Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.02.2013, 00:41:38
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Aratati-mi unde as fi spus eu ca e erezie.
Noi despre ce vorbim aici, de atatea pagini ? De ce pe ACEST topic, care pe monitorul meu se numeste "Ereziile romano-catolice" ?
Daca nu sustineti ca ar fi vorba de erezie, atunci ce rost are toata discutia ? Dealtfel, eu nu stiu de ce ii intereseaza pe ortodocsi cand fac catolicii Mirungerea, din motiv ce ea e invalida. Din cate am inteles, ortodocsii sustin ca Mirungerea e invalida la catolici, care nu au nici macar preoti. De episcopi, ce sa mai zicem...

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 09.02.2013, 01:33:03
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Noi despre ce vorbim aici, de atatea pagini ? De ce pe ACEST topic, care pe monitorul meu se numeste "Ereziile romano-catolice" ? Daca nu sustineti ca ar fi vorba de erezie, atunci ce rost are toata discutia ?
Am intervenit pe topic pentru ca am tinut sa apar invatatura Bisericii Ortodoxe, atunci cand aceasta a fost pusa la indoiala sau contestata si pentru a cere lamuriri privitoare la unele practici catolice, pentru cultura mea generala. Nu ma aventurez sa spun eu cu fermitate care din cele 19 puncte sunt erezii, care-s pierderi/deteriorari ecleziologice sau care-s invataturi ce nu intra in contradictie cu Ortodoxia, important e sa intelegem prima data care e punctul de vedere catolic, iar apoi ce spune Ortodoxia despre aspectele semnalate. Cred ca topicul are rostul sau; e util pentru ortodocsi sa cunoasca credintele altora, punctele doctrinare controversate, pentru a intelege mai bine mentalitatea si modul de a gandi a semenilor nostri, putand astfel sa ne marturisim si apara mai bine propria credinta.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2013, 11:48:33
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
"Ereziile romano-catolice" ?
Daca nu sustineti ca ar fi vorba de erezie, atunci ce rost are toata discutia ? Dealtfel, eu nu stiu de ce ii intereseaza pe ortodocsi cand fac catolicii Mirungerea, din motiv ce ea e invalida. Din cate am inteles, ortodocsii sustin ca Mirungerea e invalida la catolici, care nu au nici macar preoti. De episcopi, ce sa mai zicem...
"Nu toate mustele fac miere".
BO nu are o pozitie unitara clara in ceea ce priveste Tainele BC.
Exista o ramura riguroasa care respinge validitatea tainelor BC, considerand necesara rebotezarea crestinilor catolici care doresc sa fie membri ai BO. De asemenea exista si o ramura care accepta spre exemplu Botezul BC considerand necesara doar Mirungerea pentru a fi deveni membru al BO.

Sunt unii ortodocsi care is cauta indreptatirea (mantuirea) in gasirea "paiului din ochiul fratelui" ortodox si din condamnarea (scrupuloasa si minutioasa) celor de alta credinta. (Si eu am fost prins in aceste capcane... precum si in cele ale laxismului si "ingaduintei" exagerate). Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa ne daruiasca discernamant duhovnicesc... caci orbi fiind nu vedem nici noi pe unde mergem... daramite sa mai indrumam si pe altii.

Astfel reamintesc pertienta indemului la intrecerea in sfintenie, in hristificare, in conlucrare cu harul lui Dumnezeu spre a face voia LUI...

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 09.02.2013, 14:31:41
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
BO nu are o pozitie unitara clara in ceea ce priveste Tainele BC.
Exista o ramura riguroasa care respinge validitatea tainelor BC, considerand necesara rebotezarea crestinilor catolici care doresc sa fie membri ai BO. De asemenea exista si o ramura care accepta spre exemplu Botezul BC considerand necesara doar Mirungerea pentru a fi deveni membru al BO.
BO e unitara in ce priveste existenta Sfintelor Taine doar in Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica. Ceea ce scrii este legata de iconomie, cred ca am scris zeci de mesaje numai pe tema asta, a iconomiei, in unele cazuri nu se mai repeta Botezul, cateodata nu se face nici Mirungerea, dar doar la venirea la ortodoxie, neinsemnand a recunoaste acel botez in alt cult. Invatatura despre harul si Sfintele Taine in Biserica si in afara ei a fost afirmata si de un Sfant Sinod, al BO a Georgiei: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12560
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ereziile yoghiste ale Maicii Siluana mihailt Biserica Ortodoxa Romana 54 05.03.2014 21:17:15
Francmasoneria CONDAMNATĂ de Biserica Romano-Catolică Decebal Biserica Romano-Catolica 1 18.08.2012 14:36:50
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic oana_dinisoni Biserica Romano-Catolica 34 21.04.2011 00:18:17
Imperiul Romano-Bulgar sovidiu Generalitati 3 13.12.2006 15:14:03