Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.12.2012, 09:47:43
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Mena,sa inteleg ca si tu esti din Brasov?Ma bucur sa te intalnesc...:)
Nu,nu este vorba de hipnoza,ci de stari modificate de constiinta.
:) din frumosul si racorosul Brasov...
...Asa da. Ce bine ca nu-i hipnoza, ca ma speriasem Nu-mi place hipnoza.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2012, 09:55:31
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mena59 Vezi mesajul
:) din frumosul si racorosul Brasov...
...Asa da. Ce bine ca nu-i hipnoza, ca ma speriasem Nu-mi place hipnoza.
Ma bucur sa te cunosc,draga mea! :) O sa iti spun si parerea mea despre hipnoza,desi am mai mentionat-o pe forum,insa mai tarziu putin,pentru ca acum trebuie sa fug la treaba.O zi binecuvantata! :)
Vechi 04.12.2012, 10:17:03
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Implicit

Citat:
Ma bucur sa te cunosc,draga mea! :) O sa iti spun si parerea mea despre hipnoza,desi am mai mentionat-o pe forum,insa mai tarziu putin,pentru ca acum trebuie sa fug la treaba.O zi binecuvantata! :)
O zi buna si tie!
Reply With Quote
Vechi 04.12.2012, 11:46:27
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Implicit

Citat:
Antiecumenism,nu sunt sigura,dar ma gandesc ca domnul Cezar Ioan se refera la starile modificate de constiinta,dintre care,unele intr-adevar le experimentam in fiecare zi,ca de exemplu somnul si visele.In trecerea de la somn la veghe si de la veghe la somn pot aparea uneori si fenomene de tip halucinator,care,insa sunt considerate ca fiind perfect normale.
Alte stari modificate de constiinta pot fi atinse in timp ce ne aflam in starea de veghe prin rugaciune,o stare meditativa,o muzica placuta sau o imagine pe care o contemplam si care ne pot face sa visam cu ochii deschisi etc.
Deasemenea cred ca multi dintre noi am experimentat acele momente in care ne regaseam privind cu "ochii in gol" neputand povesti nimic despre ceea ce s-a petrecut in jurul nostru,ca si cum acele cateva secunde am fi fost decuplati de la realitatea inconjuratoare.
Referitor la sfinti,exista niste trepte ale rugaciunii,iar la treapta a 6-a am gasit urmatoarele:

