Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.11.2008, 23:43:15
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Nu doresc sa fiu inteles gresit. Nu am indemnat si nu indemn ca omul sa fie lipsit de aceasta lucrare: a citi. Cititi cat mai mult. In cazul de fata, era vorba de carti cu caracter dogmatic interconfesional. Daca nu stapanesti cum trebuie propria marturisire de credinta, exista pericolul sa imprumuti invataturi care nu au corespondent in Scriptura si Traditie si sa ajungi la erezie. Exista un topic pe tema ce carti cititi, iar acolo am trecut multe carti laice. Asa ca nu ma impotrivesc cuvantului bine alcatuit si care aduce multa roada.
multam de intarire! Silverstar a inteles ortodoxia care "pune frana progresului", NIMIC MAI FALS!!!! Dar [COLOR=red]atat timp cat NU-TI CUNOSTI PROPRIA CREDINTA DIN CARE NE LAUDAM CA FACEM PARTE, nu poti "interconfesiona cu ABSOLUT NIMENI! [/COLOR][COLOR=black]Puterea satannei de a ne amagi este extrem de mare si o poate face mai ales prin ganduri![/COLOR]
Prin parerea de SINE, ca "io gandesc bine si imi sustin parerea"! Nicio alta dovada de MANDRIE mai mare nu exista in astfel de afirmatie! Nu-ti interzice nimeni nimic, PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SA IL FACA UN CRESTIN ORTODOX ESTE SA ISI CUNOASCA CREDINTA DE LA CEL MAI MIC LUCRU PANA LA CEL MAI SOFISTICAT SI GREU DE INTELES!!! In acest sens, ne dau secatntii exemplu care isi studiaza propriile dogme inca din prima zi a "nasterii" lor!!! si nu-i de mirare ca stiu SCRIPTURA PE DE ROST! Ne baga in buzunar pe noi ortodocsii la asta! Dar AVEM FAGADUINTA HARULUI, SI-L AVEM, PACAT CA NU STIM SA IL PRETUIM SI SA-L LUCRAM IN VIATA NOASTRA!!!
Reply With Quote
Vechi 20.11.2008, 06:18:04
silverstar's Avatar
silverstar silverstar is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
multam de intarire! Silverstar a inteles ortodoxia care "pune frana progresului", NIMIC MAI FALS!!!! Dar [COLOR=red]atat timp cat NU-TI CUNOSTI PROPRIA CREDINTA DIN CARE NE LAUDAM CA FACEM PARTE, nu poti "interconfesiona cu ABSOLUT NIMENI! 1.[/COLOR][COLOR=black][COLOR=green]Puterea satannei de a ne amagi este extrem de mare[/COLOR] si o poate face mai ales prin ganduri![/COLOR]
Prin parerea de SINE, ca "io gandesc bine si imi sustin parerea"! Nicio alta dovada de MANDRIE mai mare nu exista in astfel de afirmatie! Nu-ti interzice nimeni nimic, PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SA IL FACA UN CRESTIN ORTODOX ESTE SA ISI CUNOASCA CREDINTA DE LA CEL MAI MIC LUCRU PANA LA CEL MAI SOFISTICAT SI GREU DE INTELES!!! In acest sens, ne dau secatntii exemplu care isi studiaza propriile dogme inca din prima zi a "nasterii" lor!!! 2. [COLOR=green]si nu-i de mirare ca stiu SCRIPTURA PE DE ROST![/COLOR] Ne baga in buzunar pe noi ortodocsii la asta! 3. [COLOR=green]Dar AVEM FAGADUINTA HARULUI[/COLOR], SI-L AVEM, PACAT CA NU STIM SA IL PRETUIM SI SA-L LUCRAM IN VIATA NOASTRA!!!
[SIZE=3][COLOR=green]1. atunci ramai in puterea satanei... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]2. si in afara de Scriptura ce mai stii? [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]3. iluzii desarte... Tot ce ai, e aici, pe pamant...[/COLOR][/SIZE]
Vechi 20.11.2008, 08:07:53
ionela7 ionela7 is offline
Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Eu am citit cartile lui Steiner, nu chiar pe toate, sunt foarte multe dar in jur de 10 carti tot am citit. Am avut perioada mea "steinerista", imi placea tot ce citeam acolo. Scrierile lui sunt descriptive, descrie lumile nevazute iar pozitia lui in raport cu aceste scrieri este neutra. Este un punct de vedere in fond, nici rau, nici bun..... Am o singura remarca, genul asta de scrieri sunt destul de seci, la un moment dat iti trece uluiala initiala si devii incet incet plictisit. Ca sa fac o comparatie pot spune ca Filocalia este miscatoare, cuvintele sunt vii, raman undeva in suflet si amprenteaza. Au trecut 4-5 ani de cand am citit cartile lui Steiner si invatatura lor nu a lasat mai nimic in mine. Consider ca fiecare are dreptul sa se informeze, traim sub o ploaie de informatii si se cere formarea unui discernamant care nu apare singur, din senin. Inselarea vine chiar si din lipsa acestui discernamant. Razboiul care se duce acum pentru sufletul omului este mult mai subtil, nimeni nu se poate feri de tot, nimeni nu poate trai sub un clopot de sticla, vrem nu vrem unele informatii vin peste noi si suntem pusi in situatia de a le evalua. Invataturile false pot veni oricum, pot fi picurate in cantitate mica exact ca si o otrava in mancare. Discernamantul nu este usor dar cu rugaciune Dumnezeu il da tuturor.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2008, 08:25:20
Anca-Miha
Guest

