![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu exista perechi, exista alegeri.
|
|||
|
|||
![]()
Nici eu nu cred ca exista suflete pereche, ci mai degraba oameni care se inteleg si se iubesc.
Nici nu cred (si aici probabil ca voi fi contrazis ), ca persoana cu care te casatoresti trebuie sa fie neaparat credincioasa, ci mai degraba, sa aiba o disponibilitate spre credinta. Disponibilitatea inseamna sa fie deschisa, sa NU fie opaca la misterul credintei. In rest, numai Dumnezeu stie ce si cum. Eu sunt de parere ca atunci cand cauti ceva cu adevarat, vei gasi. Nu te lasa Dumnezeu fara un raspuns, indiferent care ar fi acela. Numai ca trebuie perseverenta. Sa NU incetam niciodata Sa-l cautam pe Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai intai cred ca exista o confuzie aici:
suflet pereche - cred ca se refera mai degraba la persoana potrivita. Mai apoi exista aici doua probleme: - gasirea drumului potrivit in viata (casatorie, singuratate, manastire etc.) - gasirea partenerului potrivit A treia problema ar fi: este cu ajutor de la Dumnezeu sau nu. Si acum: 1. De vreme ce fiecare din noi ne-am casatorit cu cineva si ne simtim bine asa, inseamna ca: am fost facuti pentru casatorie si nu pentru manastire si ca am si gasit persoana potrivita. Si eu o numesc totusi suflet pereche. Caci asa si este. Nu poti iubi decat un suflet asemanator tie, un suflet pereche. Nu prea inteleg de ar fi asta incompatibil cu credinta/ortodoxia. Si un preot de mir se casatoreste cu un suflet pereche si formeaza o pereche. Nu? 2. Din cate am citit si observat eu, drumul iti este dat de foarte timpuriu. Si cred ca aici este primul pas la care vorbim de talantul dat de Dumnezeu. Unuia i-a sadit (chiar de la nastere) in suflet talentul/talantul monahismului, altuia preotiei, altuia al unei alte profesii. Mai rar afli la varsta mai inaintata ca doreesti alt drum, si faci o cotitura. Pe firul "Drumul spre monahism" se mai discuta despre acest lucru. 3. Multi preoti ortodocsi spun ca Dumnezeu stie drumul tau inainte sa te nasti, cand te afli abia in pantecele mamei. Dumnezeu iti da un talent sau un talant. Mai departe tu trebuie sa-ti alegi un drum. Poate sa te mai abata, sa-ti mai arate si alte drumuri posibile, sau nu. 4. Si eu mi-am pus la un moment dat intrebari de genul celor din postarea initiala. Pe undeva cineva mai sus are dreptate. Unul ajunge mai devreme la casatorie, altul mai tarziu, altul niciodata. De ce? Asa vrea Dumnezeu. Si poate ca uneori este mai bine asa. Ca in povestea cu avionul. Este aceeasi explicatie ca si pentru alte lucruri: de ce unul are copil si altul nu, sau altul are multi, de ce unul e bogat si altul nu, sau alte intrebari existentiale. Nu stim noi voia lui Dumnezeu si nu putem s-o aflam. Fata din povestirea de mai sus a aflat totusi ceva. Si poate ca totusi a devenit stewardesa, sau poate ca nu. Depinde de taria ei. In poveste altceva este clar - a fost mai bine ca a intarziat, ca n-a fost la bordul acelui avion mult tanjit. Oricat a certat-o seful. Dumnezeu a avut alt plan cu ea, si nu sa o ia la acel moment. Casatoria trebuie sa se bazeze pe iubire, partenerii trebuie sa fie potriviti. Si aici este lucrul lui Dumnezeu. El stie cand si pe cine iti da. Si daca iti da la 40 sau 50 ani, poti fi si atunci fericit. Mai infiezi un copil, sau stai fara. Dar nu mai esti singur. Sigur uneori nu mai avem rabdare, suntem deja foarte copti si vrem sa pe cineva si vrem sa nu mai fim singuri. Si mai este si modelul altora. Dar cati nu se casatoresc repede si ...sfarsesc la fel casatoria. Si mai trebuie sa facem si noi ceva pentru a ne gasi sufletul pereche. El se afla undeva, iar noi trebuie sa-l cautam. Nu ne pica in brate. Iar Dumnezeu ne ajuta si El. Si spunea cineva sa ne concentram pe Dumnezeu. O.K. Dar asta nu ne impiedica sa facem ceea ce si El isi doreste: sa fim activi, sa muncim, sa ne facem o viata (in cumintenie si smerenie). Nimic nu exclude credinta, toate (cele bune) se imbina cu ea. Rabdare, rabdare. Si cautat. Si rugat la Dumnezeu (exista rugaciuni si biserici unde se fac rugaciuni pentru casatorie)
|
|||
|
|||
![]()
Cred ca exista "suflet pereche" pt unele persoane,cum scrie in carte lui Tobit:
"Și Rafael a fost trimis să-i vindece pe amândoi: să ridice albeața lui Tobit, ca să vadă cu ochii săi lumina lui Dumnezeu și să dea pe Sara, fiica lui Raguel, de soție lui Tobie, fiul lui Tobit, legând pe Asmodeu, duhul cel rău; căci <b>Tobie era menit s-o moștenească<b>. Și în același timp Tobit, după întoarcere, a intrat în casa sa, iar Sara, fiica lui Raguel, s-a coborât din foișorul său." Dar nu cred totusi in general in ideea de "suflet pereche"; fiecare alege si cand crede ca a gsit o persoana potrivita, aceasta capata statutul de "suflet pereche" prin casatorie.Pun ghilimele pentru ca este scris "Si vor fi amandoi un trup" nu, vor fi amandoi un suflet...Tocmai, ca se spune, de unde stii daca iti vei mantui barbatul sau femeia? Cred ca sufletul pereche in ideea de completare a nevoilor sufletului nostru exista intr-adevar pentru fiecare si este Duhul Sfant. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Sophia,
Totusi trebuie sa remarcam faptul ca potrivirea de care vorbiti e doar una relativa. Nu exista potrivire la modul absolut, si e foarte bine ca e asa, ca suntem diferiti si ca trebuie sa facem eforturi sa ne potrivim cu persoana respectiva. Iar daca veni vorba de potrivire, ea nu este limitata la o singura persoana. Pot fi mai multe persoane potrivite si totusi noi alegem una singura cu care nadajduim sa mergem pana la capat si dincolo de el in vesnicie. Eu asa vad lucrurile. |
|
|||
|
|||
![]()
Depinde...