"Dar este și altă treaptă de rugăciune mai înaltă, a șasea: Rugăciunea în extaz sau în uimire. Prin aceasta, în vremea rugăciunii, omul se răpește cu mintea la cer, fața lui se face ca focul și mâinile și degetele lui ca făcliile de foc și nu mai este pe pământ cu mintea, ci numai în cer. " ( http://www.sfaturiortodoxe.ro/rugaciune.htm )
-nu se referea la starile modificate de constiinta ci se referea la hipnoza ; nu ai vazut cat ridica in slavi hipnoza?
-cum sa fie o stare halucinatorie perfect normala? daca gandim asa atunci vom crede ca si hipnoza e perfect normala
-hai sa ne intelegem,starile modificate de constiinta pot fi zic eu bune sau rele,adica daca in timpul zilei avem o stare sa zic normala,de ex acum cand scriu sunt constient,treaz..undele beta sunt preponderente.dar daca vreau sa ma culc atunci incet ajung la starea de unde alfa,gama..deci spre semiconstienta,somn,somn profund,cu vise fara si totusi si acum vorbim despre niste stari normale,pt ca toti oamenii dorm
-dar daca pic in reverie,visare atunci poate fi o stare putin alterata de constiinta desi nu vorbim de stari patologice dar in acelasi timp dpdv duhovnicesc nu prea sunt recomandate nici aceste stari pt ca trebuie sa fim treji mai tot timpul,sa avem trezvie.
-dupa aceea exista alte stari modificate de constiinta: cand ne uitam la tv (zice Virgiliu Gheorghe) intram intr-o stare modificata de constiinta ,un fel de semihipnoza- dar care nu e buna ,sau cei care se drogheaza intra intr-o stare modificata de constiinta dar care nu e buna ; la fel cei care fac meditatii yoghine intra intr-o stare modificata de constiinta dar care se apropie de starea de hipnoza deci iar nu e bine;si la fel unii care sufera de anumite boli psihice intra intr-o stare modificat de constiinta dar nu e ceva normal nu?
-pe cand cei care se roaga ,mai ales care au o rugaciune puternica,au trezvia mintii ,marii duhovnici,sfintii poate s-ar putea zice ca intra intr-o stare modificata de constiinta dar care nu are nimic de aface cu starile amintite anterior care toate sunt negative;
-ei tocmai vor sa scape de hipnoza ,de amorteala mintii ,de stari de reverie,de semiconstienta,de visare,de imaginatia din timpul rugaciunii si sa fie cat mai constienti cand vine harul lui Dumnezeu asupra lor; oare nu crezi ca Dumnezeu care tot timpul este constient si nu doarme niciodata si e mai presus de starea de trezvie...nu vrea oare ca si noi sa avem trezvia mintii tot timpul ?
-daca suntem in stari de semihipnoza,hipnoza ,inselare atunci nu e bine . noi trebuie sa scapam de aceste stari negative,de aici tragem concluzia ca hipnoza e o stare negativa care desi o putem intalni in anumite momente din viata asta nu inseamna ca trebuie sa o acceptam ca pe ceva normal,din contra trebuie sa fim total impotriva ei,
-suntem impotriva drogurilor ,meditatiei yoghine..atunci de ce nu am fi si impotriva hipnozei care ne da aceeasi stare negativa
- si inca ceva in ziua de azi multi pun accent si se bazeaza pe faptul ca au terminat facultati,ca au studiat mult,au citit ...ma refer aici la cei cu psihologia de ex care se bazeaza foarte mult pe mintea lor,pe ceea ce au invatat din scrierile si cartile despre psihologie si fac un amestec din aceasta cunoastere si ceea ce au citit din scrierile sfintilor si poate iese un mare ghiveci,amestecam graul cu neghina,sau ceva asemanator
-cei care au scris acele carti de psihologie(pe care le citesc cei care termina psihologia) nu cred ca s-au bazat pe sfintii ortodocsi si scrierile lor,ci s-au bazat doar pe propia lor minte si experienta,ba unii mai luau idei si din filosofia si practica yoga,sau ocultism ...
-si atunci e normal ca ceea ce se invata la facultatea de psihologie sa difere in mare masura cu ceea ce ne inavata sfintii parinti
-deci noi fiind ortodocsi ar trebui sa ne bazam pe scrierile sfintilor si pe ce zic ei si asa sa privim oricare domeniu al vietii nostre inclusiv cel psihic, si sa nu facem invers invatand despre psihic din scrierile psihologilor sa proiectam ,sa interpretam cu mintea noastra influentata de scrierile psihologilor, sa interpretam deci scrierile sfintilor,pt ca am gresi rau de tot daca am face asa
-tu dai citatul acela despre rugaciunea in extaz dar nu are nimic de a face cu hipnoza sau cu alte stari modificate de constiinta negative;
-noi trebuie sa invatam de la sfintii care au ajuns la acele stari de extaz,de rugaciune si daca trebuie sa renuntam la unele idei si conceptii gresite pe care ni le-am format in facultate,masterat ,doctorat...chiar daca am invatat din scrieri ale unor "mari" psihologi; acesti "mari" psihologi nu cunosc adevarul sfintilor si de aceea scrierile lor pot fi pline de erori,de idei gresite ,de inselare chiar daca ei sunt vazuti bine de lume,societate...

