Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.10.2012, 14:48:12
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
P.S. iar rodul firesc al activitatii sexuale firesti bazate pe iubirea tripeasca fireasca a sotilor (eros) sunt pruncii.
Ai ai omis într-unul din mesajele de mai sus să specifici care este rodul și nu m-ai lămurit. Acum e clar. Mulțumesc.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:00:37
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
trupesc: activitatea sexuala fireasca, specifica casatoriei.
În activitatea sexuală firească, specifică căsătoriei, se poate evita rodul?
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:10:52
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

O luăm de la capăt.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:16:46
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
În activitatea sexuală firească, specifică căsătoriei, se poate evita rodul?
Frate Ovidiu, parca suntem la sah... vrei sa ma prinzi si sa strigi "sah mat"... dar poate este "sah pat"

Consider ca intrebarea ta se vrea a avea urmatorul inteles: daca este firesc sa se evite rodul firesc al activitatii sexuale firesti a sotilor care sunt pruncii... si nicidecum sensul urmator: daca putem evita voit rodul prin metode contraceptive, congragestive... sau daca deviem firescul activitatii sexuale (fie doar pentru a evita nasterea de prunci fie pentru "placere") prin masturbari, perversiuni sexuale etc., sau mai stiu eu ce dracovenii, caci evident ca sta in puterea nostra...

Doamne ajuta.

P.S. Consider ca lucrurile acestea duhovnicesti nu sunt simple si nici superficiale. Toate trebuie privite cu vedere duhovniceasca, cu discernamant duhovnicesc pentru fiecare situatie in parte... nadajduind in calauzirea harului Duhului Sfant spre mantuirea familiei si a preotului duhovnic.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:35:09
ovidiu b.
Guest

Implicit

Vezi oricum ne-am învârti, firescul nu permite de a evita rodul. Iar dacă nu este permis acest lucru, nu putem vorbi de rod ca de ceva secundar. Nu te unești pentru a te mântui, ci pentru a avea prunci. Asta am vrut să te fac să înțelegi. Eu am vorbit de firesc, nu de fapta din teren. Că în teren ea este alta...aici e cu totul o altă poveste.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:37:06
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
O luăm de la capăt.
Nu trebuie sa participi si dumneata daca nu vrei... consider ca este inteleapta vorba "sa fim precum croitorul expert care masoara de 10 ori si taie o singura data".

Sunt de parere ca daca este necesar repetam si de 100 de ori pana pricepem... unii dintre noi pricem mai repede, altii mai tarziu... altii niciodata din nefericire.

Reamintesc situatia care nu este poveste. Profesorul face demostratia pe tabla si la sfarsit intreaba studentii: Ati inteles? Studentii raspund onest: Nu.
Profesorul sterge tabla, reaia demonstratia si la sfarsit intreba: Ati inteles. Studentii raspund: Nu.
Pentru a treia oara, profesorul calm, sterge tabla mai face inca o data demonstratia si la sfrasit intreba: Ati inteles? Raspunsul este iar: Nu... Profesorul raspunde: Am facut de 3 ori demonstratia am inteles pana si eu, iar voi tot nu ati inteles?

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:38:10
ovidiu b.
Guest

Implicit

Ca să mă înțelegi mai bine, iată ce spune Pr Paisie Aghioritul, monah, dar căruia îi s-a dezvăluit această taină:

Sfinții Ioachim și Ana sunt perechea cea mai nepătimașă care a existat vreodată. Nu au avut deloc cugetare trupească.

Dumnezeu așa l-a plăsmuit pe om și astfel, fără patimă, ar fi vrut să se nască oamenii. Dar după cădere a intrat patima în relația dintre bărbat și femeie. De îndată ce s-a aflat o pereche nepătimașă, așa cum l-a plăsmuit Dumnezeu pe om și așa cum voia să se nască oamenii, s-a născut Maica Domnului, această făptură neprihănită, din care mai apoi S-a întrupat Hristos. Gândul îmi spune că Hristos ar fi venit mai devreme pe pământ dacă ar fi existat o pereche neprihănită, așa cum au fost Sfinții Ioachim și Ana.

Sfinții Ioachim și Ana, după rugăciunea fierbinte făcută către Dumnezeu pentru a le dărui un copil, s-au împreunat nu din poftă trupească, ci din ascultare față de Dumnezeu. Iar taina aceasta mi s-a descoperit la Sinai

ps: scuze că repet această idee... am mai postat-o pe acest topic.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:39:37
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Vezi oricum ne-am învârti, firescul nu permite de a evita rodul. Iar dacă nu este permis acest lucru, nu putem vorbi de rod ca de ceva secundar. Nu te unești pentru a te mântui, ci pentru a avea prunci. Asta am vrut să te fac să înțelegi. Eu am vorbit de firesc, nu de fapta din teren. Că în teren ea este alta...aici e cu totul o altă poveste.
Frate Ovidiu, asertiunea ta se vrea a fi o insiruire de silogisme dar consider ca trebuie sa avem in vedere ca sunt cateva sofisme pe acolo.

Daca te unesti sexual cu sotia pentru a avea prunci si din motive fiziologice spre exemplu nu poti avea atunci poti afirma ca ai ratat casatoria... ceea ce nu este adevarat. (Spre exemplu poti afirma despre Pr. Prof. Dumitru Staniloae ca si-a ratat casatoria si sfintenia?)

Nu sunt de acord cu afirmatia subliniata.

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:41:42
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
O luăm de la capăt.
Iertare, nu ne certăm, nu intrăm în polemici, ci doar clarificăm niște idei.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2012, 15:43:34
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu au avut deloc cugetare trupească.
Frate Ovidiu, "cugetarea trupeasca" inseamna cugetare in sesul placerii trupesti ca scop in sine, si nicidecum nu exclude dorinta fireasca de iubire a sotilor inclusiv tripeasca (eros) care implica placerea sexuala fireasca asociata.

Repet: Figizii si frigindele nu sunt sfinti... si lipsa placerii sexuale firesti asociata activitatii sexuale firesti nu garanteaza sfintenia.

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02