![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
La mine, in biserica de cartier, se canta muzica corala. In foarte multe biserici de cartier se canta muzica corala. Normal ca imi plac mai mult slujbele acelea lungi, cu muzica psaltica, e alt duh de rugaciune. Dar singura problema este ca ai nostri credinciosi trebuie sa si participe la rugaciune si e foarte greu sa tii pasul cu acele melodii. In schimb, la mine in biserica, aproape toata lumea canta si e incurajata sa cante - am mai vorbit despre asta, facem cu totii repetitii dupa slujba, sa nu mai cante fiecare dupa cum il taie capul... Si e mare bucurie sa vezi tineri si batrani unindu-si vocile la rugaciune. Cred ca daca in biserica mea s-ar introduce muzica psaltica, nu ar mai veni acolo decat vreo 20 de persoane, din care ar canta numai doua. Iar daca le-ai mai zice si ca, de fapt, ce fac ei nu se cheama rugaciune, ci imprastiere, nu ar mai veni nimeni. Asta asa, ca un mic argument in favoarea muzicii corale. Altfel, nu ma indoiesc ca aveti dreptate si ca argumentele sunt corecte.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
icoana bizantina are o concentratie definitorie,care il face pe om sa gandeasca inainte de intelegere un timp pe cat este el de strain de intelegerea corecta, iar o icoana realista si alte stiluri noi,bucura vazul care imbie organismul pe care il bine dispune,avand calitatea de obiect decor pentru buna dispozitie a celor ce il contempla sau doar il privesc. asemeni este si cu muzica. |
|
|
|||
|
|||
|
Un alt element ce deosebeste cantarea religioasa bizantina (pentru ca exista si melodii laice bizantine scrise in notatie psaltica) de cantarea corala este caracterul revelat al acesteia, atat sub aspect imnografic, cat si al liniei melodice.
Sfantul Roman Melodul a cantat Condacul Nasterii Domnului, Fecioara astazi, dupa ce Maica Domnului i s-a aratat spunandu-i sa inghita la propriu un sul, probabil un pergament. Imnul Vrednica esti (Axion estin) i-a fost descoperit unui monah athonit de langa Protaton de catre un inger. Parintii din Muntele Athos marturisesc pana in zilele noastre ca axionul, asa cum a fost cantat de inger s-a pastrat in traditie pe glasul al II-lea. Asadar, muzica religioasa bizantina poseda un fond comun cu acele cantari ale puterilor netrupesti, ce se aduc neincetat inaintea Tronului Preasfintei Treimi. Acest fapt trebuie sa nasca intru cei ce o canta, dar si intru cei cei o asculta, dorinta de a se asemana ingerilor in virtute si de a inalta neincetat rugaciune si doxologie lui Dumnezeu. |
|
|
||||
|
||||
|
Bunica mea nu a stiut de muzica bizantina sau corala. Si eu o consider sfanta prin felul in care a trait. Ce vreau sa spun e ca muzica trebuie sa duca la o inima pentru Dumnezeu. Din pacate, noi uitam de multe ori de inima si cautam sa ne bucuram doar auzul, ramanand la o inima incremenita. Sunt de parere ca de mergem la biserica cu dorinta de a ne uni cu Hristos, va face Domnul posibila unirea cu El atat prin muzica corala, cat si prin cea bizantina.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
oricum în majoritatea bisericilor se cântă fără note, după ureche. îmi aduc aminte de o întâmplare de acum 10-15 ani. eram într-un concediu la Vatra Dornei, cu încă vreo 3 băieți. duminică la slujbă. noi șmecheri de București, cântăreți de strana, într-o biserică de provincie. îi rupem, era gândul nostru. e ... mândria. și s-a umplut strana. îmi amintesc și acum bărbații trecuți de 60 de ani îmbrăcați în costume naționale, cu bundițe cu marginile imblanite. și a început slujba. gura căscată? dacă era că în desenele animate, ne cădea maxilarul în pământ. când au început moșii și babele să cânte pe 3 voci ... ne-a fost rușine să mai cântăm chiar și un tropar. sincer, m-am simțit la patriarhie când, înainte de predică, mi s-a dat să citesc cuvantul unui părinte. erau eu și toată biserica. emoție? un pampers ar fi fost bun :D |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
„de mergem la biserica cu dorinta de a ne uni cu Hristos, va face Domnul posibila unirea cu El atat prin muzica corala, cat si prin cea bizantina” personal, cred că ai dreptate; fiindcă Dumnezeu a lucrat minuni prin așa zise „icoane” care de fapt sunt tablouri religioase născute din gândirea eretică a Apusului...gândire care e urâciune în fața Domnului...dar pentru inima sinceră a celor care se închinau Domnul Și-a arătat mila. Totuși asta nu înseamnă că este același lucru a ne închina la sfintele icoane cu a ne închina la blasfemii vizuale precum cea din linkul de mai jos. http://www.confraternitasangiuliano....O/Scan0001.jpg Last edited by VladCat; 22.12.2012 at 23:40:47. |
|
|
||||
|
||||
|
Un nou site de muzică bizantină Site-ul internet Byzmusic.gr, creat de Nicodimos Kavarnos, oferă numeroase resurse pentru cântul bizantin.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cu dorinta de a ne asemana in virtute cu ingerii sunt de acord, cat timp precizam ca ingerii nu au liberul arbitru. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ce anume aveti in vedere cand marturisiti ca ingerii sunt lipsiti de liberul arbitru? L-au avut, fapt dovedit prin actul caderii unora dintre ei, sau, intarindu-se in bine, l-au pierdut, nemaiputand sa aleaga decat a urma voii lui Dumnezeu? |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Cursuri muzica psaltica in Bucuresti | marianchucky | Muzica Bisericeasca | 3 | 25.12.2012 13:26:40 |
| S-a lansat psaltica.ro - portal de muzica bizantina | brandy78 | Resurse ortodoxe on-line | 12 | 07.05.2009 18:25:17 |
| Acatiste si muzica psaltica | tigerAvalo9 | Resurse ortodoxe on-line | 4 | 28.12.2008 01:45:34 |
| Muzica psaltica | ronom65 | Muzica Bisericeasca | 0 | 10.10.2007 19:22:48 |
| muzica psaltica | padrevicentiu | Generalitati | 1 | 07.10.2007 22:40:45 |
|
|