![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In rest,eu raman la parerea mea ca scrupulozitatea ucide deagostea(este o parere cat de cat recenta).
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu am mancat de dulce in post ,tocmai ma impartasisem de cateva zile si mi-a parut rau O prietena mi-a spus "abia te-ai impartasit " si a avut dreptate Trebuie sa luptam cu ispitele ,mai ales ca in post dau navala peste noi. Prietena asta a mea tine post cu multa atentie si sa stii ca nici pacate sufletesti nu prea are ,mi se pare destul de induhovnicita Si mai este ceva ,e destul ca pacatuim cu vorba ,cu gandul ,macar postul asta chinuit ,cu ulei sa il tinem Si asa ne facem poftele ,mai cumparam ceva bun in post Last edited by anita; 11.12.2012 at 16:36:05. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este, în Pateric parcă, și o pildă, în care un ucenic ce călătorea cu părintele său, aflându-se amândoi în zi de post (total), ajungând la o mânăstire sunt așezați la masă. Au mâncat. Când, după ce plecaseră, ucenicul se oprise să bea apă, părintele i-a atras atenția că ei au de continuat postul. Masa o primiseră din dragoste de frați. Și încă un cuvânt îmi vine în minte aici, al părintelui Galeriu: Trebuie să știi să și primești, nu doar să dai (fiind și aceasta o expresie a dragostei). |
|
||||
|
||||
![]()
Si eu sunt de parerea aceasta, chiar mi s-a intamplat sa refuz ceva de dulce in post la o reuniune de familie si am cauzat atata stanjeneala incat dupa aceea mi-a parut rau ca nu am acceptat o bucatica mica din ceea ce mi se oferise. "Iubeste si fa ce vrei" a Fericitului Augustin este valabil si in cazul acesta. Din iubire pentru cel ce ne ofera, putem accepta, fara insa a renunta la postul nostru, de orice fel ar fi el.
Mulțumesc puterilor cerești că m-am învrednicit a crede, că mi s-a facut această neasemuită onoare și din tot sufletul rostesc, strigând cu lacrimi ca la Marcu 9, 24: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele”. (Părintele Nicolae Steinhardt) |
|
|||
|
|||
![]()
Se poate ivi foarte des ocazia sa fim invitati sa mancam
Atunci ce facem ,mancam de dulce ? Eu nu cred ca la o masa nu se gaseste si ceva de post Putem manca de post fara sa anuntam ca postim ,sa trecem neobservati Acei sfintii parinti posteau ,adica nu mancau ,e vorba de post negru ,fara mancare pana seara Nu cred ca cei care ii invitasera mancau de dulce in post ,pentru ca si ei erau calugari ,deci nici batranul ascet nu a pacatuit pentru ca a mancat produse de post |
|
|||
|
|||
![]()
E vorba de a ține dreapta măsură: nici să nu idolatrizăm postul, nici să-l neglijăm. Nu era vorba mai sus de invitații repetate. Dacă e un obicei a mânca împreună cu colegii, e firesc să le spui că ții post.
E bună rigoarea cu noi înșine, dar trebuie să nu uităm pentru ce postim. Postul nu e un scop în sine. Cât despre călugării din pildă... putem presupune, însă nu putem ști ce li s-a oferit la masă. Ni se spune doar că au mâncat. Last edited by N.Priceputu; 11.12.2012 at 18:57:09. |
|
|||
|
|||
![]()
Un sfant parinte ,mi se pare ca parintele Teofil de la man.Sambata spunea sa refuzam daca suntem invitati pentru a le arata celorlalti ca trebuie si ei sa posteasca.
Si ca asta nu inseamna ca ne mandrim Nu mi s-a intamplat sa se simta cineva jenat daca am refuzat Postul trebuie tinut corect dar trebuie avut grija mare si de celelalte aspecte ale postului. Last edited by anita; 11.12.2012 at 19:13:31. |
|
||||
|
||||
![]()
Permiteti-mi o intrebare...
Daca stiti atatea despre rigurozitatea postului si despre exemplele cu parinti si Sfinti,atunci cum de s-a intamplat sa mancati de dulce cu buna stiinta,chiar dupa ce v-ati impartasit? Care a fost mobilul?sau ispita? Sau cum va explicati acest impuls?Are vreo explicatie,motivatie?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Postul nu trebuie sa fie numai un exercitiu de vointa ci trebuie sa izvorasca din fiinta noastra dorinta de a posti Exista tentatia ,cum a spus Anca ,sa ni se para pe moment ca nu e un lucru grav sa mananci de ex o bomboana sau o prajitura Parintele meu duhovnic spune ca e bine sa ne abtinem de la mancarurile care ne plac |
|
|||
|
|||
![]()
Cateodata iti e f greu sa tii postul. La manastire am auzit, ca atunci cand lor le e greu si vor ceva de dulce, beau o cana de lapte, apoi revin la postul normal.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul Craciunului | daniil96 | Generalitati | 68 | 18.11.2016 01:44:18 |
Postul Craciunului nu trebuie falsificat | Chiorean_Eugen_Petrisor | Intrebari utilizatori | 15 | 20.11.2012 12:38:53 |
Postul Craciunului | eduardd | Craciunul - Nasterea Domnului | 22 | 11.11.2009 20:35:19 |
Postul Craciunului | jenica | Generalitati | 44 | 01.12.2007 00:51:14 |
|