Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.10.2012, 09:02:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Oare sa fie astea singurele aspecte in raport cu care se defineste "perversiunea sexuala"?

Cand se cauta impreunarea dar se evita sistematic roadele ei firesti, nu este oare o impatimire?

Si ce legatura are Kama Sutra cu morala crestina? :)

Nu am pretins sa dau o definitie exhaustiva a perversiunii sexuale.

Nu, a evita sa ai mai multi copii decat dupa dreapta socotinta a cuplului esti in stare sa cresti, NU este impatimire. Nu mai repet explicatia. Fiecare si-a expus punctul de vedere de acum.
Nu vad ce are Karma setra cu ce am scris eu.
Vechi 27.10.2012, 09:15:07
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Interesanta perspectiva, dar neadevarata.

Dragostea se manifesta si iese in evidenta prin lucrurile placute, nu neplacute sau indiferente.

Adica, sa zicem daca iti plac florile, dar ciocolata te lasa rece, cum imi manifest dragostea, iti ofer o floare sau o ciocolata?

Deci mai intai este placerea, pe urma manifestarea dragostei prin oferirea placerii.

Hm, oare nu se gandea la cei proaspat casatoriti?
Pentru ca altfel, dorinta scade proportional cu implicarea in dinamica familiei - cel putin pe atunci oamenii munceau de la rasarit la apus.
Sigur ca da, intervine si placerea. Si ce e rau in asta? Cum spune si andreicosminovici, unii dintre voi cand vorbiti de placere parca ati vorbi de diavol. Placerea devine periculoasa atunci cand e cautata pt ea insasi fara a tine seama de celalalt, si in exces.
Totusi, descrierea procesului pe care o faci tu nu mi se pare corecta.

Tu poti specula, dar sf. Pavel nu precizeaza pt ce varsta scrie.
Dar bineinteles, cu varsta si numarul copiilor scade de la sine si frecventa relatiilor.
Ce se pierde in cantitate se castiga in calitatea intalnirii, nu neaparat dpdv sexual ci mai profund. Mihail cita pe cineva care zicea de 'vinul cel vechi'. Si bineinteles, sf Pavel vorbea de abstinenta de la ce, toate conditiile ramanand la fel, ai face. Nu pretinde sa ne spuna el cat de des etc (ca unii parinti moderni care dupa parerea mae se amesteca prea mult in viata cuplului).

Last edited by Fani71; 27.10.2012 at 11:40:27.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2012, 14:14:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Un ultim lucru as mai avea de spus.
Cred ca pentru a evita impatimirea in domeniul sexual, trebuie sa incepem in alta parte, nu la reguli peste reguli. Trebuie sa incepem cu construirea unri adevarate relatii de dragoste neposesiva, de respect si de credinta impartasita si traita practic. Daca citim textele din slujba cununiei, asta se spune si acolo despre viata in casnicie.
Ca de obicei; viata crestina incepe din inima si se revarsa spre exterior. Nu invers.
Si sigur, legea si regula exterioara apare unde se opreste dragostea adevarata.

Imi cer iertare daca am suparat pe cineva sau am gresit sau exagerat invreu fel in cursul acestei discutii.
Vechi 27.10.2012, 20:45:58
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Am vrut sa nu intru pe acest fir, pentru ca parerile sunt foarte diferite si nu se va ajunge la nici un rezultat.
Nici macar nu se stie cine spune totusi corect si cine greseste, pentru ca nu intra nici un preot sa aduca lumina. Este mare pacat.

Pentru unul mai nestiutor care intra aici sa gaseasca lamuriri, este foarte derutant si el va pleca mai nelamurit decat a intrat si mai mult, ingrozit.

Am intrat de fapt ca sa aduc cateva corectii la afirmatii crase. Nu le pot lasa asa:

1. In mod normal o femeie nu ramane insarcinata daca are relatii chiar la ciclu. La ciclu ovulele nefecundate si mucoasa uterina sunt eliminate din organsim, repsectiv mucoasa se curata.
Dar! Pot exista situatii, la un ciclu f.scurt, sau neregulat, in care sa mai poata avea loc fecundatie si in timpul menstruatiei. Asta mai alesa la femei f.tinere sau cu probleme hormonale.
Dar de regula nu ai cum sa ramai insarcinata la menstruatie.

Este o problema similara cu ciclul care la unele femei mai apare si in timpul sarcinii, un lucru pe care insa n-am reusit sa-l inteleg si n-am sa-l inteleg.
De fapt nici in primul caz nu este prea clar cum s-ar intampla, totusi sunt medici care afirma acest lucru.

