Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.12.2012, 23:27:55
Andra_07 Andra_07 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Eu nu beau niciodata alcool, de exemplu. Nu beam nici in adolescenta, nici acum. Si motivul principal pentru care nu ma ating de alcool, nu este unul crestin. Motivul este de ordine etica personala. Mama mea nu bea niciodata alcool si am vazut asta la ea de cand eram micuta. De asemenea, ea mi-a explicat ca o domnisoara sau o doamna trebuie sa se respecte, pentru a fi respectata si de catre barbati. De aceea eu nu beau, nu injur si am avut dintotdeauna un comportament decent.
Eu consider ca astfel de exemple sau astfel de modele lumesti, ne pot ajuta sa intelegem mai bine modelele crestine. Degeaba ii zici unui adolescent ca Dumnezeu considera pacat sa bei, sa fumezi, sa faci sex etc. Nu va intelege aceste principii crestine de la inceput. Mai bine ii dam un exemplu lumesc. Problema este ca foarte multi parinti nu simt ca au integritatea necesara pentru a se da drept exemplu.
Cum poti spune ca tata fiului tau sa nu bea, daca tu la fiecare onomastica bei cu prietenii pana dimineata? In final totul se reduce la o chestiune de exemplu moral si etic. Daca esti capabil sa-l oferi si altii te pot urma.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 09:19:14
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andra_07 Vezi mesajul
In final totul se reduce la o chestiune de exemplu moral si etic.
Corect! Desi exista riscul sa esueze, totusi este cea mai sigura metoda.
(bine ai revenit pe forum)
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 11:52:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de UNNOOM Vezi mesajul
Corect! Desi exista riscul sa esueze, totusi este cea mai sigura metoda.
(bine ai revenit pe forum)
Multumesc :) Asta e opinia mea. Daca vrei de exemplu sa incerci a o determina pe fiica ta sa se marite virgina, ar trebui tu ca mama sa fi facut acelasi lucru. In loc sa o pui sa citeasca Biblia si sa-i spui continuu pasaje din Biblie, mai bine spune-i sincer ce-ai castigat din acest lucru. Cum ti-a fost de folos, lumeste vorbind, ca te-ai maritat virgina. Sunt mai multe sanse ca fata sa inteleaga si sa ia aminte decat sa-i tii o predica religioasa. Acelasi lucru se poate aplica si la baieti. La fel si cu celelalte vicii: bautura, fumatul.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 23:54:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Cum ti-a fost de folos, lumeste vorbind, ca te-ai maritat virgina.
Prin comparatie cu ce alta experienta personala..?
Vechi 14.12.2012, 00:03:33
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Prin comparatie cu ce alta experienta personala..?
Prin comparatie cu alte femei care nu s-au maritat virgine. Care a fost avantajul tau ca femeie in casnicie ca te-ai maritat virgina. Fara predici, fara citate din Biblie, fara trimis la preot pentru confirmare. Lumeste vorbind, sa poti argumenta cum te-a ajutat fata de alte persoane. Consider ca o mama care reuseste sa ofere o explicatie coerenta si valida din punct de vedere al realitatii inconjuratoare, are mult mai multe sanse sa-si indrepte fiica, catre calea cea buna. Aruncand cuvinte din carti, fie ele si din Biblie, nu cred ca ai puterea de a convinge o tanara rebela de 16-17 ani sa nu se culce cu iubitul ei.
Ati fi surprinsi ca mai mult efect au argumente de genul:
-poti lua o boala cu transmitere sexuala
-poti ramane gravida
-poti prinde o anumita sensibilitate genitala, de exemplu anexita.
-poti sa te trezesti cu probleme de genul: rana pe col uterin.

La final o intrebare de genul: "Crezi ca esti pregatita sa-ti asumi toate aceste responsabilitati de pe acum?" s-ar putea sa aiba un efect mult mai benefic decat o prelegere religioasa.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2012, 00:11:49
Senior Member