Uneori poate exista o potrivire foarte mare. Si da, s-ar putea sa existe mai multe persoane potrivite si chiar sa nu o alegem pe cea mai potrivita dintre toate acestea. Nu putem sa alegem decat persoana cea mai potrivita din vecinatatea noastra si pe care o intalnim la un moment dat. Or fi altele, dar nu le intalnim. Si poate ca, la fel de bine, ulterior mai intalnim o persoana (si mai) potrivita (si de multe ori este prea tarziu). E greu de spus si...de ales. As fi curioasa sa stiu care relatii/casnicii dureaza mai mult, cele intre persoane foarte potrivite si cu multa iubire, sau dimpotriva cele intre persoane mai diferite (chiar opuse). Unii sustin ca opusele se atrag si functioneaza mai bine. Eu nu cred.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"8 Și cei doi vor fi un singur trup.” Așa că nu mai Sunt doi, ci Sunt un singur trup. 9 Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Evanghelia dupa Marcu) Nush nici eu bine la ce se refera, dar e posibil sa fie vorba si de sex.. ![]() Poate m-am exprimat eu gresit...acelasi suflet, literalmente nu pot fi, dar pot fi in acelasi duh. Nici acelasi trup nu pot fi la propriu, doar ca spre deosebire de suflete, anatomic vorbind, trupurile sunt facute ca piesele de la ceas, se imbina intre ele ![]() Sau ..cum s-ar zice, argumentul mai stiintific si mai cuviincios..decat sexul...ar fi ca la crearea omului..trupul femeii a fost creat plecand de la trupul lui Adam.Dar suflarea de viata a fost data separat. Nu scrie ca a luat Dumnezeu din sufletul lui Adam si a facut si sufletul Evei. Banuiesc ca despre iubire e oricum vorba, altfel ar fi vorba de viol, dar nu acelasi suflet pt ca fiecare parte , el si ea, vine cu iubirea lui... ![]() Acelasi suflet...in sens figurat..adica aceleasi sentimente..dar tot nu pot fi identice...noi nu il vom iubi niciodata la fel de mult pe Dumnezeu cat L-a iubit maica domnului...nici doi oameni nu se pot iubi la fel, parerea mea. Si tot apropo de trup...la sf.Pavel: "Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia." Nu spune nici el ceva de genul : "Femeia nu este stapana pe sufletul ei, ci barbatul..etc". Acelasi sufletu nu pot fi pt ca fiecare om e judecat separat..Eva a primit pedeapsa cu copiii, Adam cu munca campului. Si aici e o imagine urata...dar doua suflete nu se pot amesteca. Doua corpuri da.Dovada? Aparitia copiilor care sunt facuti si din componente organice femeiesti si din barbatesti. Sufletul copilului totusi , desi am invatat la facultate la sociologie ca au existat o gramada de teorii mai ales la triburile de indieni din America ca sufletele ar purta in ele componente din stramosi, cred ca este unic, dat de Dumnezeu si independent de parinti. Daca nu s-ar fi amestecat, am fi putut face cat sex vrem, fiecare pleca apoi la treaba lui. Deci un el si o ea pot fi un singur trup la propriu (copilul,care e facut doar din mama si tata, 50% feminin si 50%masculin parca,n uimi mai aduc aminte de la genetica..dar clar nu contine fasole,porumb, carne de magar sau piatra etc), nu pot fi un singur suflet... Gresesc? Astept contraziceri :D |
|
|||
|
|||
![]()
Si inainte de a citi alte raspunsuri...revin la concluzia pe care o cred cea mai buna...nu toate cuplurile pot avea copii dar totusi sunt un singur trup. Si barbatii pe invers ,daca ar fi vorba doar de sex, s-ar putea considera un singur trup.
Dar nu e asa, sa zicem plecand de la teoria creatiei..ca barbatul este un trup care are lipsa o coasta Y..iar femeia este un trup care are o coasta Y sau, mai corect,mai exact..avand in vedere ca e facuta din coasta lui Adam...ca femeia este = cu coasta Y. Si atunci 2 barbati = 2 trupuri fara coasta Y, 2 femei = 2 coaste Y si doar 1 barbat + 1 femeie = 1 trup - coasta Y + coasta Y = 1 trup :D:D dovedit matematic ! Ma duc acasa de la serviciu , voi reveni ... |
|
||||
|
||||
![]()
[quote=sophia;496521]Mai intai cred ca exista o confuzie aici:
suflet pereche - cred ca se refera mai degraba la persoana potrivita. Mai apoi exista aici doua probleme: - gasirea drumului potrivit in viata (casatorie, singuratate, manastire etc.) - gasirea partenerului potrivit A treia problema ar fi: este cu ajutor de la Dumnezeu sau nu. Multumesc de completare, Sophia, exact la aceste aspecte m-am referit!:)