Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2012, 11:32:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Am mai observat ceva la biserica ortodoxa de aici: toate familiile ortodoxe sunt formate din soti care sunt apropiati ca varsta.Toate fara exceptie!
Si o astfel de observatie se vrea argument-norma in sine? :)

Siugur ca exista o norma, dar eu cred ca este o recomandare pentru ca de altfel n-am auzit de un singur caz macar in care Biserica Ortodoxa sa refuze Taina Cununiei pe motive de diferenta de varsta.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 13:18:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Oare vreti sa spuneti ca e mai ortodox(indicat) sa se casatoreasca pentru a nu muri de foame decat sa munceasca sau sa sufere? Catolic nu e, Cataline.
Yasmina e o fata, ai raspuns mesajului ei si din greseala m-ai amintit pe mine. :)
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 13:21:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Asadar normal este ca sa fie de varste apropiate, dar daca se intampla sa nu fie asa nu o sa fie trimisi in localitati diferite (si li se ia si telefonul mobil), ca sa le treaca.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 17:56:20
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Si o astfel de observatie se vrea argument-norma in sine? :)

Siugur ca exista o norma, dar eu cred ca este o recomandare pentru ca de altfel n-am auzit de un singur caz macar in care Biserica Ortodoxa sa refuze Taina Cununiei pe motive de diferenta de varsta.
Pai tocmai asta este idea,generalizand un pic,practicantii ortodocsi doresc sa se casatoresca feciori si aceasta este mult mai realizabil cand esti tanar.
Amintesc,ca nu numai femeia trebuie sa-si pastreze fecioria ci si barbatul! Oare o femeie de 20 de ani fecioara,va gasi un fecior pe la 45-50 de ani????

Apoi,daca casatoria este calea spre mantuire dispar celelalte tentatii frivole(casatoria pt bani la femei si casatoria motivata de ego,la barbati).

In viziunea asta,tinerii se unesc in casatorie pentru atingerea mantuirii urmand o cale spirituala sinoasa impreuna.Cresc spiritual si imbatranesc impreuna.
Daca o tanara de 20 de ani se casatoreste cu un barbat pe la 45-50(varsta tatalui ei) va ramane vaduva pe la 40 de ani si va dori sa se casatoreasca a doua oara sau va divorta,fiind sfasiata intre ingrijirea unui batran si copii;sotul trebuie sa fie un real suport in familie nu numai donator de material genetic de cea mai buna calitate(colegul Demetrius spunea ca batranii au cel mai bun material genetic...)
Iar a creste o familie este mai potrivit cand esti tanar,plin de entuziasm si de energie.
De ceas biologic ati auzit?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 00:31:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Ce ai scris tu despre caracterul barbatilor/femeilor nu este neaparat conditionat de diferenta de varsta.
Cei doi se pot abuza in diverse feluri si fara sa fie cine stie ce diferenta de varsta.

Majoritatea care se casatoresc, chiar in biserica, si cu diferente de varsta "in parametri", nu au in vedere cine stie ce scopuri spirituale.

Consider ca e o prostie sa conditionezi alegerea partenerului de viata in functie de feciorie care de cele mai multe ori este strict de ordin fizic si nu spune neaparat mare lucru despre restul aspectelor care trebuie luate in considerare.

Deci, ca sa nu se grabeasca unii sa inteleaga gresit, nu fecioria e o prostie, ci fecioria ca si criteriu primar.

La fel, este o prostie sa legi "inocenta" de varsta.

N-ai de unde sa stii cat o sa traiasca un om.
Materialul genetic masculin se degradeaza si el o data cu varsta, dar probabil ca riscurile sunt mai mici decat in cazul femeii.

La fel "realul suport", varsta, energia, nu cred ca depinde de varsta.
Si daca vorbim de cresterea copiilor, maturitatea si rabdarea sunt mai importante decat entuziasmul (care de multe ori se frange in fatza realitatii) si energia (care cade in urma rabdarii).

Last edited by AlinB; 26.10.2012 at 00:39:50.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 06:26:13
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
...Consider ca e o prostie sa conditionezi alegerea partenerului de viata in functie de feciorie care de cele mai multe ori este strict de ordin fizic si nu spune neaparat mare lucru despre restul aspectelor care trebuie luate in considerare.
Vrei sa spui ca tu nu ai fost prost? Sau ai fost?
Eu am fost; si mai sunt(nu m-am schimbat).

Citat:
Deci, ca sa nu se grabeasca unii sa inteleaga gresit, nu fecioria e o prostie, ci fecioria ca si criteriu primar...
Adica e mai importanta functia "socrului", averea fetei, sau "dotarile" ei?
Astea n-au legatura cu catehismul ei.

Citat:
Materialul genetic masculin se degradeaza si el o data cu varsta, dar probabil ca riscurile sunt mai mici decat in cazul femeii...
Poate materialul genetic propriu, spre deosebire de cel transmisibil(informatie) prin samanta, care e cu atat mai valoros.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 12:59:47
kikyo_ea's Avatar
kikyo_ea kikyo_ea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.08.2010
Locație: Giurgiu
Implicit

Eu stiu de la parintele Arsenie Boca de faptul ca diferenta cea mai sanatoasa intre parteneri este de 7 ani... Sunt niste probleme psihologice dupa parerea mea la o asemenea diferenta... O persoana care sa se indragosteasca de alta persoana mai mare cu 24 de ani... Poti fi persoane care n.au avut un parinte si vor sa se simta protejati sau simt un atasament care dureaza doar o perioada... Sunt multi factori care ar putea determina pe cineva sa nu vada diferenta atat de mare...
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 21:17:13
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de kikyo_ea Vezi mesajul
Eu stiu de la parintele Arsenie Boca de faptul ca diferenta cea mai sanatoasa intre parteneri este de 7 ani...
Mie mi se pare cam la limita. De ce zici ca e "cea mai sanatoasa"? Sau de ce e mai buna diferenta de 7 ani decat cea de 2 sau 3?
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 22:07:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Vrei sa spui ca tu nu ai fost prost? Sau ai fost?
Eu am fost; si mai sunt(nu m-am schimbat).
Fiecare cu alegerile lui.
La mine raspunsurile nu sunt atat de simple. :)

Citat:
Adica e mai importanta functia "socrului", averea fetei, sau "dotarile" ei?
Astea n-au legatura cu catehismul ei.
Daca asa crezi tu, pentru tine probabil ca da.

Citat:
Poate materialul genetic propriu, spre deosebire de cel transmisibil(informatie) prin samanta, care e cu atat mai valoros.
Nu prea am inteles la ce te referi.
Dpdv biologic se degradeaza.

Calitatile umane, pot sa fie mai valoroase, sau nu - nu toti imbatranesc frumos.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 22:08:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Mie mi se pare cam la limita. De ce zici ca e "cea mai sanatoasa"? Sau de ce e mai buna diferenta de 7 ani decat cea de 2 sau 3?
7 e o cifra frumoasa:)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Diferenta de varsta intr-o relatie! marius007 Generalitati 98 11.05.2018 22:19:20
Diferenta de varsta intre soti anisoara Nunta 121 10.03.2017 02:10:53
Diferenta de varsta Anisia Nunta 18 31.05.2010 16:55:30
Ce credeti despre vedenii? lacrimi Din Noul Testament 42 28.03.2010 20:48:52
Ce credeti despre noul Patriarh andorueca Generalitati 14 19.05.2008 21:33:56