Last edited by antiecumenism; 04.12.2012 at 11:51:35.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2012, 23:32:40
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
nu ai vazut cat ridica in slavi hipnoza?
Daca ai aceasta perceptie (curioasa si pripita, zic eu), renunt sa mai comentez restul postarii.
E limpede ca ne intelegem cum putem, fiecare....
Cat priveste ridicarea in slavi, aceasta e o caracteristica a vremurilor noastre, cand ridicarea in slavi a neputintei de a dialoga cu sine si cu semenii a atins cote nemaintalnite in istorie. (Se vede pretutindeni cu ochiul liber si se aude la tot pasul cu urechea.)

P.S. Multumesc surorilor Heaven si Mena, care au animat topicul, in mod coerent/lucid/constructiv, precum imi pare...

Last edited by cezar_ioan; 04.12.2012 at 23:48:39.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2012, 23:46:49
Banned

Implicit

Citat:
Antiecumenism,nu sunt sigura,dar ma gandesc ca domnul Cezar Ioan se refera la starile modificate de constiinta,dintre care,unele intr-adevar le experimentam in fiecare zi,ca de exemplu somnul si visele.In trecerea de la somn la veghe si de la veghe la somn pot aparea uneori si fenomene de tip halucinator,care,insa sunt considerate ca fiind perfect normale.
Alte stari modificate de constiinta pot fi atinse in timp ce ne aflam in starea de veghe prin rugaciune,o stare meditativa,o muzica placuta sau o imagine pe care o contemplam si care ne pot face sa visam cu ochii deschisi etc.
Deasemenea cred ca multi dintre noi am experimentat acele momente in care ne regaseam privind cu "ochii in gol" neputand povesti nimic despre ceea ce s-a petrecut in jurul nostru,ca si cum acele cateva secunde am fi fost decuplati de la realitatea inconjuratoare.
De acord cu tot ce scrii, e bine cunoscut, confirmat etc.
Eu ma refeream, totusi, la hipnoza, in sensul ca avem o focalizare (concentrare) a atentiei chiar si atunci cand lecturam o carte sau un ziar iar mintea ne e cu totul purtata in universul romanului sau textului care ne stimuleaza mintea si inima. Si voim (vointa, voluntar, intentie etc.) aceasta, fara sa ne forteze nimeni. E libera noastra alegere, dupa cum ne sunt prioritatile sufletesti, arhitectonica lumii subiective.
Putini inteleg ca aceasta focalizare a atentiei si acest acord al vointei sunt experiente de tip hipnotic.
Este ridicata hipnoza la rang de fenomen extra-ordinar (in speta ocult) doar de oamenii care nu inteleg nicicum fenomenul (in banalitatea si ubicuitatea lui, care nu are nimic de ridicat in slavi) si au o reactie la eticheta sonora a termenului si la cateva aprecieri evaluative facute, insa, fara o minimala cunoastere in prealabil.

Vorba lui Caragiale: in Romania oamenii isi consuma energia si timpul incercind sa se arate savanti in chestiuni despre care nu cunosc absolut nimic esential, in fond... De pilda, in politica, la care mai nou putem adauga moda religiei, a fotbalului si de ce nu, a hipnozei ...

Hipnoza fiind o chestiune minora, de fapt, ca doar nu din pricina ei nu ne despatimim noi.
Asta era marea bariera a mantuirii noastre? Hipnoza si psihologii care au o anumita cunostinta despre hipnoza?...

Dar daca nu e loc de vorbit omeneste, atunci, fie: ne tinem la tacere.

Last edited by cezar_ioan; 04.12.2012 at 23:53:24.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2012, 23:56:03
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Daca ai aceasta perceptie (curioasa si pripita, zic eu), renunt sa mai comentez restul postarii.
E limpede ca ne intelegem cum putem, fiecare....
Cat priveste ridicarea in slavi, aceasta e o caracteristica a vremurilor noastre, cand ridicarea in slavi a neputintei de a dialoga cu sine si cu semenii a atins cote nemaintalnite in istorie. (Se vede pretutindeni cu ochiul liber si se aude la tot pasul cu urechea.)