Implicit

Ionela, clopotul de sticla de care vorbesti este rugaciunea neincetata. Ea singura ne poate feri de toate relele.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2008, 09:50:09
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ionela7 Vezi mesajul
Eu am citit cartile lui Steiner, nu chiar pe toate, sunt foarte multe dar in jur de 10 carti tot am citit. Am avut perioada mea "steinerista", imi placea tot ce citeam acolo. Scrierile lui sunt descriptive...
In sfarsit un raspuns de la cineva care a citit din autor. Asta asteptam, o parere subiectiva, simpla si la obiect.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2008, 10:03:51
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Prin parerea de SINE, ca "io gandesc bine si imi sustin parerea"! Nicio alta dovada de MANDRIE mai mare nu exista in astfel de afirmatie! Nu-ti interzice nimeni nimic, PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SA IL FACA UN CRESTIN ORTODOX ESTE SA ISI CUNOASCA CREDINTA DE LA CEL MAI MIC LUCRU PANA LA CEL MAI SOFISTICAT SI GREU DE INTELES!!!
De acord ca trebuie sa ne cunoastem mai intai credinta proprie, corect.

Dar ai tu ceva cu parerea de sine si cu mandria... :) Cum mai zicea si alcineva, nu donati sange, pentru ca s-ar putea sa cadeti in pacatul mandriei! Greseala!!! Asa si tu, nu cititi, ca va pandeste dracul mandriei... Nu, nu vad o gandire corecta aici; cand o sa vina gandul cel obraznic, atunci ne vom lupta cu el. Dar nu vad cum as putea eu sa ma laud ca am citit cateva biblioteci, ca stiu aia si ailalta, din moment ce mai nimic nu stiu de fapt!

Chiar daca "m-as limita" numai la teologia ortodoxa si as ajunge sa inteleg "CEL MAI SOFISTICAT SI GREU DE INTELES" lucru, atunci crezi ca n-o sa ma ispiteasca satana ca sunt mare smecher teolog? Ba da! Si asta inseamna sa nu parcurg literatura crestin-ortodoxa? Bineinteles ca nu.

E o mare arta sa stii a trai crestineste... Si cel mai greu e ca nu prea avem indrumatori in biserici care sa ne povatuiasca mereu si constant, in afara de cartile lasate mostenire de Sfintii Traditiei...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2008, 10:24:43
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
De acord ca trebuie sa ne cunoastem mai intai credinta proprie, corect.Dar ai tu ceva cu parerea de sine si cu mandria... :) Cum mai zicea si alcineva, nu donati sange, pentru ca s-ar putea sa cadeti in pacatul mandriei! Greseala!!! Asa si tu, nu cititi, ca va pandeste dracul mandriei... Nu, nu vad o gandire corecta aici; cand o sa vina gandul cel obraznic, atunci ne vom lupta cu el. Dar nu vad cum as putea eu sa ma laud ca am citit cateva biblioteci, ca stiu aia si ailalta, din moment ce mai nimic nu stiu de fapt!

Chiar daca "m-as limita" numai la teologia ortodoxa si as ajunge sa inteleg "CEL MAI SOFISTICAT SI GREU DE INTELES" lucru, atunci crezi ca n-o sa ma ispiteasca satana ca sunt mare smecher teolog? Ba da! Si asta inseamna sa nu parcurg literatura crestin-ortodoxa? Bineinteles ca nu.

E o mare arta sa stii a trai crestineste... Si cel mai greu e ca nu prea avem indrumatori in biserici care sa ne povatuiasca mereu si constant, in afara de cartile lasate mostenire de Sfintii Traditiei...

