![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
In asemenea situatie eu personal am mancat ce mi s-a pus in farfurie. M-am uitat pe masa, nu era mai nimic de post, in afara de niste broccoli fiert; si acela cu un sos cu unt...
Am apreciat mancarea spre bucuria gazdei si am reluat postul dupa ce am plecat. Fiind catolici, ei nu stiau de postul nostru ortodox. Nu le putem cere asa ceva. Ziua sotului meu cade in Postul Sfintei Marii; ziua nepotului in Postul Mare... De fiecare data tin minte sa spovedesc faptul ca am mancat o felie de tort. Nepotelul imparte fiecaruia din tortul lui. Cum sa il refuz?!? |
|
||||
|
||||
![]()
Raoul, atunci intreaba-l pe parintele tau cum sa procedezi in aceste situatii.
|
||||
|
||||
![]()
O sa il intreb, insa in timpul saptamanii nu am cum sa dau de sfintia sa. Cert e ca in anumite situatii speciale mi-a dat si anumite derogari...
PS catolicii nu tin post?? :| |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu zic ca a fost mai bine,decat stanjenitoarea prezenta a celui care sta la masa si refuza din toate... Este cosmarul fiecarui om de bine,care face invitatii la masa,ca musafirii sa nu serveasca nimic.Este frustant.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pana la urma, e si o parte didactica in actul postirii, in mod constient sau nu.
|
||||
|
||||
![]()
Ce legatura are cu ce vedem la altii? Eu nu am vazut la nimeni ca posteste, doar la o bunica de care nu eram deloc apropiat, si care s-a mutat la Domnul cu mult inainte de a incepe eu sa postesc. In rest, niciun exemplu, nici mers la biserica, nimic.
In schimb am avut exemple de alcoolism, fumat si asa mai departe. Ce, asta insemna ca am devenit alcoolic?? Iar de fumat nu am tras niciun fum macar in toata viata mea. Deci treaba e relativa. Depinde de fiecare persoana in parte. Nu toti care se uita la filme horror devin psihopati si criminali, precum nu toti care merg la biserica sau tin un post nu devin sfinti. Pana la urma fiecare face ce vrea in viata, de ce i-ar copia pe altii? Plus ca mandria ii impinge pe multi sa nu se conformeze standardelor altora. Ceea ce vezi in jurul tau te poate influenta cand esti mic, la varste fragede. Dar apoi... e frectie la piciorul de lemn. Va invidiez pe cei care de mici ati fost crescuti in spiritul crestin :) |
|
||||
|
||||
![]()
Sa stii, Raoul, ca am colegi carora le pare rau ca ai lor nu au fost credinciosi practicanti. Sunt tineri care tin post, desi ai lor nu tin. Si am o buna prietena careia ii pare rau ca ai ei nu au fost oameni mai tari in credinta si cu stiinta de carte, incat sa ii insufle varei ei valorile ortodoxiei, astfel incat sa nu trebuiasca sa se duca la protestanti. Si cred ca e dureros si rusinos ca acesti copii sa fie pusi in situatia de a le reprosa parintilor ca nu le-au acordat si invatatura crestineasca si sa fi aflat de Hristos si de Biserica Lui de te miri unde, mai putin de la cei de la care trebuia.
Conteaza extrem de mult mediul in care te afli, mai ales in perioada de formare. Nu suntem izolati, ne ajutam sau ne impriedica unii pe altii in calea mantuirii. Plus ca e o ilustrare a vorbei care zice ca, daca vrei sa ajuti pe cineva, mai intai trebuie sa te imbunatesti pe tine. Tu ar trebui sa ii multumesti Domnului ca te-a pazit sa nu te pervertesti in acel mediu. Sa stii ca nu e doar meritul tau ca ai ramas integru pe langa acei oameni :).
|
||||
|
||||
![]()
Cu siguranta, am toata nadejdea si stiu ca NU e meritul meu. De aceea trebuie sa multumesc in fiecare zi Domnului ca s-a milostivit de mine si nu m-a lasat in fundul prapastiei, unde odinioara zaceam. Diavolul si acum ma mai "cauta", inca nu i-a trecut ura. Nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu... Dar cum spuneam, multumesc lui Dumnezeu ca m-am mai trezit din amorteala, insa mai am inca drum lung pana la limanul linistit al mantuirii!
Si mie imi pare rau ca ai mei (dar si altii) nu sunt credinciosi practicanti, dar ce vrei sa le fac? E treaba lor, ei vor trage, nu eu... Fac doar ce tine de mine, mai mult nu pot. |
|
|||
|
|||
![]()
Nici ai mei nu sunt practicanti din pacate, nci familia "sotului", nu tin posturile, gasesc tot felul de activitati de facut duminica chiar pe timpul Sfintei Liturghii, cateodata. Dupa acesti 2-3 ani de framantari am ajuns la concluzia ca nu e bine sa ma cert cu ei. Probabil ca daca as incerca sa le explic ca la Sfanta Liturghie ne intalnim cu Hristos ar zice ca am luat-o razna. Si acum ma intristez cand ma gandesc ca poate iar imi vor strica postul si chiar sarbatoarea Craciunului, dar am observat ca atunci cand vreau sa fac ceva in acest sens (sa merg la o anumita sarbatoare, de exemplu, sa comemorez pe cineva, etc) si nu stiu daca voi avea loc de intors, Il rog pe Dumnezeu sa ma ajute sa indeplinesc ce mi-am propus, si daca El considera de cuviinta ma poate ajuta. Uneori, daca esti foarte credincios, si daca vrea si Dumenzeu asta, se poate chiar ca oamenii ceilalti sa isi schimbe atitudinea, sau poate atitudinea ta pe care o afisezi e cea care ii face sa te vada si sa se comporte altfel cu tine.
Nu are nici un rost sa intri in polemici si contradictii cu cei mai putin credinciosi, nu vei face decat sa ii iversunezi impotriva ta si chiar sa iti zdruncine convingerile. Parintele Arsenie Boca spunea undeva ca numai prin felul nostru de traire duhovniceasca ii putem convinge pe ceilalti ca Dumnezeu exista. Acum poate fiecare dintre noi terbuie sa gasim care e la momentul potrivit, atitudinea potrivita. Si nu ar trebui sa ne intristam cand suntem "prigoniti" pentru credinta noastra, nu a zis Mantuitorul "fericiti veti fii cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni"??? |
|
|||
|
|||
![]()
Poate nu e cazul. Eu stiu indivizi care au fost indoctinati de mici cu "practicarea" crestinismului, dar poate fara trairea necesara, punandu-se accent numai pe dogma, astfel incat au ajuns sa li se scarbeasca de-a dreptul ( uita-te si in Ion Creanga : nu vezi o urma de ironie, de oarecare dezgust, sila, etc fata de obiceiuri, si mai ales fata de viata din scolile ortodoxe de atunci) ... fereasca Dumnezeu!
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul Craciunului | daniil96 | Generalitati | 68 | 18.11.2016 01:44:18 |
Postul Craciunului nu trebuie falsificat | Chiorean_Eugen_Petrisor | Intrebari utilizatori | 15 | 20.11.2012 12:38:53 |
Postul Craciunului | eduardd | Craciunul - Nasterea Domnului | 22 | 11.11.2009 20:35:19 |
Postul Craciunului | jenica | Generalitati | 44 | 01.12.2007 00:51:14 |
|