P.S. Multumesc surorilor Heaven si Mena, care au animat topicul, in mod coerent/lucid/constructiv, precum imi pare...
-poti sa comentezi linistit...sa vad ce mai zici,numai ca ar fi bine sa tii cont de ortodoxie in primul rand,de ce zic sfintii parinti,si sa lasi pe locul 2..ceea ce ai invatat in facultate,cartile de psihologie...
Reply With Quote
Vechi 05.12.2012, 00:05:54
Banned

Implicit

Citat:

-cei care au scris acele carti de psihologie(pe care le citesc cei care termina psihologia) nu cred ca s-au bazat pe sfintii ortodocsi si scrierile lor,ci s-au bazat doar pe propia lor minte si experienta,ba unii mai luau idei si din filosofia si practica yoga,sau ocultism ...

-si atunci e normal ca ceea ce se invata la facultatea de psihologie sa difere in mare masura cu ceea ce ne inavata sfintii parinti
Cei care au scris carti de psihologie, ai dreptate, nu au pus acolo, plagiind, opera inegalabila si dumnezeiasca a Sfintilor. Nu au avut aceasta intentie, intrucat obiectul de studiu al psihologiei este altul decat "obiectul" Sfintilor Parinti. (Apropos, cunosti cumva care e obiectul de studiu al psihologiei? Poti sa scrii din mintea ta vreo 20-30 pagini, macar, pe aceasta tema? Ai studiat istoria psihologiei, scolile si curentele privind obiectul de studiu al psihologiei? Intreb si eu, oarecum retoric...)

La fel cum inginerii construiesc poduri, case si masini, fara a da copios citate din Sfintii Parinti. Dar avind in centrul inimii lor porunca Mantuitorului: iubeste-ti aproapele tau ca pe tine insuti. Ca doar nu pentru picioarele lor au construit masini zburatoare si computere ori, pe vremuri, castele...

La fel cum doctorii nu dau citate din Sfintii Parinti, dar cand vei avea nevoie de serviciile lor vei fi tare fericit ca s-au ocupat cu studiul omului asa cum l-a creat Bunul Dumnezeu (similar cu psihologii, care fac acelasi lucru, numai ca se ocupa de psihic, iar nu de trup) si nu cu altele...

Putina rabdare in atribuirea de judecati si etichetari si mai multa atentie la conflictualitatea de dragul conflictualitatii, te rog!
Reply With Quote
Vechi 05.12.2012, 00:39:11
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Cei care au scris carti de psihologie, ai dreptate, nu au pus acolo, plagiind, opera inegalabila si dumnezeiasca a Sfintilor. Nu au avut aceasta intentie, intrucat obiectul de studiu al psihologiei este altul decat "obiectul" Sfintilor Parinti. (Apropos, cunosti cumva care e obiectul de studiu al psihologiei? Poti sa scrii din mintea ta vreo 20-30 pagini, macar, pe aceasta tema? Ai studiat istoria psihologiei, scolile si curentele privind obiectul de studiu al psihologiei? Intreb si eu, oarecum retoric...)

La fel cum inginerii construiesc poduri, case si masini, fara a da copios citate din Sfintii Parinti. Dar avind in centrul inimii lor porunca Mantuitorului: iubeste-ti aproapele tau ca pe tine insuti. Ca doar nu pentru picioarele lor au construit masini zburatoare si computere ori, pe vremuri, castele...

La fel cum doctorii nu dau citate din Sfintii Parinti, dar cand vei avea nevoie de serviciile lor vei fi tare fericit ca s-au ocupat cu studiul omului asa cum l-a creat Bunul Dumnezeu (similar cu psihologii, care fac acelasi lucru, numai ca se ocupa de psihic, iar nu de trup) si nu cu altele...

