![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Tipul face intentionat un talmes-balmes confundand voit (sau poate e chiar asa stupid de felul lui?) partea morala a religiei cu cea sociala din contextul Vechiului Testament. Ca sa nu mai vorbim ca probabil din aceleasi motive, se plaseaza intentionat in contextul Vechiului Testament si nu incearca sa vada cum ar fi sa practice religia conform canoanelor Noului Testament. Poate pentru ca este de origine evreu..
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 03.12.2012 at 13:14:24. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Poate fi ridicola o astfel de abordare... nu cred ca ar fi o idee buna sa umbli cu o haina lunga dupa o recomandare biblica! Dar no... sa gasit cineva sa o faca! |
|
|
|||
|
|||
|
@Mosh-Neagu
Apreciez ezitarea ta. Este o dovada de intelepciune. Sunt constient ca practicarea isihamului si a rugaciunii inimii nu se compara cu ceea ce fac eu in urma a ceea ce am inteles de la predica unui preot. Oricum ceea ce mi-a iesit este util si voi practica in continuare. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Apoi, exista o multime de carti dedicate psihologiei rugaciunii. Sunt si autori romani, inclusiv preoti, care au scris astfel de carti publicate mai ales in ultimii ani. Deoarece psihologia omului care se roaga este diferita, in multe privinte, de psihologia celui care nu se roaga. Sfantul Teofan Zavoratul a scris cateva cuvinte, in mai multe locuri, legat de psihologie. Intr-una din scrisori, Sfantul recomanda unui psiholog rus care era credincios, sa scrie o lucrare in care sa descrie cum se desfasura viata sa sufleteasca inainte de practicarea sistematica a rugaciunii caom al Bisericii si cum se desfasoara viata de cand e om al Bisericii. Sfantul tinea ca psihologul sa precizeze clar diferentele, asa cum le vedea ca psiholog (privind viata senzoriala, gandirea, imaginatia, memoria, afectivitatea, motivatia, vointa, obisnuintele, caracterul, relatiile, unele dimensiuni cu ecouri spre patologie etc.). De cand am citit aceasta recomandare, am incercat eu insumi sa notez cate ceva si, intr-adevar, se pot spune multe... Iar demersul e ff complex. Din pacate, psihologia e un instrument care poate fi usor manipulat de oameni cu intentii diverse, uneori cu totul pagubitoare pentru semeni. Multe studii sunt reductioniste, ca si cum credinta ar fi o simpla afacere omeneasca. Lucru cu totul fals. E drept ca pana la un punct, in viata crestinului totul se reduce la psihologie. Probabil ca 99% din fenomenele sufletesti ale unui credincios sunt pura psihologie. Dar e o altfel de psihologie decat a omului necredincios! E suficient sa te rogi si sa mergi cu deschidere de cuget si simtire la slujbele Bisericii, dupa puteri, si iata, dintr-odata, incep prefaceri mari launtrice, chiar daca admitem fie si ipotetic ca harul nu ar lucra, deocamdata, in om (ceea ce eu de fapt nu cred, intrucat harul e mereu prezent, intr-un fel sau altul, in cel care se roaga - opinia mea)... Apoi, psihologia nu poate sa spuna, practic, nimic, despre taina lucrarii harului in om. Despre efectele lucrarii, da! Asta e posibil sa fie constatat si descris, insa despre "mecanismele" induhovnicirii nu cred ca putem sopti vreun cuvintel drept si curat. Nu stie psihologia, nu poate, nici nu-i treaba ei. Are alt orizont, alte instrumente, alte ancore, alte finalitati etc. De la un punct incolo, psihologia tace (daca e realista, lucida). De aici incolo se cuvine a vorbi doar sfantul. Vederea duhovniceasca, harismele si alte lucruri duhovnicesti nu sunt de competenta psihologiei. Aici e deja treaba duhovniceasca. Cand psihologii si psihologia isi baga nasul aici, nu se numeste altceva decat ca iscodeste. In sensul rau, netrebnic, pacatos. Parerea mea! In rest, totul e psihologie... Ce altceva, oare? Psihologie aparte (in mai toate privintele), a omului credincios in Dumnezeu. Last edited by cezar_ioan; 11.12.2012 at 02:21:09. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Last edited by ioanna; 03.12.2012 at 21:01:29. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Spune asta si preotilor care considera ateii un fel de suboameni! Te mai mira interesul ateilor fata de religie (daca tot m-ati numit un soi de ateu special)? |
|
|
|||
|
|||
|
Cand am citit asta, primul impuls a fost sa te intreb: "Cu ce exagerez?"!
Dar vad ca vrei sa ma bagi in defensiva fara sa am motiv! Asa ca nu o sa intru in capcana de a-ti cere sa argumentezi intr-o discutie de tipul asta! Din punctul asta de vedere cred ca prezenta mea pe aici nu-si mai are rostul. Doar atunci cand este necesar sa demonstrezi absurdul unor afirmatii! Sunt o multime de entitati despre a caror existenta nu putem avea certitudini. Daca ai insistat sa folosesti procente exacte ai primit procente exacte adaugand in ecuatie mai multe entitati! Voi crestinii (nu toti, o mica minoritate care incearca sa ma prinda la colt cu argumente de 2 bani) sustineti ca stiinta nu il poate investiga pe Dumnezeu (in mod ciudat sunt aproape de acord cu ei)... si totusi trantiti procente de parca ati avea certitudini! Probabilitatea cu cifre exacte nu se foloseste in teologie si filosofie ci la jocuri de noroc, fizica cuantica, sondaje de opinie si in restul domeniilor in care ai date exacte. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Si eu am fost agnostic si m-am rugat ca sa reusesc ceva, fara sa fiu credincios. Am zis ca nu am ce sa pierd, daca nu exista nimic oricum nu aveam ce sa pierd, nici macar timp, pentru ca gaseam timp sa fac asta (ma rugam in gand). Si dupa un timp am devenit credincios.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
in fine, noi sa fim sanatosi! Doamne ajuta!
"Nu!gloria iubirii nu este îmbuibarea, Ospețe de săruturi, orgii de-mbrățișări, Ci dorul lung și taina-mpletită cu-așteptarea Sunt duhul ei pe-o lume de vane desfătări. Prin înfrînări și chinuri asceții-ating extazul..." Vasile Voiculescu, Sonetul CLXXI http://blogulugicu.blogspot.com/ |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Discutie din cealalta lume | NEYRA 383 | Intrebari utilizatori | 8 | 19.08.2010 20:08:55 |
| Diferenta intre spovedanie si discutie cu preotul | sophia | Impartasania (Taina Euharistiei) | 37 | 06.03.2010 16:46:44 |
| Maturitatea cu care alegem un subiect de discutie. | LERIM | Biserica Ortodoxa Romana | 9 | 07.07.2007 15:00:44 |
|
|