![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Medicul austriac stabilit in Franta, Franz Joseph Gall (1758-1828), a pus bazele unei teorii, Frenologie, nume dat de colaboratorul sau, J.C. Spurzheim, teorie care trage concluzii privind caracterul dupa trasaturile fetei(fizionomie). Am auzit inainte de '89 la radio Romania o iintamplare despre acest personaj pe care incerc s-o redau pe scurt aici: Fondatorul Frenologiei fiind in calatorie prin Europa si ajungand si in Rusia, a fost invitat de tar la un dineu la curtea sa; voind sa-l puna la incercare, tarul a ordonat ca mai multi ocnasi imbracati ca boierii sa fie prezenti la dineu. Dupa o vreme de discutii despre teoria lui si dupa niste gustari udate cu bautura, tarul l-a intrebat pe invitat ce spune despre boierii de la curtea lui, la care medicul a raspuns: -Maiestate, daca nu i-as vedea in straie boieresti as zice ca-s cei mai odiosi criminali. P.S. Am raspuns la acest topic azi-noapte si figureaza in arhiva mea personala la pozitia #3(si dublat la #4, din greseala), dar probabil au fost sterse amandoua; revin acum cu o noua postare on-topic a aceluias mesaj, |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...434#post484434
|
|||
|
|||
|
Citat:
Frenologia este o incercare, invalidata, de a descoperi trasaturi de personalitate (mai exact, trasaturi ale caracterului, adica atitudini stabile, valori, convingeri, insusiri ale vointei etc.) dupa ANATOMIA/conformatia/structura/morfologia capului (eventual si a creierului). Conform acesteia (Gall, Lombroso etc.), daca un om are oasele de un fel sau altul, el va avea inevitabil o personalitate sau alta. Inutil sa spunem ca oasele nu pot determina duhul omului. O frunte inalta si bombata o poate avea si un imbecil si un geniu. Iar Eminescu, de pilda, dupa raportul prof. Ghe Marinescu, avea un creier de marime medie, ceea ce atragea atentia fiind circumvolutiile mai elaborate, cu arhitectonica mai aparte. In schimb, fizionomia fetei, privirea si alte trasaturi ale mimicii, sunt intr-adevar sugestive pentru personalitatea unui om, mai ales in ceea ce priveste viata afectiva (emotii, sentimente, atitudini) si volitionala. E limpede ca un om cu fata schimonosita (ca mimica) nu prea are pace sufleteasca. Etcaetera... P.S. Probabil ca "boierii" aceia aveau o anumita mimica, anumite gesturi, anumite pozitii ale corpului, anumite priviri (probabil speriate si dusmanoase, neincrezatoare si bolnavicioase) iar nu diverse forme si marimi ale capului care le-ar fi tradat, chipurile, trecutul criminal... P.P.S. S-a strecurat o confuzie aici: "teorie care trage concluzii privind caracterul dupa trasaturile fetei(fizionomie)." Falsa definitie, deoarece Fizionomia e una (tine de musculatura fetei, in special), iar conformatia craniului inseamna altceva (tine de forma si marimea oaselor capului). Last edited by cezar_ioan; 30.11.2012 at 02:36:04. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Last edited by Demetrius; 01.12.2012 at 05:38:06. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Cand facem referiri la fata,inseamna ca vb defapt despre mimica.
Daca caracteristicile osoase si trasaturile se stabilesc la fecundare,totusi mimica persoanei se schimba in functie de emotiile si sentimentele pe care le traieste,aparand asa zisele riduri de expresie. Poti recunoaste o persoana vesela care zambeste mult,de una cu o fata rigida sau de una melancolica.Sau o persoana umila,smerita de alta aroganta. Nu contest lucrarile de frenologie,totusi acolo,presiunea se pune pe cavitatea osoasa a craniului care adapostete creierul,iar batalia se duce mai mult pe calitatile intelectuale ale persoanei,in functie de marimea,forma craniului,protuberanta sau tesitura fruntii.Am putea spune,cum iti este craniul asa iti va fi si viata! Dar,fata este una iar craniul alta.Pe aceiasi forma de craniu,se pot combina diferit mai multe forme de nas,buze,obraji si ochi,ducand la cu totul alte rezultate.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|
|||
|
|||
|
Din ce am observat în viață până acum am ajuns la părerea că fizionomia este înșelătoare, că suntem înclinați să atribuim calități pe care nu le au persoanelor frumoase și defecte celor cu chipuri mai puțin armonioase. De aceea, nu mă opresc la suprafață, interesându-mă mai mult cum gândește, cum trăiește și ce face un om pe care încep să-l cunosc; cum îi este sufletul. Și dacă sufletul îi este frumos, încep să-i văd și pe chip, în ochi, adevărata frumusețe.
Cred că timpul e cel care contează aici, iar felul în care-și pune amprenta pe chipul unui om depinde de viața pe care a dus-o, de caracterul pe care și l-a format, de calitățile și virtuțile lucrate, sau nu, în toată viața. Era o vorbă, nu mai țin minte a cui: La 20 de ani ai chipul pe care ți l-a dat Dumnezeu; la 60 (să zicem), cel pe care-l meriți. Așa îmi explic frumusețea pe care ajung s-o aibă bătrânii îmbunătățiți, de la care vine și numele de călugăr (kalogeron - bătrân frumos). Sau cea pe care o câștigă bunicii și bunicile noastre care s-au obișnuit, o viață întreagă, să trăiască pentru copii și nepoți, să dăruiască, să fie buni. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Frenologia este fara doar si poate ridicola si asa cum s-a spus, caracterul omului poate fi tradat mai degraba prin vorba si purtare. Iar oamenii, regretabil, de multe ori, confunda infatisarea fizica cu cea sufleteasca, conditionati fiind de educatia sociala pe care au primit-o, de cele mai multe ori subconstient.
|
|||
|
|||
|
Citat:
(de unde sa-l fi avut, daca educatorii nu il au ei insisi?). |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu cred ca tu esti mai suspicios ca mine, dar eu n-am gasit niciun motiv sa ma indoiesc pentru ca FZG a dovedit(cand trebuia) ca are dreptate; nu stiu ce argumente aduce in teorie, dar fiind pus la o singura incercare de catre tarul Rusiei(care nu cred ca a conditionat raspunsul de craniu sau fizionomie) el a raspuns corect; altfel spus, un examen reusit, o sansa=o reusita. Stii ce procent inseamna asta? 100%. Nu e inventia lui, e o descoperire, poate e o revelatie. Orice ai spune, exista(dpmdv) o relatie stransa intre infatisarea fizica si cea sufleteasca. Tu spui ca Frenologia e ridicola, iar eu iti reamintesc ca multi strigau de fata cu Hristos: "Baraba, Baraba!" P.S. Poate ca FZG ar fi dat acelasi raspuns si daca tarul chema pe toti boierii lui cei adevarati. Last edited by Demetrius; 02.12.2012 at 06:28:48. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Tiganii. Care este atitudinea noastra fata de ei? | romandragut | Generalitati | 291 | 20.12.2013 08:33:02 |
| Cum iti este viata asa iti este fata ! | STEPHAN | Spiritualitatea ortodoxa | 3 | 27.11.2012 08:15:53 |
| Ce este viata?dar moartea? | tigerAvalo9 | Generalitati | 7 | 03.04.2010 00:32:03 |
| ce este viata | Aurel22 | Generalitati | 12 | 02.01.2010 23:05:12 |
| Cand viata iti este in pericol | Vlad87 | Generalitati | 21 | 01.05.2007 21:42:32 |
|
|