Putina rabdare in atribuirea de judecati si etichetari si mai multa atentie la conflictualitatea de dragul conflictualitatii, te rog!
-si tu ai intr-un fel dreptate in sensul acesta:inginerii,doctorii,programatorii...intr-adevar se ocupa doar de materie si totusi un doctor care are si stiinta medicinii daca e si ortodox si tine cont de sfinti este extraordinar ,te trateaza altfel si trupeste si tine cont si de suflet de ex Nicolae Paulescu ,el a fost si un mare doctor si savant roman care a descoperit insulina dar a fost si foarte credincios si in cartile lui chiar de medicina apar si citate din Biblie ,din Sfinti...deci vezi ca se poate si asa :ca medicii sa dea si citate din Sfinti in cartile lor ,chiar daca obiectul de studiu al medicinii e doar trupul ,fizicul ?
-Obiectul de studiu al psihologiei este psihicul,sau mai degraba sufletul daca tinem cont de etimologia cuvantului. Termenul de psihologie provine de la cuvintele grecesti psyche (suflet) si logos (cuvânt, teorie, învatatura)
-deci as zice eu ca psihologia este stiinta,invatatura despre suflet; suflet !!? parca ajungem in domeniul religiei nu?
-religie vine din
re-ligio - a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu; deci sufletul nostru ca persoane trebuie sa reintre in legatura cu persoanele Sfintei Treimi
-deci clar se vede ca atat psihologia cat si religia se invart in jurul sufletului omului
-deci atunci putem afirma ca Sfintii Parinti sunt cei mai mari psihologi pt ca toata viata lor au fost preocupati de sufletul lor (chiar daca noi folosim si cuvinte ca psihic,inconstient,constient,subconstient,supracon stient...)
-si atunci nu trebuie sa tinem seama mai mult de sfintii ortodocsi decat de psihologi ?

Last edited by antiecumenism; 05.12.2012 at 00:47:30.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2012, 00:54:34
Banned

Implicit

Citat:
-deci atunci putem afirma ca Sfintii Parinti sunt cei mai mari psihologi
In sfarsit, Slava lui Dumnezeu, mi-ai incalzit si tu inima...:) Asta tot incerc sa spun si eu, de fapt!
Deci, nu mai nega psihologia, de vreme ce insisi Parintii sunt cei mai buni, sunt desavarsiti (sau aproape) tocmai in aceasta (in stiinta/cunoasterea sufletului) unde noi, sau, ma rog, eu, sunt doar un mereu-incepator.
Nu repet eu ca Psihologia e, cel mult, o slujitoare a Teologiei? Acum intelegi in ce sens zic?
Psihologia face munca de jos, a mai umila si mai concreta (si tare incalcita si istovitoare), sub directive clare (mesajul Evanghelic este evident pentru cine cunoaste din experienta domeniul), sper ca intelegi... Prelungeste la fir de par, la detaliu, la traire si gest efectiv, o invatatura pe care nu mai avem timp sa o declamam la nesfarsit, in vorbe mari, intrucat obtinem, deseori, efecte contrarii; ca asa-i omul, mereu sensibil si razvratibil... Si cata indemanare si umilinta cere profesia asta mult-hulita, atunci cand ai de-a face cu limitele clientului si, mai ales, cu propriile limite... De-ai practica (intr-o postura sau alta), ai vedea!

(In rest, te rog sa mai cugeti, ca nu-i chiar asa simplu, chiar asa de schematic... De fapt, nu-i vorba de cugetat, e vorba de trait efectiv niste ani in breasla, apoi sa vezi cum ti se topesc si recladesc preconceptiile, iar daca mai ramai pe pozitii si te tii in Biserica, eu cred ca drumul e bun. Pura opinie personala.)

Last edited by cezar_ioan; 05.12.2012 at 01:01:00.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Acupunctura, Hipnoza, Reiki, Radiestezia reprezinta vrajitorie sau nu? mihaisepo Vrajitoria 58 06.11.2018 01:27:29
Ierarh adevarat- mai exista la noi asa ceva aurel1211 Mari Duhovnici si predicile lor 24 04.03.2013 19:26:09
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10
Psihologie sau Ortodoxism C-tin Teologie si Stiinta 93 10.04.2008 13:58:36