Implicit

Concret va zic ca eu am o verisoara de 16 ani, care este foarte atasata de mine. Imi povesteste absolut orice, iar mamei ei nimic. In urma cu cateva luni, avea un iubit si mi-a zis ca s-a gandit sa se culce cu el. Si el ii propusese asta. M-a intrebat ce parere am, adaugandu-mi ca maica-sa ii spune sa se marite virgina ca asa e bine, dar ca ea nu da doi bani pe parerea maica-sii si nici n-o intereseaza principiile crestine. I-am expus foarte franc toate situatiile din postarea anterioara mult mai deschis si mai detaliat. Plus ca i-am spus ca un baiat cu bun simt n-ar trebui sa o preseze de pe acum cu treaba asta (erau impreuna de vreo 3 luni). M-a ascultat cu atentie si a aprobat ceea ce i-am spus.
Dupa cateva zile mi-a zis ca s-a gandit si ca am dreptate, ca nu este pregatita inca, sa-si inceapa viata sexuala. In timp a realizat ca flacaul nu era chiar un print fermecat si s-au despartit, multumindu-mi pentru sfaturi.
Chiar credeti ca daca ii citeam din Biblie ar fi inteles ceva? Eu chiar i-am expus realitatea, adevarul, nimic ascuns, nimic idealizat. Fata a inteles mesajul transmis si l-a insusit. Nu a facut asta pentru ca i-am spus eu sau pentru ca sunt vara-sa mai mare, ci pentru ca s-a convins singura ca am dreptate.
E bine sa fi deschis la minte cu adolescentii si sa vorbesti sincer cu ei despre orice subiect. Sper sa raman la fel si ca mama (cand voi ajunge).
Reply With Quote
Vechi 14.12.2012, 00:41:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Prin comparatie cu alte femei care nu s-au maritat virgine. Care a fost avantajul tau ca femeie in casnicie ca te-ai maritat virgina. Fara predici, fara citate din Biblie, fara trimis la preot pentru confirmare. Lumeste vorbind, sa poti argumenta cum te-a ajutat fata de alte persoane.
Daca e naiva, credula si ascultatoare, prin firea si educatia care a primit-o, s-ar putea sa ia discursul de bun.
Daca nu, s-ar putea sa se gandeasca ca legatura intre succesul tau si esecul altora, nu este neaparat virginitatea.

Ba chiar ti-ar putea da peste nas cu personaje care nu s-au maritat virgine si o duc bine mersi, ba chiar dau cu tifla altora care au facut 2 facultati si n-au calcat in discoteca in viata lor si abia daca reusesc sa se mentina pe linie de plutire.

Citat:
Consider ca o mama care reuseste sa ofere o explicatie coerenta si valida din punct de vedere al realitatii inconjuratoare, are mult mai multe sanse sa-si indrepte fiica, catre calea cea buna.
Nu subestima nici puterea de convingere a proastei educatii care se gaseste din plin in jur.

Citat:
Aruncand cuvinte din carti, fie ele si din Biblie, nu cred ca ai puterea de a convinge o tanara rebela de 16-17 ani sa nu se culce cu iubitul ei.
Depinde ce cuvinte ai mai aruncat pana la aia 16-17ani si depinde ce a insemnat pentru ea Biblia pana la aia 16-17 ani.

Citat:
Ati fi surprinsi ca mai mult efect au argumente de genul:
-poti lua o boala cu transmitere sexuala
Mami, folosim prezervativ.
Mami, mi-a spus ca eu sunt prima, si nu se culca cu altele, eu il iubesc si il cred.

Citat:
-poti ramane gravida
Mami, iau anticonceptionale.
Mami, exista avortul (argumenteaza ca avortul e rau, fara sa folosesti Biblia)

Citat:
-poti prinde o anumita sensibilitate genitala, de exemplu anexita.
Mami, ma protejez.
Mami, prietenul meu este si el virgin (era).
Mami, prietenul meu e sanatos si fidel (da, sunt sigura, ne iubim!)

Citat:
-poti sa te trezesti cu probleme de genul: rana pe col uterin.
De la ce? O femeie casatorita nu poate avea aceeasi problema?

Citat:
La final o intrebare de genul: "Crezi ca esti pregatita sa-ti asumi toate aceste responsabilitati de pe acum?"
Da mami, desigur, doar am educatia sexuala bine pusa la punct!

Citat:
s-ar putea sa aiba un efect mult mai benefic decat o prelegere religioasa.
Decat o prelegere religioasa la o persoana semi-atee?
Categoric, aceeasi frectie la picior de lemn.
Vechi 14.12.2012, 00:48:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Concret va zic ca eu am o verisoara de 16 ani, care este foarte atasata de mine. Imi povesteste absolut orice, iar mamei ei nimic. In urma cu cateva luni, avea un iubit si mi-a zis ca s-a gandit sa se culce cu el. Si el ii propusese asta. M-a intrebat ce parere am, adaugandu-mi ca maica-sa ii spune sa se marite virgina ca asa e bine, dar ca ea nu da doi bani pe parerea maica-sii si nici n-o intereseaza principiile crestine. I-am expus foarte franc toate situatiile din postarea anterioara mult mai deschis si mai detaliat. Plus ca i-am spus ca un baiat cu bun simt n-ar trebui sa o preseze de pe acum cu treaba asta (erau impreuna de vreo 3 luni). M-a ascultat cu atentie si a aprobat ceea ce i-am spus.
Dupa cateva zile mi-a zis ca s-a gandit si ca am dreptate, ca nu este pregatita inca, sa-si inceapa viata sexuala. In timp a realizat ca flacaul nu era chiar un print fermecat si s-au despartit, multumindu-mi pentru sfaturi.
Si chiar esti convinsa ca daca tipul era mai versat si mai insistent, nu-i dadea peste cap toate retinerile?

Facem un mic pariu ca nu se marita virgina?
Mai mult, sunt 80% sanse ca majoratul sa nu o prinda virgina?
Si aia 20% nu tin de vointa ei, ci de sansa de a nu da peste un tip care fie determinat sa o bage in pat.

