Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.02.2013, 23:07:57
t4ilgunn3r's Avatar
t4ilgunn3r t4ilgunn3r is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
"Oamenii au evoluat dintr-o creatura asemanatoare cu maimuta. Ca tu nu vrei sa le jignesti si le zici primate, e treaba ta, noi aici la tara le spunem maimute.
Nu tocmai corect. Asa cum o spui, rezulta ca maimuta aia exista, o poti vedea, cand de fapt a disparut de mult. Pe urma, termenul de maimuta (monkey) este o denumire generica pentru toate aceste animale, asemanatoare intre ele, de la cele care nu sunt mai mari decat un pisoi si pana la gorila de 2m, dar care nu include omul.

Primatele mari in schimb, (Great Apes) sunt doar cateva specii: urangutanul, gorila, cimpanzeul si omul. Toate sunt caracterizate de lipsa cozii, inteligenta deosebita, organizare sociala complexa etc.

Insist asupra chestiunii fiindca a spune ca "omul a evoluat din maimuta" da de inteles ca omul este cumva superior maimutei. Este desigur superior in ce priveste inteligenta si bagajul de cunostinte, dar inferior gorilei ca putere fizica sau, de pilda, cimpanzeului la agilitatea de a sari prin copaci.
Reply With Quote
Vechi 20.02.2013, 23:23:02
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de t4ilgunn3r Vezi mesajul
Nu tocmai corect. Asa cum o spui, rezulta ca maimuta aia exista, o poti vedea, cand de fapt a disparut de mult. Pe urma, termenul de maimuta (monkey) este o denumire generica pentru toate aceste animale, asemanatoare intre ele, de la cele care nu sunt mai mari decat un pisoi si pana la gorila de 2m, dar care nu include omul.

Primatele mari in schimb, (Great Apes) sunt doar cateva specii: urangutanul, gorila, cimpanzeul si omul. Toate sunt caracterizate de lipsa cozii, inteligenta deosebita, organizare sociala complexa etc.

Insist asupra chestiunii fiindca a spune ca "omul a evoluat din maimuta" da de inteles ca omul este cumva superior maimutei. Este desigur superior in ce priveste inteligenta si bagajul de cunostinte, dar inferior gorilei ca putere fizica sau, de pilda, cimpanzeului la agilitatea de a sari prin copaci.
Nu stiu unde ai invatat tu scoala dar noi le spunem maimute la toate nu avem un termen diferit pentru " apes ". Stiu si eu sa citesc pe internet, si vad mereu ca se face distinctia asta pe site-urile in limba engleza intre monkeys si apes dar la noi nu exista decat maimuta.
Si pana la urma nu termenul asta era important in ceea ce am scris eu.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 13:55:48
t4ilgunn3r's Avatar
t4ilgunn3r t4ilgunn3r is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2013
Implicit

Citat:
Nu stiu unde ai invatat tu scoala dar noi le spunem maimute la toate nu avem un termen diferit pentru " apes ". Stiu si eu sa citesc pe internet, si vad mereu ca se face distinctia asta pe site-urile in limba engleza intre monkeys si apes dar la noi nu exista decat maimuta.
Poti sa le spui primate.
Citat:
Si pana la urma nu termenul asta era important in ceea ce am scris eu.
E important fiindca tocmai despre asta discutam:

- Omul nu este maimuță;
- Omul este primată.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 14:16:37
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Poti sa le spui primate.

- Omul nu este maimuță;
- Omul este primată.
Ti-am zis ca eu nu stiu engleza si am incredere in Google translate. Daca ei traduc ape ca maimuta atunci ii zic maimuta.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 14:19:57
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Poti sa le spui primate.
- Omul nu este maimuță;
- Omul este primată.
Dar si maimutele sunt primate (cel putin unele), primatele sunt un ordin, iar omul se considera (in mod fals, bineinteles) ca face parte din acest ordin.
Definita gasita pentru primate: "Primatele sunt cele mai dezvoltate mamifere (din latinescul "prima" - prima/primul). După Feider et al., 1976, primatele formeză un ordin al infraclasei Eutheria. Primatele sunt mamifere plantigrade și cu degetul mare opozabil, având la toate membrele câte cinci degete. Majoritatea primatelor au coadă. Creierul este foarte dezvoltat. Aproape toate primatele trăiesc la tropice și subtropice, în păduri. Se împart în primate inferioare și primate superioare."
Reply With Quote
Răspunde