Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.01.2013, 21:22:05
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Inceteaza te rog!
Nu trebuie invatat ci simtit! si asta lipseste multora.
Degeaba invatam buchia de carte, daca pe urma tot rau facem oamenilor si daca nu avem nimic in suflet.
Buchia din carte, precum si vorba de invatatura, dospesc pe nesimtite in ogorul sufletesc al invatacelului. Pilda aluatului e relevanta foarte in acest sens...
La timpul potrivit urmeaza si celelalte: simtirea, subtirimea intelegerii, trairea, practica imbunatatita etc.
Asa imi pare, asa cunosc. Desigur, se poate si altfel, cel putin teoretic...
Reply With Quote
Vechi 30.01.2013, 21:26:47
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul

Ce poate fi mai naucitor decat ca Unul, care are putere sa stearga intreg Pamantul din Univers, s-a lasat scuipat de niste idioti, victime ale nestiintei binelui?
Poate puterea de a sterge pacatele, de a milui, de a zadarnici lucrarea iadului.
Iar asta nu nauceste, ci, dimpotriva: in sfarsit clarifica, lumineaza, intremeaza si invie pentru totdeauna sufletul omenesc.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2013, 21:53:48
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
As vrea sa pot sa nu te contrazic, iar daca o fac, imi cer iertare, fiindca nu din orgoliu se intampla acest lucru, ci din dorinta de a ne folosi.
Nu orice contrazicere este suparatoare sau daunatoare ! Avem nevoie de aceste dialoguri , si sa dea Bunul Dumnezeu ca numai astfel sa se dialogheze pe acest spatiu virtual , pe acest forum .
Iti multumesc pentru cuvantul tau si pentru rabdarea de a ma citi .
Doamne ajuta !
Vechi 30.01.2013, 22:30:51
Tomita Tomita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cuvantul Vezi mesajul
As avea o curiozitate,cand l-ati descoperit de Iisus? Ce moment v-a facut pe dumneavoastra sa va intoarceti catre El?
Ii mai intreb pe prietenii mei "Cine e Iisus?" iar raspunsurile sunt foarte diverse,de la un simplu profet,la "un alt mesia", sau chiar injurii.
V-ati nascut cu aceasta credinta sau a existant un moment determinant? Jean Pault Satre spunea (daca nu ma insel) ca existenta precede esenta.
Incep eu.Am fost educat de bunica sa fiu credincios.Nu trecea o seara fara sa ma rog si sa sarut o icoana.Nu stiam prea multe,dar era suficient incat sa am un somn linistit.Apoi am inceput sa fiu ateu,apoi chiar anti-crestin.Dupa o supradoza de droguri si o noapte lunga in care am zis ca daca nu mor ma schimb,am devenit un om mai religios.Din pacate nu un bun crestin,dar planuiesc ca incet incet sa ma convertesc sper Iisus.
Eu cred ca am devenit mai credincioasa citind carti, observand cum se purtau mama si bunicii si mergand la biserica. Nu pot zice ca am avut un moment de revelatie....au fost momente care m-am apropiat mai mult sa zic asa de Hristos/Biserica (momente de intelegere a realitatii, de intelegere a celorlalti, de percepere a pacatelor pe care omul in general nu le constientizeaza, le ignora sau le minimalizeaza importanta).
Mi s-a parut o perioada ca esti obligat sa fii crestin si ca ma luptam cu morile de vant...de fapt ma luptam cu renuntarea la unele chestii pe care mi le doream (cam multe si f greu le-am depasit pe unele)
Am avut multe perioade de parasire de catre cei apropiati si desi cred ca intr-un fel am facut unele progrese...am momente de groaza de viitor sau prezent (in special viitor) care sterg parca orice urma de credinta.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2013, 16:59:50
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Poate puterea de a sterge pacatele, de a milui, de a zadarnici lucrarea iadului.
Iar asta nu nauceste, ci, dimpotriva: in sfarsit clarifica, lumineaza, intremeaza si invie pentru totdeauna sufletul omenesc.
Pe mine, ca fost lucrator al iadului, o astfel de putere m-a naucit, atunci cand am aflat de ea. Caci eu nu o aveam si nu o intelegeam. Imi parea nebunie crunta.

Sper numai sa nu fi abuzat de cuvantul "fost"!
Reply With Quote
Vechi 15.06.2014, 07:56:49
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Interviu cu Mihai Pleșa, un băiat de 16 ani, olimpic la Religie - elev al Seminarului Teologic Ortodox din București.

Tu cum l-ai găsit pe Dumnezeu?

Eu de mic am fost dus la biserică de bunica mea. Nici eu nu credeam în Dumnezeu, dar mă duceam pentru că-mi plăcea la biserică și mi-a rămas în minte imaginea vie a părintelui, cum predica pe Hristos. Și atunci mi-am dat seama că e imposibil ca un anume Hristos, care se spune că e Dumnezeu, să adune în jurul lui atâta lume. E imposibil ca el, ca persoană, să creeze ceea ce este astăzi. De existența lui istorică nu mă îndoiam, mă îndoiam cum poate face el ca astăzi învățătura lui să fie răspândită în toată lumea, și că sunt lăcașuri de închinare la tot locul și mai ales că oamenii și-au dat viața tocmai pentru el de 2000 de ani încoace.

