![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
În stuații de viață și de moarte și în lipsa preotului ortodox, da, putem boteza cu apă sau că pămînt care conține inevitabil puțină apă "în numle Tatălui și al Fiului și al Sfîntului Duh" de trei ori. Aceste cazuri sînt cu totul excepționale. Dacă nu e de față un preot ortodox, da, putem să ne mărturisim unii altora păcatele pentru a primi iertarea. Chiar la Iacov 5, 16 scrie: "Mărturisiți-vă deci unul altuia păcatele și vă rugați unul pentru altul, ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." Cunosc acea întîmplare cu corabia lovită de furtună care stătea să se scufunde. Oamenii au înțeles că urmează să moară curînd și s-au spovedit unii altora. Unul singur a scăpat dintre toți agățîndu-se de un lemn. Aceluia i-au fost arătate sufletele celorlalți care s-au ridicat la Cer în formă de porumbei albi și i-a părut rău că nu a fost luat și el. Dar iată că a trăit ca noi să știm că ne putem mîntui astfel chiar și în ultimele minute ale vieții în absența preotului. Chiar și singuri de am fi rătăcind prin pustiuri în vreme de prigoană, rugăciunea particulară rostită cu credință ne poate mîntui. Păcatele pot fi iertate și prin rugăciunile zilnice, dacă avem convingerea că este așa. Știu asta din Filocalie de la Sfîntul Ioan Carpatul, din Pelerinul rus și de la Sfîntul Ioan Gură de Aur. Am dat undeva mai demult și trimiterile. Păi trebuie să cunoaștem aceste lucruri cu care putem schimba un suflet mîntuindu-l pentru eternitate.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce veti face voi cand vor veni acele vremuri de pribegie? | adelin | Despre Biserica Ortodoxa in general | 157 | 23.09.2010 16:12:48 |
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? | sophia | Mari Duhovnici si predicile lor | 5 | 09.01.2010 23:13:44 |
De ce 25 Decembrie? | Andie | Teologie si Stiinta | 23 | 19.01.2009 01:38:20 |
16 - 22 decembrie | laurschepsis | Stiri, actualitati, anunturi | 11 | 20.12.2008 04:59:41 |
|