...nu am zis ca "NU e bine sa citim si alte carti", ba din contra, dar cand e vb de carti care nu sunt nici in clin nici in maneca cu ortodoxia, ci mai mult dezinformeaza sau aduce indoieli in suflletele oamenilor, atunci nu e bine, ci TREBUIE sa ne cunoastem credinta intru totul, apoi chiar de ne vine mandria, avem nadejdea Harului care o va scoate si putem sta ca stanca inaintea "furtunii"... dar atat timp cat nu ne citim Sf.Sriptura, Vietile Sfintilor, Filocaliile, Patericele si nu le impletim cu postul si rugaciunea cu lacrimi si metanii la pamant ( lacrimi fie de pocainta, fie de trairea rugaciunii, fie din umilinta, etc) nu putem spune ca putem sta impotriva "furtunii"! Amin!
Ca sa te poti "documenta" si din alte carti, trebuie sa ai credinta de "diamant"!!! ca sa nu te zdruncine dracul indoielii si sa cazi in necredinta!!! Asta este ispita noastra de azi! Ne pierdem in citit filosofii si psihologii si etc, dar nimeni nu mai practica Rugaciunea Inimii in scopul unirii tainice cu Hristos pt ajunge la indumnezeire sau sa se daruiasca complet lui Dumnezu (nu ma refer la calugarie) asa cum ne este porunca sa Il iubim pe Dumnezeu din Toata fiinta noastra, din toata PUTEREA noastra, din tot cugetul...
ce ne spune Dl Hs? "Cautati mai INTAI Imparatia Cerurilor si TOATE CELELALTE se vor adauga voua!" Asa e si cu cititul, sa cautam sa intelegem mai intai credinta noastra ortodoxa, sa ajungem la Trairea ei, apoi NU VOM MAI AVEA NEVOIE DE CITIT NIMIC ALTCEVA! pt ca SE SALASLUIESTE HARUL LUI DUMNEZEU IN NOI si atunci "nu mai traiesc eu ci Hristos TRAIESTE in mine!" AMIN!!!
Reply With Quote
Vechi 20.11.2008, 14:53:42
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
...nu am zis ca "NU e bine sa citim si alte carti", ba din contra, dar cand e vb de carti care nu sunt nici in clin nici in maneca cu ortodoxia, ci mai mult dezinformeaza sau aduce indoieli in suflletele oamenilor, atunci nu e bine, ci TREBUIE sa ne cunoastem credinta intru totul, apoi chiar de ne vine mandria, avem nadejdea Harului care o va scoate si putem sta ca stanca inaintea "furtunii"... dar atat timp cat nu ne citim Sf.Sriptura, Vietile Sfintilor, Filocaliile, Patericele si nu le impletim cu postul si rugaciunea cu lacrimi si metanii la pamant ( lacrimi fie de pocainta, fie de trairea rugaciunii, fie din umilinta, etc) nu putem spune ca putem sta impotriva "furtunii"! Amin!
Ca sa te poti "documenta" si din alte carti, trebuie sa ai credinta de "diamant"!!! ca sa nu te zdruncine dracul indoielii si sa cazi in necredinta!!! Asta este ispita noastra de azi! Ne pierdem in citit filosofii si psihologii si etc, dar nimeni nu mai practica Rugaciunea Inimii in scopul unirii tainice cu Hristos pt ajunge la indumnezeire sau sa se daruiasca complet lui Dumnezu (nu ma refer la calugarie) asa cum ne este porunca sa Il iubim pe Dumnezeu din Toata fiinta noastra, din toata PUTEREA noastra, din tot cugetul...
ce ne spune Dl Hs? "Cautati mai INTAI Imparatia Cerurilor si TOATE CELELALTE se vor adauga voua!" Asa e si cu cititul, sa cautam sa intelegem mai intai credinta noastra ortodoxa, sa ajungem la Trairea ei, apoi NU VOM MAI AVEA NEVOIE DE CITIT NIMIC ALTCEVA! pt ca SE SALASLUIESTE HARUL LUI DUMNEZEU IN NOI si atunci "nu mai traiesc eu ci Hristos TRAIESTE in mine!" AMIN!!!
Minunat raspuns!!
Ai spus un mare adevar George",totul ne este permis dar nu toate ne sunt de folos"(din Sfintii Parinti).
Reply With Quote
Vechi 05.01.2013, 22:13:13
carmen51 carmen51 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 19.02.2011
Implicit Buna

Eu cred ca ar trebui sa avem grija ce citim, pentru ca si cuvintele au energia lor si citind ceva vom fi influentati sufleteste, fie ca ne dam seama sau nu. acele carti nasc ganduri, idei..de ce sa ne bagam singuri in gheara celui rau..pana la urma nu ni se cere sa stim ce e gresit...ci ce e bine! sa nu ne pierdem timpul
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 10:47:42
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Credeti ca este periculos sa citim din acest autor? Am rasfoit in librarie cateva din cartile sale si par interesante... Bineinteles ca ceea ce spune el este departe de Ortodoxie, dar nu stiu daca asta trebuie sa ne impiedice sa aflam si alte opinii tangente cu crestinismul sau alte religii. La fel si cu citirea apocrifelor, sa fie pacat sau nu sa ne uitam prin ele, de curiozitate?

Multam de sfaturi.
Depinde ce inseamna 'opinii tangente' si depinde de efectul lor asupra ta - f. greu de auto-evaluat, indiferent cata incredere de sine ai la capitolul asta.
Chiar si ispita de a citit astfel de lucruri arata ca poate, in sistemul tau spiritual, ceva scartie - si nu cred ca e bine sa adancesti problema.

Tine minte ca in cel mai fericit caz sunt filosofii omenesti, in cel mai nefericit - nascociri diabolice pentru a-l departa pe om de calea Adevarului.

Despre curiozitate, se zice ca ar fi omorat candva o pisica (sau mai multe?).
Probabil nu e singura paguba facuta.