Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.11.2011, 15:53:38
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria40 Vezi mesajul
Pe mine si Psalmul 108 ma sperie cand il citesc.
La Molifte n-am participat niciodata . Pe mine ma trec fiori reci si la dezlegarile dupa Sfantul Maslu. Sa ne pazeasca Dumnezeu de asa ceva!
Ma crucesc cand ii aud pe unii ca vor sa participe din curiozitate! De fapt asta-i natura umana, nu stiu de ce ma mir.
Parintele Arsenie Boca si nu numai, recomanda crestinilor sa nu citeasca psalmii de blestem ca mare paguba au. Acesti psalmi fie sunt sariti, fie inlocuiti cu altii(eu ii inlocuiesc cu ps 50).
Noi nu avem puterea si pregatirea sa certam, sa blestemam diavolul. Multi vorbesc cu usurinta, fara sa aiba nici cea mai vaga idee de ce inseamna asta.

.
Vechi 29.11.2011, 16:28:55
maria40's Avatar
maria40 maria40 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: Arad
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Parintele Arsenie Boca si nu numai, recomanda crestinilor sa nu citeasca psalmii de blestem ca mare paguba au. Acesti psalmi fie sunt sariti, fie inlocuiti cu altii(eu ii inlocuiesc cu ps 50).
Noi nu avem puterea si pregatirea sa certam, sa blestemam diavolul. Multi vorbesc cu usurinta, fara sa aiba nici cea mai vaga idee de ce inseamna asta.

.
Eu nu ii citesc special pe acestia ci am citit o catisma pe zi dupa cum mi-a spus duhovnicul si normal ca sunt si psalmii de blestem acolo.
L-am intrebat pe duhovnicul meu si mi-a spus ca pot sa-i citesc.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2011, 17:54:41
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Stiu ca nu aveti nevoie de parerile mele dar observ ca discutiile de pe acest thread sunt in general documentate, vorbitorii in cunostinta de cauza, si in general discutia este folositoare .
Parerea mea , isvorita din invataturile batrinilor bisericii :
- slujbele Sf. Vasile cel Mare nu sunt dintre cele regulate , nu se savirsesc ritmic ci din contra cu totul si cu totul in mod special;
- pt. viata fireasca , normala, a crestinului sunt suficiente sf. liturghie, sf. maslu , spovedania si impartasirea ritmica,
- minastirile in care se savirsesc aceste molitve au o explicatie , pt. care fac aceasta, absolut binecuvintata (in sensul de ingaduita, poruncita, pusa sub ascultare sau traditional prin porunca vreunui staret ancestrat).
- savirsirea pe termen lung a acestor molitve , chiar si in minastiri, ca un obicei , duce la ispitiri si intimplari dintre cele mai neplacute . Cunosc 2 minastiri in care se savirseau aceste molitve in mod regulat (vinerea dupa liturghie si maslu) chipurile sa vina in intimpinarea crestinilor,si care au dat peste nenorociri multiple.
La una dintre ele , staretul , atent si sesizind aceste intimplari (asa ajunsesera incit asteptau ingroziti sa vada ce nenorociri se mai intimpla in minastire si dupa ultima vinere in care se faceau blestemele) a cercetat mai multi pustnici din muntii Vilcei si in cele din urma a renuntat sa mai faca molitvele moment in care au incetat si nenorocirile .
In cea de a doua minastire staretul continua in mod curent aceasta slujba dar aici tot timpul obstea este in schimbare , apar mereu scandaluri intre calugari , pleaca calugari vechi si vin altii noi, minastirea este sparta si furate (de nenumarate ori) odoarele donate la icoana Maicii Domnului, parintele staret (om la 48-50 de ani)a fost tirit in mai multe scandaluri televizate cu subiecte dintre cele gretoase, s.a.m.d.

Eu insumi , vazind aceste intimplari si asocieri de intimpalri am cercetat parinti imbunatatiti din tara (cu ocazia pelerinajelor facute) si am ajuns la concluzia ca molitvele nu sunt o slujba curenta a bisericii ci doar exceptia, ultima arma de lupta pt. cazurile dovedit deosebite de ,,boala" si ca pt. participarea la ea iti trebuie , tie ca vietuitor crestin, o pregatire deosebita !
Cei care au curaj si o fac cum considera ei de cuviinta ... este doar treaba lor ! Vorba aceea : atunci cind treci pe linga o curte si vezi inauntrul ei 4-5 haldei de ciini , pai nu te duci la gard si incepi sa ii hirii, sa ii agiti , sa ii stirnesti asa din senin , ci doar daca cumva vreunul scapa si vine la tine sa iti faca rau abia atunci incepi sa te lupti cu el !
Vechi 29.11.2011, 18:15:12
Annyta
Guest

Implicit 1 ianuarie

Totusi, dupa Sf liturghie din ziua de 1 ianuarie a fiecarui an, la biserica unde merg eu (si stiu ca si la altele) se citesc aceste molifte.
Faptul ca se citesc doar o data pe an le face sa fie mai putin "periculoase" in sensul de "efecte secundare" negative?
Reply With Quote
Vechi 29.11.2011, 18:51:07
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Implicit

In mod normal molitfele Sf. Vasile cel Mare NU se citesc oricum si oricand si cu siguranta NU pentru orice indispozitie, citirea lor in ziua de pomenire a sfantului fiind doar un obicei local, acestea citindu-se asftel doar in BOR, nici intr-o alta Biserica Ortodoxa locala necitindu-se de ziua sfantului, mai mult pentru citirea acestora trebuie o pregatire speciala, atat din partea preotului cat si din partea celui care doreste sa-i fie citite, desi nu vad rostul citirii molitfelor in cazul unor persoane care nu sunt demonizate. Cat despre psalmii de blestem, acestia pot fi cititi, caci nimeni nu-i citeste pentru a blestema pe cineva, iar cine o face PACATUIESTE, iar acesti psalmi spun sfintii parinti ca nu sunt tocmai psalmi de blestem ci fac referire la Iuda.
Vechi 29.11.2011, 20:55:12
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Daca ma doare capul nu iau acelasi tratament care il ia unul care are meningita.
Una e situatia omului indracit, in care se cuibaresc zeci, ca sa nu zic mii de draci, alta e situatia omului care se lupta cu patimile si pacatele sale, stiind ca fiecare pacat are resonsabil un drac. Asadar cate pacate, atatia draci.

Sfantul maslu este insotit de obicei de rugaciuni de dezlegare, nu de blestem(cum sunt cele ale sfantulu Vasile cel Mare si ale Sfantului Ioan Gura de Aur)
Consider total nepotrivit sa slujesti Sfantul maslu impreuna cu molitfele Sfantului Vasile unui om bolnav de cancer sau de osteoporoza.
Si credeti-ma , molitfele Sf Vasile nu au rolul de a ma smeri, ci de a ma infricosa. Il auzi pur si simplu pe diavolul cum urla in chip de soarece, leu, pisica, porc, caine, lup....precum si:"Am sa te inghenchez , ortodoxule"si "Nu va suport ortodocsilor! pe voi si slujele voastre lungi! am sa va aranjez!" Infricosator!
Molitfele Sfantului Vasile se fac, asa cum am mai spus ,oamenilor indraciti!.
Ma gandesc ca puteti face deosebirea intre un om care este cuprins de patimi si un indracit.
E ca asemenarea intre o tuse si un TBC. Trebuie sa recunoastem ca nu e acelasi lucru, prin urmare nu luam acelasi tratament.
Imi cer iertare! Nu vreau sa supar pe nimeni. Iar acesta chiar nu e un subiect pentru care sa facem taraboi. Incercam doar sa ne spunem fiecare punctul lui de vedere, urmand ca ceilalti sa inteleaga exact ceea ce li se potriveste in situatia lor.
Eu am ajuns acolo fiindca am citit foarte multe despre acea icoana facatoare de minuni. Imi doream sincer sa ajung acolo si am hotarat (impreuna cu cineva de aici de pe forum care mai fusese) sa merg si eu. Ce-am gasit a depasit cu mult ceea ce mi se povestise prin oras de catre cei care mai fusesera. Era atata lume ca nu puteai sa nu te intrebi daca nu cumva societatea noastra este cu adevarat bolnava. Pentru ca din pacate, marea majoritate a celor prezenti nu-mi faceau impresia ca inteleg ce-i aceea o sfanta liturghie. Unii mergeau acolo pentru examene (studentii in mod deosebit) altii pentru conflicte cu legile statului, cu vecinii sau cu fratii, altii pentru boli grave, iar altii ca sa faca si ei un ban "cinstit".
In ciuda aglomeratiei, nici n-am simtit cand am ajuns la Sfanta icoana, cand impins din spate, cand fiindca cei din fata mea nu mai voiau sa astepte. De acolo si pana la staretul care binecuvanta in usa Sfantului Altar, mai era 1,5 m. Si asa am decis sa vreau si eu. Dar Dumnezeu a fost de alta parere. Cand aproape sa-mi vina randul, s-a produs o invalmaseala cu cineva si am ajuns ceva mai in spate. Apoi, cand mai aveam doar o persoana, Parintele a decis sa se intrerupa pentru sfintele slujbe, urmand sa binecuvinteze dupa aceea. Nu eram hotarat sa raman, dar intr-un fel nu eram chiar singur si deci trebuia sa astept sa ne intoarcem acasa asa cum am si venit. Dupa slujbe, m-am asezat din nou, cuminte, sa-mi vina si mie randul la Parintele-staret, si din nou, cand mai aveam vreo trei persoane, a venit un parinte-calugar care - vrand sa faca ordine, a rearanjat multimea intr-un mod cu totul jenant. Asa m-am pomenit penultimul din coada. In prima faza m-am tulburat, considerand ca nu-i drept, dar mai apoi am inteles ca Dumnezeu imi tot spune ca nu-i nevoie de acea binecuvantare, mai ales ca pe parinte nu-l interesa nici daca faci vreo pravila sau vreun canon, nici daca esti spovedit la zi la duhovnicul tau preot mirean sau de manastire... El dadea la toti acelasi canon, deloc simplu si iti cerea sa revii de inca un numar de ori, ceea ce mi se parea oarecum ciudat. Dar, am inteles ca era un Parinte care se spovedea regulat la Sf. Munte Athos si extrem de incercat un ultimul timp de tot felul de nenorociri. Si inca un lucru ciudat, TOTI acei monahi erau extrem de tineri si probabil destul de inconstienti de pericolul la care se expuneau. In concluzie, desi eram bulversat in primul moment, am parasit manastirea cu gandul ca stie Dumnezeu mai bine ce-mi trebuie si ca de fapt imi atinsesem scopul pentru care plecasem de-acasa. Restul nu conta.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2012, 16:38:52
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Exclamation

O precizare bine venita publicata astazi :
Folosirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în cult:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...932#post491932
Vechi 02.01.2013, 18:23:54
manuelaa manuelaa is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.01.2013
Thumbs up Moliftele Sf. Vasile cel Mare, motiv de teama in B.O.R.

http://ortodoxliber.wordpress.com/20...eama-in-b-o-r/

de acord cu OmuBun
Reply With Quote
Vechi 02.01.2013, 18:35:04
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Ai zis-o!
Citește hotărârea Sfântului Sinod, înțelege-o și apoi te așteptăm să o dezbatem.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2013, 19:40:28
myself00 myself00 is offline
Banned

Data înregistrării: 10.03.2012
Locație: Câmpulung muscel
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru myself00
Implicit

Citat:
În prealabil postat de manuelaa Vezi mesajul
Adică? Sunteți sau nu, de acord suprimării moliftelor.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
moliftele sf Vasile cel Mare The_Fallen Rugaciuni 93 16.03.2014 16:25:47
Articolul de pe site: Moliftele Sf.Vasile sophia Intrebari utilizatori 77 04.01.2013 15:33:56
Moliftele Sfantului Vasile Cel Mare Templier Knight Sfinti Parinti (Patrologie) 12 27.08.2012 11:53:03
Moliftele sf vasile se pot citi de orice preot? ingerul_pazitor Generalitati 46 15.12.2011 17:43:48
Moliftele Sf Vasile rafella Generalitati 6 15.07.2010 13:16:52