Atunci s-a petrecut așa ceva în mine care m-a făcut să-l caut, să văd cine e și ce vrea de la mine. Am ascultat predicile părintelui, am mai luat și câte o carte, am mers la slujbă și am început să citesc din Viețile Sfinților Părinți - oamenii care și-au dedicat viața lor lui Hristos. Am vrut să văd ce au scris oamenii ăia, care sunt crezuți că aveau ochelari de cal, care vedeau numai înainte, numai la Hristos și atâta. Mi-am dat seama că ei descriau niște lucruri, niște fenomene, care culmea erau cât se poate de reale și cele ce spuneau în cărțile respective era de fapt realitatea la care am ajuns uitându-mă la viața altor oameni. Așa mi-am dat seama că există Dumnezeu, că totul e pus în ordine.

sursa : http://www.gandul.info/interviurile-...xista-12745176
Reply With Quote
Vechi 15.06.2014, 18:09:48
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Interviu cu Mihai Pleșa, un băiat de 16 ani, olimpic la Religie - elev al Seminarului Teologic Ortodox din București.
E multa profunzime in mintea acestui copil. Din pacate, comentariile de dupa,(https://www.facebook.com/Gandul.info...403143/?type=1 - multe dintre ele) ne lasa fara grai. Si cand ne gandim ca sta totusi in puterea noastra sa schimbam firea lucrurilor!...
Multumim pentru link!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)

Last edited by Mosh-Neagu; 15.06.2014 at 18:26:26.
Reply With Quote
Vechi 15.06.2014, 18:37:09
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Iubirea de vrajmasi o intalnim mai in toate religile lumii ,!
Intrebarea mea nu vrea sa te contrazica . Dar in ce religii mai intalnim 'iubirea de vrasmasi"?
Esenta celorlalte religii imi pare a fi mai degraba :ochi pentru ochi dinte pentru dinte. Adica sa ne fie bine noua si la ai nostril . Iar ceilalti ... sa nu ne tulbure

Eu cred ca iubirea de vrajmasi e o chestie total noua adusa de crestinism ,si depaseste firea umana ,care lasata singura,nu ar fi fost in stare sa emita o asemenea invatatura.
Este o invatatura dumnezeiasca a singurului Dumnezeu adevarat , graita noua prin Fiul Sau.

Si intradevar este foarte greu de implinit aceasta porunca ,dovada ca este intradevar o porunca dumnezeiasca in lupta cu patima noastra ,careia deseori ii subestimam puterea

Ca sa implinim o asemena porunca,asa cum ni se precizeaza si in Noul Testament, e nevoie sa ne curatim sufletul,si aici se face legatura cu cele subliniate de tine :adica,ca ne este necesara o inima infrinta si smerita
Cuvantul nu se exclude cu inima ci se completeaza . Fara cuvant nu se poate ,iar cuvantul fara inima e mort
Reply With Quote
Vechi 15.06.2014, 18:44:14
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Prima intalnire cu credinta in Dumnezeu a fost auzind sau vazand pe altii . Aceasta m-a facut curios sa vad ce scrie in Biblie.
Desi,si inainte de asta, mai eram dus la Biserica ,mi se parea ceva infricosator , si neinteles.
Nu intelegeam nimic, dar nici nu ma intrebam ce se face acolo
De abia cand am inceput sa imi arunc eu insumi ochii prin Biblie,am ramas fascinat.
Deci la mine,intalnirea cu Dumnezeu s-a produs prin Cuvant
De abia apoi,am inceput sa inteleg si sa accept Biserica.
Iar dintre cuvinte , cel mai mult m-a fermecat Predica de pe munte.Noroc ca era situate la inceputul evangheliei :)
Atata dragoste intense razbatea de acolo,si atata dezvaluire simpla a lui Dumnezeu ,incat am exclamat si eu uimit ca eevrei " Omul acesta vorbeste ca Unul care are putere !"
Parca ma intalneam cu mine insumi, si cu Dumnezeul cel simplu si adevarat
Reply With Quote
Vechi 15.06.2014, 23:03:17
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Eu L-am descoperit pe Dumnezeu si L-am descoperit pe Isus la date diferite. Spun asta, ca sa arat ca am inceput prin a fi, cum se spune "teist". Ecuatia fundamentala "Dumnezeu este Isus", fara de care cineva nu poate decat adera la o religie a filozofilor, iar nu la Religia Vietii, mie mi-a fost ascunsa ani de zile. Desigur, din cauza solzilor de pe ochi si a induratiei inimii.
Mai in detaliu am vorbit despre asta in acest mai vechi articol.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde