Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.12.2012, 17:29:15
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Și Marte stă tot timpul cu aceeași față spre noi?
Tu vezi fata lui Marte cu ochiul liber? :-> ... greu e sa gandim....
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 17:43:37
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu, dar am bani de telescop. Deci?
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 19:04:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Telescopul este inventia diavolului!
Ai uitat??
Vechi 03.12.2012, 19:28:27
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Și ochelarii?
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 19:37:34
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
Și ochelarii?
Depinde de tipul lentilei!
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 19:55:18
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Fund de sifon sau nu?
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 22:04:13
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
Fund de sifon sau nu?
"Daca cineva foloseste fizica lentilei pentru orice alte pricini decit cele binecuvantate ale indreptarii vederii, unul ca acela sa fie anatema".
Serios acum, sunt de acord ca in vechime stiinta era superioara in anume parti celei de acum, invadate si subminate de lacomia consumerismului. Omul postmodern e obsedat de trei lucruri, de altfel din aceeasi buda a Iadului: senzatie, imagine, toana. Practic omenirea decade feminizandu-se spiritual. Trebuie sa existe ceva care sa taie acest nod gordian. Acest ceva este dreapta masura, recomandata de Biserica. Sfintii Parinti sunt definiti doar de Biserica, dar Biserica este intarita prin doar cuvantul lor. Insa cuvantul duhovnicesc nu este litara moarta. Trebuie reinterpretat permanent, in acord ce ne ofera viata, viata pe care Facatorul ne-a oferit-o spre bucuria de a Il sluji.
Cred sincer ca adevarul este la mijlocul tuturor interpretarilor care au fost facute. Pamantul este spiritual centrul Universului. Doar aici S-a intrupat, si a trecut prin moarte si a coborat in Iad Unum de Sancta Trinitate. Cosmologic, nu stim unde este cu adevarat, iar pentru mantuire este total irelevant.
Nu cred ca omenirea va intemeia un Imperiu Galactic. Aici nu sunt de acord cu simapticul si inimosul nostru proaspat coleg de forum. Sa exportam nebunia decadentei umane peste tot?! Sa nu fie! E mai bine ca specia umana sa cad ain genunchi, chiar si cu forta, chiar si in fata unor fenomene antropic provocate, daca natura e prea imblanzita, chiar si in fata unor unor fiinte creeate genetic, daca le-am nimicit pe cele pe care ni le-a dat Facatorul spre impreuna-vietuire si stapanire. E mai bine sa fim iar putini, morali, credinciosi si speriati, permanent macelariti de natura, decat mandri, numersoi, viciosi si apostati. Dar nu e bine nici sa facem din traditii, fie ele si patristice, masura tuturor lucrurilor. Frumoasa metafora cu fata Lunii si preotul la Liturgie, dar sa nu uitam ca Luna calatoreste prin vagaunile Spatiului inca dinainte cu mult, cu milioane de ani inainte de Cinzecime. Ce se intampla in Liturgie este un ritual, si nu conditioneaza sau re-creeaza Universul sau parti din el, in nici un caz. Inainte de Biserica, a existat, si trebuie sa continue a exista, cu orice pret, Natura curata.
Daca stiinta actuala e fundamentata pe bazele Kabalei lui Ishak Luria, asta nu nu-i scade nimic, dimpoatriva, o face chiar mai mareata si putenrica. Sa nu uitam Cine a zis "...noi ne inchinam la ce cunoastem, caci mantuirea vine de la Iudei". A zs-o Cineva Care ni Se ofera la fiecare Liturgie. E Singurul aflat deasupra oricaror interpretari umane, fie ele imbracate in odajdiile cele mai stralucitoare ale subiectivismului confesional. Nu au fost Sfinti, in BC si BO, in ultimele doua secole si ceva, dupa marea rabufnire franceza a portilor iadului? Ba da. Avem si aveti Har in Biserici. Indiferent de unde crede preotul ca este Pamantul, Sfanta Prefacere tot are loc.
Asta e esenta, frati si surori: Mantuirea, venita de la Domnul numai prin Biserica!
Sa eliminam ce ne desparte si sa intarim ce ne uneste. Si ma refer la umanitatea cea mai profunda si "solara", nu doar la BO si BC (nu e vorba de ecumenism; unii pot crede asta). Legea din fire, data de Facator, este mai presus de orice eclesiologie si cosmologie.

Last edited by celestial_pottery; 03.12.2012 at 22:15:47.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 21:51:16
LgMihail's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, dar am bani de telescop. Deci?
Aberezi. Sfintii Parinti nu foloseau telescopul cand talcuiau, deci teleologia nu atinge astfel de puncte. In teleologie se explica, de exemplu, de ce nu ne-am nascut cu telescop in loc de aparat vizual "standard". Marte nu a fost facuta pentru telescopisti, ci pentru slava lui Dumnezeu ca podoba. O includem la diversitatea fructelor, florilor, solurilor, rocilor, s.a.m.d.

Iarta-ma, dar nici oftalmologia si nici tehnica telescopica nu reprezentau preocupari patristice. Iarta-ma, dar imi permit sa afirm: de departe se vede ca ati lasat PSB-urile si Filocaliile, iar asta - duhovniceste vorbind - este trist. :) nu avem ce discuta; vorbim de pe pozitii diferite. Te las cu "tovarasii" tai pe cel mai potrivit topic pentru voi: "Religia pe Marte".

Iertati!
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Reply With Quote
Vechi 04.12.2012, 16:07:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Aberezi. Sfintii Parinti nu foloseau telescopul cand talcuiau, deci teleologia nu atinge astfel de puncte. In teleologie se explica, de exemplu, de ce nu ne-am nascut cu telescop in loc de aparat vizual "standard".
Care este explicatia? Cu trimiteri exacte, te rog.

Citat:
Marte nu a fost facuta pentru telescopisti, ci pentru slava lui Dumnezeu ca podoba. O includem la diversitatea fructelor, florilor, solurilor, rocilor, s.a.m.d.
Fara telescop + alte instrumente de care nu s-au folosit Sfintii Parinti, probabil ca am crede si acum ca stelele sunt de fapt gauri in perdeaua are acopera Pamantul, prin care scapa lumina.

Faptul ca 99.9999..% din Universul Creatiei nu e vizibil cu ochiul liber nu inseamna ca ar trebui ignorat.

Citat:
Iarta-ma, dar nici oftalmologia si nici tehnica telescopica nu reprezentau preocupari patristice.
Nici geocentrismul.
Si totusi unii nu se pot opri sa nu le puna in spinare asa ceva.
Vechi 04.12.2012, 16:20:23
LgMihail's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
1.Care este explicatia? Cu trimiteri exacte, te rog.

2.Fara telescop + alte instrumente de care nu s-au folosit Sfintii Parinti, probabil ca am crede si acum ca stelele sunt de fapt gauri in perdeaua are acopera Pamantul, prin care scapa lumina.

3.Faptul ca 99.9999..% din Universul Creatiei nu e vizibil cu ochiul liber nu inseamna ca ar trebui ignorat.

4.Nici geocentrismul.
Si totusi unii nu se pot opri sa nu le puna in spinare asa ceva.
1. Nu vad ce trimiteri ceri... Cand talcuiesti ceva (Facerea de exemplu) teleologic, urmaresti sa raspunzi la intrebari de genul "DE CE?", intrucat constati anumite lucruri. Adica, te uiti la om si vezi ca nu are telescop ci ochi. De asemenea, om fiind, observi ca tu nu vezi fazele venusiene sau inelul lui saturn cu ochiul liber. Deci este clar faptul ca Dumnezeu l-a facut pe om ASA. Teleologia isi asuma intrebarea: "de ce?" sau "in ce scop?" Eu nu am citat un Sfant care a raspuns la intrebarea asta. Nu am intalnit personal deci nu pot afirma nimic. Dar teleologia de care vorbeam eu (dar se pare ca iar cazi de undeva de sus si prinzi din zbor ce se discuta), pe care au practicat-o Sfintii Parinti, nu vizeaza telescopul sau temperatura lui Mercur.

2. Sfintii Parinti nu au crezut niciodata asta. Daca in schimb tu ai crede si acum asta, duhovniceste vorbind, nu ai pierde nimic, caci "toate sunt desarte", dupa Eclesiast. Faptul ca visezi cosmic si stiintific este preocuparea ta neortodoxa. Pur si simplu sunt doua chestii necomplanare. Problema apare atunci cand Sfintii proorocesc cu putere impotriva celor de astazi, pe care tu - ca tehnolatru - le consideri de mare cinste. Vrei si aici trimiteri? Pentru ca ma voi gandi de doua ori inainte sa-ti arunc inainte astfel de margaritare... Ai calcat destule in picioare.

3. Nu vad cum - atat lumeste cat si duhovniceste, mai ales - vei fi mai implinit daca vor mai ramane doar 1% informatii nestiute despre univers... "Nebunule, la noapte iti vor lua sufletul!" (Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina). Tot nu vad la ce te pot ajuta astfel de aiureli.

4. Se vede cat i-ai citit... Mda... Devine deja enervant si repetitiv. Pune mana si citeste; mie mi s-a acrit. Poate daca ai da niste bani pe cartile din care iti citez, nu le-ai mai desconsidera cu atata usurinta. Poate...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Religia in scoli Maria_1 Generalitati 13 09.03.2012 15:08:56
Religia ne-Ortodoxă a lui O. T. doctor_faustus Alte Religii 39 12.12.2010 11:59:23
Religia New-Age doctor_faustus Alte Religii 0 31.10.2010 10:43:02
Religia in scoala Marius22 Generalitati 28 18.05.2010 14:35:24