2. In durerea si disperarea mea dupa multe discutii de pe forumuri ortodoxe, am intrebat preotul si daca mai pot, am sa mai intreb si pe altii.
Multi preoti de mir spun clar ca relatiile dintre soti nu sunt murdare, ca exista o taina a cununiei. Si ca ei nu te cununa ca sa te traiesti ca monahul.
Chiar s-a suparat preotul meu si a spus ca ar fi o bataie de joaca la adresa cununiei si de ce ne mai ducem la preot sa ne cununam, atunci.
Sigur ca trebuie sa te abtii putin daca vrei sa te impartasesti.
In rest in posturile mari si in zilele de post din timpul saptamanii, totul trebuie facut la intelegere cu sotul/sotia, pentru ca sa nu se ajunga la pacate mai mari. Fiecare are slabiciunea lui.
Stiam ca exista si un citat din Biblie in acest sens (Sf. Petru parca a spus asta). Sotii sa nu se desparta decat cu buna intelegere si numai pentru rugaciune/impartasanie.
Si asa mi se pare si corect, pentru ca mi se par multe, prea multe piedici ce se pun unui cuplu casatorit. Mai intai sa-i consideri apriori murdari si pacatosi, mai apoi sa le impui posturi fara limita.
Pentru ca daca socotim, raman 2 zile in saptamana cand ar putea, si nici atunci, daca apare vreo sarbatoare in timpul saptamanii, cu liturghie si etc.
Eu am mai spus si revin, pentru ca sunt unii aici care tin mortis la niste afirmatii si nici macar nu vin cu solutii, ca nu este posibil sa tii toata saptamana post, si toata luna si tot anul.

De asta am probleme si cu regulile scrise de par. Cleopa:
Sfintia sa spunea asa: 3 zile post inainte de impartasanie si 3 zile dupa. Deci 6 zile din saptamana post! Si sambata si duminica. Si daca in timpul saptamanii mai sunt liturghii, sarbatori...Nici preotul nu se mai apropie niciodata de sotie. Pe urma zilele de ciclu are femeii., posturile mari de peste an, sarbatorile. Deci, niciodata, practic! Numai abstinenta.

In posturile de peste an, oricum sa nu ai relatii.
Si atunci ma si va intreb (mai ales pe Ovidiu), cand ne mai vedem sotul/sotia si de fapt pentru ce?

3. Tin sa amintesc totusi ca Dumnezeu nu a dat la toate cuplurile casatorite copii. Ceva nu este corect in unele afirmatii facute.
Si oamenii aceia daca nu pot avea copii nu inseamna ca nu se vor mantui oricum, sau ca nu trebuie sa aibe relatii deloc.
Vechi 27.10.2012, 20:49:07
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Sper să nu te superi pe mine, dar iar ai dat un exemplu de ortodoxie 'după ureche'.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2012, 21:01:51
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Cum "dupa ureche" cand am citat din par. Cleopa si din Biblie si am spus ce mi-a spus preotul mie?
Contesti si aceste lucruri?

Si de ce nu explici mai pe larg ce anume ti se pare "dupa ureche"?

Si te mai rog ceva: cand raspunzi pe un fir, spune cui i te adresezi. Ca este/esti foarte derutant.
Poate nici nu-mi scriai mie acum?
Vechi 27.10.2012, 21:08:51
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu e derutant deloc, e logic că ție mă adresam.
Răspunde-mi te rog la o întrebare: ce înseamnă pentru tine să tii post și cum o faci (dacă o faci)?
Reply With Quote
Vechi 27.10.2012, 21:21:54
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Nu vad rostul intrebarii in acest context dar postul este trupesc si alimentar si comportamental.
Adica: nu te duci cu sotul/sotia, nu mananci anumite produse si mai ales te comporti astfel, intru Dumnezeu.
Exact asa si fac.
Totusi exista o exceptie: la postul trupesc nu esti singur. Acolo trebuie sa tii cont si de sot/sotie.

De ce ai intrebat asta?
Vechi 27.10.2012, 22:59:05
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Au existat relatii sexuale intre Adam si Eva inainte de cadere,in Eden?
la intrebarea asta NIMENI NU poate sa-ti raspunda. Biblia, singura sursa de informatii, nu ne spune daca prima familie din lume a avut astfel de relatii in Eden. Cine raspunde cu DA sau NU la intrebarea ta speculeaza
Reply With Quote
Vechi 27.10.2012, 23:05:06
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Cinstită să fie nunta întru toate și patul nespurcat. Iar pe desfrânați îi va judeca Dumnezeu. (Evrei 13, 4)
asa si? Vorbeste Pavel aici de abstinenta? Tot acelasi Pavel spune undeva ca TOATE IMI SUNT INGADUITE
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02