Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.02.2013, 12:08:32
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Implicit Cum sa supravietuim acestor vremuri aspre

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nu e un produs rezidual, sunt si turbine cu circuit inchis, cele cu circuit deschis sunt special gandite ca sa produca si energie termica. Dar ai dreptate, ar trebui sa fie mult mai ieftin decat la o centrala de apartament.Problema e ca o parte din abur mergea in industrie, de exemplu la sere. Si serele s-au inchis dar CET-urile produc aceeasi cantitate de abur.Si pe langa asta exista si hotia asa cum ai spus si tu.
Aici problema este un pic mai complicata! In 1990 existau 3 categorii de centrale de termoficare:

- termocentralele apartinand IRE (Intreprinderea de retele electrice, apoi RENEL, CONEL, Termoelectrica), care producea in primul rand energie electrica iar aburul tehnologic rezultat era folosit la termoficare.
Cele care functionau pe gaz metan (Chiscani, Sangeorgiu de Padure) sau pe huila (Mintia, Paroseni) erau destul de eficiente, din cauza puterii calorice ridicate a gazului metan sau a huilei. Insa majoritatea care functionau pe carbune inferior- lignit, nu erau foarte eficiente, din cauza puterii calorice reduse a lignitului, care in plus trebuia suus unor operatiuni speciale (curatire, dezghetare iarna)

- apoi mai erau acele CET-uri din orasele mijlocii- resedinte de judet si municipii. Acestea functionau tot pe lignit, dar lungimea relelelor de distributie de la CET-uri pana in centru oraselor era destul de mare, si in plus durata de exploadare normala a retelelor termice era depasita, astfel incat existau pierderi importante pe retelele de distributie;

- a treia categorie era reprezentata de centralele "de cartier"" functionand pe baza de CLU (combustibil lichid usor- un fel de pacura). Acestea erau mai eficiente: CLU avea o putere calorica destul de buna, produceau direct apa fierbinte pentru termoficare, iar lungimea retelelor de distributie era mai mica! Apartineau de IGO, apoi Goscom, Termica.

Problema este ca sistemul centralizat de termoficare atunci cand a fost conceput a fost gandit pentru a deservi un mare numar de abonati- in Brasov de exemplul erau cca 80.000 de apartamente bransate in 1990, in Vaslui cca 30.000 de apartamente, in Husi cca 5.000, etc ! In aceste conditii era intradevar rentabil, insa in momentul cand au inceput debransarile masive si au ramas foarte putini abonati, evident ca nu mai e rentabil sa incalzesti ditamai cazanul cu apa fierbinte si sa o transporti pentru cativa abonati!

Ca orientare de perspectiva, in general pe plan mondial s-a renuntat la arderea carbunilor inferiori- lignit, pentru producerea de energie electrica si termica, datorita slabei eficiente a acestora si a poluarii mediului!
Pentru producerea de energie electrica se folosesc termocentralele pe gaz metan (sau huila in cel mai rau caz!), hidrocentralele- unde exista conditii naturale prielnice (Elvetia, Norvegia, etc) sau centralele atomoelectrice!
Pentru producerea energiei termice, cel mai bun combustibil este evident gazul metan- putere calorica ridicata si poluare redusa! Insa gazul metan este un combustibil foarte bun numai daca sunt indeplinite doua conditii: sa-l poti procura ieftin si sa ai instalatii noi, moderne! Din pacate nici una din aceste doua conditii nu este indeplinita in sisteme centralizate de termoficare din Romania!

Guvernantii nostri au facut marea "prostie""- de fapt tradare de tara si subminarea economiei nationale- sa vanda (cica "sa privatizeze""- desi PETROM de exemplul a fost cumparat tot de o companie de stat din Austria!) sectoare strategice energetice romanesti! Companii ca: PETROM, ROMGAZ, TRANSGAZ, HIDROELECTRICA, NUCLEARELECTRICA, TRANSELECTRICA, ROMTELECOM, CFR-INFRASTRUCTURA, CFR-MARFA, CFR-CALATORI, nu trebuie niciodata privatizate, deoarece sunt sectoare vitale in economie!
Apoi noi nu am fost in stare nici macar sa avem un contract direct cu Rusia pentru procurarea gazului metan, incheiat intre GAZPROM si TRANSGAZ! Pretul la gaz metan si curent electric in Romania este majorat artificial prin diversi intermediari, cu "concursul"" functionarilor corupti din ministere (cazul emblematic a lui Adrian Videanu!)
In privinta sistemelor centralizate de termoficare din orase, acestea depind de primariile locale- este sarcina primarilor si a consilierilor locali pentru accesarea de fonduri pentru modernizarea acestor sisteme!
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 14:38:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
In privinta sistemelor centralizate de termoficare din orase, acestea depind de primariile locale- este sarcina primarilor si a consilierilor locali pentru accesarea de fonduri pentru modernizarea acestor sisteme!
Stim cazuri in care au fost modernizate si costul gigacaloriei a ramas acelasi (f. ridicat), trebuind finantat de la buget.

Asta e un drum care trebuia abandonat de mult, cu banii investiti in unele orase in sistemul centralizat, ar fi putut avea fiecare apartament sau bloc CT proprie la costuri moderate, in rate si nici nu mai trebuia subventionata gigacaloria, fiind mai ieftina astfel decat in sistemul cu cogenerare.

In rest, topicul asta nu e despre comunism in sine, mai sunt vreo 2 deschise despre asta.

Ideea este ca raul se tot inmulteste si nu este exclus sa ajungem la vremuri asemanatoare, cu tot ce au adus ele.
Vechi 19.02.2013, 15:31:56
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
E seceta, pentru ca suntem oameni rai.
Ai dreptate Glykys, din pacate nu vrem sa ne indreptam si sa alergam la Dumnezeu ca sa ne salvam.