Citat:
Chiar credeti ca daca ii citeam din Biblie ar fi inteles ceva?
La educatia care o are, categoric nu.
Si e cam tardiv si dificil sa schimbi ceva acum.
In orice caz, nu repede.

Citat:
Eu chiar i-am expus realitatea, adevarul, nimic ascuns, nimic idealizat. Fata a inteles mesajul transmis si l-a insusit. Nu a facut asta pentru ca i-am spus eu sau pentru ca sunt vara-sa mai mare, ci pentru ca s-a convins singura ca am dreptate.
Sau poate pentru ca tipul s-a plictisit de ea si retinerile ei (chiar asa temporare) si a cautat o alta prada mai usoara si poate chiar mai apetisanta.

Citat:
E bine sa fi deschis la minte cu adolescentii si sa vorbesti sincer cu ei despre orice subiect. Sper sa raman la fel si ca mama (cand voi ajunge).
Sigur. E cool. Atat timp cat aparent lucrurile merg ca unse.
Stai sa vezi cand iei contact cu realitatea cat de fain o sa fie.
Adica gen "varamea ajuta-ma sa fac un avort fara sa afle mama".
Vechi 14.12.2012, 00:51:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
La biserica merg (cu ajutorul lui Dumnezeu) de 7 ani, si nu am gasit nimic. Si am mai spus, doar nu merg la biserica la agatat. Cred ca daca as gasi o fata draguta, buna crestina etc. si as incerca sa ma "dau" la ea, va dati seama ce dezgust ar apuca-o. Ar zice: "uite-l si p'asta, a venit sa agate la biserica". Penibil!
Si ai observat macar daca vin si fete pe acolo?
Sau sunt toate femei gen 40+.
Vechi 14.12.2012, 01:13:05
Senior Member

Implicit

Si daca le citezi tinerilor numai din Biblie o sa spuna despre tine ca parinte, prietenilor ca esti un incuiat/a si n-are ce discuta cu tine. Daca insisti cu virginitatea pana la nunta, s-ar putea sa-i pierzi toata increderea si sa nu-ti povesteasca nimic din ceea ce face. Sunt atatia tineri care sunt bombardati acasa de parinti cu predici, iar copiii nu le mai zic nimic din ceea ce fac. Asa ajungi ca parinte sa crezi ca fiul sau fiica ta e painea lui Dumnezeu, dar de fapt sa fie exact opusul. Si eu am fost adolescenta si stiu clar cum se proceda. Erau fete care dupa scoala se duceau la iubit si-si faceau de cap si acasa mama credea ca facut teme sau proiecte.
Eu sincer cred ca e mult mai ok sa ai discutii deschise cu copilul acasa despre orice subiect, sa-l faci sa inteleaga niste principii in mod logic si etic, nu doar sa-i arunci niste predici din Biblie. Daca copilul are incredere in tine si totusi va calca stramb, vei putea reactiona. Chiar si in cazul de a ramane gravida, Doamne fereste. Sunt atatea tinere care au facut avort si parintii habar n-au ca au ramas gravide. In schimb daca tu ca parinte esti la curent, o poti ajuta. Ok, a ramas gravida, faptul e consumat. Trebuie sa-ti asumi si tu ca parinte responsabilitatea asupra copilului tau si asupra copilului care se va naste din ea.
In niciun caz nu aprob sa se intemple asta, de aceea tot spun ca e bine sa discuti cu copilul inca de mic aspectele acestea. Dar si in cazul in care se intampla, e mai bine sa ai o fiica ce are increderea sa-ti marturiseasca asta decat una care sa avorteze pe la un macelar si cine stie ce sa mai pateasca.
Legat de toate aspectele cu protectia, posibilitatea de a ramane gravida sau de a da peste vreo boala, nu vroiam sa spun ca nu exista solutie. Dar punandu-i in evidenta fetei ca aceste probleme sunt inevitabile, ii arati ca viata sexuala implica foarte multe responsabilitati. In multe cazuri, fetele se panicheaza si dau inapoi de la initiativa de a o incepe. Da, cum ai spus tu, e posibil sa fie doar o amanare si sa nu se concretizeze cu o casatorie curata.
Dar sincer, e de preferat sa faca pasul asta mai tarziu, sa fie cu capul pe umeri si perfect responsabila, decat la 15 ani. Pana la urma, n-o sa stai la fundul ei toata viata sa vezi ce face si cu cine.
Daca te vede ca esti deschisa ca mama, vei putea veghea mult mai bine si o vei putea indruma mult mai usor.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mai este martisorul la moda? alexdu Generalitati 14 29.08.2015 08:53:45
Daruri de la sfinti ptr copiii cuminti lore86 Nunta 19 19.12.2012 23:17:02
Dragobetele saruta fetele shakalu1 Intrebari utilizatori 0 25.02.2010 18:02:17
Care va fi moda de anul acesta? Anca-Miha Generalitati 55 01.02.2009 07:11:19