Lui în inima noastră, atunci nu vom avea (dobândi) capacitatea de a face acest lucru după moarte. Iar pe Hristos îl întâlnim în fiecare dintre cei de lângă noi. De aceea zice celor milostivi: "întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut" (Matei 25, 40). Ceea ce înseamnă că Hristos este tainic acolo, în fratele nostru și-n relația cu fratele nostru, iar noi putem să ne agonisim fie bucuria veșnică, fie chinuri veșnice, după cum ne raportăm la acesta. De iubit, vom fi iubiți în veșnicie. Primirea acestei iubiri depinde de noi, de cum ne deschidem sau nu inima. Iar drama noastră survine când nu ne deschidem către această iubire a lui Dumnezeu. El așteaptă ca fiecare suflet să se întoarcă și să înțeleagă că este Iubirea cea care bate la ușa inimii lui, dar nu bate de undeva din exterior, ci din interior. De aceea Domnul spune în Apocalipsă (3, 20): "Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine". Iar, în Evanghelii, Mântuitorul spune: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu" (Matei 6, 33) și aceea este "înăuntrul vostru" (Luca 17, 21). Nu căutăm împărăția pe undeva prin alte sisteme solare sau cu ochii pe cer, ci înlăuntrul nostru. De acolo, Hristos vrea să vină în viața noastră. Acum.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Viata Sfantului Simeon cel Nebun dupa Hristos Nestiut Generalitati 4 10.04.2014 19:58:59
Mihai Viteazul - o viata inchinata lui Hristos mirelat Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 23 25.09.2013 03:44:16
Dogmatica Patristica Ortodoxa myself00 Generalitati 7 10.09.2012 19:23:37
Despre trupurile inviate in patristica Mihnea Dragomir Sfinti Parinti (Patrologie) 99 29.05.2012 14:09:59
Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos Calea, Adevarul si Viata tatolivia Intrebari utilizatori 0 09.10.2011 15:10:56