O solutie ca sa supravietuim acestor vremuri ar fi sa mancam mancare gatita, este mai sanatoasa si mai ieftina.

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Heaven, multă lume gândește ca tine și încearcă să-și facă provizii. Oamenii se panichează, vor să cumpere mai mult, cererea crește și, prin urmare, și prețurile.
Ne spunea Parintele intr-o predica ca un sfert din mancarea pe care o cumparam se arunca. Este o mare greseala, si eu sunt pusa in aceasta situatie uneori. Ma gandesc ca este mare pacat sa aruncam mancarea. Trebuie sa invatatm sa cumparam cat ne trebuie, fara sa luam in plus.

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Glykys: Piața Obor nu mai este de mult o piață bună. În urmă cu 2-3 ani am pățit același lucru ca tatăl tău (păcăleala cu banii); însă eu m-am prins abia acasă. Era multă hoție acolo, iar producătorii au fost eliminați.
Mie mi se pare o piata buna, in sensul ca gasesti marfa multa si ai de unde sa alegi, dar sunt prea multi intermediari(tigani), nu am nimic cu ei, dar nu te privesc ca pe un client ci ca pe un om bun de furat si incearca tot timpul sa te pacaleasca cu ceva, cu marfa proasta, cu banii, cu ce se poate.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si da, pe vremuri se gatea economic si se punea multe conserve pentru iarna. De toate. Acum de ce-o fi disparut moda asta? Posibile motive: lipsa de timp, nu mai renteaza din cauza preturilor, si...?
Noi am mai incercat sa facem, dar la bloc nu rezista, nu ai spatiu sa depozitezi si vremea este tare schimbatoare, am avut ani in care s-au stricat din cauza schimbarilor de vreme, azi frig, maine cald. Oricum, le prefer pe cele facute in casa, cu grija si igiena corespunzatoare.

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Despre foametea din Basarabia
Am vazut un film documentar pe aceasta tema Povestea Sovietelor. Am ramas fara cuvinte la atata durere si suferinta. Sa ne fereasca Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 15:37:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Noi am mai incercat sa facem, dar la bloc nu rezista, nu ai spatiu sa depozitezi si vremea este tare schimbatoare, am avut ani in care s-au stricat din cauza schimbarilor de vreme, azi frig, maine cald. Oricum, le prefer pe cele facute in casa, cu grija si igiena corespunzatoare.
Sunt alimente care necesita conditii mai speciale, altele nu.
Nu stai de azi-ieri la bloc, cam stii ce temperatura/umiditate ai vara in camara sau pe balcon si poti afla ce se poate pastra pe termen lung si cum (modalitate de ambalare/conservare).

Majoritatea blocurilor mai au si beciuri care se pot amenaja.

Cred ca ar fi o practica f. inteleapta sa ai mancare in casa macar pentru 6 luni de zile, calculat la necesar caloric.
E mai sanatos decat sa tii banii in banca si la o adica nici nu presupune cine stie ce costuri suplimentare, banii aceia oricum ii cheltui pe mancare, doar cu un oarecare avans.
Vechi 19.02.2013, 15:51:02
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Sunt alimente care necesita conditii mai speciale, altele nu.
Nu stai de azi-ieri la bloc, cam stii ce temperatura/umiditate ai vara in camara sau pe balcon si poti afla ce se poate pastra pe termen lung si cum (modalitate de ambalare/conservare).
Pai asta e problema, nu mai stim ce temperatura avem (in special vara) pe balcon . Acest aspect s-a transformat de-a lungul timpului intr-o surpriza (neplacuta). Recunosc ca trebuie sa ma mai documentez in privinta particularitatilor alimentelor si in privinta modalitatilor de ambalare/conservare.

Citat:
Cred ca ar fi o practica f. inteleapta sa ai mancare in casa macar pentru 6 luni de zile, calculat la necesar caloric.
E mai sanatos decat sa tii banii in banca si la o adica nici nu presupune cine stie ce costuri suplimentare, banii aceia oricum ii cheltui pe mancare, doar cu un oarecare avans.
Asta asa este, sunt adepta bucatelor pregatite in casa, incepand de la mancare, prajituri, pana la muraturi si zarzavaturi, De aceea imi doresc foarte mult ca pe viitor sa stam la casa. Consider ca o casa are multe avantaje fata de un apartament la un etaj superior.
Reply With Quote
Vechi 09.07.2013, 12:40:23
antoniap
Guest

Implicit

Sa nu dormim cu telefonul pe perna!

http://www.apologeticum.ro/2013/07/e...ciuma-sec-xxi/
Reply With Quote
Vechi 09.07.2013, 12:48:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul

Nici măcar în cameră, de preferat să îl lăsăm într-o cameră alăturată. Oricum asta e ceea ce putem face noi, în rest e plin de wireless-uri, unde, antene, relee etc. Acum e la modă 4G: http://www.orange.ro/4g/
Reply With Quote
Vechi 09.07.2013, 15:13:30
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul

Este ok daca este in camera,dar este inchis?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum putem ii mai putem ajuta pe cei dragi care s-au stins? alex190 Spiritualitatea ortodoxa 14 12.09.2012 21:24:24
Ce putem face pentru ca societatea in care traim sa devina mai buna? Andu30 Generalitati 38 24.03.2011 22:03:30
Ne putem ruga si pentru Gabriele? ladyanda Generalitati 3 20.11.2010 22:51:14
Sfaturi la vremuri de criza... silverstar Generalitati 28 25.04.2009 18:16:15
Oare crestinismul autentic va supravietui? grecu Preotul 18 30.12.2007 19:19:25